PARÍŽ
Cestopis z roku 2026 napsal Pavel _38
Ešte v októbri minulého roku som si cez portál AIrpaiz zabezpečil letenky z Viedne do Paríža. Aby som sa mohol zúčastniť francúzského štátného sviatku dobitia Bastili , ktorý pripadal na utorok 14.júla 2026 . Nakoľko som chcel letieť spoločnosťou Air France vybral som práve ich letenky : https://wwws.airfrance.sk/search/advanced Ale nakoniec došlo k zmene a letel som náhradným dopravcom Baltic Air podľa spoločnosti Air France nenaruší to kvalitu cestovania. Ale nebolo to tak : https://www.airbaltic.com/en/index
Na cestu do Paríža som sa vybral z Viedne skoro ráno autobusom Slovak Line o 3.00 hod, aby som mohol byť na letisku vo Viedni 2 hodiny pred odletom . V Paríži som bol po 8 hodine ráno. Vzhľadom na horúci júl, táto voľba bola správna, nakoľko cestovať v tomto horku je veľmi náročné. Priletel som na letisko Paris-Charles de Gaulle (CDG): Najväčšie medzinárodné letisko vo Francúzsku , vzdialené 23 km severovýchodne od centra. Z a na uvedené letisko sa dá dostať vlakovom spojenie RER B (cesta trvá 35 až 50 minút) a autobus RoissyBus . Ak idete z letiska najprv idete linkou RER B ,potom musíte prestúpiť na zastávke Magenta na linku E na uvedenú želežničnú alebo stanicu metra kde potrebujete prísť. Cestovné nie je najlacnejšie, jedna cesta stojí 14 €. Keď cestujete vlakmi ( alebo aj metrom ) najhoršie je to, že tieto vlaky sú súčasťou mestkej hromadnej dopravy. A tak v tomto teple, keď len máloktoré želežničné stanice a metra sú klimatizované, a stojíte, alebo sedíte v pretlačenom vozni, cítite teplo, a pestré vône tiel, tak je to dosť nepríjemne. Pomôcť Vám môže aj táto pomôcka https://bagalio.sk/blog/letisko-...estujucich Letisko je veľmi rozsiahle, nakoľko je z tej staršej doby je hlavne stavba z betónu. Po prílete na letisko som nemal problém dostať sa von z letiska. Ešte pred tým ako som opustil priestory letiska som si dal kávu s koláčom v Brioche Dorée , môžete si vybrať z raňajkového menu, alebo si vybrať, na čo máte chuť. Za kávu a koláč som zaplatil 6,75 € . Oproti tomuto bufetu sa nachádza samoobsluha Cerrefour City , kde je široký výber potravín, ale aj drogérie a elektroniky. ( samozrejme drogéria a elektronika obmedzený výber ) taktiež tam najdete informačné stredisko a samoobslužný predaj cestovných lístkov. Čo ma veľmi prekvapilo, väčší počet bezdomovcov a žobrákov, čo inde na letiskách nie je. Čo je náročné podľa mňa je prejsť na vlak/metro , ktoré je dosť vzdialené od terminálu. Cestovný lístok na vlak som si kúpil práve v samoobslužnej zóne na predaj lístkov a cena bola ako som spomínal 14 €.
Ja som si ako orientačný bod na cestovanie v Paríži vybral želežničnú stanicu Gare Saint - Lazare .Každý deň prejde parížskou stanicou Gare Saint-Lazare 1,2 milióna ľudí. Vďaka vlakom, autobusom a metru, ktoré sa na tomto mieste zbiehajú, je to druhý najväčší dopravný uzol v Európe, ktorý prepravuje cestujúcich do centra Paríža, len pár krokov od Opery, La Madeleine a Grands Boulevards. Táto želežničná stanica nie je len dopravný uzol, ale aj nákupné centrum. Neďaleko od stanice je autobusová stanica, ale niektoré autobusy stoja vo vedľajších uličkách a je niekedy problém nájsť toto autobusové stanovište, hlavne ak sa riadite google maps.
https://www.garesetconnexions.sn...int-lazare https://www.ter.sncf.com/normand...e-87384008
Pred TGV, pred dovolenkovými cestami na Stredozemie a dokonca ešte pred veľkolepými monumentálnymi stanicami hlavného mesta, bol Saint-Lazare. Jeho história sa začína v roku 1837 otvorením trate spájajúcej Paríž so Saint-Germain-en-Laye.
Parížsky terminál bol vtedy skromným nástupným prístavkom umiestneným v štvrti, ktorá sa ešte do veľkej miery mení. Nikto vtedy nevie, že tento malý východiskový bod sa stane jednou z najnavštevovanejších železničných staníc v Európe.
