Mallorca s nejlepší parťačkou
Aneb, když cestují dvě holky!
Cestopis z roku 2023 napsala annacaveey
V dubnu 2023 jsme odjely s mojí nejlepší kamarádkou Maky na Mallorcu. Byl to vlastně takový spontánní výlet a obě jsme v tu dobu měly čas. Věděly jsme, že nechceme jet nikam moc daleko, ale zároveň někam, kde bude v dubnu teplo, abychom se mohly i případně vykoupat. Obě jsme tak trochu plánovací typy a pokud někam letíme, tak si dopředu uděláme průzkum toho, co všechno bychom chtěly navštívit (to doporučuji všem, co třeba letíte poprvé nebo někam, kde to neznáte). Proto jsme si sestavily předběžný itinerář naší cesty, který obsahoval dny odletu/příletu, ubytování, odkazy, trasy autobusu, apod. (Uklidním vás, když vám řeknu, že se stejně itinerář v průběhu cesty dost měnil?)
Odletový den a ubytování
Odlétaly jsme v podvečer z Vídně s jednou z nízkonákladových společností a místa v letadle jsme získaly u okénka (daly jsme náhodný výběr a vyšlo i okénko). Na letišti jsme samozřejmě neodolaly a díky nasazenému režimu zvaném dovolená jsme zašly do letištní kavárny Aida. "Vídeňská atmosféra" byla pro náš začátek cesty ideální a proto jsme si objednaly kávu i Sacher dort. Na cenu se raději neptejte, protože byla poměrně vysoká, jak se patří ke správným letištním přirážkám. A jak s oblibou říkám "raději nepřepočítávat a užít si to".
Cestovaly jsme nalehko, aby nám stačilo pouze příruční zavazadlo se správnými rozměry. Dejte na to opravdu pozor! V dnešní době společnosti, zejména nízkonákladovky, řeší velikost vašeho zavazadla a zbytečně byste platili vysoké pokuty. Na Mallorcu jsme přiletěly se západem slunce, což bylo neskutečným momentem pro nás obě.
Po přistání a vystoupení z příletové haly nás přivítala dlouhá alej palem před letištní budovou Mallorcy. Do centra jsme cestovaly autobusem (A1/A2), který nás dovezl až do centra na náměstí Plaça d'Espanya (název stanice je Estació Intermodal). V autobusech můžete platit kartou, což je obrovská výhoda i úleva při cestování.
Ubytování jsme měly zařízené přes airbnb kousek od zmiňované autobusové zastávky, abychom mohly co nejdřív odjet do dalších částí Mallorcy. I po celém dni cestování jsme byly natolik natěšené z našeho prvního velkého dobrodružství, že jsme vyrazily do centra ještě ten večer.
Tipy, kam zajít v blízkosti Estació Intermodal
Pokud budete bydlet v centrální části Palmy v blízkosti centrální zastávky Estáció Intermodal (tak jako my), mám pro Vás dvě místa, které jsme s Maky navštívily a osobně se nám tam moc líbilo i s celkem přijatelnými cenami.
1) Tip na snídani: Kavárna Batx, kde nám připravily výbornou snídani.
2) Tip na večeři: Restaurace Pizzeria 500 Grados - po dlouhé době jsem měla skvělou italskou pizzu se vším, co má mít a s výbornou atmosférou. Pro dvě holky s vínem a jídlem ideální kombinace.
Druhý den s návštěvou Port d'Andratx a změnou plánu
V ranních hodinách jsme vyrazily z autobusové zastávky Estáció Intermodal žluto-červeným autobusem TIB směrem k přístavnímu městečku Port d'Andratx. Odtamtud jsme chtěly dál pokračovat lodí až na ostrov Sa Dragonera, který je přírodní rezervací a můžete zde objevovat krásy přírody, projít různě náročné trasy a užívat si krásy nedotčené přírody na tomto ostrově. Bohužel v době, kdy jsme tu byly, tak z přístavu Port d'Andratx žádné lodě nejezdily a tak jsme musely přeplánovat náš celodenní program. A jelikož se dobře přemýšlí u dobrého jídla a pití, vyrazily jsme na pozdní snídani do místní restaurace ve francouzském stylu Bisou, kde dělají výborné snídaně, brunche i něco většího. (Můžu potvrdit i nyní, kdy jsem se na stejného místo vrátila tento rok v dubnu 2025).
Náš plán jsme tedy změnily a rozhodly se, že půjdeme pěšky do vedlejšího městečka Sant Elm po cestě, kterou se chodí trasa GR221, když chcete projít celou Mallorcu. Cesta byla krásná, i když místy jen po sluníčku, ale za to s nádhernými výhledy.
Tři velice oblíbená turistická místa: Valldemossa, Deia a Sollér
Díky tomu, že jsem měla možnost navštívit tato tři místa dvakrát v rozmezí dvou let, opět se sem po covidu vrátil masový turismus (bohužel i mimo sezónu). S Maky jsme místa navštívily v dubnu 2023, kdy prostředí vypadalo úplně jinak než dnes v dubnu 2025. Nicméně za návštěvu stojí, protože OPRAVDU mají "to" kouzlo, kvůli kterým je lidé navštěvují.
