BRUSEL
prodloužený víkend
Cestopis z roku 2023 napsala Šárka Skrbková
Brusel
Brusel je hlavní město Evropy a Belgie. Je sídlem NATO a některých institucí Evropské unie. Počet obyvatel je 1,2 milionů, jedná se o nejvíce multikulturní město v EU. Podle legendy založil osadu roku 580 St. Géry.
Co dělat:
- Návštěva miniatur
- Návštěva Atomia
- Hledání 3 čůrajících soch
Zajímavosti:
Bruselské náměstí Grande – place – jedno z nejkrásnějších náměstí na světě a od roku 1998 zapsáno na seznam UNESCO. Dominuje mu gotická radnice, ale najdete zde i muzeum se sbírkou oblečků čůrajícího chlapečka. Impozantní jsou cechovní a měšťanské domy, kde například bydlel i Victor Hugo. Podle soch ve tvaru chmele poznáte dům Pivovarníků (Maison de Brasseurs č.10). Budovu s názvem Labuť zdobí tři sochy Hojnost, Zemědělství a Řeznictví – mimo jiné zde bydlel i Karel Marx a napsal zde část Komunistického manifestu. Nejmenší dům Hvězda skrývá v podchodu sochu Everarda´t Serclease, který byl zabit a pohlazení jeho sochy by vám mělo přinést štěstí.
Atomium – v roce 1958 se v Bruselu konalo EXPO. Československý pavilon vyhrál jednu z nejvyšších cen Zlatá hvězda a získal dalších 13 významných hodnocení. Většina pavilonů a staveb byla rozebrána, Atomium však zůstalo a uvnitř několika kopulí můžete navštívit muzeum a světelné hry, v nejvyšším bodě vás pak čeká vyhlídka do okolí, na kterou se jede výtahem.
Parc du Cinquantenaire se nachází ve východní části města a je považován za jeden z nejznámějších. V roce 1880 byl zbudován při příležitosti oslav 50. výročí belgické nezávislosti a v témže roce byl přebudován do současné podoby parku. Hlavní dominantou je Palais du Cinquatenaire s vítězným obloukem.
Čůrající sochy – chlapeček, holčička, pes. Chlapeček je neznámější a nalezte ho kousek od radnice. Manneken Pis je zde od roku 1619, sošku chlapečka při významných událostech oblékají do různých oblečků, holčička byla vytvořena až v roce 1985. Pejsek vznikl až roku 1988 a stojí na rohu ulic Rue de Chartreus a Rue de Vieux-Marché.
Královský palác – Royal palace je novobaroktní stavba a sídlí zde belgické král. Palác je z 11. století, bohužel v roce 1731 jej téměř zničil rozsáhlý požár. Král v paláci přijímá velvyslance a na Nový rok se zde pořádá banket pro zástupce NATO a EU.
Marollen – milujete vetešnictví? Tak toto náměstí rozhodně nevynechejte. Můžete zde nakoupit od 7 do 14 hodin a od starých hraček, nádobí, obnošeného oblečení zde můžete narazit i na takové poklady jako překrásné nádobí nebo starodávné mimce.
Zámek Laeken. Budete mít pocit, že jste se ocitli na chvíli v Japonsku. Bydlí zde královská rodina a velká část zahrad je veřejnosti přístupná. Upoutá vás impozantní červená věž, která opravdu připomíná stavby v Japonsku. Naproti je čínský dům, který byl postaven v letech 1901 králem Leopoldem II. V budově dříve sídlilo muzeum dálného východu, v současné době bohužel chátrá (rekonstruuje se).
Monts des Arts nádherný park, který se nachází mezi Královskou čtvrtí a náměstím Grand-Palace. Park byl zřízen roku 1910, ale současnou podobu obdržel až v roce 1958.
Berlaymont – ikonická stavba, která slouží jako sídlo Evropské komise, stavba má 14 pater a charakteristickou skleněnou fasádu. Byla vystavena v letech 1963-1969.
Parlamentarium vám přiblíží historii a jednotlivé orgány EU. Centrum je zdarma.
Justiční palác je největší stavba zbudovaná pro účely soudní moci na světě. Pochází z roku 1866. Během druhé světové války se zřítila kopule stavby. V roce 1980 musela řada úředníků palác kvůli havarijnímu stavu opustit.
Galerie sv. Huberta je nákupní zóna, kde musíme trochu pustit chlup a otevřít svoji peněženku pro luxusní nákupy. Ale zážitkem je si i pouze pasáž projít a kochat se architekturou a nakukovat do výloh. Stavba se začala stavět v roce 1836 a výstavba trvala 9 let.
Bazilika Sacré Coeur – není pouze ve Francii. Tato Bazilika Nesvětějšího Srdce Ježíšova, jejíž stavba započala roku 1905 a dokončena byla teprve v roce 1971. Jedná se o největší budovu postavenou ve stylu Art deco a šestý největší kostel světa. Kostel má kapacitu 2000 lidí. Za nepatrné vstupné může vystoupit nahoru na vyhlídku, kde je krásný výhled do kraje.