Železničná stanica, ktorá mení tvár niekoľkokrátPrvá stanica rýchlo prekonáva rastúci úspech železnice. V priebehu 19. storočia sa stanica Saint-Lazare dočkala niekoľkých po sebe idúcich rozšírení. Každá nová trať smerujúca do Normandie alebo na západ Francúzska prináša ďalších cestujúcich.
Budova, ktorú dnes poznáme, vďačí výrazným úpravám realizovaným v rokoch 1850 až 1880 pod vplyvom Compagnie des chemins de fer de l'Ouest. Architekt Juste Lisch sa významne podieľa na vzniku veľkej monumentálnej fasády, ktorá dodnes formuje identitu stanice. So svojimi kovovými svetlíkmi a obrovskými sálami sa Saint-Lazare stáva symbolom industriálnej moderny 19. storočia.
Železničná stanica, ktorá vytvorila moderné predmestiaKeby sme mali zhrnúť historický význam Saint-Lazare jednou myšlienkou, znie to pravdepodobne takto: prispela k vynálezu modernej predmestia. Vďaka železničným tratiam obsluhujúcim Asnières, Argenteuil, Colombes, Versailles, Maisons-Laffitte a Saint-Germain-en-Laye môžu tisíce Parížanov teraz žiť ďalej a zároveň pracovať v hlavnom meste.
Je to revolučný jav. Po prvý raz v histórii nie je bydlisko nevyhnutne miestom práce. Denné cestovanie vlakom sa stáva zaužívanou rutinou a navždy mení organizáciu parížskej oblasti.
Keď sa Claude Monet zamiloval do paryMedzi mnohými návštevníkmi stanice ho jedným z nich dostane do svetovej slávy: Claude Monet. V roku 1877 majster impresionizmu získa povolenie maľovať priamo vo vnútri stanice. Fascinovaný lokomotívami, svetlom pretínajúcim cez sklenené strešné okná a oblakmi pary, vytvorí sériu dvanástich obrazov, ktoré sa stali celosvetovo preslávenými.
Po oboznámení sa želežničnou stanicou, ktorá sa mi stala dopravným a orientačným centrom počas môjho pobytu v Paríži , som uvažoval ako budem cestovať v Paríži. Asi tiež máte vo zvyku si vybrať nejaký orientačný bod, ktorého sa držíte. Ak si chcete odložiť batožinu, nie všetky želežničné stanice majú úschovňu batožín. Napríklad stanica Sant Lazare túto možnosť neponúka. Ale pozrite sa : https://www.citylocker.paris/en/...int-lazare
Ja som využil služby cez booking https://www.booking.com/attracti...2026-07-30×lot=ATS-PRHLYJQGoqVN-202607300000-nullnull&ticket_type=OFReL9RcQe2B
Osobne som po dlhšom hľadaní ( google blbol ) našiel hotel na adrese : 21 Rue Pasquier, Rue Pasquier 21, Paris, 75008 stálo ma to 8,44 € na celý deň. https://concortel-paris-hotel.com/. Obsluhoval ma starší pán, keďže neviem cudzie jazyky tak mi trochu dlhšie trvalo vysvetliť o čo ide, ale nakoniec sme to vyriešili k plnej spokojnosti.Nakoľko prostredie bolo príjemne, rozhodol som sa posedieť si chvíľu a dať si kávu s mliekom za 9,50 €.Pán bol veľmi príjemný a ochotný.
Neďaleko od tohoto hotela je park , kde počas dňa je otvorená výstava, ale ako náhle je čas obeda, park sa zaplní množstvom ľudí, ktorý tu obedujú, alebo len tak relaxujú. V tedy sa múzeum zatvorí. Po obednej sieste sa múzeum znova otvorí. Volá sa to Chapelle expiatoire ( Expiačna kaplnka ) kaplnka je historická pamiatka kráľa Ľudovíta XVI. a kráľovnej Márie Antionetty . Po bokoch kaplnky sa spomína história francúzska.
V okolí želežničnej stanici sa dá aj dobre najesť, možnosti je tu veľa. Ak chcete niečo do ruky ale syté,tak oproti stanice na rohu jednej budovy je predaj grilovaných kurčat. Vo Francúzsku sú kurence veľmi obľúbene a potom je tu veľa reštaurácii a bufetov s pizzou, burgery,kebab a podobne, ale francúzska kuchyňa upadá do úzadia.
Dokážete sa najesť do 10 €, ale keď si chcete dopriať luxus tak v hoteli Hilton máte obedové menu za 35 € ale stojí to za to. Ja som si vybral reštauráciu Hippopotanus kde som za dole uvedené kompletné menu zaplatil 20,80 € ( vrátane dezertu a piva ) ale tu sa dokážete najesť aj za 13,50 € , 15,50 € v ramci obedového menu. Obsluha bola veľmi milá, ochotná, a ani som dlho nečakal.
