Perla Indického oceánu - Seychely

Veselé historky, praktické rady a tipy a hlavně co navštívit a nevynechat v této nádherné zemi.

Cestopis z roku 2019 napsala CamillaCZ

Zážitky pro tebe sepsala CamillaCZ
Cestopis byl naposledy aktualizován 2020-01-31T13:23:31+01:00

CamillaCZ procestovala 10 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidala před 4 lety a napsala pro tebe 3 úžasné cestopisy.

Hana
před 3 lety

Děkuji všem za odpovědi,rada cestují místní dopravou,ale zamýšlím na pár dní půjčit i auto na výlety ke vzdálenějším místům a být časově nezávislá na dopravě,jak jsem pochopila,je zde brzy tma a večerní doprava už moc nefunguje.Jeste jednou děkuji .

před 3 lety

To není jen případ Seychel, je to dáno zeměpisnou polohou poblíž rovníku.

Stmívá se brzy (i 18.00 hod) a rychle a svítá také brzy a rychle.

Hanka
před 3 lety

Mám otázku,při půjčení auta vzdy požadují kreditní kartu?

před 3 lety

Zrovna tam mi přijde půjčení auta úplně zbytečné, je tam kvalitní a levná síť autobusových linek.

Avatar uživatele nivnicanka1
nivnicanka1
před 3 lety

Zcela s Padrinem souhlasím, taky jsem uvažovali o vypůjčení auta na Mahe, ale nakonec nebylo potřeba a vše jsme projeli autobusem. Na Praslinu to samé. Na La Dique ani auta nejezdí, tam jsme si vypůjčili kola.

Avatar uživatele Marek _2
Marek _2
před 3 lety

Záleží, kde si budeš půjčovat, pokud vezmeš přes rentalcars nebo jiné, tak si to přečti v podmínkách. Pokud přes místní, tak já třeba vůbec nic neřešil, přijeli s autem na hotel, podepsali smlouvu, zaplatil jsem hotově a auto nechal s klíčky pod kobercem na letišti.

Za mne bych si auto půjčil, ale je to o pohodlí a o tom, kam všude chceš jet. Pokud klasické místa a pláže, tak autobus je ok, ale pokud chcete i odlehlejší pláže a všechny hezké pláže ve všech rozích ostrova, tak si to bez auta nedovedu představit. Bavím se o Mahé.

před 3 lety

Při prvním půjčení auta na Mahé, u Maki Car jsme platili převodem na účet a zálohu pán na místě ani nechtěl. Takže s kartou se nemanipulovalo vůbec. Na Praslinu u Capricorn Car Rental jsme platili v Eurech hotově a zálohu také nechtěli, takže ani kartu. I kdyby jí chtěli, tak si myslím, že s debitkou úplně v pohodě.

Jinak půjčení auta doporučuji velmi, pokud chcete za krátký čas vidět hodně věcí a nebo pokud někde chcete být třeba do tmy, např. do osmi večer, to už pak autobusy nejezdí. Takže záleží. Pokud Vás jede víc, a finančně se rozdělíte, tak to pak nevyjde zase tak draho. Ať se Vám na Seychelách líbí. :o)

před 3 lety

Tohle je diskutabilní. Půjčení auta tam vyjde zhruba na 2x tolik co např. v USA (přes 1.100 Kč/den)

Síť autobusových linek je velmi hustá a od autobusu to není nikam daleko - ani na ty odlehlé pláže, jízdné stojí cca 10 Kč. Navíc přímo u autobusového nádraží je velmi dobrý fastfood (myslím že jediný na ostrově), kde se dá při přestupu pohodlně najíst.

před 3 lety

No my jsme platili 35 euro za den, půjčení auta. A na Praslinu jsme část pobytu jezdili autobusem a jenom na dva dny jsme si půjčili auto, abychom si mohli celý ostrov objet a zastavit kde chceme a být tam, jak dlouho chceme. Ale je fakt, že je to hodně diskutabilní :o). Já jsem za, si alespoň na den, dva to auto vzít. :o)

před 3 lety

Moc, moc děkuju za komentáře a další praktické tipy a rady na cestu :o). Určo se budou velmi hodit dalším cestovatelům, kteří se do této nádherné země vydají. Určitě bychom se tam do budoucna chtěli vrátit, protože v nás Seychely zanechaly spousta pocitů, které jsem se snažila popsat v cestopise a rádi objevíme zase nová místa na Seychelách, která všichni popisujete v komentářích. Hodně štěstí všem v dalším cestování a kdo pojede na Seychely poprvé, ať zažije spousta dobrodružství jako my. Kdyby cokoliv, pokud to bude v našich silách, rádi s čímkoliv poradíme.

