Island: Praktický průvodce, tipy na místa a hotové trasy v Mapy.cz
Nečekejte žádný zdlouhavý román. Tohle nejsou klasické zápisky z cest, ale čistě praktické rady, osobní postřehy a tipy na konkrétní místa. Ke každému z nich navíc přikládám hotovou trasu na Mapy.cz
Cestopis z roku 2022 napsal tomista55
Ahoj milovníci přírody. V půlce září roku 2022 jsme se vydali s tátou na 12 dní na Island. Půjčenou jsme měli Dacii Dokker od KuKuCampers (https://www.kukucampers.is/) - vzadu byla matrace s kempovacim vybavením. Projeli jsme Zlatý okruh, Ring Road a poloostrov Snæfellsnes. Bohužel jsme se nepodívali do vnitrozemí - neměli jsme 4x4. Což je škoda, tak snad někdy příště.
Podrobný popis míst je pěkně popsán zde: https://www.cestujlevne.com/pruv.../co-videt. Dokonce jsou tam uvedeny i západní fjordy a vnitrozemí.
Důležité info na začátek
Aplikace SafeTravel.is: Naprostá nutnost pro každého na Islandu. Hlídá uzavírky silnic a výstrahy před silným větrem. Silný vítr dokáže ohnout dveře auta tak, že už je zpátky nedovřete. Půjčovny na to upozorňují, tak na to při otevíráni dveří myslete. Ideálně parkovat čumákem auta proti větru.
Web Vedur.is: Nejlepší předpověď počasí a polární záře
Parkovné: Na spoustě míst se platí za parkoviště. Buď pomocí aplikace Parka.is, nebo QR kódu, nebo automatu. Vyhnete se tak zbytečným pokutám, které pak půjčovny strhávají z karty.
Zákaz spaní nadivoko: Na Islandu je oficiálně zakázáno spát v dodávkách, obytných autech i stanech mimo vyhrazená místa. Na noc musíte vždy zamířit do kempu, nebo klasického ubytování. Kempy naštěstí nemusíte rezervovat předem – je jich tu hromada a místa je dost.
Pokud sjedete mimo cestu na nějaké nenápadné místo, pokuta vám podle zkušeností cestovatelů (viz komentáře) nejspíš nehrozí. Jestli to však chcete riskovat, to už nechám na vás.
Existuje aplikace Útilegukortið / Camping Card, či na webu (https://utilegukortid.is/?lang=en): Umožňuje vám strávit až 28 nocí ve vybraných kempech, cca 40. Platí od května do půlky září. Zkušenost nemám, ale pravděpodobně se tím dá hodně ušetřit.
My používali na vyhledávání kempů park4night (https://park4night.com/en)
Mapy.cz
Před cestou jsem strávil hromadu hodin plánováním. Byla by škoda, kdyby to zůstalo jen u mě v mapách.cz. Zde s vámi sdílím náš 12denní plán cesty. Pokud chcete, můžete ho sdílet i na jiných stránkách. Věřím, že to spoustě lidem ušetří spoustu času. Dovolil jsem si ke každé trase / místu udělit subjektivní hodnocení viz vysvětlení níže:
1."musíte" vidět - opravdu TOP místa
2. krásná místa - pokud máte čas, určitě je navštivte
3. nenadchnou, ale ani neurazí. Pokud nemáte čas, vynechte tato místa a radši navštivte 1 a 2, nebo místa, která jsme nenavštívili*
* nenavštívili jsme, ale dle obrázků z netu bych je určitě navštívil (bohužel nám to časově nevyšlo)
Když se tak dívám, tak většina má hodnocení 1. Island je prostě nádhernej.
ISLAND trasy: https://mapy.com/s/bunuzarelo
Golden Circle
Reykjadalur horké prameny: https://mapy.com/s/nudekateva
Jedná se o přírodní horký potok o teplotě cca 35 - 40 °C. Voda sice není hluboká, ale dá se v ní pohodlně sedět nebo ležet. Na konci cesty (odkud se dá samozřejmě pokračovat dál do hor) pak uvidíte páru stoupající přímo z průduchů v zemi.
