Bílé zlato Apuánských Alp: Výlet bez auta do srdce carrarského mramoru
Cestopis z roku 2026 napsal Jezevec
Jen pár kilometrů od turisty přeplněného pobřeží leží Colonnata – horská vesnice známá specialitou Lardo di Colonnata a okolními mramorovými lomy. Vyrazili jsme tam z La Spezie vlakem a autobusem. Byl to jeden z nejzajímavějších výletů celé dovolené.
Během pobytu na severozápadním pobřeží Toskánska třeba v okolí dovolenkového Viareggia či v Ligurii poblíž Cinque Terre míří většina turistů přímo k moři nebo za věhlasnými památkami. Podobně jsme postupovali i my, ovšem s jednou výjimkou. Z La Spezie jsme se jedno dopoledne vydali regionálním vlakem do stanice Carrara-Avenza. Odtud pak s jedním přestupem přímo v Carraře linkovým minibusem až do Colonnaty. Vlakovou jízdenku jsme si koupili na nádraží v automatu, tu autobusovou v mobilní aplikaci „at bus“ dopravce Autolinee Toscana (za 1,70 EUR, po zaplacení se jízdenka objeví v aplikaci, před jízdou ji ale musíte ještě v mobilu aktivovat). Veřejná doprava funguje v této části Itálie překvapivě spolehlivě a efektivně, zejména pokud máte dostatek relevantních informací a občas se nebojíte zeptat místních. Výhodou je, že spoje lze dnes jednoduše dohledat třeba i přes aplikaci Mapy.com či přes Google Maps. Možností je samozřejmě více, ale třeba nákup jízdenky přes mobil vám ušetří hledání otevřené trafiky (tabacchi), kde se mnohdy při nákupu vyžaduje jen hotovost, jak jsme se párkrát přesvědčili.
Už samotná cesta může být zážitkem. Zatímco první úsek cesty ještě připomíná běžný městský spoj, po přestupu na zastávce Carrara Ospedale se atmosféra rychle promění. Při naší cestě minibus po chvíli začal stoupat úzkými serpentinami vzhůru do hor a zelená úbočí se znenadání začala měnit v oslnivě bílé stěny tvořené proslulým carrarským mramorem. Poslední kilometry do Colonnaty jsme ve voze zůstali s řidičem úplně sami, jiné turisty jsme nepotkali.
Celý cestopis najdete na mém blogu:
Jezevec procestoval 30 zemí světa světa, nejvíce Evropu. Na Cestujlevne.com se přidal před 11 měsíci a napsal pro tebe 10 úžasných cestopisů.