Nejkrásnější pláže Sardinie na paddleboardu
Jak jsme objevovali nejen krásné pláže a zátoky červnové Sardinie
Cestopis z roku 2025 napsal evza789
Na Sardinii jsem se chtěl podívat už dlouho, nicméně nebyl ten správný parťák (parťačka), který by byl ochotný fungovat trochu aktivněji, chtěl vidět ta nejkrásnější místa a byl ochotný kvůli tomu trochu máknout na kajaku nebo paddleboardu. Letos konečně ten správný čas nastal a domluvili jsme se s kamarádem affilákem Michalem, že vyrazíme společně. Oba podnikáme online, takže jsme flexibilní a mohli jsme si dovolit řešit vše na poslední chvíli, což je velká výhoda kvůli počasí a větru, který na Sardnii fouká poměrně dost a zrovna na paddleboardu je dost otravný.
cestopis...
Kam jsem se konkrétně vypravili a proč
Zpočátku je třeba říct, že Sardnie je poměrně velká a snažit se ji objet celou nemá z mého pohledu smysl. To by člověk strávil celou dovolenou v autě. Nám šlo hlavně o krásy pobřeží, takže byla volba prakticky hned jasná – přírodní parky Golfo di Orosei a La Maddalena. K tomu se pak přidal ještě velký záliv u Olbie s několika krásnými místy a výhledy na výrazný hornatý ostrov Tavolara.
Přírodní park Golfo di Orosei
Když uvidíte krásné fotky poutající na Sardinii, odhaduji, že budou minimálně z poloviny z parku Golfo di Orosei. A rozhodně je k tomu důvod. Krásné vysoké skály tyčící se přímo z moře, křišťálově čistá voda a různé krásné menší i větší pláže. Na paddleboardu je tato oblast nejnáročnější, protože má jediné rozumné přístupové místo od městečka Cala Gonone a je potřeba opravdu dost pádlovat, abyste mohli vidět nejznámější místa. Navíc je to trochu boj s počasím, protože v této části pobřeží bývají často poměrně velké vlny. Nám vyšel jediný schůdný den s relativně klidným počasím a musím říct, že to opravdu stálo za to. Všechny ty skály, spousta malých i větších jeskyní, krásné malé zátoky. Opravdová nádhera. Nicméně nedostali jsme se všude tam, kam jsme chtěli – tato část pobřeží je poměrně dlouhá a ideální bude půjčit si v Cala Gonone motorový člun a vyrazit na něm. Ty peníze za ten zážitek rozhodně stojí – tak třeba příště.
Olbijský záliv
Pokud se nechcete nikam daleko trmácet, ale přitom vidět krásná místa, doporučuji zvolit na Sardnii letiště Oblia (krom něj jsou tam další dvě) a zůstat v Olbijském zálivu. Jsou v něm 2 snadno malé snadno přístupné ostrůvky, které jsou jako ráj na zemi. Přitom jen pár metrů od pevniny. V zálivu se další najít ale i další krásná místa s úžasnými barvami vody jako v karibiku.
Ostrůvky La Maddlena
Pokud hledáte opravdu krásnou přírodu, úžasné scenérie s balvany různých velikostí a tvarů a vibe malých ostrovů, pak vyrazte na La Maddalenu. Ale pozor – většina těch opravdu krásných pláží a zátok je dostupných jen po vodě, i když poměrně jednoduše bez nějakého extrémně namáhavého pádlování. Naprostým vrcholem pro nás byla zátoka a pláž Cala Cotticcio, která je obzvláště chráněným územím, kam se smí vstupovat jen za poměrně náročných podmínek a s průvodcem. Další možnost je pak z vody. Druhou možnost jednoznačně doporučuji – z pláže Spiaggia I due Mari jsou to asi 4 km po vodě a pádlování za to rozhodně stojí.
evza789 procestoval(a) 0 zemí světa světa, nejvíce . Na Cestujlevne.com se přidal(a) před 4 měsíci a napsal(a) pro tebe 1 úžasný cestopis.