Jižní Maďarsko - sirné prameny, kulturní památky a vinařské stezky
relaxace i cestování po krásných památkách ve vinařské oblasti jižního Maďarska kousek od hranic s Chorvatskem
Cestopis z roku 2019 napsala Petra Vašáková
Tuto cestu jsem podnikla z čistě požitkářských a sobeckých důvodů - užít si trochu klidu, odpočinout si od všechních starostí a prodloužit si pocit ze zdravé a opaléné kůže od moře.
Byl to vlastně hodně rychlý a zběsilý nápad, který mě napadl na začátku září a za 14 dní už jsem seděla v autobuse směrem Harkány.
Akční letenka do Budapešti nepřipadala v úvahu, cestovat pak napříč celým Maďarskem až do cíle by sice cestovatelsky bylo zajímavé, ale mně šlo o to co nejefektivněji využít 7 dní právě pro relaxaci a případně pro poznávání okolí, a protože nevlastním auto a ani vlastně moc neřídím, tak jsem v rychlosti projela všechny nabídky cestovních kanceláří a na poslední chvíli jsem si zamluvila cestu autobusem z Prahy do Harkán i s ubytováním bez stravy přímo v lázeńském městečku.
Termální bazény jsou otevřeny denně od devíti hod ráno do šesti do večera a nabízí úžasnou relaxaci jak v otevřených tak uzavřených bazénech, saunový svět, výřivky aj. Když navštívíte termály v letních měsících využijete okolní venkovní prostor k lenošení nebo ke čtení nebo se vyřádíte na tobogánech. Určitě zde doporučuji vyzkoušet typický maďarský langoš, ale dá se zde koupit k jídlu cokoliv, např. i český guláš nebo ryba s bramborem. Místo na lehátku máte šanci ulovit jen když stojíte před devátou hodinou ranní ve frontě - zažila jsem jednou a stačilo mi to :).
Mezi lenošením v termálech je super si půjčit kolo a vyrazit do okolí. Místní hotely, které kola půčují, chtěli docela velké zálohy předem a tak jsem nakonec zvolila dopravu místními autobusy a vydala se na pár výletů. Jedním z nich byl hrad Siklós vzdálený jen 5km od Harkán.
Asi 13 km severovýchodně od Siklóse a 6 km na západ od dominanty krajiny vrchu Szársomlyo-hegy (422 m n. m.) leží vinařská obec Villány, která je jedním z hlavních maďarských producentů vína. Na konci léta se zde koná vinařský festival.
Zlatým hřebem oblasti je překrásné historické město Pésc, česky Pětikostelí, které bylo vyhlášeno v roce 2010 evropských městem kultury. Opět jsem využila místní autobusovou dopravu a z Harkán se přemístila zhruba za 40min na autobusové nádraží v Pésci. Na autobusovém nádraží jsem ještě využila místní tržiště k nákupu sladkých domácích rajčat. Nádraží není daleko od historického centra, cca 1km stále nahoru do kopce a už se před Vámi rozprostírá jedna malebnější ulička za druhou, útulné restaurace a obchůdky.
Z památek mě nejvíc uchvátila mešita Pasha Gazi Kasim na náměstí a katedrála sv. Petra a Pavla, z které je možné vidět Pésc zeshora z jedné z věží, ale já jsem bohužel neměla tu šanci, katedrála se rekontruovala a tudíž nebyla celá otevřená veřejnosti.
Na závěr jsem si ještě nenechala ujít plavbu lodí po řece Drávě, která tvoří hranici s Chorvatskam cca 7km na jih od Harkán.
Petra Vašáková procestovala 20 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 4 lety a napsala pro tebe 9 úžasných cestopisů.
To ani není až tak důležitý. Zaujalo mě to jako netypická aktivita. 99 % mých cest je ve stylu "Hidden Europe", tedy mimo profláknutý destinace a notoricky provařený a známý místa. Výlet lodí po Drávě spadá zrovna do toho, co běžný turista nepodnikne (páč ani většina neví, že nějaká Dráva existuje...). Navíc jezdím s malýma dětma, takže tohle by mohlo být ideální a nenáročný.