Dolinou Sedmi Triglavských jezer

Slovinsko nabízí bezpočet treků napříč Julskými Alpami, z nichž nejoblíbenější je výstup na horu Triglav. My se rozhodli z kraje července projít méně náročnou trasu údolím Sedmi Triglavských jezer.

Cestopis z roku 2020 napsal Danny.709

Zážitky pro tebe sepsal Danny.709
Cestopis byl naposledy aktualizován 2020-07-10T17:33:30+02:00

Danny.709 procestoval 51 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 6 lety a napsal pro tebe 8 úžasných cestopisů.

Domink
před 12 měs

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli byste tento dvoudenní výšlap doporučil i lidem, kteří nemají takové zkušenosti? S kamarády chceme podniknout prave tuto trasu + triglav během 3 dnů v létě, ale nevíme, jestli je to pro amatéry dostatečně bezpečné.

před 12 měs

Zdravím Dominiku. Já si vůbec nemyslím, že bych měl nějaké extra zkušenosti s lezením po horách a tenhle trek bych se nebál přirovnat k výstupu na Sněžku z Pece (mimo cesty přes Vrata, kterou jsme stejně nešli). Není třeba žádné speciální vybavení ani specifické schopnosti, chodí to děti do deseti let s rodiči i starší lidé nad 60 let.

Proti tomu Triglav považuji za docela náročný trek už kvůli ferratám v poslední části cesty. Navíc cesta nahoru i zpět si bez ohledu na cestu obvykle také vyžádá 2 dny.

Šimon
před rokem

Zdravím, je možné ujít tu samou trasu s rozdílem, že první den nezačneme od parkoviště u jezera jako vy ale už od Bohijnskeho jezera, konkrétně od vesnice Ukanc? Je to o 3,4 km delší trasa než se dostaneme do Zasavske Koči.

před rokem

Zdravím Šimone. Co jsem zběžně kouknul do mapy, cesta tam vede, jen to holt bude o kus delší, převýšení je nějakých 140 m navíc. Bude to tedy o trochu náročnější a bude to trvat cca o hodinu déle, ale jinak v tom nevidím problém. :) Sám bych to tak nyní asi udělal. Přeji, ať se vydaří počasí!

Leoš Literák
před rokem

Hezký trek. Rád bych se zeptal znalců národního parku na doporučení. Přijedeme kolem poledne do hotelu v Krajnské goře a dopoledne pokračujeme do Česka. Co byste nám doporučili v okolí vidět? Dá se stihnout Vitranc?

před rokem

Ahoj Leoši. Nevím, jestli jsem znalec tohoto NP, ale zkusím poradit.

Vitranc by určitě stihnout šel, i když teda převýšení 800 m bude docela masakr. Já osobně bych v poledne a v Alpách takhle pozdě nestartoval, ale to je věc názoru. Možná bych to pak došel až na Ciprnik (je to jen o 100 výškových m navíc) nebo Peč, kde bude výhled i jihozápadním směrem do Itálie.

Pokud chceš menší převýšení a budeš mít k dispozici auto, dojel bych až do průsmyku Vršič (o víkendu nezaparkuješ), kde jsem toho nachodil bezpočet a zkusil bych třeba Slemenovu špicu (300 m) nebo Malou Mojstrovku (i když tam je to převýšení skoro stejný - 650 m).

Mimo hory mám už dlouho "ovlaječkovanou" přírodní rezervaci Zelenci, která je asi 5 km západně od Gory. Když jsem tam byl, tak byla zavřená, ale taky by mohla stát za to.

Danny_
před rokem

Vršič o víkendu se nezaparkuje, že se nesmí nebo plný aut? Byl jsem v květnu minulého roku, včetně okolí Bohinj a Slovinsko nádhera. Ovšem i díky covid, kdy všude pusto a prázdno.

před rokem

Pravda - nespecifikoval jsem ... plný aut - do hor nebo k moři se o víkendech sjíždí celé Slovinsko. Moje zkušenost je z 2015, přátele mi to potvrdili i v r. 2019. Loni jsem přímo v tomto místě nebyl. Souhlasím, že teď to v důsledku Covidu může být jiné.

Tereza
před rokem

Zdravíme, trek vypadá krásně. Chystáme se v létě vyrazit na prodlouženy víkend a hledáme 2d přechod (ne ferraty 🙂). Můžete mi prosím stručně popsat váš původní plán druhého dne jít přes dolinu Vrata? Prý je taky krásná. Mimo trek jste spali v kempu? Měl byste tip na nějaký? Moc díky a přeju hodně dalších podobných zážitků!

před rokem

Ahoj, cesta od chaty, kde jsme druhý den startovali až k průsmyku Vrata je zachycena tady na odkazu: https://mapy.cz/s/hakohohaze Pak se pokračuje vyznačenou cestou na východ do Planiny Dedno Polje. Hlavně ta vyznačená část cesty na odkazu je částečně pod sněhem a místy dost strmá, obecně je značená jako náročnější. Mě tehdy tolik nezaujala, ale to je věc názoru.

