Londýn - město kam se už nechci vrátit.
Pamatuji si, že jsem už na základní škole chtěla navštívit Londýn. Dokonce se pořádal školní výlet, ale pěkně drahý. Tak jsem si sem zajela poprvé po třicítce.
Cestopis z roku 2025 napsal Kateřina Šupová
Strávila jsem v Londýně tři dny a i když jsem se na návštěvu britské metropole dlouho těšila, odjížděla jsem s pocitem, že tohle je město, kam už se pravděpodobně nevrátím. Nezanechalo ve mně nic, co by mě přimělo přijet znovu, ačkoliv jsem mu dala prostor, čas i otevřenou mysl. Londýn buď miluješ nebo nesnášíš - asi vím kam patřím. A mám s čím srovnávat.
Londýn mě překvapil především svým chaosem a zanedbaností. Očekávala jsem pulzující metropoli, ale realita byla jiná – velké množství odpadků, nepořádek v ulicích a špinavé prostředí, které na mě působilo spíš tíživě než velkoměstsky. Překvapilo mě i to, jak je složité si kdekoliv odskočit, najít volnou toaletu nebo si dobít mobil. Základní věci, které v jiných velkých městech fungují automaticky, zde představují problém. Neříkám, že Praha nemá svoje mouchy :).
Večer jsem se navíc mnohdy necítila úplně bezpečně. Některé čtvrti působily neútulně, prázdně nebo nepříjemně a město jako celek na mě dýchalo zvláštní nehostinností. Potkat v obchodě chlápka, který drží velký šroubovák v ruce, nebo muže s černou kuklou, který nahlíží do prodejny, no ….
Ano, věděla jsem, že Londýn je extrémně drahý – to mě nepřekvapilo. Překvapilo mě však, že vysoké ceny vůbec neodpovídají kvalitě, zejména pokud jde o jídlo. Dobrou kuchyni jsem tam prakticky nenašla. To, co člověk zaplatí, neodráží chuť, službu ani celkový zážitek. Jídlo nám celkově přišlo málo výrazné, nedotažené a bez nápadu. A nebo jsem holt tak chudá, že jsem si nemohla dovolit lepší kulinářský zážitek :D.
Abych ale nebyla nespravedlivá – samozřejmě, že Londýn má i své světlé stránky. Přírodovědné muzeum bylo skvělé, obrovské, poutavé a bez pochyb stojí za návštěvu. Britské muzeum je krásná stavba sama o sobě. Klasické památky jako Westminster Abbey, Big Ben nebo Tower Bridge mají svou sílu a atmosféru – to je neoddiskutovatelné. Tyto momenty jsme si užili.
Celkově ale převážil dojem, že to není město pro mě. Přeplněné ulice, nepořádek, vysoké ceny a chybějící příjemná atmosféra způsobily, že Londýn zůstane spíše jednorázovým zážitkem než místem, kam bych se někdy toužila vrátit. Ale tohle je pouze můj názor, věřím že se někdo do tohoto města zamiloval.
I když mě Londýn jako celek příliš neoslovil, nechci tím uzavřít celou Británii. Každé místo má svou atmosféru a svůj příběh – a já věřím, že další destinace mohou nabídnout něco úplně jiného.
Právě proto chci dát šanci Skotsku a Irsku, zemím, které působí autentičtěji, přírodněji a přívětivěji. Těším se na možnost porovnat je s Londýnem, poznat jejich kulturu, krajinu a mentalitu lidí.
Věřím, že tam najdu to, co mi v Londýně chybělo – opravdovost, klid, přírodu, pohostinnost a atmosféru, která se člověku dostane pod kůži.
Kateřina Šupová procestoval(a) 18 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal(a) před 1 měsícem a napsal(a) pro tebe 5 úžasných cestopisů.
kolonizace Evropy v přímém přenosu. Na nákupy UK fajn, jinak to tam jde z kopce přímo do Indie. Ale teda hledat ve velkoměstě přírodu, to by asi vedlo ke zklamání všude, ne? (pokud nebereme v potaz živočišné druhy z jiných kontinentů...)
Londýn je vcelku kosmopolitní město, kde bez problémů seženeš halal jídlo.
