Andalusie - Malaga
Skvělá rodinná dovolená v Andalusii s ubytování v českém aparthotelu
Cestopis z roku 2018 napsal Jan Horák
Tady začni psát svůj cestopis...
Na počátku mi dovolte položit Vám několik otázek:
Plánujete dovolenou s rodinou?
Napadlo Vás Španělsko?
Máte dost toho všeho shonu v práci?
A nechcete „zruinovat“ rodinný rozpočet?
Pokud jsou všechny Vaše odpovědi na předešlé otázky kladné, tak mohu poskytnout svou osobní recenzi a možná i vyřešit Vaše rozhodování – řešením jsou APARTMÁNY VARADERO . Za sebe i za celou naší rodinu je doporučuji – a to ne proto, že bych o to byl požádán, ale proto, že o takto vzdálené lokalitě existuje jen málo informací a tato „ukrytá“ lokalita je téměř neznámá.
Lokalita
Město La Cala del Moral se nachází asi 35 kilometrů východo-východo-severně od Málagy (tedy na samém jihozápadním cípu Španělska) – vAndalusii. Zde se ocitnete vpřímořském hornatém městě, které si rozhodně nehraje na žádné turistické letovisko – to sebou nese klady i zápory. Podnebí je téměř až tropické – omluvte případné neshody, my jsme tam byli vsrpnu – všudypřítomné palmy (znáte je zTV a záběrů třeba zMiami) dorůstající 15-20 metrů výšky; „klasický“ fíkus je zde kvidění ve velikosti vzrostlého stromu a na každé zahrádce pěstěné keře doslova „obalené“ pestře barevnými květy. Ktomu si dosaďte různé kaktusy (s květy i bez nich), olivovníky a akácie – a dostanete jen velmi přibližný popis, co Vás tu čeká.
Vlastně zápor jsem objevil jen jeden: jestli se nedomluvíte španělsky, budete muset (stejně jako já) použít „ruce, nohy“. Například angličtina je Vám zde platná „jako hadovi noha“, konkrétněji: pokud nepoužijete termín „Cerveza“ budete se jen marně domáhat svého „Beer“ – než si Sergio (vyslovuj „Serchio“) na nás zvykl, tak: levou ruku nad pravou, obě sevřené vpěst; pak horní rukou naznačit naklopením ksobě „natočení“ a spodní ruku zvednout vgestu držení půllitru. Na dotaz „Jarra?“ (vyslovuj „Chara?“) jen kývejte, pokud chcete normální půllitr.
Za to kladů jsem objevil hned celou hromadu:
Klidné prostředí. Vtýdnu lze potkat vulicích téměř výhradně místní usedlíky. Stím se pojí (pro mne) další velká výhoda – neprovozují se tu noční „mejdany“, před půlnocí město ztichne a do usínání Vám promlouvá pouze lehký příboj.
Jelikož centrum města není příliš velké, dá se všude do obchodů dojít pěšky do 5 minut (volnou chůzí). O cenách se zmíním vdalším popisu.
Apartmány Varadero
Umístění apartmánů je – dovolte mi ten termín – prostě ideální. Apartmánové domy jsou přímo u pláže svýhledem na moře. Na pláž se dostanete od vchodových dveří za nějakých 25 metrů a přes písčitou pláž to je do vody dalších necelých 30 metrů (vzdálenosti odhaduji, měřící pásmo jsem si opravdu nebral).
Na plážích jsou samozřejmostí sprchy (kde není mořská voda) na opláchnutí těla od mořské vody (ta je vneomezeném množství vmoři) a také sprchy „se šlapátkem“ na opláchnutí nohou a bot od písku – písek je velmi jemný a než přejde pláž, budete mít písek všude mezi prsty (na nohou). Je pak velmi příjemné si nohy opláchnout, obzvlášť chystáte-li se do přilehlé restaurace na něco osvěžujícího po rozpáleném dni.
