Camino Primitivo

Camino Primitivo (česky známé jako Prapůvodní cesta) je 320 km dlouhá a z hlediska terénu relativně náročná cesta ze španělského Ovieda do poutního cíle v Santiago de Compostela.

Cestopis z roku 2019 napsal Danny.709

Zážitky pro tebe sepsal Danny.709
Cestopis byl naposledy aktualizován 2022-05-15T11:18:00+02:00

Danny.709 procestoval 50 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 6 lety a napsal pro tebe 8 úžasných cestopisů.

Šárka Bartáková
před rokem

Ahojky, díky za prima popis cesty, za mně užitečné - takové akorát, ani profík, co už vše viděl a zná, ani trdlo, co si neporadí:-). Určitě mě to bavilo....Můžu se zeptat jaký adaptér na zásuvku potřebuji? díky

před rokem

Ahoj a děkuji. :) Adaptér do zásuvky jsem měl pouze na USB - když jsem potřeboval dobít powerbanku, mobil i akční kameru zároveň. Je fajn, pokud do něj můžeš píchnout více kabelů zároveň...některé starší albergue měly třeba jednu zásuvku na dvě postele, takže pak se musíš ještě dohadovat, kdy budeš nabíjet. Nově postavené albergue ale mají často u postelí přímo třeba dvě USB zásuvky + ještě normální.

Leoš Literák
před 4 lety

Díky za praktický cestopis, mínus za příliš hodně selfíček - kdybys aspoň byl hezká ženská ;-) Holt tahle generace má potřebu furt se fotit, což nechápu.

před 4 lety

Díky za zpětnou vazbu. Pro mě je fotka vzpomínka a vazba s místem, které jsem navštívil. Před dvaceti lety jsem jako malý kluk fotil přírodu a rodiče mě kárali, proč fotím něco na čem nejsem, co může vyfotit každý. Dnes je to naopak. ;)

Leoš Literák
před 4 lety

Je ale na tobě, které fotky zveřejníš.

před 4 lety

Vďaka za pekný cestopis plný užitočných rád. Chýba tam len jedna, ak plánujete "púť" do Santiaga, neodkladajte ju. Máločo na svete sa tak rýchlo mení k horšiemu, ako práve Camino. Je veľkou škodou, že Camino sa z púte otvorenej každému človekovi, ktorý cítil potrebu aspoň na chvíľu obrátiť myseľ na duchovno, veľmi rýchlo menilo cez čunder, turistický pochod, až po dnešnú komerčnú a "selfíčkársku" záležitosť. Možno ešte odoláva Camino del Salvador, (trasa Leon - Oviedo) na ktorom sú dosť veľké vzdialenosti medzi ubytovňami a cesta vedie krásnym, ale v prípade zhoršeného počasie náročným terénom (brody, snehové polia, zablatené strmé stúpania a klesania). Na jar 2015 som na tejto ceste ešte cítil pútnického ducha (neviem, možno to bolo tým, že na trase bolo málo pútnikov, a všetci už mali za sebou aspoň jednu púť do Santiaga). V Oviede som sa napojil na Camino primitivo, pribudlo ľudí, atmosféra púte sa trochu zhoršila, ale ešte stále to nebolo také zlé, ako to teraz popisuje Daniel.

před 4 lety

Díky za doplnění. S myšlenkou vyrazit na pouť co nejdříve nemůžu než souhlasit. Počet poutníků strmě roste každý rok. Musím říct, že atmosféra mi přišla v prvních dvou třetinách cesty příjemná a odpovídala tomu, co jsem očekával. Nevím, zda je to z cestopisu znát, ale během několika dní jsem potkal třeba max. 5 - 10 dalších lidí. Situace se razantně zhoršila na posledních 100 km (od Luga), kde přibylo lidí, kteří si jdou cíleně pro certifikát na dvou až trojnásobek. Ještě horší to pak bylo po napojení na francouzskou cestu, kde jsou skupiny asiatů ve sladěných tričkách, kteří jsou převáženi autobusy od hotelů na cestu, tam ujdou tak 5 km vč. dvou zastávek na kafe, posbírají razítka a pak je převezou na další hotel s wellness programem. Přímo na náměstí před katedrálou se pak s orazítkovanými pasy i obchodovalo.

před 4 lety

Tak o "turbopútnikoch", čo prejdú posledných 100 km som čítal už v jednom sprievodcovi z roku 2003, a v roku 2012 som ich v poslednom úseku (niečo málo cez 100 km od Santiaga) stretol viac než dosť. Aziatov som stretol len ako jednotlivcov, nie organizované skupiny.