Kdo raději upřednostní lokální fish nad chips - doporučuji Johnny's Fish Bar - cca 10 minut pěšky od Tower bridge.
Londýn je vcelku kosmopolitní město, kde bez problémů seženeš halal jídlo.
Byli jsme letos v Anglii v srpnu na dovolené. Jeli jsme Londýn, Canterbury, Brighton a Oxford. Byl jsem tam po 3 letech od covidu a musím přiznat Anglie se hrozně zhoršila. Je tam docela bordel. Migranti všude, odpadky, zdálo se mi, že začínají kašlat i na kvalitu, obchod - Tesco v 7 ráno na otvíračku půlka věcí chyběla. Měl jsem anglii zamilovanou pro ten vibe, tu kulturu, ale fakt to upadá. Už to není taková frajerská nabubřelost, co se držela od éry Beatles, ale začíná převládat ten bordel. Je fakt, že zdražil, jak v obchdě, tak v restauracích... Jako, taky už se mi tam nechce tolik vracet jako dřív. Skotsku dej šanci, je nádherné, ale možná se vyhni Skye, tam je to plné autobusů s japonskými turisty.
Docela by mě zajímalo, co přesně ti trvalo hodinu na registraci do ETA. Včera odpoledne jsem dělal 4 registrace pro celou rodinu a jestli mi to trvalo 15 minut?
Ano, cenově je Londýn nahoře. Ale je to prostě Londýn. Byl jsem tam letos 2x a pojedu znovu. Obchody na zákaznickou kartu? Naprostá blbost...v každém pubu lidi na pohodu, v každém pouličním stánku lidi na pohodu.
Je to prostě Londýn, plný různých národnosti, má spousty svých problémů, je přeplněný, je špinavý. Prostě Londýn
A přesně proto se mi líbí...
A přesně proto se mi líbí...
Do Londýna jezdím dost častu už od 90. let, služebně i soukromě. Je ta jako sledovat zánik impéria v přímém přenosu. V 90tých to pro mě byl obraz toho, jak by Česko mělo vypadat a to město jsem obdivoval. Dnes jsem rád, že tak nevypadá. Město propadá do chaosu a vše (kromě samotného centra) se stává vybydleným. Podzemka je přeplněná a v noci jde v metru a okolo stanic o strach. Všude (kdomě úpného centra) odpadky. S mobilkou opatrně, aby jí někdo nevytrhl z ruky. Je to město, kde se jeden necítí bezpečně. Město degraduje a je zřejmé, že nezvládá příliv přistěhovalců. Kvůli tomu člověk nemusí do města, pokud nepřistane na Heathrow T5 tak už i letiště působí provinčeně. Doprava (i z letiště) často nefunguje nebo jsou stávky nebo technické výluky. Z toho co jsem měl ve městě dříve rád zůstávají už jen asijské a indické restaurace a dokonalá muzea. Co se (relativně) zlepšilo jsou ceny v restauracích, což ale není zásluha Británie, ale prudký nárůst cen u nás. Celkově velmi smutný pohled.
Myslím, že 3 dny je na takovéhle velkoměsto poměrně málo, aby si ho člověk užil a poznal. V Londýně jsem byla poprvé 1994 a naposledy 2019. Za tu dobu prošel Londýn poměrně velkou proměnou, někde k lepšímu (infrastruktura, renovace centra), někde k horšímu (lidi). Ale Holland Park, Kew Garden, Richmond park plný růží... Prostě Vám to nesedlo, to se stává.
Při návštěvě Londýna jsem si říkal, že kdo nechce letět třeba do NY, tak si v Londýně užije atmosféru, která je někde mezi NY a evropskými velkoměsty. Prostě napůl Evropa, napůl Amerika. I tím, jak je to město "přistěhovalecké" a jak tam turista potká extrémní lidi jak ve stylu oblékání, tak chování. Měl jsem možnost tam být zhruba 10 nocí v kuse, bydlel jsem u kamaráda, tak byl klid na to, projít město trochu víc než jen jako víkendový turista. Od té doby mi to stačí na proběhnutí při přestupu, který se snažím natáhnout od rána do večera, pokud to jde a tím procházku po městě stihnout.
