Kodaň - severská metropole, do které se budete chtít vrátit
Cestopis z roku 2025 napsala cestopisyoddenisy
Rok se s rokem sešel, a tak se svou nej kamarádkou a cestovatelskou parťačkou hledám destinaci pro náš podzimní holčičí trip. Tentokrát to bude ale trochu jiné, protože s námi jedou i naše tři (skoro dospělé) dcery. Výběr destinace je kupodivu rychlý. Nemáme příliš času, tak chceme místo, které je rychle dostupné a kam budou letenky za rozumný peníz. To, že jsme v Kodani ještě žádná nebyla, je bonus. Letenky kupujeme u Norwegian na poslední prodloužený zářijový víkend. Před odletem panuje mírná nervozita, protože dva dny nazpátek bylo kodaňské letiště dočasně uzavřeno kvůli výskytu dronů v blízkosti Kodaně a Osla. Nakonec vše klapne a ve čtvrtek ráno odlétáme.
Let je velmi rychlý, a již po necelé hodince a půl nasedáme do dodávky, která nás odváží k hotelu Richmond. Původně jsme plánovaly jet z letiště metrem, linkou M2 to na stanici Norreport trvá jen 15 min a odtud pěšky cca 10 min do ubytování. Transfer byl však příjemný dárek od Bookingu, který jsme rády využily.
Hotel nás mile překvapil. Vzhledem k vysokým cenám ubytování jsme vzaly pětilůžák a nakonec jsme dostaly dvě poměrně velké ložnice, oddělené spojovacími dveřmi, koupelnu a dva záchody. Snídaně byla také absolutně skvělá, zahrnující i bezlepkový a bezlaktózový koutek. https://ligula.se/sv/profilhotel...-richmond/
přístav NYHAVN
Ubytujeme se a hned se vydáváme objevovat dánskou metropoli. Počasí nám přeje. Dle Google Maps je centrum města poměrně malé, plánujeme tedy vše prochodit pěšky. Naše první kroky směřují přes náměstí Kongens Nytorv do srdce Kodaně – ikonického přístavu Nyhavn. Kanál s historickými i výletními loděmi je lemován krásnými městskými domy s pestrobarevnými fasádami. Přestože se jedná o turisticky velmi rušné místo plné kaváren, barů a restaurací, působí příjemnou a uvolněnou atmosférou.
opera OPERAEN, palác AMALIENBORG
Procházíme přístavem až k moři a pokračujeme po pobřežní promenádě směrem k parku Amaliehaven. Zde se pokocháme výhledem na jeden z nejmodernějších operních domů světa, kodaňský Operaen. Parčíkem projdeme na náměstí paláce Amalienborg. Jedná se o rozsáhlý palácový komplex vystavěný v rokokovém stylu, který je oficiální rezidencí dánské královské rodiny. V jednom ze čtyř paláců se nachází muzeum. Oblíbenou podívanou je výměna stráží konající se na nádvoří každé poledne. Přesný čas jsme ovšem netrefily, tak pokračujeme dál.
kostel FREDERIKS KIRKE
Na dohled z náměstí se nachází Frederiks Kirke, známý také jako Mramorový kostel. Kostel se pyšní impozantní kupolí, která je největší ve Skandinávii, a působivým interiérem. Vstupné je ve vyhrazených časech zdarma. Jakmile vyjdeme ven na schody kostela, jsme svědky toho, jak okolo pochoduje střídající se královská stráž. Nakonec tedy nejsme ani o tento zážitek ochuzené.
pevnost KASTELLET
V blízkosti kostela si dáváme rychlé občerstvení a první z úžasných kodaňských káviček. Poté pokračujeme směrem k pevnosti Kastellet. Procházíme čtvrtí Nyboder a míjíme dlouhé oranžové řadové domy původně postavené pro rodiny námořníků. Kastellet je jednou z nejzachovalejších pevností severní Evropy, která má tvar pěticípé hvězdy, což je nejlépe vidět z ptačí perspektivy nebo při pohledu na mapu. Pevnost je volně přístupná a dnes slouží převážně jako park. V jednom z cípů pevnosti stojí i krásný větrný mlýn Kastelsmøllen.
