Odpočinek na jihovýchodním pobřeží Sicílie
Cesta na nejjižnejší jih
Cestopis z roku 2025 napsala von_solfronk
Tentokrát nás nevítá sluncem zalitá Sicílie, ale cyklón. Přilétáme večer za tmy, přímo středem cyklónu. Let doprovází déšť, silný vítr a turbulence. Ve chvíli, kdy kola letadla dosednou na přistávací dráhu, déšť i vítr ustává. Jako by ostrov věděl, že jsme přijeli za odpočinkem. Po cyklónu se život vrací do své slunné, pohodové podoby.
1. den - z letiště do Syrakus
Syrakusy
Po příletu se nezdržujeme, nasedáme do autobusu a míříme jižní směrem. Ubytujeme se na okraji Syrakus, krátce se osvěžíme a vydáváme se na večerní procházku historickými uličkami města.
2. den - pevnost a přesun na jih
Pevnost Castello Maniace
Pevnost v Syrakusách ze 13. století je pojmenována po byzantském veliteli Giorgio Maniace. V průběhu staletí sloužila různým účelům, včetně královské rezidence, vojenské pevnosti a dokonce i vězení. Castello Maniace byla poškozena několika událostmi. Mezi hlavní patří zemětřesení v roce 1693 a výbuch pracháren v roce 1704 po zásahu bleskem. Prošla několika úpravami a restauracemi, které odrážejí různé vládce a historické události. Dnes je oblíbenou turistickou destinací a místem konání kulturních akcí. Vstupné 6€.
Po prohlídce pevnosti, odkud se otevírá výhled na moře i historické srdce města, se projdeme uličkami Syrakus, posedíme na nábřeží a samozřejmě nemineme slavnou fontánu Arethusa Spring, legendami opředený pramen přímo u moře, kde sladká voda vytéká pár kroků od slané a kde i dnes roste papyrus jako za starých časů. Vychutnáme si oběd v jedné z místních tratorií a odpoledne vyrážíme na jih do klidného rybářského městečka Portopalo di Capo Passero.
Portopalo
Podvečer přijíždíme na jih Sicílie do Portopala di Capo Passero. Ubytujeme se, hodíme batohy do kouta a vyrážíme na procházku. Z pobřeží obdivujeme výhled na ostrov Capopassero s pevností, která už po staletí střeží místní vody.
3. den - Portopalo
Pobřežní stezka nás zavede k majestátnímu Castellu Tafuri, který se tyčí nad mořem. Jakmile se pokocháme výhledy, vrátíme se zpět na druhý konec městečka do přístavu, kde se lodě líně houpají na vlnách, sem tam rackové a lehký vítr. Místo ruchu tu panuje klid, který má své kouzlo. Nakonec se schováme před sluncem za kostel Chiesa Madre Greca di Eleusa, kde se skrývá zákoutí ideální k odpočinku.
Po dni plném objevování už zbývá jen poslední úkol – ochutnat místní specialitu. Večer zakončíme stylově u talíře špaget al nero.
Špagety al nero di seppia – delikatesa, která potěší nejen milovníky mořských plodů. Sametově černá omáčka z olihňového inkoustu dodává těstovinám nezaměnitelný vzhled a intenzivní chuť moře.
4. den - nejjižnější jih
Isola delle Correnti
Dnes se vydáváme na samotný jih Sicílie– až tam, kde se potkává Středozemní a Jónské moře. Isola delle Correnti, nejjižnější bod ostrova, nás vítá jemným africkým pískem. Moře je stále ještě trochu divoké po nedávném cyklónu a jen umocňuje dramatičnost místa i náš obdiv k síle přírody.
nejjižnější jih Sicílie
5. den - Portopalo - Avola
Den začínáme tak, jak to má být – pohodovou snídaní a kávou na sluníčku. Moře je teď už klidné a průzračné a slunce se naplno opřelo do našich tváří. Ještě naposledy si užíváme tenhle parádní výhled a pak už jen rozloučení s touhle milou vesničkou, která nám přirostla k srdci. Vyrážíme na autobus a dál na cestu – čeká nás Avola!