Kerið kráter: https://mapy.com/s/bozacogocu
Je to propadlý sopečný kráter s jezerem uvnitř.
Thingvellir + nejstarší parlament: https://mapy.com/s/copekukapo
Zde se od sebe odtrhávají (cca 2 cm za rok) dvě tektonické desky – Severoamerická a Euroasijská. Cesta vede kaňonem až k nejstaršímu nepřetržitě fungujícímu parlamentu na světě (od roku 930).
Geysir: https://mapy.com/s/kogarenoze
Oblast mnoha geotermálních horkých pramenů. Gejzír Strokkur "vybuchuje" pravidelně každých 5-10 min do výšky cca 15 m. Hodně zajimavá podívaná.
Gullfoss: https://mapy.com/s/lutamugaza
Zlatý vodopád "mizí" v úzkém kaňonu.
Haifoss: https://mapy.com/s/mavubofuro
Malá zajížďka ze Zlatého okruhu. Je to jeden z nejvyšších vodopádů na Islandu – 122 m. Vede sem cca 8 km štěrková cesta určena pro vozy 4x4. My tohoto doporučení nedbali a vyplatilo se. Ale pozor, cesta je plná ostrých kamenů a děr, jeli jsme velmi opatrně. 4x4 bude větsí jistota. Dle mě je to nejhezčívodopád na Islandu, který jsme navštívili. Pokud máte více času, zvažte sejití dolů až k vodopádu (viz červená čára). Zespodu to musí být fantastické
Ring Road
Seljalandsfoss a Gljúfrabúi: https://mapy.com/s/cuhufovege
První vodopád jde obejít, ve druhém se můžete "osprchovat" :D
Skógafoss: https://mapy.com/s/pogapohare
Vodopád vysoký 60 m. Doporučuji vyšlapat schody a jít několik km proti proudu řeky. Po cestě jsou menší vodopády a krásná krajina.
Kvernufoss: https://mapy.com/s/jebajotufa
Cca 1 km autem od Skogafoss. Krátká nenáročná cesta k vodopádu – dá se projít až za samotný vodopád. V mapách cz je trasa přeškrtlá , ale dle informací z netu je to průchozí -> cesta vede přes soukromý pozemek, ale je tam vybudovaný kovový žebřík přes plot pro pěší a stezka je oficiálně tolerovaná.
Solheimajökull: https://mapy.com/s/dakoramake
Pokud bude dobré počasí, můžete vidět ledovec Solheimajökull a okolní hory. My měli smůlu.
Loftsalahellir: https://mapy.com/s/bacazogufa
Před Dyrhólaey cliffs se nachází nenápadná jeskyně Loftsalahellir s krásným výhledem do okolí.
Dyrhólaey cliffs: https://mapy.com/s/dujuledutu
Cesta kolem útesů až k majáku. Lze vidět i na Black Beach.
Black Beach: https://mapy.com/s/gudebubasa
Krásná pláž s malými černými oblázky a čedičovými skalami. Oceánské bouře ji neustále přetvářejí, takže se může stát, že bude občas zcela nepřístupná. Buďte opatrní. Zdejší vlny jsou extrémně zrádné, přijdou nečekaně a mají obrovskou sílu. V žádném případě se nepřibližujte k vodě, hrozí stažení do oceánu, ze kterého není návratu. Videí je na YT hromada...
Fjaðrárgljúfur canyon + Mögárfoss: https://mapy.com/s/jenugonulo
Cesta vede kolem nádherného kaňonu, na konci cesty je vyhlídka na vodopád.
Svartifoss + Hundafoss + ledovec Skaftafell: https://mapy.com/s/berekakejo
Kolem vodopádu se nachází čedičové sloupy, okruh trasy se uzavírá výhledem na ledovec (poz.8 na trase v mapách) - my měli bohužel mlhu, takže jsme ho neviděli.
