10 věcí, které vás v Japonsku na cestách překvapí
Japonsko je země, která dokáže cestovatele překvapovat na každém kroku. Některé věci fungují skvěle a usnadňují pohyb po městech, jiné naopak vyžadují trochu zvykání nebo přípravy předem.
V tomto článku jsem sepsal své postřehy z cestování po Japonsku – věci, se kterými jsem se během cesty setkal a které mě překvapily.
Pokud se do Japonska chystáte poprvé, některé z následujících bodů vás možná zaskočí. A pokud už jste tu byli, je dost možné, že se v nich poznáte.
Rezervuj hotel v Japonsku s předstihem
Úschovny zavazadel bez hledání
Skříňky na úschovu zavazadel jsem v Japonsku využil opakovaně. Ani jsem netušil, kolikrát se mi můžou hodit!
Například ráno před odjezdem vlakem k hoře Fuji jsem chtěl navštívit krásnou zahradu Shinjuku, která je nedaleko nádraží. Bydlel jsem v hotelu Indigo na Shibuye, takže jsem se ráno zabalil a s kufrem vypravil na stanici Shinjuku, kde jsem nechal všechna svá zavazadla a šel se projít do zahrady.
Nemusel jsem ani přemýšlet, co se zavazadly udělám.
Automatické skříňky na zavazadla jsou totiž v Japonsku úplně všude! Nejtypičtější místa, kde úschovny najdete:
- úplně všechny stanice metra ve všech městech
- naprostá většina stanic vlaků a autobusů ve všech městech
- skoro u všech historických památek, muzeí, zábavních parků a turistických zajímavostí
- v obchodních centrech
- na letištích
- často náhodně kdekoliv na ulici
Na exponovaných místech se často stává, že jsou všechny skříňky zaplněné, ale většinou vám nebude trvat ani 5 minut najít lokaci jiných prázdných skříněk.
Jak se za skříňky platí?
U velkých stanic nebo u modernějších skříněk lze platit kartou, ale většinou to pravidlo nebývá.
Často lze platit pouze mincemi, v tom případě bývá ale u skříněk umístěná měnička, kde si můžete rozměnit bankovky.
Velmi častá je také možnost placení dopravními kartami (jako jsou Suica, Icoca, Pasmo a další).
Kolik stojí úschova zavazadla?
Platí se vždy za periodu 24 hodin – nezáleží na tom, zda bude zavazadlo ve skříňce 30 minut nebo 23 hodin. Cena je stejná.
Největší skříňky jsou obvykle dostupné za 900 JPY až 1 100 JPY.
Nejmenší skříňky většinou stojí kolem 300 JPY až 500 JPY.
Minimarkety na každém rohu
Podobně jako třeba v Thajsku nebo Jižní Koreji jsou i v Japonsku minimarkety doslova na každém rohu.
Nejen ve velkých městech, ale i v těch nejzapadlejších vesnicích.
Zvlášť pro cestovatele je to mimořádně praktické. Nemusíte vůbec řešit, kde se občerstvit, když máte žízeň, akutní hlad nebo chuť na něco sladkého. A co v japonských minimarketech najdete?
- balené potraviny – sendviče, rýžové onigiri, saláty, polévky, teplá balená jídla (ohřát si můžete v mikrovlnce v prodejně)
- teplé pochutiny (knedlíčky, smažené kuřecí nugetky apod.)
- studené i teplé pití v lahvi
- obrovské množství sladkostí, žvýkačky apod.
- základní drogerie
- někde i základní elektronika (nabíječky, kabely apod.)
- alkohol
- často uvnitř najdete bankomat nebo třeba kopírku
- 👉 Kolik co stojí se orientačně dozvíte v našem článku Peníze a ceny v Japonsku
V Japonsku je mnoho značek minimarketů, ale nejčastější, které najdete opravdu naprosto všude, jsou tyto:
- FamilyMart
- Lawson
- 7-Eleven
Většina těchto prodejen je otevřená 24/7 a všude se dá platit hotovostí i běžnou zahraniční platební kartou. A na rozdíl třeba od Thajska, je platba kartou bez příplatku.
Odpadkové koše skoro neexistují
Tohle mě překvapilo asi nejvíc. V Japonsku nejsou odpadkové koše nebo popelnice!
Rozhodně doporučuji s sebou ven brát malý batůžek nebo kabelku, kam si dáte případné obaly nebo odpadky, které vám zůstanou.
Kde jsou k dispozici koše?
- často u automatů na pití, které bývají i běžně na ulici, koše jsou ovšem pouze na malé plastové lahve
- ve všech minimarketech FamilyMart, Lawson nebo 7-Eleven
- v hotelu
- na letištích
- někdy u turistických památek, ale to bývá spíš výjimka
Kde naopak koše nenajdete, ačkoliv byste to čekali?
- na nádražích nebo stanicích metra
- u většiny chrámů a jiných historických památek
- absolutně nikde na ulicích ani v parcích
A přesto je všude vzorně čisto...
Veřejné toalety zdarma a všude
Co naopak hledat nemusíte, jsou WC.
A nemusíte se většinou obávat ani jejich čistoty.
Veřejné záchody jsou po celém Japonsku na mnoha místech – vždy jsou zdarma a přístupné 24/7.
Dostupné jsou vždy pisoáry, standardní "západní" záchodové místy, ale někde bývají i tradiční japonské záchody. Vždy je k dispozici toaletní papír a mýdlo.