Avatar uživatele mispi
mispi
před 3 lety

Vzhľadom na vlastnú skúsenosť z decembra, musím tento cestopis veľmi pochváliť - je objektívny a človek z neho môže veľa načerpať.

K plážam - na Mahe pre nás bola naj. pláž Anse Royale s výborným šnorchlovaním okolo ostrovčeka na jej okraji aj s korytnačkami, rajami a morskými koníkmi, bývali sme nad ňou - self catering Au fond du mer view s najlepším výhľadom, aký sme kedy mali, pre tých, čo majú radšej hotely je nad týmto ubytovaním pomerne lacný hotel Le Relax tiež s nádherným výhľadom.. Viac ako Anse intendance sa nám páčila pláž Baie Lazzare - bola chránená koralovým rífom,bez prúdov a vĺn a na dvoch kilometroch sme boli asi piati.

Anse Royale je dobré miesto na pobyt , idú tadiaľ v podstate všetky dôležité autobusové linky po ostrove.

před 3 lety

Na Seychely je super vzít nafukovací paddleboard (tedy pokud máte kufr v ceně). Podmínky tam na to jsou naprosto ideální.

Petr Faltýnek
před 3 lety

Seychelly jsou nadherne, ale prijde mi podle clanku. Ze vice lidi odradite nez nalakate na tak krasnou zemi. Prislo mi tam dost negativni veci a vlastni zkusenost se Seychelly je naprosto nezapomenutelna. Lidi neskutecne pratelsti, bezpecnost na jednicku, jidlo fantasticke a priroda doslova dechberouci.

Avatar uživatele Libor_S
Libor_S
před 3 lety

Cestopis jsem si přečetl a přidávám se k pochvalným reakcím. Nesouhlasím s tím, "ze vice lidi odradite nez nalakate". Popsat i drobná negativa je samozřejmě v pořádku. Nebyl jsem tam a na základě cestopisu ukazujícího i jiné možnosti než pláže bych někdy v daleké budoucnosti možná i jel, ale odrazují mě vyšší ceny (zvlášť ubytování, pokud bych jel sám) a že jsou na můj vkus příliš turistické.

před 3 lety

Určitě to poslední, co bych si přála, je odradit někoho od tak nádherné země, jako jsou Seychely. Článek je psán trošku s nadsázkou. Je to psané tak, jak jsme to v tu chvíli cítili. Nicméně i věci, které jsou zdánlivě odrazující, byly super dobrodružství a to nás právě baví, o to jde! :o) Naprosto souhlasím, že jsou tam lidé přátelští, bezpečnost byla na jedničku, jídlo bylo skvělé a příroda byla TOP!! Přeji hodně dalších super cest a Libore, doufám, že až jednou v daleké budoucnosti Seychely navštívíte, že se vám budou líbit tak, jako nám.

Avatar uživatele Marek _2
Marek _2

Velmi pěkné!

Na Mahé určitě navštívit Anse Intendance, za mne nejhezčí pláž.

Port Launay je rezervace, kde žraloci vyvádí mladé. To lesklé je i kvůli murénám, rádi si kousnou při šnorchlovaní, bohužel už tam skoro žádné nejsou.

V Ephelii, ten drahý resort, každou neděli za 500 rupek luxusní all can you eat.

K vodopádu to chce z druhé strany, kousek za vilou Vanilla nechat auto dole, jit vlevo dolu a až narazíte na trubky, tak podél nich k vodopádu, pokud se nebojíte jít džunglí☺ ale gratis.

Tesna
před 3 lety

Díky, moc pěkné, připomněl jsem si naši loňskou cestu (10 nocí, 3 ostrovy). A případným dalším zájemcům přidám pár osobních zkušeností, které se v některých bodech zásadně liší od toho, co jsem se před cestou dočetl (mj. i na těchto stránkách).

Peníze - nebyl problém ani v malých krámcích platit kartou, i při půjčení auta na ubytování si paní donesla terminál. Všude tam, kde jsem předpokládal, že karty brát budou a chtěl jsem tak platit, jsem tak zaplatil (btw - pro tento výlet jsem si pořídil kartu Svět od mBank a absolutně žádný problém nikde, kurz suprový). Za celý pobyt jsme ve dvou vystačili s výměnou za 300 USD (přímo na letišti), resp. jsme tu hotovost pak i cíleně utráceli, abychom nemuseli měnit zpět. Případně bankomatů je dostatek. Za celý pobyt jsme se nesetkali s tím, že by po nás někdo chtěl nebo nabízel výměnu valut.

