ÍRÁN v páru - vyprávění (2. část)

Jak jsme se 9 dní toulali touhle zemí... :)

Cestopis z roku 2023 napsala Rorýs

Zážitky pro tebe sepsala Rorýs
Cestopis byl naposledy aktualizován 2023-04-27T10:45:10+02:00

Rorýs procestovala 30 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 7 měsíci a napsala pro tebe 4 úžasné cestopisy.

Avatar uživatele
Sue Ellen Ewing
před 4 měs

Je to vhodná destinace pro natáčení adult movie?

před 4 měs

😅 Na ostrově Qeshm jsou prý nějaké skryté pláže a v poušti s velbloudama nebo v horách by to asi taky případně šlo... 😅

Avatar uživatele Beáta
Beáta
před 4 měs

Můžete mi nějak vysvětli ten váš popis místa Persepolis, že je poměrně zpustošené ???

před 4 měs

Že už kdysi ho téměř celé zničil a vypálil Alexandr Veliký. Naštěstí pak zmizelo snad pod pískem a nebylo zcela rozebráno ke stavbám okolních měst... Ve 30. letech zbytky města odkryli a od té doby je víceméně už takto zachovalé. Z města zůstaly nějaké ty sloupy, základy, sochy, dvě hrobky, krásně tesané zdi z kamene a část paláce. O Persepolis jsou moc hezky zpracovaná videa na YouTube. 😊

Avatar uživatele Beáta
Beáta
před 4 měs

Já vím, byla jsem tam už 3x, proto se mi ta vaše poznámka zdála hodně povrchní. Persepolis patří mezi nejkrásnější starověká místa a pokud jste tam strávili alespoň trochu času, zjistili jste , že třeba jen reliéfy na bočních stranách schodiště nám podávají ucelený popis života v královském paláci. Navíc oproti některým jiným archeopolgickým lokalitám nebylo obnoveno do původní podoby, což je určitě ku propěchu věci. Samozřejmě jsou tam rekonstruované části. Určitě jste navštívili i hrobky v Naqsh-e-Rostam , které jsou kousek od Persepolis, celkově je tato lokalita jednou z nejúžasnějších památek starověkého světa.

před 4 měs

Aha, tak to určitě nemělo vyznít! 🙏

Avatar uživatele Martina jede
Martina jede
před 4 měs

Díky za krásný a velmi praktický cestopis a super fotky. Jenom ta čeština, to je peklo... V mluvené formě to nevadí, ale číst to, to je za trest. Přimlouvala bych se příště prosím nepoužívat tolik hovorové výrazy. Při čtení slova bejt se mi chce blejt. Promiň

Avatar uživatele michi
michi
před 4 měs

Jsem ráda a vděčná, že si někdo dal takovou práci a k užitku všech dalších cestovatelů sepsal aktuální rady a postřehy do praktického cestopisu, který možná nejenom mně dost pomůže s plánováním cesty. Návod na získání víza mi ušetřil spousty času a nervů. Díky za něj i za cestopis. A jestli se pisatelka rozhodla někde bejt místo být, je mi fakt ganc egál (neboli úplně jedno).

před 4 měs

Marti, chápu.. Není to asi úplná pastva pro oči, na druhou stranu mi to přijde méně strojené a aspoň tu gramatiku snad zvládám...😉

Avatar uživatele Kajman77
Kajman77
před 4 měs

Buď v poho, to jsou tu daleko horší záležitosti. Mě tedy rozhodně víc pohoršuje neznalost shody přísudku s podmětem než použití nespisovných výrazů, notabene když je používáš zjevně ze slohotvorných důvodů.