Keď si zriadite svoj orientačný bod ( stanicu ) a začnete spoznávať Paríž, treba si zvážiť akým spôsobom sa budete v meste prepravovať. Ja osobne mám rád cestovanie MHD je to časovo náročné, ale ste v centre diania. Spoznávate organizáciu dopravy, správanie ľudí, podmienky prepravy a podobne. Ja som sa pôvodne spoliehal na aplikáciu dopravy v Paríži, ale nebolo to pravé orechové, preto som si nakoniec vybral používanie karty. ktorá v automate stála 2 € a na ňu som si dobíjal kredit. Je dôležité rozhodnúť sa aký lístok si kúpite, či si budete samostatne dobíjať každú jazdu, alebo si kúpite denný listok alebo inú formu. Pozor na pravidlá prepravy. V Paríži je pravidlom, že pred nástupom a po výstupe treba kartu označiť v označovači.
Veľmi zaujímavou a príjemnou dopravou v tomto horku je plavba po rieke . Ja som si kúpil lístok cez https://www.batobus.com/en alebo môžete kúpiť aj cez tento link https://www.hop-on-hop-off-tickets.com/ osobne si myslím, že je to super dopravný prostriedok , ktorý chodí v pravideľných intervaloch a má niekoľko zastávok kde môžete vystúpiť a znova nastúpiť. Kúpil som si 24 hodinový lístok už vopred, ešte pred odchodom do Paríža. Ale musím povedať, že je to veľmi dobrá voľba. Myslel som si pôvodne, že platí pravidlo napríklad, že nastúpim 13.07.2026 o 16.00 hod a platí do 15.07.2026 do 15:59 hod. Ale reálne to funguje inak, mal som k dispozícii 1440 minút a z toho sa Vám odpočítavajú minúty, takže lístok môžete využiť na viac dní. Minúty si viete skontrolovať na čítačke na lodi.
Zo želežničnej stanice som sa vybral na hotel. Hotely v Paríži nie sú najlacnejšie . Cesta vlakom, alebo metrom je skutočný zážitok. V Parížskom metre by sa hodili osoby, ktoré v Japonsku nazývajú oshiya (押し屋) pomáhajú natláčať cestujúcich do preplnených vagónov metra a vlakov, lebo hlavne počas špičky je doprava metrom veľmi náročná a v tomto horúcom počasí je to ešte náročnejšie. Pôvodne som mal rezervovaných niekoľko hotelov na poslednú chvíľu som sa rozhodol pre hotel Ibis Styles Colombes Paris Ouest . Nachádza sa niekoľko zastávok od želežničnej stanice Sant Lazare . Ale dosť ďaleko od letiska. S pobytom som bol veľmi spokojný, aj keď som potreboval skoršie podávať raňajky,tak mi vyhoveli. Sortiment na raňajky bol široký, takže každý si mal čo vybrať. Jedine , čo som nehodnotil ako dobré bolo pivo Hainekel. To u nás je lepšie pivo. Hotel patrí do hotelovej siete : https://all.accor.com/a/en.html
Francúzsky štatný sviatok
Tento rok som si za jeden cieľ dal zúčastníť sa vojenskej priehliadky v Paríži 14.júla 2026
V utorok 14. júla 2026 sa tradičný vojenský pochod na Deň Francúzska chystá zaplniť Champs-Élysées. Ale viete, prečo a ako táto tradícia vznikla? Tu je jej história: Každý rok 14. júla sa najmä sústredí pozornosť na Champs-Élysées. Armádny sprievod oslavuje štátny sviatok preletom lietadiel Vzdušných síl , nasledovaný pešími jednotkami, jazdcami z Republikánskej gardy, obrnenými vozidlami a jednotlivými zložkami francúzskej armády. Ceremónia opäť pritiahne do Paríža tisíce divákov a milióny televíznych divákov v utorok 14. júla 2026 už od rána. Pre mnohých je tento sprievod samozrejmosťou. Napriek tomu je táto tradícia výsledkom dlhého vývoja, úzko spätého s vznikom republiky a s túžbou osláviť jednotu národa. Pochod tiež odráža vývoj úloh francúzskej armády. Po boku historických plukov dnes pochodujú aj jednotky špecializované na kyberpriestor, spravodajstvo, záchranné operácie pre obyvateľov či ochranu národného územia.
Symbol republiky skôr než ukážka sily
Ak prehliadka ohromí presnosťou choreografie a silou výstroje, ktorú predstavuje, jej primárnym cieľom ostáva symbolická. Umožňuje národu vzdávať hold tým, ktorí slúžia pod vlajkou, a zároveň pripomína republikánske hodnoty, na ktorých stojí Národný sviatok: sloboda, rovnosť, bratstvo a jednota krajiny.