Porte de Hal – bývalá středověká městská brána z roku 1381.
Mini Europe – vstup 20 EURO. Jedná se o 300 miniatur z Evropské unie. Zmenšeny jsou v poměru 1:15. Z Prahy je zde zastoupena Staroměstská radnice i s orlojem, z Bratislavy je to Modrý kostelík, jinak najdete známé památky jako Pisa, Eiffelovku, Eidhoven, ale i neznámé – náměstí různých měst, univerzity.
Doprava:
Metro se sestává ze 4 linek, celková délka kolejí je 40 kilometrů.
Celodenní jízdenka stojí 8 EUR, jedna jízda pak vyjde na 2,60 EUR. Nakonec jsme si nabyli kartičku 10 jízd (kdy v ceně je i kartička) a projezdili to. Platí i na tramvaje a autobusy.
Občas jsme k dopravě využili koloběžky, většinou se však přesouvali pešky.
Ubytování:
Překvapilo mě, jak je ubytování v Bruselu drahé. Žádné hostely a pokoje za pár stovek, jak jsme zvyklá. Nakonec jsme tedy volili ubytování přes Airbnb. Majitel byl milý týpek, k dispozici jsme měli pokoj, společnou koupelnu a malou kuchyňku. Pronajímal takhle 3 pokoje. Za 4 noci pro 2 osoby jsme platili 5 156 Kč. 645 Kč /osoba/noc. Na bookingu se ceny samostatného pokoje pohybovaly kolem 8 tis.
Letenky:
Poslední dobou lítám častěji se společností Wizzair. Tato letenky však byla přes Ryanair a pro jednoho zpáteční letenka z Prahy stála 1174 Kč. (Letos jsem za letenky utratila 34 500 Kč, kdy nejdražší letenka byla za 22 tis do Nepálu, nejlevnější naopak byly za 507 Kč do Tuzly, 662 Kč Stavanger, 848 Kč Kišiněv a za 1015 Kč do Záhřebu.
Střelba
Jistě jste všichni zaznamenali, že v Bruselu se střílelo, další teroristický útok. Útočník zabil 2 fanoušky ze Švédska, na které střílel, když byli v taxíku. Pak vstoupil do budovy, kde střílel na dalšího člověka. Poté odjel z místa pryč. Policie ho dopadla až druhý den, když si chtěl jít pro snídani do kavárny. Po převezu do nemocnice zemřel.
My tam byli. Stáli jsme na tom mostě a chtěli přejít. Nakonec jsme se rozhodli jít po druhé straně. Asi v půlce cesty slyšely rány, ale mysleli si, že je to ohňostroj. Poté projela po mostě sanitka, což je ve velkém městě dost běžné, takže nás to nerazilo. Až doma jsme zjistili, co se stalo a podle polohy místa střelby zjistili, že jsme byli pár minut chůze od toho místa. A že ten ohňostroj byla pravděpodobně ta smrtelná střelba. Do teď mě z toho mrazí. Kdybychom byli poblíž, schytali bychom to i my? Nebo on si prostě vybral Švédy a nás by nechal být? To už se nikdy nedozvíme. Každopádně celý večer jsem z toho byla nesvá a vyklepaná. Ráno odmítla jet koloběžkou, protože ten magor, co střílí do lidí byl stále venku.
Já jsem zrovna ten člověk, co tvrdí, že okrást mě můžou stejně jako v Praze tak v Jižní Americe. A kdyby se měl člověk bát, tak fakt nemůže chodit nikam. Ale to že jsem byla kousek od vražedného řádění mě opravdu trochu rozhodilo. Od cestování mě to ale neodradí.
Náš itinerář ve zkratce – měli jsme ranní let a po přesunu do centra couráme po městě, projedeme se na ruskému kole, dojdeme na ubytování a večer si zajdeme projít večerní město. Druhý den se vydáme k Miniaturám a Atominu. Zabralo nám to fakt celý den. Třetí den z velké části strávíme v muzeu, projdeme si parky, bránu. Poslední den procházíme parky a kostely. Ochutnali jsme pověstné wafle, jsou na každém kroku, belgické hranolky – najdete převážně v centru, vyhlášené čokoládové belgické pralinky. Bohužel jsme nestihli též vyhlášenou ochutnávku místního piva (což mě tolik nemrzí, protože já pivo nepiju:). Ze zajímavostí jsme obešli vše, ale na muzea nezbylo tolik času, Marcel chtěl ještě navštívit muzeum aut a letadel. Po městě se dá pohodlně cestovat metrem, případně využívat koloběžky. Cestu na letiště zajištuje autobusová společnost Flibco, kdy cesta z letiště byla dražší než letenka. Nejdříve jsem si říkala, co tam 4 dny budeme dělat a nakonec nám ani ty 4 dny nestačily.
Šárka Skrbková procestovala 70 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 7 lety a napsala pro tebe 32 úžasných cestopisů.