"kde jsou skupiny asiatů ve sladěných tričkách, kteří jsou převáženi autobusy od hotelů na cestu, tam ujdou tak 5 km vč. dvou zastávek na kafe, posbírají razítka a pak je převezou na další hotel s wellness programem,"

Preprava batožiny pre pútnikov funguje už roky. Spomínam si na 2 staršie dámy, ktoré sa nám na poobedňajšej kávičke previnilo priznali, že časť etapy absolvovali 10 km autobusom. Riadny rozdiel oproti minulosti.

V jednom kostole som čítal peknú myšlienku, voľný preklad je: Turista službu vyžaduje, pútnik za poskytnutú službu ďakuje. A to presne vystihuje, o čom púť je. Čoraz menej ľudí sa vydáva na púť s pokorou a podľa toho to aj vyzerá.

Kto chce ísť na púť si prečistiť hlavu, musí zamieriť do ticha prírody a tam osamote rozjímať. V prípade Camina, pravdepodobne tiché budú cesty na nešpanielskych pútnických trasách, vrátane tých, čo vedú do Santiaga. Keď som sa rozprával s pútnikmi, ktorí putovali do Santiaga peši z Belgicka, Nemecka, a Francúzska, každý z nich mi hovoril, že prvých pútnikov stretol až na francúzskej strane Pyrenejí.

Mám otázku ohľadom čítania pútnikov. Uviedol si pri kúpe kredenciálu a pri vypisovaní kompostely, že si vykonal púť z náboženských dôvodov? V minulosti, kto uviedol náboženský dôvod, dostal kompostelu, kto uviedol iný dôvod, dostal len potvrdenie o prejdení cesty. Ja som uviedol náboženský dôvod, a v katedrále ma kňaz spomenul spolu s ostatnými pútnikmi.

Vidím, že sa toho veľa za posledný roky zmenilo. Nemilo ma prekvapili ceny, ktoré spomínaš. Pre zaujímavosť, v roku 2015 som platil 5 - 8€ za nocľah v ubytovni, neskorý obed/večera - polievka, hlavné jedlo (veľká porcia) a fľaša červeného vína stáli 8 - 10€, častejšie 8€, chlieb/pečivo som kupoval v malých pekárňach, syry, klobásy a pod. väčšinou v supermarketoch, a tak som sa dostal na priemernú úroveň do 20€ na deň.

Ďaľšia vec, ktorú som postrehol, ktorá sa zmenila je ranné vstávanie. Veľa pútnikov stávalo medzi 5. a 6. hodinou, po šiestej boli v posteli len tí najväčší spáči. (Extrém bol v lete na Francúzskej ceste, kedy niektorí vstávali o tretej, aby pred deviatou hodinou čakali 4 hodiny na otvorenie 20 km vzdialenej ubytovne, aby mali istotu, že sa im ujde posteľ.) Úsmevnú príhodu som zažil v ubytovni Paderborn v Pamplone, kde nemecký správca ubytovne pri ubytovaní každému oznámil, že o 22:00 zatvára ubytovňu, je treba vstať medzi piatou a šiestou, že o šiestej pustí v spálni hudbu, a kto nevstane z postele, toho obleje studenou vodou. A ráno to naozaj dvom spáčom spravil. V tej dobe platilo vo všetkých oficiálnych svätojakubských ubytovniach, že ubytovňu je treba opustiť do 8:00. Možno preto prišlo k nepochopeniu medzi Tebou a dvomi staršími dámami. Proste sa stretol starý svet s novým.

před 4 lety

Někde v Santiagu jsem dokonce viděl CK, která tuto službu pro "turbopoutníky" nabízí. Nabízela taky jednodenní výlety do Muxie a Fisterry pro tamní certifikáty se zastávkami cestou pro sběr razítek.