Vybavení apartmánů
Jedná se o plně zařízený byt – bydleli jsme ve čtyřpokojovém apartmánu sterasou. Tři ložnice, obývací pokoj, koupelna a terasa. Apartmán byl vybaven také klimatizační jednotkou, tu jsme nikdy nezapnuli – když jedeme za teplem, tak si to nebudeme kazit klimatizací.
Ložnice: O jednotlivých ložnicích se toho mnoho napsat nedá. Jsou tam postele – na české poměry o něco měkčí, noční lampička, skříně na uložení věcí, okno a dveře (pokud by někdo potřeboval soukromí)
Obývací pokoj je vybaven již zmíněnou klimatizační jednotkou, televizí (nikdy jsme jí nezapnuli – nechyběla nám), gaučem, jídelním stolem se židlemi – nechybí ani lampa (také nebyla nikdy zapnuta, nebylo potřeba)
Kuchyně – za nás více než dostatečné vybavení: kávovar na překapávanou kávu; dvou plotýnkový vařič; mikrovlnná trouba; lednička smrazákem; pračka. Vkuchyni jsme našli všechno potřebné (od příborů, přes talíře až po hrnce – od lžiček, přes sklenky po hrnky na kávu).
Terasa – zapomeňte na cokoliv jako balkón. Napříč (od domu k zábradlí) se pohodlně vejde opalovací lehátko a ještě kolem něj bez obtíží projdete ze všech stran; další jídelní stůl se židlemi; vysunovatelná markýza.
Okna a skleněné dveře – všechny vchody na terasu (u nás byly celkem 3) jsou vybaveny skleněnou zavírací částí se západkou, a hlavně sítí proti hmyzu. Velmi doporučuji mít zataženou síť, když jdete na terasu nebo pokud otevřete okno (ušetříte si tím nepříjemná setkání smístním bodavým hmyzem vnoci) – vyvarujte se však uzavírání všech skleněných dveří, pokud jdete na terasu. Ona ta okna/dveře lze zvenčí zavřít, ale otevřít se pak dají pouze uvolněním západky zevnitř.
Podlahy – všechny prostory jsou vydlaždičkovány. Díky mírnému chladu to svádí kchůzi bosky (a je to opravdu moc fajn). Jednoduchá údržba tedy pro nás spočívala asi v10 minutách denně, kdy se celý apartmán zametl (koště je ve vybavení). Ať už chcete nebo ne, nanosíte si písek a jednou týdně se podlaha setřela (MOP je též ve vybavení).
Kam na výlet
I přes fakt, že to byla nejbližší a nejnavštěvovanější lokalita, dovolím si vtomto výčtu vynechat pláž (snad jen zmíním, že se jedná o písečné a nikoliv kamínkové pláže).
Málaga – turistické centrum dostupné autobusem do 30 minut. Autobusy (klimatizované) jezdí ve zhruba 30-ti minutových intervalech.
Rincón – pěšky zhruba do 15 minut chůze podél pláže. To je návrh spíše na večerní výlet, lze tam nalézt plno zábavních podniků (barové koncerty, karaoke, atp.)
Jeskyně – Cueva del Tosoro – jeskynní komplex se známkami osídlení již od 31 tisíc let před Kristem. Velkým bonusem je návštěvní den ZDARMA každé pondělí. Všichni dospělí obdrží elektronického „průvodce“, u kterého si zvolíte jazyk: EN, IT, ESP, D – česky to ještě není. Dostupnost zapartmánu: 45 minut volné chůze (většinou do kopce) nebo 2 zastávky autobusem a pak 10-15 minut „po svých“. Samozřejmě existuje i varianta „taxi“, ale podle mého mínění by to ztratilo kouzlo – my jsme zvolili pěší variantu a rozhodně jsme nelitovali.
Trhy – místní tržiště je otevřeno jen každý pátek a to na parkovišti před marketem Super Sol – tedy do 5 minut chůze (asi nejvíc Vás budou zdržovat semafory). Na tržišti lze nalézt od letních šatů pro dívky a dámy, pře stánky sovocem a zeleninou (včetně různě nakládaných oliv) až po čerstvě nasušené koření – nebo boty. Prostě pelmel jak má být.