Jídlo - ano, je dražší. U Indů ve stánku se najíte levně, ale porce jsou skutečně malé, takže běžný český jedlík potřebuje 2 až 3 porce, ale ty zase koupíte s množstevní slevou. Na Praslinu jsme tak v jednom stánku ochutnali i netopýří curry z místních kaloňů. Restaurace jsou proti indickým takeaway výrazně dražší, ale vzhledem k nabídce čerstvých ryb a mořských plodů to už není proti Česku není žádný brutal extrém. Na základě cestopisů jsem čekal dlouhé čekání a pomalou obsluhu, ale byli jsme na večeři 4x a nikdy nebyl problém, vše v "evropském standardu".

Taxi - extra drahé. Nutno smlouvat. Cesta na Mahé z přístavu na Beau Vallon za 500 SCR,. Totéž zpět, když jsme se domluvili s taxikářem na večerním odvoze, za 200. Na letiště z Beau Vallon (2x tak daleko) za 300 SCR. Takže pokud vám to zavazadla a jazyk dovolí, chytněte si taxík mimo exponovaná místa a smlouvejte.

Auto - taky drahé, okolo 45 EUR na den. Vzhledem k levostrannému řízení doporučuji automat. A na místních prudkých cestách na mnoha místech auto kvílí na vytočenou jedničku. Jízda po tmě je skutečně zážitek. Mezinárodní řidičák po mně nechtěli. Auto jsme vraceli s klíčky na sedáku v přístavu, nikdo z půjčovny tam nebyl.

Pivo - alkohol je na Seychelách obecně (jako vše) velmi drahý, víno extrémně. Ale u piva, ač také velmi drahého, je na ostrovech v obchodech velmi široká nabídka včetně dvou místních značek. Co je ovšem zajímavé, tak za velmi podobnou cenu (okolo 40-50 scr) koupíte jak lehké pivo v 0,5 plechovce s voltáží 3,8%, tak i "smrťáky" s 14, 16, nebo dokonce s 20%.

Místní rum Takamaka - asi jediný artikl, který je zde za jakž takž rozumnou cenu. Nám zachutnala tmavá varianta.

Noční život - žádný. Byli jsme (dokonce) v sobotu odpoledne/večer ve Victorii, která je v 7 naprosto mrtvým městem. Ostaně jde o "díru" velikosti našeho menšího okresního města, kde centrum tvoří pár bloků. Proti tomu paradoxně mnohem živěji působí La Digue, které se turisticky rozrůstá.

A ještě dva tipy na závěr:

Pokud plánujete přesun Mahé - Praslin, tak mimo trajektu zvažte i letadlo. To vzhledem k vaší poloze a logistice může vyjít podobně jako loď s nutností návazných přesunů. My jsme letěli po přistání z Mahé přímo na Praslin, kde jsme měli ubytování poblíž letiště. A včas rezervovaná letenka vyšla na skoro stejný peníz, jako loď plus 2x nějaký přesun, a k tomu to bylo minimálně 2x rychlejší.

Pokud budete na Beau Vallon, tak v restauraci Boat House mají večer akci !Eat what you can!, za 450 scr,, a to včetně různých mořských plodů, ryb, moučníků i milionářského salátu.

Byli jsme, líbilo se hrozně moc, takže plánujeme zase návrat. Seychelly, i když jsou brány jako luxusní a drahá destinace, takové být rozhodně nemusí. Celou cestu jsme si plánovali a organizovali sami a ve finále jsme se dostali včetně útraty na místě na 42tKč/os. za 11 dní na 3 hlavních ostrovech.

Petr Soukup
před 3 lety

S tím leteckým transferem souhlasím. Letíme za měsíc a taky na Praslin skočíme letecky. Jak píše Tesna, letenky jsou jen o chlup dražší než trajekt, kde je třeba počítat s náklady na přesun do přístavu a s časovou náročností. A zážitek z letu s tím malým prskoletem De Havilland mi přijde mnohem lepší než plavba .

Adéla
před 3 lety

Ahoj, parádní článek! Byli jsme tam loni v téměř stejném termínu a jak to čtu, hned bych jela zase, Seychely jsou opravdu ráj. Tak přeju hodně dalších zážitků z cest!

Tomáš Ludvík
před 3 lety

WOW! Parádní cestopis! Rozhodně doporučuji vyrazit na Seychely a užít si to podobně jako vy dva. Už jsem tam byl několikrát a hodně záleží na období, kdy tam vyrazíte. Někdy hodně prší, pak se vyskytuje více pavouků, ale jindy můžete vychytat takové slunečno až se spálíte na puchýř. Z výletů mohu silné doporučit výstup na Trois Frères, je to mnohem jednodušší než Copolia a výhled je stejný. Díky za cestopis. T

Jana Mašíková
před 3 lety

Kdy je nejlepší doba pro cestu na Seychely?