Co je dobrého v Íránu?

aneb láska k cestování prochází žaludkem

Cestopis z roku 2019 napsala Monika _6

Zážitky pro tebe sepsala Monika _6
Cestopis byl naposledy aktualizován 2019-12-27T00:03:22+01:00

Monika _6 procestovala 41 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 4 lety a napsala pro tebe 8 úžasných cestopisů.

11 komentářů

Reni85
před 4 lety

Ako uz niekto spomenul, ďalší dôvod preco ma Iran laka :-)

Monika, urobili ste chute, nielen cestovateľské. Pekny clanok.

Martin Vícha
před 4 lety

Pěkný cestopis o zemi, kam se asi nikdy nepodíval, minimálně tedy do doby, než se do Íránské vlajky nevrátí slunce a lev. To jídlo vypadá úžasně, stejně jako ty ceny. Škoda, že nejsou v Grenelle stejné, teda ty ceny za to jidlo😢.

Maja _2
před 4 lety

Pre mňa skvelé čítanie. A viacej podobných textov. Cestovná gastronómia je aj moja obľúbená činnosť. Na cestách kupujem vždy lokálne korenia, marmelády, limonády, zaváraniny...no proste magor. A doma potom aj používam. Barbaris/Berberitzen alebo CZ/drišťál, SK/ dráč - je môj objav tohoto roka.

Olivy v šťave z granátového jablka a orechov znejú luxusne!

Tak je jasné, že každý má to svoje, ale furt razím to klišé, že poznanie danej krajiny ide aj cez žalúdok.

před 4 lety

Dokonce bych si troufl tvrdit, že v řadě zemí je to jedna z posledních autentických věcí.

Maja _2
před 4 lety

Tak ale o tom to proste vždy bolo a je. Gastronómiu nám nezoberú žiadne konflikty, rozbroje a dogmy .

Avatar uživatele J0x
J0x

Slovákům gastronomii možná nikdo nesebral, ale Čechům ano. 😭

Ondřej Tollinger

Luxusně popsané jídlo. :) Teď chci do Íránu o to víc. :D

před 4 lety

Přesně tak, nicméně je dobré ocenit i informace v tomto směru, zejména, když jde o ne zcela běžně navštěvovanou oblast.

před 4 lety

To máte tedy pocit veskrze správný, i když osobně tedy 80 % TR vůbec nečtu, protože mě odradí už jen sloh nebo gramatické chyby (i s vědomím, že sám mám v češtině značné rezervy).

Osobně mě jídlo "baví" a beru ho jako součást poznávání našeho světa, ostatně kvůli poznání také cestuji (nicméně respektuji, když se někde jede jenom bavit, pak se ovšem taky klidně může ožrat doma a nemusí nutně dělat ostudu jinde), čili podobné infromace sem, myslím, patří. O fotkách to až tak není, nkědo prostě fotit umí a jiný ne a někdo si holt ani nepřečte základy jako kompozice atd.

Maroko byl těžký turismus vždycky, Irán a Pákistán spíše jen tranzitní země pro hipís, co pokračovali do Indie. Ale i když se dnes Persie více otevírá, stále to nepovažuji za úplně běžnou destinaci. Když řeknu doma, že jedu do Iránu, tak mi žena podává žádost o rozvod a maže k advokátce :-))) A 99 % české populaci si myslí, že tam žerou nebo upalují lidi jako na běžícím pásu. (ano a samozřejmě nic o zemi, lidech, kultuře nebo prostě i jen o obecným přehledu neví a nemají)

Off topic: Překvapuje mě, že zde potkávám lidi, keré znám ještě z doby předglobalizační a před "proletarizací" internetu. Příjemné.

před 4 lety

Ten alkohol a kraťasy, to je jenom vyjádření jejich hlouposti a extrémní neúcty k lidem a zemi, s jinou kulturou a zvyky.

Arabštinu určitě užijete. Na Saudskou Arábii jsem si udělal zatím jen přibližný náhled jak a co bych tam rád viděl, ale zatím na to nijak nepospíchám. Letenky na příští rok nemám zatím žádné, navíc s dětmi často beztak končím v autě...ono je to tak nějak po Evropě i pohodlnější a můžeme vymetat různý zapomenutý kouty. SA není rozhodně levná, ale nemyslím si, že by to byl až tak velký problém. Až přijde čas, tak si to rád odžiju a vychutnám, i když to nebude zrovna v "cestujlevně" stylu ;-).

Hezký večer do Jižních Čech přeji.

David Eiselt

Parádička!