Kde bývají umístěné WC?
- u všech turistických památek, muzeí, chrámů apod.
- ve všech stanicích vlaků, metra a velkých autobusových nádražích
- v přírodě u velkých křižovatek turistických tras, u stanic lanovek, u restaurací apod.
- v obchodních centrech
- a občas prostě jen náhodně na ulicích
Dobře zobrazují polohu toalet například mapy.com.
Peníze v hotovosti vždy s sebou
I když na mnoha místech v Japonsku běžnou zahraniční kartou (včetně Revolutu, který všude používám), bez peněz v hotovosti se stále neobejdete.
Pouze v hotovosti se dá platit u většiny historických památek, v některých muzeích nebo třeba v některých skříňkách na úschovu zavazadel.
Kartou nezaplatíte ani u mnohých stánků s jídlem, ale třeba i v malých kavárnách nebo lokálních restauracích.
Bankomaty pouze s fyzickou kartou
Třetí den pobytu v Tokiu jsem na lehko bez peněženky a hotovosti vyrazil do zahrad k prameni Kiyomasa. Vstupné však šlo platit jen v hotovosti, tak jsem suveréně s bezkontaktní kartou v mobilu vyrazil k nejbližšímu bankomatu, jenže ouha!
V Japonsku neexistují bezkontaktní bankomaty.
Vždy potřebujete fyzickou kartu – ty fungují bez problému i zahraničních bank, včetně Revolutu.
Bankomaty najdete většinou ve stanicích metra, vlaků nebo v minimarketech 7-Eleven či Lawson.
- 👉 Jaké jsou poplatky za výběr z bankomatu zjistíte v článku Peníze a ceny v Japonsku
Nákupy bez místní daně
Zahraniční návštěvníci Japonska si můžou užít nákupy mnoha věcí bez standardní spotřební daně, která činí 10 %.
Obchody, ve kterých můžete využít tuto "slevu" ve výši 10 %, jsou většinou označeny nápisy tax-free.
Na jaké zboží se vztahuje možnost nákupu bez daně?
- elektronika, kosmetika a drogerie, obuv, oděvy a doplňky (například zavazadla), šperky a cennosti, jídlo, léky nebo alkohol
- nákup musí mít vyšší hodnotu než 5 000 JPY
Jak si nechat vrátit daň?
V Japonsku si nemusíte schovávat účtenky a vyhledávat až na letišti přepážky, kde vám peníze vrátí tak, jako v jiných zemích.
Tady vám daň odečtou přímo u pokladny v obchodě.
Ve velkých obchodních centrech může být jedna centrální "tax-free" pokladna pro všechny obchody, obvykle v posledním patře.
Co potřebujete ke koupi zboží bez daně?
Vždy potřebujete cestovní pas s nálepkou (razítkem) vstupu do Japonska.
Zboží vám po zaplacení obsluha vloží do speciální igelitové tašky – zboží, na které uplatníte slevu z daně, totiž nemůžete oficiálně používat v Japonsku.
Dopravní karty pro placení jízdného
Nutnost pro každého cestovatele jsou dopravní karty.
V Japonsku se sice velmi pomalu rozšiřuje i bezkontaktní placení vlastní platební kartou, ale v roce 2026 funguje zatím jen ve zlomku míst a bez dopravních karet se zkrátka neobejdete.
Jejich použití je ale velmi jednoduché.
Dopravní kartu si koupíte už po příletu na jakémkoliv japonském letišti. Nahrajete si na ní libovolnou částku do 10 000 JPY a kartu pak už jen přikládáte ke čtečkám v jakémkoliv dopravním prostředku.
Kartu si můžete libovolně dobíjet v automatech, které jsou na všech stanicích vlaků, autobusů, metra apod.
Dobíjet kartu lze obvykle pouze v hotovosti.
Každý region v Japonsku má svoji vlastní dopravní kartu, nicméně používat ji můžete vždy po celé zemi.
- 👉 Detailní info a ceny v článku Doprava v Japonsku
Levné lokální jídelny
Chcete-li zkoušet japonskou kuchyni, ale zároveň preferujete rychlá a jednoduchá občerstvení, v Japonsku budete nadšení.
Existuje zde velké množství lokálních řetězců (například Yoshinoya, Sukiya, Matsuya, Ippudo), v nichž dostanete typický ramen nebo kari.
V těchto jídelnách si objednáte přes samoobslužný automat, v němž zaplatíte (obvykle lze platit i kartou) a počkáte s lístečkem s číslem objednávky.
Běžné ceny se pohybují okolo 1 300 JPY za jídlo.
- 👉 Co ochutnat v Japonsku? Zjistíte v našem článku Japonská kuchyně
- 👉 Moje tipy na restaurace v Tokiu
Japonské zásuvky
V Japonsku se používají zásuvky typu A.
Vždy zapomenu na to, že můj cestovní adaptér nedisponuje právě typem A, ale pouze typem B (se zemnícím kolíkem), který však do japonských zásuvek nepasuje!
Spoléhal jsem trochu na to, že aspoň ve větších hotelech budou univerzální zásuvky, ale na ty jsem nikde po celém Japonsku nenarazil a musel si v minimarketu Lawson koupit místní napájecí adaptér pro notebooku.
Někde na hotelech bývá také konektor pro napájení přes USB.