Island s rodinkou 2023
Jak jsem byla přehlasována :-)
Cestopis z roku 2023 napsala Lucíšek
Island s rodinkou 2023
Po Vánocích jsme se doma začali bavit, kam se vydáme na společnou dovolenou s našimi dcerami (jim se moc nechtělo). Protože jsou obě střelené po tatínkovi, tak jsem byla přehlasována 3:1 a vyhrál Island. Slečny dcery stanovily termín 24.8 - 3.9. a bylo vymalováno! Jejich práce skončila a začala ta má - plánování :-)
Tam i zpět jsme letěli s nízkonákladovou společností FlyPay, která má přímé lety z Praha - Keflavik - Praha. Po přistání před půlnocí na nás už čekal minibus z autopůjčovny, kde jsme si rezervovali auto. Po vyřízení všech formalit jsme se naskládali do půjčeného Dustra a vyrazili k prvnímu ubytování, vzdáleného od letiště 93 km. Výhodou Islandu je naprostý self-service, takže se nemusíte vázat na hodinu příjezdu.
25.8. začalo naše poznávání Islandu a my jsme alespoň částečně projeli tzv. Golden Circle. Lidí bylo všude plno, ale počasí přálo a krajina byla úchvatná. Ve své podstatě se jednalo o první a poslední den 100% pěkného počasí :-( Jak jsme zjistili později, léto s pěkným počasím je tu od poloviny června do konce července - smůla.
26.8. jsme měli v plánu navštívit Národní muzeum v Reykjavíku a prozkoumat místní termální prameny a užít si den cachtání v teplé vodě. Vše nám bohové Valhally splnili do puntíku - vody bylo až, až!!!! Byla všude, což nebylo zas až tak fajn a navíc mi dámy vynadaly že vypadají jak dopravní kužele (zase jsou ale vidět na fotkách ) :-D
27.8. jsme se posunuli dál do středu ostrova, konkrétně do Duhových hor. Po cestě je spousta vodopádů a v Duhových horách jsme vyzkoušeli odolnost autíčka i přesnost aplikace Mapy.cz - ani jedno nezklamalo a rozmanitost přírody nás opět překvapila.
28.8. na výslovné přání mého muže, jsme jeli na výšlap ke stále ještě vřelé a doutnající vyvřelé lávě ze sopky Fagradalsfjall. Bylo to zajímavé a takových cvoků tam moc nebylo :-) Pak, protože síry nebylo dost, jsme se obdivovali vulkanickým jezírkům a pak hurá k pobřeží hledat nějaké roztomilouše :-)
29.8. se balíme a po cestě na východní pobřeží zkoušíme nejstarší veřejné termální koupaliště na Islandu, obdivujeme další vodopády. Samozřejmě nemůžeme vynechat turistickou atrakci v podobě vraku letadla US Army na černé pláži a minout ledovcovou zátoku. Opět je to den nabitý zážitky, vodopády a teplou vodou :-)
30.8. jsme dosáhli nejvýchodnějšího bodu naší cesty a zároveň plníme taťkovi další jeho sen a jdeme na trek po ledovci Skaftafellsjökull. Musíme jít s průvodcem, nafasujeme epesní vybavení v podobě cepínu, maček a helmy a jsme prostě kočky :-) Navíc narážíme na další Čechy pracující na Islandu - průvodkyně. Byl to velký, poučný zážitek a určitě to stojí za to!
31.8. se pomalu vydáváme na zpáteční cestu do Reykjavíku a než tam dorazíme, tak se projedeme po Glacier Lagoon a půjdeme "lovit" Papuchálky a hledat diamanty na Diamantovou pláž :-) Honzík měl tužbu se na Diamantové pláži vykoupat, ale nakonec si to rozmyslel, neboť si nebyl jist, jestli by doplaval až do Kanady :-D
1.9. bylo v plánu pozorování velryb na volném moři, ale protože začalo silně foukat, místní zavřeli všechny přístavy, silnice ve vnitrozemí a část hlavní silnice č.1. Z toho důvodu jsme byli nuceni udělat jen kratší výlet v okolí Reykjavíku. Pravda je, že dveře od auta jsme nemohli vůbec otevřít a foťák jsme drželi dva, aby se dalo něco vyfotit. Tady jsem pochopila, proč je na Islandu důležité, když si půjčujete auto, dát to nejlepší pojištění, protože vítr bral i větší kamínky a auta dostávají slušně zabrat - když jste pojištění, nemusíte to řešit!
2.9. je náš poslední den na Islandu a ten je věnovaný prohlídce hlavního města :-)Holky mají přání vidět duhovou ulici, navštívit muzeum penisů - prý musí, protože spolužáci by jim to nikdy neodpustili :-D a já chtěla navštívit nejznámější katedrálu Hallgrímskirkja. Všem se přání splnila a navíc jsme si vystáli frontu na pověstný HotDog, který ochutnal i Bill Clinton. No nevím, co je na párku ve sladké housce tak fenomenálního :-)
3.9. v časných ranních hodinách odlétáme zpět do Prahy a tím končí "zatím" naše severské dobrodružství :-) Jediné, co jsme za celou dobu neviděli, byla polární záře a to nás moc mrzí :-(

Lucíšek procestovala 8 zemí světa světa, nejvíce Asii a Oceánii. Na Cestujlevne.com se přidala před 1 rokem a napsala pro tebe 2 úžasné cestopisy.