Myslím, že je rozdíl přejíždět třeba 5 % trasy když celkem ujdeš 300 km (jak říkáš ty) nebo 80 % když ujdeš dohromady 25 km. Převozy batožiny jsem na trase potkal, nic proti tomu vlastně nemám - je fakt, že je zejména starší lidi využívali takřka obden. Před nimi ale klobouček, že se na tuto cestu vůbec vydali.

V cíli jsem dostal kompostelu jako všichni ostatní, i když jsem neuvedl náboženský důvod cesty. Úředník jí začal vypisovat podle kredenciálů dřív, než jsem cokoli jiného stihl uvést. Zeptal se mě jen, jestli chci navíc zpoplatněný dokument "Potvrzení ušlé vzdálenosti" za cenu 3 €. Důvod cesty (+ jméno, příjmení, výchozí bod, země původu,...) jsem vyplňoval do předepsané tabulky.

Poutnická mše se z důvodu rekonstrukce nekonala v katedrále, ale v kostele sv. Františka. Jmenován vůbec nikdo nebyl - pouze souhrnně "...poutníci ze Španělska, Německa, Francie, Itálie, Polska, Argentiny,..." a dalších zemí. Česko nejmenovali, i když mě přímo na tuto mši úředník poslal.

Jsem zvědavý, jaká bude situace na cestě sv. Olafa v Norsku, kam bych rád v létě příští rok. Nemáš s tím nějaké zkušenosti?

před 4 lety

S cestou sv. Olafa skúsenosť nemám, narazil som na ňu v Nórsku, zaujala ma, ale dovolenky kvôli lacným letenkám míňam hlavne na mimoeurópske cesty. Do Európy chodím spravidla len na víkendovky. Dlhšie putovania napr. Svätojakubskú cestu zo Slovenska, Via Francigenna, a diaľkové turistické trasy napr E3 zo Santiaga do Istanbulu alebo Pacific Crest Trail si nechávam na neskoršie, asi na penziu.

V roku 2012 kňaz čítal asi takto: Z Vézelay prišli pútníci Německa, Francúzka ...., z Lúrd prišli pútnici z Francúzka, Talianska ..., zo St. Jean Pied de Port prišli pútnici z Francúzska, Slovenska..., z Burgosu prišli pútnici zo Španielska, Anglicka ... . Vymenovával nástupné miesta v poradí od najvzdialenejších po najbližšie.

Krásne zážitky mám z kostolov po ceste, kde na omši kňazi, ak zistili prítomnosť pútnikov, udelili im požehnanie a poprosili nás, aby sme sa pomodlili v katedrále za veriacich ich farnosti. Bolo to skutočne dojímavé, bol to závan toho skutočného stredovekého pútnictva, a samozrejme, že v Santiagu som ich prosby vyplnil. Iné to bolo už pred 4 rokmi, keď som chcel ísť do katedrály na večernú omšu s ruksakom na chrbte (pútnickú kanceláriu práve zatvárali, ubytovať som sa ešte nestihol a tak som nemal kam odložiť ruksak, a ochrankár ma vyhodil z kostola, lebo ísť s ruksakom do katedrály je zakázané). Aký rozdiel oproti kňazovi vo francúzskom Strasbourgu, ktorí pred kostolom vítal ľudí idúcich na omšu, a keď zistil že sa vraciam z púte zo Santiaga, prejavil nadšenie a v kázni, na moje prekvapenie zazneli slová "pèlerin de Saint-Jacques-de-Compostelle" nanešťastie po francúzsky neviem, tak neviem ani v akom to bolo kontexte. Keď po omši pred kostolom podával ruky veriacim, spýtal sa ma, či mám kde prespať. Ako na potvoru som musel ísť na nočný vlak do Prahy, aby som bol v pondelok ráno v práci. A tak som prepásol jedinečnú príležitosť prespať na fare v centre Strasbourgu. Bolo by to krásne ukončenie púte. Mimochodom, pred tým kostolom bola do dlažby vytesané krásna, veľká svätojakubská mušľa.