Jezero Jökulsárlón + Diamond beach: https://mapy.com/s/lalecesutu
Z ledovce Vatnajökull se odlamují kusy ledu a postupně plují do moře, kde je vlny vrací zpět na pobřeží Diamond Beach. Doporučuji jízdu člunem po ledovcovém jezeře Jökulsárlón .
Folaldafoss: https://mapy.com/s/hacudojeho
Po cestě na sever doporučuji zastávku u tohoto malého vodopádu.
Hengifoss + Litlanesfoss: https://mapy.com/s/lehagudabo
Skála kolem vodopádu se skládá ze střídajících se vrstev tmavého čediče a červených pruhů jílu – velice zajímavá podívaná.
Dettifoss + Selfoss: https://mapy.com/s/memunevuga
Hafragilsfoss: https://mapy.com/s/lazarokuse
Dettifoss je nejmohutnější vodopád Islandu. Kousek dál proti proudu se nachází Selfoss, který je široký až 100 m. Pár km dál po přejetí autem se nachází vyhlídka na kaňon a na vodopád Hafragilsfoss.
Ásbyrgi kaňon: https://mapy.com/s/naputoluba + https://mapy.com/s/jupukocera
Kaňon dlouhý cca 3,5 km a široký 1 km. Můžete ho vidět jak seshora, tak zespodu.
Hljodaklettar: https://mapy.com/s/hufuzohora
Krásná procházka kolem řeky Jökulsá á Fjöllum. Jsou zde dočervena zbarvené vrcholky Rauðhólar.
Krafla kráter: https://mapy.com/s/demolejoda
Cesta vede kolem celého kráteru (viz červená čára). Nahoře se nachází sirné prameny.
Hverir horké prameny s vyhlídkou na jezero Mývatn: https://mapy.com/s/marebupage
Geotermální prameny - bublající, kouřící... Doporučuji si vyjít až na kopec, kde máte všechny prameny jako na dlani. Směrem na západ je krásný výhled na jezero Mývatn.
Jeskyně Grjótagjá: https://mapy.com/s/bakosamako
Jeskyně s horkým jezírkem - nedá se zde koupat.
Hverfjall kráter: https://mapy.com/s/badahuloru
Obří kráter, z kterého je krásně vidět na jezero Mývatn.
Goðafoss: https://mapy.com/s/mejocasaca
„Vodopád bohů“ - podle legendy kolem roku 1000 n. l. pohanský zákonodárce svrhl sochy severských bohů, aby symbolicky přijal křesťanství.
Húsavík: https://mapy.com/s/dopepuvumo
Město, z kterého vyplouvají lodě na pozorování velryb. My měli smůlu, bylo rozbouřené moře.
Hvitserkur - Elephant rock: https://mapy.com/s/rocejorojo
Skála v moři ve tvaru slona. Za odlivu se dá jít přímo k ní. Cestu zpět lze zvolit po pláži viz mapa.
Glymur: https://mapy.com/s/hefahetotu
Pokud chcete jít okruh, což se určitě dá, tak počítejte s tím, že nahoře v poz.4 si budete muset zout boty. Řeka se suchou nohou projít nedá. Podle obr. na mapách cz soudím, že může být tak 20 cm hluboká. Je to ledovcová řeka, takže ručním s sebou na osušení nohou.
Sopečná oblast Fagradalshraun: https://mapy.com/s/duhacezapu
Tato oblast je vulkanicky velmi aktivní, takže to tam bude vypadat zase trochu jinak (předpokládám, že ještě lépe), než tady na obrázcích. Ověřte se, zdali není stezka kvůli aktivitě sopky uzavřena.
Poloostrov Snæfellsnes
Kirkjufell hill + waterfall: https://mapy.com/s/pujocalate
Skarðsvík Beach: https://mapy.com/s/gubomonadu
Djúpalónssandur beach: https://mapy.com/s/hururerego
Lóndrangar cliffs: https://mapy.com/s/dozenelate
Pohodový parťák, který nás nezklamal. Spaní v něm bylo velice příjemné.