Portopalo
Avola
Po příjezdu do Avoly se nejprve ubytujeme a následně zamíříme na místní pláž, kde si dopřejeme chvíli odpočinku. Avola je město proslavené svými výtečnými mandlemi a tak den zakončíme návštěvou zajímavého Muzea mandlí, které se nám podaří stihnout ještě před koncem otevírací doby. Muzeum nám s milou lehkostí přiblíží historii a tradici pěstování této lahůdky.
6. den - Avola - Syrakusy
Dopoledne jsme věnovali pořádné procházce podél pobřeží. Avola se může pochlubit hned několika krásnými plážemi. Každá z nich má své kouzlo, a tak nebylo snadné jen tak projít kolem. Po odpočinku na slunci jsme si dopřáli oběd a nakonec už nezbývalo než splnit jednu povinnost – pořídit si zásobu těch nejlepších místních mandlí na cestu a na doma.
Avola
Na závěr dne se vracíme zpět do Syrakus. Tentokrát se ubytujeme přímo v srdci Ortigie. Večerní procházka úzkými uličkami historického jádra má neopakovatelné kouzlo. Mimo sezónu jsou ulice téměř prázdné a jako by patřily jen nám. Jemné světlo luceren, šum moře a vůně sicilské kuchyně vytvářejí atmosféru, na kterou se nezapomíná.
Syrakusy - Ortigia
7. den - Syrakusy
Den začíná příjemně pod mrakem, ideální počasí na poslední delší procházku. Vyrážíme po pobřežní cyklostezce "Pista Ciclabile Rossana Maiorca", která nabízí nádherné výhledy na moře a zajímavé skalní útvary. Cestou míjíme skálu "Elephant Rock", která skutečně vypadá jako slon.
Z pobřežní stezky se pomalu vracíme městem. Cesta nás zavede ke kostelu Chiesa di San Giovanni alle Catacombe. Bohužel je zavřeno, ale i pohled zvenčí stojí za zastavení. Usedáme na lavičku a pozorujeme impozantní siluetu této historické stavby. Pokračujeme dál a míjíme Santuario della Madonna delle Lacrime, moderní poutní místo s výraznou kuželovitou kupolí, která kontrastuje s okolní zástavbou a připomíná rozmanitost architektury v Syrakusách. Na závěr dne se opět ocitáme v srdci Ortigie, kde nás vítá Tempio di Apollo – jeden z nejstarších dórských chrámů na Sicílii. I když z něj zbyly jen fragmenty, stále vyzařuje majestátní atmosféru a připomíná slavnou minulost tohoto místa.
8. den - odjezd
Poslední den začíná poklidnou procházkou po Ortigii. Na oběd si vybíráme jednu z místních restaurací, vynikající čerstvé těstoviny jsou tou pravou tečkou za celým výletem.
Cestou se ještě na chvíli zastavujeme u starého akvária v parku Giardino Aretusa, jehož vchod nás okamžitě zaujme. Cihlový portál obklopený tmavými, lávovými kameny vypadá, jako by vedl do jiného světa – tichého, zapomenutého místa pod zemí. Akvárium je bohužel zavřené, ale okolní zeleň a stín stromů nám poskytují příjemné místo k odpočinku. Celý prostor má nostalgickou atmosféru, jako by se tu zastavil čas.
Čeká nás už jen přesun na letiště a zpáteční let. Sicílie zanechává hluboký dojem a my víme, že se sem zase vrátíme.
Putování po jihovýchodní Sicílii bylo plné kontrastů – od dramatického přistání během cyklónu až po poklidné večery s výhledem na moře. Navštívili jsme malebné Portopalo, slunečnou Avolu, historické Syrakusy, i kouzelnou Ortigii. Každé místo nabídlo něco jedinečného – klid, chuť, příběh nebo výhled.

von_solfronk procestovala 17 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidala před 5 lety a napsala pro tebe 2 úžasné cestopisy.