Zničené zavazadlo

Poškozené zavazadlo a jeho reklamace

9 komentářů
2019-10-09T14:14:38+02:00

Když na letišti posíláte svoje odbavené zavazadlo do útrob terminálu, očekáváte, že vám ve stejné podobě vyjede i po příletu. Na strastiplné cestě od přepážky k letadlu a od letadla k pásu však na kufr čeká spousta nástrah, které někdy prostě nevydrží a rozbije se. Pokud se tak stane, nenechte z toho leteckou společnost vyjít zadarmo a přihlaste se o náhradu.  

Nahlaste poškození zavazadla ještě na letišti

Po vyzvednutí kufru na páse ho hned pořádně zkontrolujte. Pokud najdete poškození, které jste před odletem nepozorovali, nafoťte ho a vyhledejte přepážku reklamace zavazadel. Je vždy umístěna poblíž pásů na zavazadla ještě před celní kontrolou, hledejte nápisy Baggage Service, Baggage Handling Desk, Lost Baggage apod.  

Zde předložíte zavazadlový lístek, což je malý ústřižek, který dostanete při odbavení – většinou vám ho nalepí na zadní stranu palubní vstupenky nebo pasu. Vyplníte protokol (DPR – Damage Property Report) a důkladně popíšete zničení. 

Pracovníci vám musí sdělit kontakt přímo na aerolinku, na nějž následně zašlete žádost o kompenzaci.

Jaký mám nárok na náhradu škody

Výši kompenzace za poškozené zavazadlo u všech mezinárodních letů upravuje Montrealská dohoda, která aerolinkám ukládá jen maximální limit ve výši zhruba 1.220 EUR. Nejedná se o plošnou kompenzaci, proplaceno dostanete to, na co prokážete nárok. Jde tedy o náklady na opravu nebo poměrnou část hodnoty zavazadla. Letecká společnost vezme v úvahu stáří zavazadla, takže pokud jste před 5 lety kupovali kufr s hodnotou 200 eur, nepočítejte s tím, že opravdu dostanete plných 200 eur. 

Letecká společnost však může zvolit variantu, že vám místo finanční kompenzace rovnou nabídne nové zavazadlo podobných rozměrů jako vaše původní nebo sama zajistí opravu zničeného na vlastní náklady.  

Jak a v jaké lhůtě o kompenzaci zažádat 

Od nahlášení zničení zavazadla na letišti máte 7 dní na přímý kontakt s aerolinkou, který dostanete při vyplňování formuláře po příletu. Letecké společnosti zašlete potřebné dokumenty: 

  • Zavazadlový lístek (ústřižek, který dostanete při odbavení kufru),
  • Palubní vstupenku nebo letenku, 
  • Účtenku od nákupu zavazadla, 
  • Ideálně i fotodokumentaci poničení. 

Pokud vám aerolinka neposkytne nové zavazadlo nebo sama nezajistí opravu, po návratu domů navštivte opravnu zavazadel, a to i tehdy, kdy zničený kufr už nechcete dál používat. V opravně vám v takovém případě musí vystavit doklad o neopravitelnosti, s nímž lze žádat o plnou náhradu zavazadla.  

Kontakt na konkrétní opravnu vám většinou poskytne sama aerolinka, využít můžete klidně i jakoukoli jinou. Opravnu zavazadel nebo brašnářství najdete v každém větším městě. 

Po opravě je pak nutné leteckou společnost znovu kontaktovat a zaslat jim účtenku od opravy nebo doklad o neopravitelnosti zavazadla spolu s původní účtenkou od nákupu zavazadla. 

Pokud s vámi letecká společnost nebude komunikovat, podobně jako u zpožděného či zrušeného letu máte možnost svěřit vše agenturám se zaměřením na odškodnění. Doporučit můžeme například Vaše nároky, zadat případ můžete zde

Lze předejít poškození zavazadla? 

Riziko poškození můžete snížit i sami. Jistě jste si na každém letišti všimli kiosků nabízejících balení zavazadel do ochranné fólie. Jejich často přemrštěné ceny můžete obejít zabalením kufru do fólie už doma. Podobný druh ochrany zavazadlo ušetří škrábanců, ne však větších strukturálních poškození nebo třeba odtržení koleček, která zůstanou vždy nezabalená. 

Větší smysl má balení do fólie u krosny. Tady nejvíce hrozí utržení popruhů a dalších „visících“ částí, které fólie spolehlivě uchrání.  

Už při nákupu zavazadla si vždy ponechte doklad, který se při případné reklamaci u letecké společnosti bude hodit. 

Závěr 

Poškození zavazadla je sice nepříjemná věc, ale nemusíte mít strach, že zůstanete bez náhrady škody. Letecké společnosti vám prokazatelné náklady související s opravou či náhradou musí proplatit či poskytnout náhradní zavazadlo dle Montrealské úmluvy. Už při nákupu zavazadla myslete na to, že doklad o jeho koupi se vám může v budoucnu hodit, a proto si ho schovejte.  

naposledy aktualizováno 09. 10. 2019

9 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.