Další doporučená místa, která jsme bohužel nestihli
Ať už z nedostatku času, nebo špatného počasí, nebo selháním navigace... :D
Blue lagoon: https://mapy.com/s/cajevufeja - nádherné lázně (placené)
Gjain: https://mapy.com/s/hobobunodu - údolí s vodopády, hned vedle Haifoss, doporučené 4x4
Landmannalaugar: https://mapy.com/s/buhudunumo - duhové hory. Je zde hromada turistických tras. Do této oblasti nutné 4x4. Vede sem několik F-road cest. Na některých je nutné autem přebrodit řeky - záleží, kterou zvolíte. Pokud si netroufáte, je možné zvolit i terénní autobus tam i zpět.
Hangandifoss: https://mapy.com/s/bomonajepa - krásný kaňon s vodopádem.
Stokksnes:https://mapy.com/s/fucaguvovo - Písčitá černá pláž s výhledem na okolní hory. Kousek vedle se nachází vikingská vesnice (filmové kulisy)
Stuðlagil: https://mapy.com/s/hafahubemo - nádherný čedičový kaňon, dá se dojít přímo k vodě. Pokud chcete jít až k vodě, musíte zvolit tuto východní stranu (viz mapa). Ze západní strany je prý pouze vyhlídka seshora.
Vnitrozemí - Duhové hory, Kaldera Askja a kráter Víti, Kerlingarfjöll a geotermální oblast Hveradalir, Údolí Þórsmörk. Nutné 4x4, někde budete brodit řeky
Západní fjordy - Vodopád Dynjandi, Ptačí útesy Látrabjarg, Červená pláž Rauðisandur, Přírodní rezervace Hornstrandir.
Výdaje: Detailní rozbor nemám, ale v září 2022 nás 12 dní pro 2 osoby (auto + benzín + parkovné + kempy + jídlo z supermarketů Bónus/Kronan, prostě všechno) vyšlo na cca 80 000 Kč. Dnes bohužel ceny dost povyskočily, ale pokud si vaříte a spíte v kempu, tak to snad i dnes nebude tak hrozné.
Pokud máte tu možnost, vyhraďte si alespoň 3 týdny. Projeďte Zlatý okruh + Ring Road + poloostrov Snæfellsnes + vnitrozemí. Pokud vám zbyde čas, zajeďte i na Západní fjordy.
Doufám, že se vám doporučení líbilo a pomohlo vám v inspiraci na zajímavá místa, ideálně vám ušetřilo i nějaký ten čas. Pokud by odkazy na mapy.cz nejely, tak prosím dejte vědět do komentářů, zkusil bych je obnovit.
Ať to šlape!
tomista55 procestoval(a) 5 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Oceánii. Na Cestujlevne.com se přidal(a) před 3 lety a napsal(a) pro tebe 2 úžasné cestopisy.
S tím spaním v autě bych lidi zbytečně nevystrašoval. Je sice pravda, že zákazy existují a cedulí potkáte dost, ale moje osobní zkušenost (byť jen na 2 noci) byla naprosto bezproblémová. Stačí sjet kousek dál od hlavní silnice na nějaké klidné místo a je to v pohodě. Skvělý pomocník na vyhledávání parkovišť a míst, kde se dá takhle přespat, je aplikace park4night.
Policii jsem za celou dobu viděl možná 2-3x, a to výhradně ve městech. Dokonce se mi stalo, že jsem jel 70 na padesátce a policisté na mě jen blikli světly a vůbec to dál neřešili.
Jinak ohledně toho nejhezčího vodopádu naprosto souhlasím. Háifoss je za mě TOP 1, a hlavně ta dobrodružná cesta k němu stojí vážně za to :D
Díky za info. Tak to je super, že to policie zas tak neřeší. Ale pokud přece jen padne pokuda, platit bych ji teda nechtěl :D
Jo, po ceste k Haifoss jsme měli trochu sevřený půlky a jeli jak posraní :D V plánu bylo jet i k vodopádu Gjáin, ale po zkušenosti z této cesty a bez 4x4 jsme si to radši rozmysleli, aby naše putování neskončilo příliš brzy :D