14. júl : oveľa viac než dobytie Bastily
Na rozdiel od široko rozšíreného názoru Národný deň neslávia iba dobitie Bastily zo dňa 14. júla 1789. Keď v roku 1880 poslanci Tretej republiky oficiálne vybrali 14. júl ako štátny sviatok, úmyselne sa vyhli špecifikovať, na ktorú historickú udalosť tým odkazujú. Toto rozhodnutie umožňuje Francúzom spojiť sa okolo dvoch dopĺňajúcich sa symbolov: dobitie Bastily, ktoré označuje začiatok Révolution française, ale aj Slávnosť Federácie zo dňa 14. júla 1790.Táto udalosť, organizovaná rok po Revolúcii na Champs-de-Mars v Paríži, oslavovala národné zmierenie. Kráľ Ľudovít XVI., poslanecké zhromaždenie a tisíce federátov zo všetkých provincií pred obrovským davom zložili sľub jednoty. Práve tento duch národnej súdržnosti, ktorý republika chce zdôrazniť pri oficiálnom zavedení Národného sviatku. Prečo vojenská prehliadka?
Prvý veľký vojenský sprievod usporiadaný v rámci novej Národnej oslavy sa koná 14. júla 1880, len niekoľko dní po tom, čo schválili zákon, ktorým sa táto slávnosť zavádza. V tom období sa Francúzsko snaží znova vybudovať svoju armádu po porážke vo Francúzsko-pruskej vojne z roku 1870. Sprievod sa tak stáva spôsobom uctiť si vojakov, ukázať vojenské schopnosti krajiny a posilniť zmysel pre príslušnosť k republike. Veľmi rýchlo sa táto ceremónia stala neoddeliteľnou súčasťou kalendára. V priebehu desiatok rokov sa prispôsobuje dejinám Francúzska, postupne rozširuje svoje rady o nové vojenské zložky, motorové vozidlá a napokon aj lietadlá po vzostupe vojenského letectva v 20. storočí. Každý 14. júl sa tisíce vojakov, ktorí pochodujú, teda nepredstavujú iba francúzske ozbrojené sily. Tiež zosobňujú tradíciu trvajúcu viac ako sto päťdesiat rokov, hlboko zakorenenú v histórii Paríža a republiky.
Prečo sa ohňostroj k 14. júla 2026, presunul na 13. júla?
Toto vydanie osláv v roku 2026 je poznačené posunom v kalendári ohňostroja feu d'artifice. Mesto Paríž, v súlade s prezidentom republiky, sa rozhodlo presunúť tradičný ohňostroj na Champ-de-Mars na nedeľu 13. júla večer. Dôvod je slávnostný: utorok 14. júla 2026 je desiate výročie útoku v Nice, ktorý sa odohral večer počas ohňostroja 14. júla 2016 na Promenade des Anglais, kde kamión zrazil 86 ľudí, vrátane asi pätnástich detí a tínedžerov. Emmanuel Grégoire, primátor Paríža, si želal, aby tento pietny okamih prebehol s plnou vážnosťou a slávnostnou úctou.
Týmto posunom sa nič nemení na kvalite predstavenia: ohňostroj z 13. júla bude, ako každý rok, sprevádzaný jedinečným umeleckým dielom, hudobným a vizuálnym. Viacero scén bude tvoriť tempo tohtoročného vydania, vrátane sekcie venovanej 400 rokom námorníctva a pocte Rímu, odzrkadľujúcej historické a kultúrne väzby, ktoré spájajú obe hlavné mestá. Podujatie bude vysielané naživo v televízii aj cez streaming.
Ak ste sa chceli zúčastníť vojenskej prehliadky, podmienka bola, aby ste sa pred tým zaregistrovali a počkali na odpoveď, či Vám povolia sa prehliadky zúčastniť. Išlo o lepšie zabezpečenie bezpečnosti. Pri vstupe na ulicu Champs-Élysées kde sa odohrávala celá slávnostná vojenská prehliadka. Pokiaľ ste sa dostali na miesto prešli ste niekoľkými bezpečnostnými kontrolami.
V roku 2026 bola vojenská prehliadka na tému „Strategické prebudenie Európy“. Navyše bola Ukrajina vyzdvihnutá na prehliadke a spolu s preletom Patrouille de France. Na prehliadke sa zúčastnilo 6 686 mužov a žien, 299 vozidiel, 90 lietadiel a 32 vrtuľníkov, ako aj 193 koní.
Zábery z minulého roku, sú nižšie. Bližšie som sa nedostal , nakoľko ako v Londýne aj tu si trebalo nájsť dobré miesto, ale nie je to ľahké , lebo poniektorí francúzi sú na mieste už skoro ráno okolo 6.00 hod, v Londýne prespávajú už noc predom aby mali dobré miesto.
V pondelok 13. júla 2026, Paríž oslavoval národný sviatok s ohňostrojom z Eiffelovej veže, ktorý je predzvesťou bezplatného symfonického koncertu. Každý rok mesto Paríž organizuje tento veľký koncert klasickej hudby na Champ-de-Mars, s Orchestre national de France, Chor Radio France a Maîtrise de Radio France. Tento rok sa pravidlo nemenilo a publiku na mieste, ako aj mnohým divákom pri obrazovkách, sľubovalo jedinečný hudobný zážitok.
