Gruzie na skok
Do Gruzie jsme se vydali na skok půjčeným autem až z Jerevanu a zpět.
Cestopis z roku 2026 napsal Kateřina Šupová
Je to krásná země s úchvatně tajemnou přírodou.
Krátká cesta do Gruzie pro nás byla spíš ochutnávkou než plnohodnotným poznáním – ale o to silnější dojem zanechala. Původní plán byl jasný: dojet až do hor, do oblasti Kazbegi a Stepantsmindy. Realita si to ale zařídila po svém. Kvůli uzavírce silnice a hrozícím lavinám jsme se tam nakonec nedostali. Místo zklamání ale přišla změna plánu – a ta se ukázala jako překvapivě dobrá volba.
Začali jsme v Tbilisi, městě plném kontrastů. Staré křivolaké uličky, dřevěné balkony, moderní architektura i lehký chaos, který k tomu všemu tak nějak patří. Má to atmosféru, která se nedá úplně popsat – musí se zažít. Památky jsou kousek od sebe. Bydleli jsme blízko katedrály, čili nikterak náročná prochazka. Určitě doporučuji navštívit botanickou zahradu, kdy po cestě přijdete až k velkému vodopádu a samotné matce Gruzie. Výhled překrásný, na rozlehlé město.
Původně jsme chtěli navštívit i sirné lázně, ale to nám vyjde třeba příště.
Jenže nás to táhlo dál, blíž k přírodě.
Když padlo rozhodnutí, že hory tentokrát nevyjdou, vydali jsme se směrem na Gori. Rodné město Stalina. A to bylo samo o sobě zajímavé zastavení. Město působí zvláštně – místy až melancholicky. Vedle sebe tu stojí domy, které kdysi musely být krásné a honosné, ale dnes pomalu chátrají. O kousek dál projede luxusní auto, jako by to byla úplně jiná realita. Ten kontrast je silný a upřímný, nic přikrášleného. Muzeum Stalina je bizár sám o sobě. Ale zajímavé, proč ne.
Největší zážitek ale přišel večer. Přespali jsme u místního vinaře – a to bylo přesně to, proč má smysl cestovat. Domácí víno, které jsme ochutnávali přímo tam, kde vzniká, skvělé jídlo a hlavně neuvěřitelná pohostinnost. Bez okázalosti, přirozeně, srdečně. Seděli jsme, povídali si, ochutnávali a měli pocit, že jsme spíš na návštěvě u známých než na cestě v cizí zemi.
Cestou jsme se zastavili i v Uplistsikhe, starověkém skalním městě vytesaném do kamene. Procházet se jeho jeskyněmi, chodbami a místnostmi vyhloubenými ve skále má zvláštní kouzlo – člověk si jen těžko představuje, jak tu kdysi lidé skutečně žili. Místo má syrovou atmosféru a krásné výhledy do okolní krajiny, což z něj dělá jeden z těch zážitků, které zůstanou v hlavě ještě dlouho.
Gruzie nás tak nakonec neoslnila tím, co jsme plánovali, ale tím, co přišlo nečekaně. Krásná příroda kolem, otevření lidé a autenticita, která se nedá naplánovat.
A možná právě proto víme, že to nebyla poslední návštěva. Naopak. Je to začátek – a důvod se vrátit. Tentokrát snad až do hor, do Svanetie a Kazbegi, které nám zatím zůstaly jen jako nesplněný slib.
Kateřina Šupová procestoval(a) 27 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal(a) před 5 měsíci a napsal(a) pro tebe 9 úžasných cestopisů.