Romantický vlak Sagano a plavba po řece Hozugawa: stojí za to?
Kjóto je nejnavštěvovanější město v Japonsku především díky svým chrámům a historickým památkám.
Já ale při své druhé návštěvě Kjóta věděl, že highlight mé cesty sem bude zcela jiný než chrámy. Miluji podzim a barevně zbarvené listí a už minule mě mrzelo, že jsem nestihl půldenní výlet překrásnou kopcovitou přírodou.
Turistickým vláčkem tam, starou dřevěnou pramicí po řece Hozugawa zpět. Zajímalo mě hlavně jedno: je to skutečně tak výjimečný zážitek, nebo spíš turistická atrakce, kterou lze bez lítosti vynechat?
Rezervuj aktivity v Kjótu na getyourguide.com
Načerpejte další inspiraci z našeho webu:
- Top místa, co vidět v Kjótu
- Veřejná doprava v Kjótu
- Jak se dostat z/na letiště Osaka-Kansai
- 10 věcí, které vás při cestě po Japonsku překvapí
Sagano Romantic Train: první část výletu
Turistický vláček jezdí po bývalé hlavní železnici, kterou nahradila v roce 1989 nová železnice skrz tunely a mosty.
Stará trať Sagano se kroutí podél řeky hlubokým zalesněným kaňonem.
Vláček jezdí 1x za hodinu mezi stanicí Arashiyama, kde najdete v okolí spoustu zajímavostí (například chrám Tenryu-ji, bambusový les nebo Monkey Forest) a městem Kameoka.
Protože podzim patří k hlavní sezonám díky krásně zbarvenému listí, jízdenky raději rezervuji v předstihu přes web klook.com.
Jak se později ukáže, je to dobré rozhodnutí, protože na místě je vlak zcela vyprodán.
Elektronickou jízdenku stačí ukázat na mobilu při nástupu do vlaku.
- 👉 Jaké jsou ceny vlaku a jak se dostat do Arashiyamy? Zjistíte v článku Co dělat v Kjótu.
Nástup a jízda údolím
Nástup je dobře organizovaný a při odjezdu nám zaměstnanci mávají větvičkami s barevným listím. Trochu infantilní, ale protože vlakem jezdí spousta dětí, tak je to zároveň velmi milé.
Jízda trvá asi 30 minut a celou dobu vede překrásnou krajinou po strmých březích řeky. Projíždíme také skrz několik tunelů, ale jsou krátké a výhledům nijak nebrání.
Okna zůstávají otevřená a můžu se pohybovat po celém vozu, pokud je náhodou lepší výhled z druhé strany.
Nevadí tedy ani, že při rezervaci si nelze vybrat konkrétní místo a systém mě usazuje do uličky. Výhledy jsou i tak parádní.
Při pohledu na přeje řeky si říkám, že moc nechápu, jak to zvládneme lodí cestou zpět. Po řece nejezdí žádné rafty, ale staré dřevěné pramice. No uvidíme...
Pěšky nebo autobusem mezi vlakem a lodí
Zvolil jsem první ranní vlak v 9:02, ale až druhý turnus plavby lodí v 11:30. Mám tedy 2 hodiny času.
Od romantického vláčku Sagano jezdí přímo k přístavišti autobusová linka 39, která navazuje na každý vlak a její jízdní doba je cca 10 minut. Jízdné na autobus můžete platit hotově nebo dopravní kartou (ICOCA, Suica nebo jakoukoliv jinou).
Já ale jdu pěšky cca 3 km podél silnice. Času mám dost, ale příště bych radši jel autobusem a zvolil menší časovou rezervu mezi vlakem a lodí. Cesta není moc záživná.
Plavba po řece Hozugawa: zlatý hřeb výletu
Přístaviště tvoří dvoupatrová budova, v níž probíhá check-in.
U přepážky jen ukážu svůj lístek, který jsem opět rezervoval přes klook.com. Dostávám lístek s číslem, podle nějž se nastupuje do jednotlivých lodí.
Vyplatí se dorazit co nejdřív, protože čím nižší číslo budete mít, tím dříve budete vyplouvat. Ačkoliv mám rezervovanou plavbu na 11:30, tento turnus pluje více lodí a ta moje vyplouvá jako první už cca v 10:55.
V budově přístavu je obchod se suvenýry a občerstvením a samozřejmě také toalety.
- 👉 Jaké jsou plaveb lodí po Hozugawě? Zjistíte v článku Co dělat v Kjótu.
Před nástupem na loď dostávám záchrannou vestu a 3 lodivodi nás rozřazují na jednotlivá místa.
Mám štěstí a sedím sám v úplně poslední řadě.
Prvních 10 minut plavby je velmi pomalých celkem nezáživnou krajinou, ale vidíme volavky a kormorány.
Pak už se dostáváme do hlubokého kaňonu s lesy, peřejemi, mnoha mosty moderní železnice a potkáme dokonce i historický vláček, kterým jsem jel před 2 hodinami.
Přichází první peřej, která z vlaku vypadala naprosto děsivě. Ale průjezd je úplně v pohodě, ani se nemusím držet.
Takových peřejí je při plavbě hned několik, ale pokaždé je průplav velmi pozvolný a na konci plavby na sobě nemám ani jednu kapku vody!
Mezi peřejemi je voda velmi pomalá, takže se můžeme kochat překrásnou podzimní krajinou.
Tři převozníci jsou zábavní a celou cestu si turisty povídají – jen anglicky, protože na lodi nejsou žádní Japonci.
Před koncem plavby k nám na v širokém říčním úseku připlouvá loď s občerstvením. Já si dávám horké rýžové mochi za 500 JPY.
Celkem plavba trvala necelé 2 hodiny, ale podle lodivodů na jaře, kdy je v řece výrazně více vody, trvá jen zhruba hodinu a čtvrt!
Stálo to za to a jel bych znovu?
Ano a ano.
Byl to velmi příjemný půldenní výlet a zpestření neustálého chození po chrámech a památkách.
Vše je velmi dobře organizované a příroda kaňonu řeky Hozugawa opravdu krásná!
Příště bych ale určitě jel na jaře. Podél řeky totiž rostou hlavně sakury, které nemají listí, takže na podzim je sice plavba krásná (jsou tu i jiné stromy), ale na jaře musí být naprosto dechberoucí!
Navíc je během jara v řece výrazně více vody, takže je plavba více adrenalinová!
Ráno nebo odpoledne?
Doporučil bych také spíš vyrazit až odpoledne. Během plavby je více výhledů než během jízdy vlakem a většina cesty z Kameoky zpět do Kjóta vede východním směrem.
Ráno a dopoledne je tedy proti slunci.
Praktické info na závěr
Kolik mě to celé stálo?
- Jízda vlakem – 5,65 USD
- Plavba lodí Hozugawa – 39 USD
Vlakem jsem vyjížděl v 9:02 z Arashiyamy a zpět tamtéž jsem dorazil cca ve 12:45.
- 🎫 Výlety můžete rezervovat přes klook.com nebo getyourguide.com
- ❗Zejména v podzimním a jarním období rezervujte alespoň 2 týdny dopředu