V dôsledku červeného výstražného stupňa horúčavy v Paríži a vo Île-de-France sa mnoho ľudí pýtali,či sa toto veľké hudobné podujatie vôbec uskutoční. Concert de Paris sa naozaj uskutočnil 13. júla na Champ-de-Mars. „ Na rozdiel od predchádzajúceho horúčavového obdobia v júni, počas ktorého boli zdravotnícke služby výrazne preťažené, podmienky umožňujú konanie koncertu na Champ-de-Mars dnes večer v rámci osláv Národného dňa „, takto vysvetlila Policajná prefektúra v stanovisku.
Napriek tomu sa policajná prefektúra rozhodla posunúť o 45 minút "Parížsky koncert". Začiatok sa presunul v pondelok od 21:45, aby ste si túto hudobnú udalosť vychutnali. « Aby sa obmedzilo vystavovanie verejnosti horúčavám, bolo rozhodnuté začiatok koncertu o 45 minút posunúť », uviedla policajná prefektúra. Vstup verejnosti na Champ-de-Mars bol presunutý na 20:00 namiesto 16:00. Ohňostroj bol naopak odpálený od 23:00.
Samozrejme, že ak prídete na návštevu Paríža chcete navštíviť známe a menej známe historické pamiatky. Ja som sa ale rozhodol deň po vojenskej prehliadke navštíviť nejakú neďalekú obec alebvo mesto. Pôvodne som uvažoval o meste Fontainebleau , ale večer pred odchodom vo francúzskej TV informovali, že v okolí mesta vyčínajú požiare tak som zmenil cestu a išiel dom do Saint-Germain-en-Laye , uvedené historické mesto nie je ďaleko.
Do Saint - Germain - en - Laye som cestoval zo svojho orientačného bodu zo stanice Saint Lazare , a mal som vystúpiť na zastávke Asnieres -súr -Seine a prestúpiť na vlak. Ale tak ako u nás aj vo Francúzsku počas horúčav meškali vlaky a vlak na ktorý som mal prestúpiť meškal viac ako 30 minút. Tak som si vďaka aplikácie vyhľadal inú možnosť. Čas na čakanie som zatiaľ využil na krátku prehliadku tohoto mestečka.
Asnieres -súr -Seine
Asnières-sur-Seine, bohaté na architektonické dedičstvo siahajúce cez veky, je plné pamiatok a miest, ktoré svedčia o prosperujúcej minulosti mesta: od obdobia neolitu s menhirom nachádzajúcim sa na námestí Du Maréchal Leclerc až po 18. storočie s jeho hradom, ktorý je symbolom mesta, majstrovské diela secesného obdobia s domom pána Vuittona alebo obdobia art deco s fasádou hlavnej pošty.
Centrum mesta okolo železničnej stanice zostáva najvyhľadávanejšou oblasťou pre svoju dostupnosť, obchody a šarm, zatiaľ čo na západe sú najcennejšie krásne meštianske domy zo začiatku 20. storočia.
Pokiaľ ide o dopravu, mesto je jedno z najdostupnejších vo vnútorných predmestiach, s linkou metra (a čoskoro aj ďalšou linkou ako súčasť Grand Paris Express), ako aj dvoma vlakovými linkami spájajúcimi stanicu Saint-Lazare, ktorá je od centra mesta vzdialená 7 minút.
Využil som dopravu autobusom. Cesta autobusom trvala cca 32 minút na zastávku Nanterre - Université kde som nastúpil do metra a cestoval som na zastávku La Défence a potom smer Saint Germain - en -Laye , bolo to komplikovanejšie, ale mne to nevadilo, ale dá sa ísť aj linkou L alebo linko A RER ale samozrejme všetko zaleží odkiaľ cestujete.
História Saint-Germain-en-Laye
Saint-Germain-en-Laye, predmestie Paríža, má dlhú a bohatú históriu. Ako domov 29 francúzskych kráľov a cisárov od 12. storočia a rodisko kráľa Ľudovíta XIV., vzdialené len 25 minút metrom alebo vlakom od centra Paríža, určite stojí za návštevu.
Je ohromujúce, aké málo známe je Saint-Germain-en-Laye mimo Francúzska. Toto predmestské mesto, ktoré sa nachádza tak blízko svetoznámeho Versailles, pravdepodobne jeho rivala, sa tešilo sláve a bohatstvu po stáročia a možno by si získalo ešte väčšie uznanie a ocenenie, nebyť osudu, ktorý ho opustil Ľudovít XIV., posledný kráľ, ktorý sa tu narodil.
