Florida Roadtrip: Od aligátorů mezi hvězdy. Část první.
Naše floridské dobrodružství není jen o Miami Beach. Je to cesta mezi dvěma světy – tím divokým, kde vládnou pravěcí plazi, a tím futuristickým, odkud se startuje k Marsu.
Cestopis z roku 2026 napsal Kateřina Šupová
Poprvé jsem letěla s leteckou společností TAP Portugal. V létě se objevila zajímavá cena za zpáteční letenku na Floridu. Jelikož máme s partnerem oba rádi vesmír, nebylo o čem dlouho přemýšlet. A věděla jsem, že v ČR bude v únoru nepříznivé a pro mě depresivní počasí.
Mám svůj seznam zemí, který chci navštívit - vždycky si naplánuji, kam pojedeme. A vždycky mi to ,,překazí” cena letenky do jiné oblasti. Cesta s TAP byla výborná, při check-in nám přiřadili emergency místa. Místo na nohy, království. Po dlouhé době jsem měla na palubě jídlo a taky nám chutnalo! Ale jezdíme low cost, takže pro nás luxus jako Qatar :).
Po přistání pozdě večer naše kroky následovaly do autopůjčovny Budget. Zde jsem měla zaplaceno půjčení vozidla Toyota Corolla. Bylo milým překvapením, že nám nakonec dali větší Kiu Sportage. Nebylo to GMC, ani RAM, ale poježdění taky dobré.
Kennedy Space Center aneb na dosah vesmíru. Zlatým hřebem cesty byl Kennedyho vesmírný komplex. Už z dálky vidíte obří budovu VAB (Vehicle Assembly Building), která je tak velká, že by se v ní mohl tvořit vlastní déšť.Lístky vycházejí snad na 75 dolarů. Parkování 15 dolarů. Za tu cenu jsme měli životní exkluzivní zážitek. Pokud jste fandové kosmonautiky, budete v sedmém nebi. Po příjezdu jsme naskočili na tour autobusem (sedli jsme si vpravo, jak se doporučuje pro nejlepší výhledy na rampy!) a projížděli kolem míst, kde se psala historie. Bus tour je v ceně základního lístku. Trvalo to určitě 2 hodiny. Vidět na vlastní oči Artemis II, která bohužel vzlétne až v březnu (ale Falcon 9 snad neminu), bylo vzrušující. Stejně tak raketoplán Atlantis zavěšený v prostoru, jako by se právě vrátil z orbity, vám vyrazí dech. Každý detail, každá spálená dlaždice na jeho břiše vypráví příběh o odvaze. Odcházeli jsme s pocitem, že vesmír není tak daleko, jak se zdá. KSC nabídlo neuvěřitelnou podívanou. Šla jsem do kolen. Strávili jsme tam dobrých 6 hodin. A odvezla si ,,prďáckou” bundu NASA. Dokonalý den. Florida je neuvěřitelná v tom, jak rychle dokáže změnit tvář. Během pár dní jsme zažili pravěk v bažinách, absolutní luxus na ostrově i technologický vrchol lidstva. A to nejlepší? Ta cesta podél Atlantiku s otevřeným oknem a větrem ve vlasech nikdy neomrzí. Máme před sebou ještě spoustu mil….🇺🇸🐊🚀
Artemis 🚀❤️
Kateřina Šupová procestoval(a) 21 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal(a) před 3 měsíci a napsal(a) pro tebe 7 úžasných cestopisů.