Jordánsko - Skrz krásné kaňony, pouště a skalní města bez cestovky
Skrz krásné kaňony, pouště a skalní města bez cestovky
Cestopis z roku 2023 napsal Honza Fotograf
Rád bych se podělil o svůj cestopis z Jordánska v únoru, kde jsme na vlastní pěst prozkoumali několik nádherných kaňonů, skalní město Petra a poušť Wadi Rum.
V cestopise je především spousta fotek pro inspiraci a tipy jak fungovat v Jordánsku mimo sezonu.
Více na mém blogu:
Honza Fotograf procestoval 20 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 1 rokem a napsal pro tebe 10 úžasných cestopisů.
Díky za fotky a popis. Jordánsko je opravdu krásná země. Byli jsme s manželkou 2022 a 2023 a pojedeme zase 2026. Máme celkem 23 dnů a pořád je to málo. V Petře 5 plných dnů a taky je to málo :-)
Petra je opravdu skvělá a nabízí víc než jen známé hrobky. Krásný pohled je z Umm al Biyara, ale nejnáročnější byl trip na Jabal Harun. Stálo to každou námahu. Ten muž vlevo z vaší fotky na Obětišti má bratra v Norsku. Byl za ním na návštěvě, ale vrátil se, protože miluje svůj domov. Jemu teď 27 let, ale vypadá na 45 :-) Občas ho střídá jeho sestra Fatima. Je to opravdu krásná beduínka. Je možné u nich přespat na Obětišti a my toho asi příště využijeme. Další krásné místo v Petře je křižácký hrad. Jižně pod hradem najdete na mapách.cz místo označené jako Indiana Jones Cave. To je místo, kde žijí lidé a nechá se tam také po předchozí dohodě legálně přespat. Ale mají jen FB stránky a tuto sociální sít nepoužívám.
pokud vás Petra zaujala, zkuste vyhledat knížku od Helen Kaiser: Přišli z pouště. to vás do Petry vtáhne a budete na místo koukat s jinou perspektivou.
V Daně jsme byli 2 dny a 2 noci a opravdu paráda. Wadi Ghuweir jsme také prošli po celé trase jednosměrně a došli jsme do nějaké osady, kde nás vyzvedl Land Cruisser a převezl do nejblížší vesnice. Tam už na nás čekala dodávka z hostitelského kempu Al-Nawatef Eco camp a odvezla nás poměrně dlouhou vyhlídkovou cestou se zastávkama na wiew pointech. Jeli jsme až okolo odbočky do Malé Petry, ale už bylo na večer a nestihli bychom ji projít. Ale byli jsme tam už v 2022, takže v pohodě. Druhý den v Daně jsme si udělali trip Shak Al Ressh Trail. Teď bychom rádi šli část Jordan trailu z Dany do Petry, který je celosvětově hodoncený do top 10. Chceme jít s manželkou sami a jediné, co bude po trase trabl, je asi voda. Nějak si poradíme.
Wadi Numeiru jsme nestihli, ale byli jsme ve Wadi Afra. To je čistá divočina, neudržovaný trail, ale mi si to užili, bylo to opravdu adventure. Manželce se tam moc líbilo a příště by chtěla pár dnů ztrávit v blízkém Wadi Al Hassa campu nebo nějakém dalším v místě. Je tam opravdu klid, není to turisticky vyhledávané místo, ale je to blízko opět Jordan trailu.
Dál je krásný sever z Umm Qais okolo Helipadu až k opuštěnému sídlu Jordánského krále a dál k Ježíšovo jeskyni.
Další čarokrásné místo pro nás byla Pella - ruiny římského města, ale surové, neudržované, denně přes ně pasáčci honí svá stáda. Tam vás bude bavit fotit. Jersh, je prostě velkolepá a rád se tam vrátím i potřetí.
Okolo Mrtvého moře bylo krásně v resortu Hot Springs a na torzu hradu Mukawir. Dál je skvělé Adventure centrum Wadi Mujib. přes silnici cca 500 metrů je krásné místo s free koupáním v Mrtvém moři a potm se nechá přejít a zaplatit si cestu korytem a krásně se v něm omýt. konec u vodopádu je opravu hezký a nechá se vyblbnout.
Wadi Rum je pro mě nejvíc. Ten krásný duch místa, noční ticho a hvězdná obloha. Nejsem žádný romantik, ale ty západy slunce nemají chybu. Z výletů bych doporučil ten, kdy se jede na nejvyšší horu Jordánska Jabal Umm Ad dami. Cestou se zastvíte na několika místech, které se objíždí při každé jeep tour, ale za mě vidíte víc a svezete se víc za stejné peníze. Cestou je sandboarding a k tomu výšlap na kopec a krásný výhled nejen do Saudské Arabie. cestou zpátky jídlo, zas nějaké zajímavosti a západ slunce na opravdu nádherném místě, kam je potřeba si vyšlápnout. Když chytnete dobrého místího průvodce, je to výhra. Kdo má jeden den, tak jednoznačně místo celodenní jeep tour celodenní výlet na Jabal. Příště se nechám odvézt také na nějaký Jabal, kam se dělají výlety a půjdu zpátky pěšky pouští. Je to do 30 km a to se nechá v pohodě. Mapy.cz tam fungují perfektně a ztratit se nedá. V 2023 jsem si už udělal cca 10 km trip a bylo to perfektní. Jen sám, občas nějaký jeep okolo, ... a člověk se cítí neuvěřitelně svobodně. k tomu ten krásný zdravý vzduch. Wadi Ram skutečně uzravuje bolavou duši.
V 2022 jsem byli na přelomu březen / duben a chytli jsme velmi špatné počasí. V noci většinou pod nulou, v Ammánu ve dne max 9 stupňů a déšť, v noci 1 - 2 stupně. Jen u Mrtvého moře bylo opravdu teplo a červenala rajčata. Wadi Rum 12 stupňů, ale i když svítilo občas slunce, byl chladný vzduch. Ve 2019 jsme byli přes Moře v Palestině / Izraeli v podobný čas a bylo taky špatné počasí. Takže to asi není nic výjimečného. V 2023 jsem byli v půlce září a bylo dost teplo. Ale pořád výrazně lepší, žež ty brzké jarní termíny. V 2026 pojedeme asi na přelomu dubna/května, už nechci riskovat potřebu zimního oblečení, které za mě deslova devalvuje možnosti užít si Jordánsko,
V 2024 jsem byl v Izraeli od 5. 11. a to bylo taky opravdu luxusní počasí, kdy jen v Jeruzalému bylo v noci pod 15 stupňů. Jinak od Micpe Ramon po Galileu krásně na šorky a většinou do půl těla s koupáním v Galilejském jezeru do západu slunce. Škoda jen, že jsou tak krátké dny.