Podobne ako mnohé z najúžasnejších zámkov vo Francúzsku, aj toto všetko začalo láskou k lovu, keď v roku 1122 Ľudovít VI., známy aj ako Ľudovít Tučný (údajne bol taký veľký, že v strednom veku nemohol vysadnúť na koňa), dal postaviť opevnený hrad v tejto zalesnenej časti Francúzska, len 20 km západne od Paríža – sídla kráľovskej moci. V tom čase bol Saint-Germain-en-Laye len malou dedinkou okolo kláštora a vinice pokrývali svahy, ktoré sa zvažovali až k brehu rieky Seiny. Žili tu ďalší králi a v priebehu storočí bol hrad vypálený, prestavaný, renovovaný a rozšírený. Kúsok odtiaľ bol postavený druhý hrad, nazývaný Chateau Neuf, aby sa odlíšil od Chateau Vieux (starého hradu). Boli postavené ďalšie poľovnícke chaty, aristokrati si tu postavili sídla a rozvinulo sa prosperujúce mesto.
Pre Saint-Germain-en-Laye (pomenované po parížskom biskupovi zo 6. storočia, ktorý údajne žil v lese) to vyzeralo celkom dobre. Potom však prišel Versailles.
Ľudovít XIV., Kráľ Slnko, sa narodil v Chateau Neuf v septembri 1638 a hoci sa z budovy veľa nezachovalo, pavilón, v ktorom sa údajne zjavil, je stále tam a je súčasťou toho, čo je dnes hotel. V čase jeho rozkvetu žilo v zámku na kopci až 3 000 ľudí. Súčasníci opisovali záhrady ako „ôsmy div sveta“ s galériami, kvetinovými záhradami a jaskyňami obloženými mušľami zabudovanými do teras vedúcich k Seine a hodinovými figúrkami poháňanými vodnými čerpadlami v záhrade.
Všetka voda však spôsobila štrukturálne škody. Ľudovít vyhlásil, že tam už nemôže zniesť bývanie, a tak sa vo svojich dvadsiatich rokoch presťahoval do Chateau Vieux. Objednal práce na rekonštrukcii a rozšírení starého hradu a nechal svojho obľúbeného záhradníka Le Nôtra navrhnúť záhrady. Stále však nebol spokojný a v roku 1682 sa Ľudovít natrvalo presťahoval do Versailles. V roku 1689 pozval svojho bratranca, kráľa Anglicka Jakuba II., v exile, aby sa ubytoval na Chateau Vieux, a „jakubitský kráľ“ tam zostal až do svojej smrti v roku 1701.
Saint-Germain-en-Laye je vzdialené len 25 minút od Víťazného oblúka vlakom RER linky A, ktorý vás dovezie až k prahu Chateau Vieux. Je to monumentálna budova, v ktorej sa nachádza neuveriteľná kaplnka. Majstrovské dielo gotického štýlu bolo postavené v rokoch 1235 až 1239 na príkaz kráľa Ľudovíta XI. (tiež známeho ako Svätý Ľudovít) na uchovávanie vzácnych relikvií vrátane fragmentov Pravého kríža Tŕňovej koruny. Bola to prvá kaplnka svojho druhu a predchodkyňa slávnej Saint-Chapelle v Paríži, kam boli relikvie prevezené, než boli nakoniec uložené v katedrále Notre-Dame. Kráľovská kaplnka nie je zariadená, ale jej krása žiari a ak sa pozriete hore, uvidíte sochy hláv, o ktorých sa predpokladá, že patria kráľovi Ľudovítovi XI. a jeho rodine – ako sa pozerajú dolu zo svojich nebeských stĺpov v priebehu storočí.
Samotný hrad je teraz Národným múzeom archeológie s rozsiahlou zbierkou európskych artefaktov od paleolitu až po stredovek. Za pekného počasia sa môžete vyšplhať na strechu a pozrieť si mesto z vtáčej perspektívy. A hneď vedľa sa môžete poprechádzať po parku, ktorý navrhol Le Nôtre, dnes známom ako Domain National (tu začína obrovský les). Určite vidíte, prečo králi toto miesto tak milovali – z Grand Terrasse sú ohromujúce výhľady na Seinu a Paríž.
Ak sa chcete ochladiť tak prehliadka tohoto zámku a múzea sa oplatí, aspoň sa trochu ochladíte. Ale keď vídete von a pôjdete sa poprechádzať po neskutočne veľkom parku tak budete mať, čo robiť v tomto teple. Park si môžete prejsť aj na biku, ale cena 10€ na hodinu je dosť. Park je veľmi rozsiahli , v parku sa nachádzajú detské ihriska, malé bufety, a luxusná reštaurácia. Tieň sa dá nájsť medzi stromami, ktorých je tam dostatok, medzi stromami lavičky. Keď vídete von z parku jedným východom môžete vísť pred autobusovou stanicou a hotelom a blízko je vstup do metra.