V kempu jsem tam spal v roce 2015 a jméno už si nepamatuji. Bylo to ale celkem drahé. Minulou sezónu už jsme to řešili přes airbnb, cenově to vychází podobně, pro mě je to komfortnější a nemusím řešit stan.

Tereza

Moc díky!

před 3 lety

Váš cestopis pomohl k rozhodnutí už zrušené Slovinsko zase vybrat. Z komentářů vidím, že nejsem sám, kdo to tam miluje. Příroda jeden velký kýč a zatím jsme měli štěstí jen na velmi příjemné lidi.

Poprosím o radu. Jakou část z tohoto výletu by jste doporučoval na jednodenní výlet? Jestli jít po trase první dne a podle času se otočit, nebo přejít rovnou na trasu vašeho druhého dne?

Děkuju.

před 3 lety

Zdravím. Ze zkušenosti bych moc nedoporučoval podobnou trasu v jednom dni. Výstup je náročný a cesta k první Koče (u mě první den) zabere cca 4 hodiny s přestávkami. Dost lidí tam dojde, otočí se a jde zpět, ale ošidí se o to nejzajímavější z celé cesty - samotnou dolinu, výhledy na hory,... Pokud máte dobrou fyzičku, jste schopný vyrazit třeba v 6-7 ráno, nevadí vám vrátit se až za soumraku a půjdete nalehko, pak je asi reálné dojít od Savice až na Zasavskou koču a zpět za jeden den a projít tak i dolinu.

Výstup ze Staré Fužiny trvá ještě déle, něco z druhého dne bych tedy vůbec nezvažoval.

Jako vhodnou alternativu vidím možnost vypomoci si lanovkou na Vogel (na druhé straně Bohinjského jezera) a tam projít třeba vrcholy Vrh Planje, Vogel, Šuja a sejít zpět do Ribčev Lazu - to šli naši přátele a na jeden den je to odpovídající.

Kdyžtak napište do SZ.

Super, děkuju

před 3 lety

Můžete pro inspiraci kouknout na https://www.bohinj.si/en/hiking/. Jsou tam celkem detailně popsané trasy od zcela jednoduchých až po hodně náročné.

před 3 lety

Dík, určitě nastuduju, jako x ostatních. Já třeba našel celkem pěkně udělanou https://www.slotrips.si/eng/hiki...eering/pic .

Budeme mít ubytování v Bledu a tak mě toto hodně zaujalo, protože třeba výletem na Mangart člověk ztratí dost času přesunem (ale stojí to za to).

Avatar uživatele Tonda 2
Tonda 2
před 3 lety

Pěkná trasa, dobře popsáno.

Díky

před 3 lety

Pěkný trek! Slovinsko je krásné a je to i moje srdcová záležitost. Chystali jsme se tam do hor, itinerář vymyšlen (část cesty z/do Staré Fužiny měla být téměř stejná jako ta vaše) a ubytování zajištěna. Ale 2 dny před odjezdem nám to překazil ten neočekávaný "covidový" zákaz vstupu :-(. Sice ho Slovinci pár dní nato zase zrušili, ale pro nás už to bylo pozdě. Snad příště nám to vyjde!

před 3 lety

Mrzí mě, že to nevyšlo. Pokud najdete ještě letos v létě víkend, šel bych do toho. Julky jsou tuhle sezónu krásně prázdné a sám hledám víkend v srpnu, kdy se tam bude možné ještě vrátit. Osobně výstup od Staré Fužiny nemám rád, dostat se kamkoli nahoru je nekonečné, parkoviště u Savice je asi o 100 metrů výš, což minimálně po psychické stránce pomůže. Ať se trek nakonec povede!

před 3 lety

Díky, třeba koncem léta nebo na podzim to ještě vyjde.

mirjur
před 3 lety

Tak to jste si ukousli řádné sousto na 2 dny! Všechna čest. Jó, Julky jsou krásné, i bez Triglavu.

před 3 lety

Díky. Nemyslím ale, že to bylo až tak moc. Na můj vkus jsme první den začínali docela pozdě, druhý zase skončili proklatě brzy. Jen už se nedalo moc kam dál jít bez feratt.