Ceny ve Španělsku
Dovolte mi začít o „banálních“ potravin – jíst musí každý. Tuto kapitolku jsem si rozdělil do dvou podkapitol, jelikož jednotně se to porovnat prostě nedá.
Co se dá říci obecně, tak obecně jsou ceny ve Španělsku vyšší nežli včeských „diskont“ obchodech. Navýšení se však pohybuje kolem 10-15% oproti českým cenám.
Ceny vkamenných obchodech
Samozřejmě nemůžete hledat „váš obvyklý sortiment“ zČech. Například volně ložené rohlíky tu budete hledat marně a to i u pekaře a to hned ze dvou důvodů: A) termín rohlík (US.. „roll“) nikdo nerozumí; B) prostě je nemají. To samé platí i o klasických „pletených houskách“ – na to snad ani není vUS žádný výraz. Oplátkou lze pořídit nepřeberné typy různých baget, bagetek a chlebů za ceny, za které by se nemusel stydět ani český LIDL – vše čerstvé.
Masné výrobky jsou také cenově srovnatelné: příklad – 5ks telecích hamburgerů přišlo asi na 10EUR… ALE! To ALE spočívá vnepoměřitelné kvalitě a také kvantitě. Každý „burger“ měl více než 300g, takže za 10EUR získáte asi tak 1.5kg připraveného, okořeněného a šťavnatého mletého telecího masa – každý „burger“ je zabalen zvlášť. Po tepelné úpravě si opravdu pochutnáte. Pokud se rozhodnete pro steak, počítejte scenou tak 10EUR/kus – ALE obdržíte asi tak 400g kvalitního masa bez kosti.
Ceny služeb (restaurace, atp.)
Vrestauracích jsem nezaznamenal výrazný rozdíl vnabízené krmi – no posuďte sami: specialita pizzerie „ověnčené“ záznamem vGuinessově knize rekordů přijde na 10EUR. Se steakem je to dost podobné (kolem 15-25EUR podle restaurace).
Exotické pokrmy – čerstvé ryby – jsou jen o málo dražší (20-30EUR), ale to zas bývá porce pro 2 lidi. A mohu odpřísánout „na holej pupek“, že zážitek ztoho jídla se nedá ani popsat ani kničemu připodobnit.
Zmého srovnání asi nejhůře vychází nápoje, ale podle mého je poměr podobný jako vČechách. Pivo (0.5L) lze vobchodě pořídit za 1.19EUR a vrestauraci zaplatíte kolem 3.50EUR. Ale zase vám to donesou až pod nos.
Závěr
Jsem-li vůbec hoden učinit nějaký závěr, napíšu alespoň svůj osobní názor. Dovolená ve Španělsku je dražší nežli v kempu v Čechách. Zde však získáte plně vybavený apartmán s absolutním soukromím, s přístupem k moři (to v Čechách opravdu není). Osobně vidím jako velký BONUS v přítomnost majitelů, kteří jsou vám kdykoliv ochotni poradit a to zdarma a to česky/anglicky/španělsky (??? Zapomněl jsem něco).
Ještě mi dovolte napsat: CO SE MI NEJVÍC VYPLATILO? Oba spolumajitelé „nekoušou“! A když jsem přiznal, že o Španělsku nic moc nevím, tak mi velmi ochotně vysvětlili „co, kde, kdy a jak“ a tím nám ušetřili plno mrzutostí – závěr je: NEBOJTE SE ZEPTAT. Osobně si velmi vážím jejich ochoty nám pomoct a uznávám, že každý návštěvník bude mít jiné dotazy.
Velice rádi se BUDEME VRACET! Honza s rodinou
Jan Horák procestoval 0 zemí světa světa, nejvíce . Na Cestujlevne.com se přidal před 6 lety a napsal pro tebe 1 úžasný cestopis.