Múzeum
História Saint-Germain-en-Laye mesto
Samozrejme, že ako som spomínal, veľa cestovateľov hľadá historické pamiatky a slávne galérie, a múzea. Ale pozor, niektoré múzea majú dosť vysoké vstupné, ale nájdu sa múzea, ktoré sú cenovo prístupné, alebo zadarmo. Čo sa týka zliav vo francúzsku uprednostňujú zľavy skôr pre mládež do 26 rokov, ako pre seniorov. Orientačným bodom Vám môže byť zástavka metra Clemenceau . Dostanete sa sem metrom číslo 1 a 13 . Keď vystúpite z metra a pôjdete po schodoch hore zaujme Vás fontána Fontaine du Sqaure Berlin , ktorá sa nachádza neďaleko Place de la Concorde. Fontána je známa svojím dekoratívnym dizajnom s delfínmi. A hneď oproti je Grand Palace ( Velký palác ) táto historická pamiatka z roku 1900 postavená tiež na účely svetovej výstavy Od tejto zastávky sa dostanete na hlavnú triedu Champs-Élysées, keď som tam bol pred vojenskou prehliadkou tak sa tam pripravovali policajti na zabezpečenie bezpečnosti počas tejto slávnostnej akcie. Dostanete sa sem aj autobusom 42,73 a 93 ,od tejto stanice metra máte na dosah Petit Palais ( Malý palác ) táto budova bola postavená v roku 1900 pre Svetovú výstavu a momentálne slúži ako múzeum výtvarného umenia .
Ponorte sa do fascinujúceho sveta Grand Palais, architektonického skvostu v srdci Paríža. Objavte jeho podmanivú históriu od Svetovej výstavy v roku 1900 a preskúmajte jeho architektúru, ktorá je zmesou klasicizmu a secesie. Táto ikonická budova, ktorú ročne navštívia viac ako 2 milióny návštevníkov, je miestom, ktoré musíte navštíviť, aby ste spoznali francúzske umenie a kultúru.Pod obrovskou sklenenou strechou Grand Palais sa konajú rôzne podujatia, ktoré sa nikdy nezmenia. Počas celého roka (pred dlhou fázou rekonštrukčných prác) sa v Grand Palais konajú významné podujatia, ako napríklad Taste of Paris , na ktorom sa stretávajú najlepší svetoví kuchári pre potešenie gurmánov, a Grand Palais des Glaces , na ktorom sa odhaľuje najväčšie kryté klzisko na svete, pričom sa nezabúda ani na veľtrhy umenia a ďalšie významné výstavy všetkého druhu. V Grand Palais je aj krásna veľká kaviareň. https://bonjourparis.com/restaur...nd-palais/
Stále zbierky a výstavy v Petit Palais
V Petit Palais sa nachádza bohatá stála zbierka na ploche 5 000 m². Výstava sleduje dejiny umenia od antiky až po rok 1900 so zameraním na vzdelávanie. Stále zbierky obrazov, sôch, umeleckých predmetov a starožitností pokrývajú široké obdobie od antiky až po začiatok 20. storočia. Medzi pozoruhodné diela patria obrazy Rembrandta, Rubensa, Fragonarda, Courbeta, Moneta, Cézanna a Modiglianiho. Múzeum sa môže pochváliť aj bohatou zbierkou francúzskeho dekoratívneho umenia vrátane zlatníctva a keramiky.
Ak pôjdete popri týchto dvoch významných historických pamiatok dostanete sa k historickému mostu Pont Alexandre III. v pozadí vidíte budovu Invalidovne . Most je známy svojou výzdobou v štýle Beaux - Arts vrátane pozlátených okrídlených koní a lámp. Údajne tento most je najkrajším mostom na Seine. Most je zaujímavo skonštruovaný , keďže je celý znížený , aby nebránil vo výhľade na Invalidovnu a Champs - Élysées. Most bol postavený v roku 1896 a dokončený v roku 1900 . Na moste sú cherubíni a nymfy. Každá socha bola vytvorená iným umelcom. Priamo v Paríži sa cez rieku Seinu klenie 37 mostov. Pod mostom je jedna zo zastávok Botabus .Pri plavbe loďou si môžete všimnúť mnohé historické budovy. Napríklad Eiffelová veža postavená v rokoch 1887 - 1889 , jeden z najstarších mostov na Seine Pont Neuf . Most bol postavený v 16.storočí, je známy svojími 12 polkruhovými oblúkmi vytesaných z kameňa, na moste sa nachádza 381 masŕonov ( ozdobných masiek ) , budova s kopulou je zobrazený Institut de France , táto historická budova sa nachádza oproti Louvru. rohová budova Immeublue du Vert-Galant je bytový dom postavený architektom Henrim Sauvageom , Palais de la Cité nachádza sa na ostrove Ile de Cité je známa aj ako Palais de Justice , rohová veža pri Quai des Orfévres , Pavillon de Flore , sa nachádza juhozápadne na konci Louvru , je súčasťou pavilónu Múzea Louvre, budova vpravo je ikonickou architektúrou hotela Piccadilly Circus je známa svojou polohou blízko Leicester Square, budova Notre Dame katedrála bola vážne poškodená požiarom v apríli 2019. Quai de Gesvres vo 4.obvode, Musée d Orsay múzeum umenia sídliace v bývalej želežničnej stanici. Budova bola postavená v roku 1900 pre svetovú výstavu. V tomto múzeu nájdete diela Moneta, Degasa, Van Gogha, Gauguina a iných. Je to najnavštevovanejšie múzeum v Paríži, mesto Eads Bridge v St.Louis ide o prvý oceľový most na svete ,ktorý bol dokončený v roku 1874. Výrazná zlatá kopula je známa Dom Invalidovne ( Les Invalides ) pod touto kupolou sa nachádza hrobka Napoleóna Bonaparte .