Malá mořská víla (Den Lille Havfrue)
Už jsme jen kousek od místa, kam míří kroky téměř všech návštěvníků dánské metropole. Socha Malé mořské víly je překvapivě malá, měří pouhých 1,25 m, a dokázala bych si představit romantičtější místo pro vílu tiše čekající na svého prince. Přesto je tato půvabná socha, obklopená davy turistů, symbolem Kodaně a patrně nejfotografovanějším objektem města.
fontána GEFION, nákupní třída Strøget
Vílu ponecháme jejímu smutnému osudu a pomalu se vracíme směrem do centra prozkoumat obchodní třídu Strøget. Jedná se o nejdelší nákupní ulici v Evropě a žádný milovník módy by ji neměl minout. Po cestě ještě míjíme velkolepou fontánu Gefion, která dle severské mytologie znázorňuje norskou bohyni Gefion (Gefjun). Ta se zasloužila o vznik ostrova Sjælland, na němž dnes Kodaň leží. Poté, co se nabažíme ruchu na Stroget Street a nakoukneme do Lego obchodu, hledáme, kde bychom se mohly navečeřet za rozumnou cenu. Nakonec se rozhodneme pro Momo Wok Box (https://order.momowok.dk/), což se ukazuje jako skvělá volba. Jídlo je výborné, porce veliké, akorát prostor v restauraci je malý, tak si jídlo musíme sníst venku na zahrádce.
zámek ROSENBORG, botanická zahrada BOTANISK HAVE
Druhý den dopoledne máme v plánu navštívit Rosenborg Slot (zámek růží). Podle mnohých je to vůbec nejkrásnější místo celé Kodaně, a tak jsme se rozhodly i pro prohlídku interiérů. Vstupenky kupujeme na místě a stojí 140 DKK pro dospělého, 90 DKK pro studenty, děti do 18 let neplatí. Zakoupit lze také kombinovanou vstupenku do více objektů. Procházíme krásné královské komnaty, ale nemůžeme se zbavit pocitu, že naše české zámky působí přívětivěji. Nejzajímavější je expozice dánských korunovačních klenotů, která je umístěna v suterénu zámku. Po prohlídce se rozhodujeme, zda si odpočinout v růžové zahradě Kongens Have, nebo jestli navštívit botanickou zahradu Botanisk Have na opačné straně ulice. Nakonec padla volba na Botaniks Have a rozhodně se to vyplatilo. Já byla ze zahrady nadšená. Je to vlastně velký městský park, kam je vstup zdarma. Dominantou zahrady je obrovský skleník, v jehož blízkosti je možné si posedět na lavičkách a vychutnat si kávu či něco sladkého.
tržnice TORVEHALLERNE
Cestou ze zahrady se zastavujeme ve vyhlášené tržnici Torvehallerne, kterou tvoří dvě velké prosklené haly. Jsou plné stánků s čerstvými rybami, masem, sýry, kávou, ovocem i zeleninou a zároveň se jedná o oblíbenou zastávku na oběd nebo nebo rychlého k snědku. Typické jsou tzv. Smørrebrød, chlebíčky obložené vším možným. Ani tady však nejsou ceny úplně lidové a najít místo k sezení se jeví jako náročný úkol. Poté, co ochutnáme něco ze severské gastronomie, nastupujeme do metra a jedeme na stanici Christianshavn.
