Od nudapláže po expresionismus: vlakem na ostrov Sylt a do Severního Fríska
Cestopis z roku 2025 napsal Jezevec
Nordfriesland neboli Severní Frísko najdete na severu německé spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko. Těšit se můžete na jedinečnou krajinu formovanou mořem či půvabný ikonický Sylt, největší z fríských ostrovů. Dostat se tam je celkem jednoduché – vlakem. A nemusí to být ani drahé.
Veřejnou dopravou až na sever Německa
Z České republiky lze dojet do severního Německa až k hranicím s Dánskem vcelku pohodlně po železnici přes Berlín a Hamburk. Pokud si jízdenku koupíte včas, třeba přes aplikaci Českých drah, vyjde to docela levně. Při našem putování jsme ale cestu volili trochu jinak. Z Prahy jsme se nejprve vydali žlutým autobusem společnosti RegioJet do Berlína, kde jsme si chtěli udělat přestávku. Už v autobusu jsme si pořídili přes internet tzv. D-Ticket, který nám posléze umožnil velmi levné a jednoduché cestování po celém Německu, tedy i celém Severním Frísku včetně ostrova Sylt. Tato jízdenka samozřejmě platí i na veřejnou dopravu v Berlíně. Můžete tak rychle navštívit různá místa, na která si zrovna vzpomenete. Druhý den ráno jsme se vydali regionálními vlaky na sever až do Niebüllu, kde jsme měli zamluvený apartmán. Cesta to byla docela zdlouhavá, avšak pro pochopení fungování německé železnice zajímavá. Postupně jsme přestupovali v Bad Kleinen, Lübecku, Kielu a Husumu. Žádný přípoj nám neujel, ovšem například nedělní vlak z Bad Kleinen do Lübecku byl docela plný. Vždy jsme však místo k sezení našli.
Ostrov Sylt: krajina světla, větru a vody
Sylt považují Němci za klenot Severního moře. Nachází se až na samém severu Německa nedaleko dánských hranic. Nás hned napoprvé nadchnul svou přírodou. Ostrov, který je spojen s pevninou dlouhou železniční hrází z roku 1927, je známý svými rozsáhlými plážemi, dunami, vřesovišti či přílivovými oblastmi Waddenského moře, které jsou zapsány na seznamu UNESCO. Západní pobřeží je písčité, lemované trávou porostlými kopečky či sytě oranžovými útesy, východní část je tvořena zejména klidnými bahnitými pláněmi.
Naše první kroky na Syltu směřovaly do oblasti u městečka Kampen, které je považováno za jedno z nejprestižnějších německých letovisek vůbec. Cesta vlakem z Niebüllu na Sylt do města Westerland trvá jen něco málo přes půl hodinky.
Celý cestopis najdete na mém blogu: https://medium.seznam.cz/clanek/...ska-183889
Jezevec procestoval 30 zemí světa světa, nejvíce Evropu. Na Cestujlevne.com se přidal před 3 měsíci a napsal pro tebe 9 úžasných cestopisů.