Navštíviť všetky vzácne a známe kultúrne pamiatky, výstavy a múzea v Paríži na to by ste potrebovali aspoň dva týždne a poriadný mešec peňazí. Medzi zaujímavé miesta patrí aj Montmatr. Ak budete zadávať do Google maps trasu a dopravu možno tak ako mne ukáže možnosť cestovať rôznymi linkami a môže Vás dostať na uličku lásky a odtiaľ musíte pešo do kopca. Ale môžete využiť aj tieto kombinácie : Jules Joffrin (M° 12) + autobus 40 (zastávka Place du Tertre)
Pigalle (M° 12, M° 2) + autobus 40 (zastávka Norvins)
Anvers (M° 2) + lanovka (jeden lístok na metro) alebo schody
Abbesses (M° 12) + lanovka (jeden lístok na metro) alebo schody
Montmartre je skutočná dedina v srdci Paríža, štvrť s bohatou históriou, ktorá je svedkom minulosti hlavného mesta. Na vrchole jeho úzkych, kľukatých uličiek, starostlivo posadených na výšinách Butte Montmartre, sa týči Bazilika Sacré-Cœur, z ktorej sa naskytá výhľad na túto atypickú štvrť, tak obľúbenú medzi Parížanmi aj turistami.
Montmartre má čo ponúknuť vďaka svojej tradičnej architektúre, mnohým múzeám so sviežimi záhradami, očarujúcim butikom, bukolickým námestiam a záhradám a malým skrytým námestíčkam. Striedavo romantická, umelecká a mystická, prechádzka touto symbolickou štvrťou Paríža je povinnosťou pre každého, kto sa rozhodne navštíviť hlavné mesto.
Kostol Saint - Pierre de Montmatre nachádza sa na kopci Montmatre , je jeden z najstarších kostolov v Paríži. Výstavba začala v roku 1133 a bol posvätený v roku 1147. V minulosti bol tento kostol nahradený merovejskou bazilikou postavenou na počesť Saint-Denis. Dnes tu ešte môžete obdivovať päť pôvodných kapitol a štyri mramorové stĺpy, ktoré sú pozostatkom starobylého chrámu. Kráľ Ľudovít VI. známy ako Louis le Gros začal tento románsky kostol stavať v roku 1133. Koncom 12. storočia bola apsida prestavaná, tentoraz v ranogotickom štýle.
Bazilika Sacré-Cœur sa hrdo týči na vrchole kopca Montmartre a ponúka výhľad na parížske strechy. Túto symbolickú pamiatku mesta svetla je možné vidieť z každej strechy a z každej vyhliadky vrátane Eiffelovej veže a veže Montparnasse. Sama sa týči vo výške 130 metrov a ponúka nádhernú panorámu hlavného mesta.
Oslnivo biela Bazilika Najsvätejšieho Srdca Ježišovho žiari v lete aj v zime a ohromuje tých, ktorí si prezerajú jej zložitú architektúru v románsko-byzantskom štýle. Jej impozantná 83 metrov vysoká kupola ponúka 360° výhľad na okolie. Jeho kupola, ktorú možno okamžite rozpoznať, má priemer 16 metrov a výšku 55 metrov. V kostole Sacré-Coeur sa nachádza aj najväčší zvon vo Francúzsku, ktorý váži najmenej 19 ton, má priemer 3 metre a výšku 9 metrov! Ďalším z jeho pokladov je nepochybne krypta. Nachádza sa v nej niekoľko sôch svätých, hrobky kardinálov, relikvie, kaplnka Pièta s veľkým vyobrazením Panny Márie a mnoho ďalšieho. Stavba bola dokončená v roku 1914 .
Pohľad na mesto
Rozpracované, doplním časom ešte pár poznámok.
Pavel _38 procestoval 28 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 5 lety a napsal pro tebe 62 úžasných cestopisů.