Valldemossa je starobylou vesničkou, kde jsme zůstaly dva dny. Ubytování jsme měly přes Airbnb (dnes opravdu hodně dopředu zařizovat) v jedné z malebných valldemosských uliček. Navštívili jsme kartuziánský klášter, který je dominantou města s malým parkem, kde najdete bustu skladatele Chopina, který tu složil několik skladeb během svého pobytu. Nemohly jsme vynechat návštěvu historické kavárny Ca'n Molinas z roku 1920, kde jsme ochutnali i jeden z tipů na cestujlevne.com: mandlový koláč a coca de patata (sladká kobliha z bramborového těsta). Obojí bylo výborné, dnes si ale na tuto kavárnu vyhraďte opravdu dost času, protože kavárna je bez obsluhy s objednávkou u pokladny. Našla jsem i alternativu na okraji města S'Hort de Cartoixa, kde si kromě kávy můžete koupit i čerstvé ovoce a zeleninu nebo si objednat v jejich malé restauraci něco dobrého k jídlu i k pití.
Návštěvu městečka Deia jsme s Maky, dá se říct prolítly, protože jsme se hodně "namlsaly" Valldemossy a Deia pro nás byla spíš kratší zastávkou. Nicméně místo je to krásné, zejména díky malým uličkám s domky typické pro Mallorcu. Počasí v dubnu nás nezklamalo a díky tomu jsme si místa užily ještě víc.
Posledním oblíbeným místem bylo městečko Sollér, které je poměrně veliké. Nejvýraznější dominantou je hlavní centrum, které je obklopeno restauracemi, ale ani do jedné jsme nešly, protože nás odrazovaly ceny. Obě milujeme indickou kuchyni, proto jsme neváhaly a kousek od centra se jedna indická restaurace nachází. Byly jsme tam sice jedinými hosty, ale o to víc si tam užijete klidnou atmosféru a můžete si jít sednout na terasu, kde pozorujete rušnou Sollérskou ulici směrem k náměstí.
Nejtypičtějším místem pro skvělé fotky je právě náměstí Plaza Constitució, které se objevuje v různých videích a je vždy plné turistů. Právě na nich dost často vidíte projíždějící historickou tramvaj skrz centrum a krásný kostel sv. Bartoloměje. Touto dřevěnou tramvají můžete dojet až do přístavu Port de Sollér, který rozhodně stojí za návštěvu. Cena je nyní 10 euro/osoba za jednu jízdu a je to netradiční zážitek, který ocení nejen děti.
A teď už k moři... a nebo ještě ne?
Část naší dovolené byla poznávací, ale také odpočinková u moře (i když to tak nevypadá). Poznávací se nám trochu zkrátila, protože jsme měly v plánu navštívit ještě Cap de Formentor - podle průvodců nejfotogeničtější místo ostrova, ale bohužel v době, kdy jsme byly na Mallorce, tak bylo místo uzavřeno. Proto jsme naší cestu otočily směrem k moři, abychom si užily i jinou část ostrova, kde jsme měly v plánu hlavně se opalovat.
Nemohly jsme však vynechat letovisko Porto Cristo a jeho Dračí jeskyně, které se nachází na východě ostrova. Už podle obrázku jsme věděly, že to bude zážitek a také si tam poslechnete zhruba desetiminutový koncert kvarteta hráčů plujících po lodičkách. Po samotném koncertě se můžete i po lodičce dopravit k východu, nicméně počítejte s frontami, které tam nastanou.
TIP: Vstupenky do Dračích jeskyní jsme kupovaly online, protože jsme věděly přesný čas, kdy tam budeme. Zároveň máte i jistotu, že se do jeskyně podíváte, protože pro každou hodinu mají určitý počet míst.
Po posledním poznávacím výletě jsme se už opravdu chtěly cítit víc toho moře a válení se na pláži se Sangrií a dobrým jídlem. Vybraly jsme si místo Cala d'Or s malebnými zátokami s malými plážemi. Místo bylo kouzelné, ubytování jsme měly blízko pláže u promenády s různými bary i restauracemi. Počasí nám vyšlo krásně, tak jsme měly čas alespoň dva dny zregenerovat naše uchozené nožky. Co nesmělo chybět na naší dovolené koukněte do galerie, protože věřím, že každý má rád to svoje. Celé toto letovisko nabízí spoustu možností a vyžití pro každého od nákupů po posezení na pláži či u barů na promenádách.
Po dvoudenním odpočinku u moře jsme opět sbalily naše věci a odjely do hlavního města Palma de Mallorca, které nám zbývalo jako poslední místo a chtěly jsme ho ještě více poznat (když už tu jsme).
Hlavní město, které se nachází na jihozápadě, bylo tou krásnou tečkou na závěr celého našeho výletu. Našly jsme si ubytování v centru Palmy, abychom to neměly nikde moc daleko a byly též na hlavním tahu směr letiště. Abych se nerozepisovala stejně jak je uveden průvodce přímo na cestujlevne.com, z něhož jsme čerpaly informace o památkách v Palmě, tak bych jeden tip přeci jen měla na závěr. Projděte si centrum města s katedrálou navečer, je to nádherný zážitek a není takové horko.
Přeji všem cestovatelům krásné a splněné zážitky a pokud Vás zajímá více z mých cest, navštivte také můj Instagram profil: @annacaveey, kde přidávám nejen své zážitky z dovolených, ale také z mé práce jako delegátky.
Pokud se Vám cestopis líbil, budu ráda za Vaši zpětnou vazbu a případné sdílení mezi Vaše přátele, kteří se chystají na Mallorcu. ❤️
annacaveey procestovala 15 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Severní Ameriku. Na Cestujlevne.com se přidala před 1 rokem a napsala pro tebe 1 úžasný cestopis.