Adventní Lucemburk
Ideální (adventní) víkend
Cestopis z roku 2025 napsala janka.
Konec roku, dodělávky v práci, nákupy, shony... Kdo v prosinci nemá prostě chuť utéct? Výjezdní adventní trhy jsou za mě ideálním lékem na stres konce roku, protože navodí tu správnou atmosféru a trochu vrátí do dětství. A navíc je to taková malá bonusová dovolenka.
Lucemburk jsme zvolili z několika důvodů - byly poměrně levné letenky s Luxair, což je navíc aerolinka, kterou jsme nikdy ani jeden neletěl a vlastně ani neznáme nikoho, kdo by s ní někdy letěl ... a vlastně ani nemáme v okolí nikoho, kdo by byl v Lucemburku. Už to samo o sobě je pro mě dostatečný důvod :) Jako finální argument se pak jeví to, že tam určitě bude méně lidí než ve Vídni nebo Drážďanech. Lucemburk je takový opomenutý mezi německými, francouzskými a belgickými trhy, tak hurá tam!
Jak do Lucemburku a jak se pobyhovat po něm
Mezi Prahou a Lucemburkem pravidelně, v pondělí a v pátek, létá lucemburský národní dopravce Luxair. Letenky jsou poměrně dobře naceněné napevno. Letadlo je malý Dash 8-400, takže uvnitř dvouřadé, ale hlavně vrtulkáč - další poprvé tohoto výletu! Let trvá něco přes hodinku a v jeho průběhu se servíruje malé občerstvení = nápoj + preclík nebo croissant. Je teda pravda, že jsme tam i zpátky měli trochu adrenalinová přistání v totální mlze, ale jinak super pohodový let.
Doprava v celém Lucembursku je zdarma. Nejdůležitější je tedy zvolit ubytování - my jsme bydleli v evropské čtvrti mezi Europarlamentem a Philharmonií (názvy zastávek), což je přímo na lince T1. Tramvaj T1 spojuje letiště + evropskou čtvrť + 2 vlakové stanice + centrum, což je super určitě v létě na výlety vlakem z města do jiných koutů Lucemburska, kam podle mě stojí za to se vrátit.
Jinak Lucemburk sám o sobě je velmi ochoditelný. Centrum Ville haute člověk projde za chvíli, a i když je město postavené v několika úrovních, mezi nimi se jde jednoduše pobyhovat výtahy nebo zubačkou. Všechny výtahy jsou po městě označené rozcestníky, ani se tam snad nejde ztratit :)
Co v Lucemburku vidět
No my jsme opravdu měli víkend v mlze, a tak jsme byli rádi, že vidíme na cestu :) Ale i přes mlhu a mrholení mě město okouzlilo.
Ville haute
Pulzující čtvrť, centrum. Nachází se zde i velkovévodský palác, do nějž je možné se objednat na skupinovou prohlídku, ale jen v jarních/letních měsících. V zimě zde sídlí velkovévodská rodina.
Celkově je prima si prostě čtvrť projít a kochat se. Kochat se architekturou, starou i novou, čistými krásnými ulicemi a hlavně výhledy. Nachází se zde nejkrásnější balkon Evropy, Chemin de la Corniche, a musím teda říct, že i v pochmurném počasí se z něj na spodní část města dobře kouká. V katedrále Notre Dame je pochován Jan Lucemburský.
Grund
Ani sem nechci dávat moc fotek, jen ať se každý jede podívat sám :) Mně osobně se moc líbí i ta barevná neutrální paleta těch domků, sem tam hrázdění. Je to prostě takové příjemné na pohled a vydržela bych se tam procházet a koukat dlouho. I když zase tak velká čtvrť to není, nachází se zde jedna michellinská restaurace, menší katedrála, muzeum... Dost, aby místo opravdu stálo za návštěvu.
Muzea
I těch se v Lucemburku nachází víc než dost pro každého. My jsme byli ve dvou. Národní muzeum přírodní historie se nachází v Grundu a vstup stojí 7 Eur. Původně to byl také úprk před mrholením a na chvíli se zahřát, ale bylo to příjemné malé překvapení. V muzeu je spousta modelů, nějaké interaktivní věci pro děti a dá se tu ten čas strávit, i se něco dozvědět. Ještě víc se nám ale líbilo Národní muzeum dějin a umění, nacházející se ve Ville haute a vstup je zdarma. na 9 partech ve dvou spojených budovách je opravdu spousta zajímavých modelů, exponátů, věcí, i původního zdění atp. + poměrně dost prostoru zde má i naše česko-lucemburská větev vládnoucí rodiny ve středověku. Muzea nestojí moc nebo je vstup úplně zdarma, takže určitě doporučuji nějaké zařadit do itineráře. Dále jsme bohužel nestihli kvůli špatnému časovému zařazení v zavíracích dnech Muzea u "nás" v evropské čtvrti - Drei eechelen (tři oříšky), což byla původně pevnost a nyní je v ní muzeum s pár uměleckými sbírkami; MUDAM, což je muzeum moderního umění.
Trhy
A teď tedy ten cíl cesty :) Vánočních trhů se v Lucemburku nachází hned několik menších rozesetých po několika náměstích. Na Place de Guillame je veliký krásný adventní kalendář, který se každý den otevírá a v lucemburštině vypráví pohádku. Dále je tu třeba umělá bobodráha a celkově jsou lucemburské trhy místa pro setkání přátel nebo rodin s dětmi. U stánků prodávají jen málo blbostí, je tu spíše jídlo a pití. My jsme vyzkoušeli čokolády, fondue, různé druhy svařáků, punč (včetně punče s homolí cukru polité 80% rumem a zapáleným), špecle se špekem a sýrem, klobásky atd. Porce jídla v průměru 8 Eur, horký nápoj 5 Eur. Člověk tu na jídle tedy pěkně může ušetřit, když si dá teplé na trhu a nebude chodit do restaurace. Některé pochutiny mají jen na jednom z těch trhů u jednoho stánku (třeba preclík s raclette), takže je třeba si je poctivě projít :)
Celkově Lucemburk doporučuji, je to takový hidden gem :) a to určitě v jakémkoli ročním období, kdy se dá i vyjet někam dál než jen hlavní město.
janka. procestovala 23 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 1 rokem a napsala pro tebe 2 úžasné cestopisy.