čtvrť CHRISTIANIA
Naší další zastávkou je čtvrť Christiania známá také jako Svobodné město Christiania. Ještě po příjezdu do Kodaně jsme si nebyly jisté, jestli na toto specifické místo chceme zavítat, ale zvědavost nakonec zvítězila. Cestou ještě navštívíme kostel Vor Frelsers Kirke proslulý svou unikátní spirálovou věží. Poté již vstupujeme do alternativní, svobodomyslné čtvrti, která si žije svým životem, a nasáváme její jedinečnou atmosféru. Kamarádka se dokonce rozhodne koupit jako dárek gramofonovou desku od Beatles, prý speciální vydání, která přes naše počáteční pochyby opravdu hraje. Přestože jsme z návštěvy Christianie měly smíšené pocity, jsme za tuto zkušenost rády. Ale podruhé bych tam už asi nemusela.
RUNDETAARN
Poslední den jsme si vyhradily na návštěvu zábavního parku TIVOLI. Protože jsme ovšem dosud nenavštívily ikonu dánské metropole, kulatou věž Rundetaarn, míří naše první kroky právě sem. Rundetaarn je věž ze 17. století, kdysi využívána jako astronomická observatoř. Poté, co vystoupáme na vrchol po točité jezdecké rampě, nabídne se nám úchvatný výhled na celé město. Na věž se platí vstupné (dospělí 60 DKK, děti do 17 let neplatí) a otevírací dobu najdete zde: https://www.rundetaarn.dk/en/vis...ing_hours. Návštěva věže ale rozhodně stojí za vstupné i za námahu.
CHRISTIANSBORG
Cestou do Tivoli máme ještě v plánu navštívit Christiansborg, respektive královské stáje. Christiansborg je monumentální palácový komplex, který je mimo jiné sídlem dánského parlamentu. Pro milovníky koní jsou však největším lákadlem historické královské stáje De Kongelige Stalde. Těšíme se o to více, neboť se Christiansborg stal domovem ušlechtilých starokladrubských běloušů využívaných při státních ceremoniích. Vstupujeme na rozsáhlé nádvoří, jež je z větší části pod lešením, přičemž nám dochází, že je něco špatně. Jak nám sdělují ostatní turisté, stáje právě prochází rekonstrukcí a prohlídky se nekonají. Zklamané opouštíme nádvoří a vydáváme se k zábavnímu parku Tivoli.
zábavní park TIVOLI
Park Tivoli byl otevřen v roce 1843 a je druhým nejstarším zábavním parkem na světe. Tivoli není jen o adrenalinových zážitcích, ale je také místem pro odpočinek a relaxaci. Natěšené se blížíme ke vstupu, když si uvědomíme, že se zevnitř neozývá žádný ruch, dokonce se zdá, jako by atrakce stály. Začíná nám docházet, že to největší zklamání nás teprve čeká. Ano, i zde mají zavřeno! Zklamání našich holek nezná mezí. Naštvané zjišťujeme na internetu, že Tivoli Gardens nemají otevřeno nepřetržitě celý rok, ale pouze v určitých sezónách. Co se dá dělat, je třeba si přiznat, že zde jsme přípravu podcenily. Nicméně nám zbývá ještě více než půl dne v Kodani a za ten se dá stihnout spousta věcí!
Nakonec navštívíme nedaleké dánské národní muzeum Nationalmuseet, užijeme si slunečné odpoledne v zahradě Kongens Have a znovu se zatouláme do již známých uliček centra a okolí Nyhavnu, kde nakoupíme pár dárečků. Den zakončíme v úžasné kavárně Seks (https://www.sekscph.com/). Přemítáme nad tím, co jsme za ty tři dny zažily a shodujeme se, že Kodaň k nám má ještě malý dluh - a my o to větší důvod se do tohoto kosmpolitního, příjemného a bezpečného města někdy vrátit.
Shrnutí:
Kdy: září 2025
Co se nám nejvíce líbilo: celková atmosféra, botanická zahrada, parky, výborná káva,
Nestihly jsme a chtěly bychom někdy příště: Christiansborg, Tivoli, Amager Strand
cestopisyoddenisy procestovala 19 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Severní Ameriku. Na Cestujlevne.com se přidala před 11 měsíci a napsala pro tebe 2 úžasné cestopisy.