Mě teda Londýn velmi příjemně překvapil. Čekal jsem šedivé, ponuré město, ale opak byl pravdou. Nádherné historické budovy i parky, spousta zeleně, čistá Temže, prostorné bulváry... a nečekaně krásné počasí, to asi dělá hodně.
Pekne napsane, a temer se vsim souhlasim. Ziji uplne dole na jihu Anglie, a i mistni tady Londyn moc nemusi. Jezdime tam dvakrat rocne vlakem a i to je moc 😃 Na me je tam az moc lidi, ale kdyz clovek vi kam jit a jen nebloudi, tak to stoji za to. Jih je dost drahy, cim vys na sever clovek jde, tim jsou ceny nizsi. Jidlo me tady taky moc neoslovilo, krome dezertu a ruznych kolacu, to tady opravdu umi vyborne. Doporucuju kdyztak navstivit Devon, Cornwall, Lake District, severni Wales nebo Skotsko 😊
Londyn jsem dlouho neměl rád, ale nejak jsem si k němu našel cestu a skoro kazdy rok tam jedu na prodloužený vikend:)
Londýn není pro každého a jak píšeš někdo ho miluje a někdo nesnáší. Do Londýna létám 2-3x ročně. Mám rád jeho nezaměnitelnou atmosféru, okázalou architekturu, zábavu, parky, majestátnost… Londýn je za mě, narozdíl od jiných evropských velkoměst, poměrně čistý a člověk se nebojí vlézt do MHD. S jídlem naprosto souhlasím. To je asi šílené všude na západ od Plzně, pokud člověk nezavítá do nějaké lepší restaurace, nebo neodbočí na jih…
To bude spíš chyba plánování než Londýna. Zrovna parky a příroda tam jsou krásné. A jídlo? Takový výběr street food ze všech koutů světa se jen tak nevidí. No a ceny? Je to holt metropole (taková Barcelona bymohla vyprávět), musí se hledat.
Za mě tedy parky jsou takové strohé, neosobní a nenadchnou.
S jídlem ale souhlasím. Miluji Asii a po dlouhé době jsem si užil japonskou kuchyni i v Evropě.
Jinak za mě je Londýn nutností při přestupu / za konferencí. Na den a pryč.
Za mě tedy parky jsou takové strohé, neosobní a nenadchnou.
Jinak za mě je Londýn nutností při přestupu / za konferencí. Na den a pryč.
Ano s těmi parky souhlasím, prošli jsme nějaké, když to srovnám se Stromovkou. Jak píšete strohé.
Co byste tam chtěli v těch parcích za pičičárny, aby vám nepřipadaly "strohé a neosobní"? Tráva a stromy jsou málo?
útulný Holland Park je moc strohý? Lehátka na opalování v Kensington Gardens moc neosobní? Jeleni v Richmond Parku nuda? Co výhledy v Hampstead Heath? Když vezmu, že v každém parku je kavárna, posezení, myslí na děti, tak se od nich ČR má hodně co učit
Když vám v Londýně chyběl klid a příroda, zkusila jste navštívit třeba nějaké londýnské parky? Z textu ani foto nic takového není vidět, spíš naopak místa, kde lze logicky očekávat neklid a nepřírodu.
Mě naopak Londýn při loňské návštěvě překvapil velmi příjemně právě čistotou a bezpečností veřejných prostor (například nádraží ve večerních hodinách), očekávala jsem něco podobného Paříži a byla jsem pozitivně překvapená.
Spousta Britů by s vámi souhlasila, taky Londýn moc nemusejí. Já ho mám poměrně ráda, ale taky to není město, kam bych se nutně musela vracet. A ano, je neuvěřitelně předražený, jako většina Velké Británie. Ale je fajn, že jste neodsoudila celou zemi, třeba takový Oxford a Edinburgh jsou za mě moc fajn.
Ano jak jsem psala v textu, je to čistě můj názor, můj zážitek, nekdo jiný to má úplně jinak. Ja si zamilovala Vietnam a znam lidi, co by tam podruhé nejeli a byli z toho zklamaní. Každý máme něco.