Peru 2019 za 14 dní

V roce 2019 jsme se rozhodli navštívit Peru, níže si můžete přečíst jak a co stihnout v Peru za 14 dní. Doufám, že se cestopis bude líbit a najdete v něm tipy a rady, které právě hledáte.

Cestopis z roku 2019 napsal Adamooos

Zážitky pro tebe sepsal Adamooos
Cestopis byl naposledy aktualizován 2019-10-13T14:04:03+02:00

Adamooos procestoval 19 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 6 lety a napsal pro tebe 1 úžasný cestopis.

před 4 lety

Ještě pár dalších poznámek. Nemá smysl psát, že je nějaký kaňon druhý nejhlubší na světě, protože takových "druhých nejhlubších na světě" je označováno více. Záleží, jak se to měří. I ten zmíněný nejhlubší v Číně, o kterém jsem tady v cestopisu četl poprvé, pravděpodobně není nejhlubší. Ve volnějším pojetí je to spíše tento, kde jsem i byl: https://en.wikipedia.org/wiki/Ka...daki_Gorge

Dříve se uváděl jako nejhlubší kaňon Cotahuasi, který je o něco severněji než Colca a je o něco hlubší. Z wikipedie není jasné, jak přišli k té hloubce 6009 m u Yarlung Tsangpo Canyonu, ale pravděpodobně se nejedná o rozdíl mezi nižší z nejvyšších hor a nejnižším místem na spojnici 2 nejvyšších hor u kaňonu, což je u Kali Gandaki 5571 m. Hloubka kaňonu by se ale měla měřit spíše podle obvyklé/průměrné? výšky horního okraje a ne podle pár vyčuhujících hor a pak bychom se asi vrátili k tomu Cotahuasi.

Písečné duny nemohou mít sklon 60° nebo dokonce 80°, i když mi taky někdy připadalo, že mají sklon vyšší než je sypný úhel suchého písku cca 34°: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sy...%A1l%C5%AF

Jestli jste letěli i zpět s United, kompenzaci za zpoždění nedostanete: https://www.cestujlevne.com/blog/zpozdeny-let

před 4 lety

Napsal jsem to co nám průvodce řekl, pravost tvrzení, který je hlubší a který ne jsem nijak neověřoval. :) Sklon 80° jsem trošku přestřelil, a jako kompenzaci jsme dostali slevový kód na nákup dalších letenek u United ( za osobu 150$, celkem tedy 300$, není to nijak závratná suma, ale lepší než drátem do oka )

Avatar uživatele Áčko
Áčko
před 4 lety

Jen tak ze zvědavosti.. To muselo vyjít nejmíň na 150 000 kč? :)

Každopádně program je teda nabitej maximálně, to respekt, proložil bych to alespoň pár dny odpočinku :D

Avatar uživatele
mirjur
před 4 lety

Taky by mě zajímalo, jak to vyšlo cenově...

před 4 lety

Já bych řekl, že i když je Gringo Trail dražší než zbytek Peru, tak toto nebylo moc drahé a je to poměrně low-costová varianta, jak rychlocestovatelsky vidět co nejvíc různých míst jižního Peru. Cestopis je pěkně sepsaný, ale sám bych to takto projet nechtěl. Obvykle mám na cestách volnější itinerář, ale zrovna v jižním Peru jsem pospíchal před odletem domů. Přesto jsem to projel pohodově bez extrémně brzkého ranního vstávání, s vlastní volbou snídaně (bez marmelády cestou).

Mıchal
před 4 lety

I mně se to zdá extrémně namačkané a takhle bych to nechtěl. Odpočinek stranou, už jen kvůli tomu, že "vybouchne" jeden autobus (tj. nepřijede) a rozloží mi to zbytek programu...

před 4 lety

Vyšlo nás to na 30 000.- + cca 7.000.- (Jídlo +suvenýry) . Ceny jídla na tržnici a v méně frekventovaných turistických místech jsou okolo 100 CZK za polévku a druhé jídlo. Jinde samozřejmě dražší. Hotely jsme měli 3* se snídaní, hlavně že tekla teplá voda, byla postel a připojení k internetu. Je možnost ubytovat se v hostelech, ale sdílet pokoj s dalšími X lidmi, to není nic pro nás. Peru hop jsme zvolili právě díky perfektním recenzím, ve kterých se psalo, že jezdí na čas a nebyl jediný problém. My naštěstí také neměli žádný problém.

Avatar uživatele kickass1
kickass1
před 4 lety

Uprimne nevim co by muselo byt na konci cesty za odmenu, abych se tam trmacel 52h bez vyspani v hotelu.. To jako klobouk dolu.. Stejne tak za ten narvany itinerar - tohle je zpusob cestovani, ktery mi nikdy moc nesel - nicmene cestopis je super, precetl jsem ho cely az do konce, myslim, ze je to supr inspirace pro ostatni !

Avatar uživatele
mirjur
před 4 lety

Jj, jestli kápnou letenky, tak ho určitě využiju, hlavně ty odkazy se budou hodit.

před 4 lety

No popravdě bychom ani my 52h cestu bez vyspani na hotelu neabsolvovali, ale letenky byli v akci, a bohužel jiný termín, který by nám vyhovoval nebyl, navíc jsme se chtěli podívat do NY a když se objevila tato akce tak jsme neváhali. Itinerář jsme plánovali podle ostatních cestopisů a rad, které jsem pročítal. Myslím, že to bylo tak akorát, samozřejmě kdyby člověk chtěl, tak si naplánuje 14 denní itinerář jen na Cusco, ale chtěli jsme vidět i ty další místa, které jsme navštívili, tak se to "muselo" nějak udělat :)

před 4 lety

To jste fakt vydrželi nespat? Na ty delší lety si příště vemte prášek na spaní (stačí třeba jen 1/4 tablety), pokud nemůžete usnout. Jinak cestovat několik nocí bez vyspání v hotelu, pokud se člověk vyspí v letadle, vlaku, busu nebo dokonce ve stanu, není nic neobvyklého.

před 4 lety

No vydrželi, už jsem tak bohužel absolvoval let do Japonska i Malajsie a taky beze spánku ....asi pro příště tu tabletku vyzkouším.)

Avatar uživatele lenkaa78
lenkaa78
před 4 lety

Moc pěkný cestopis. Peru bylo v našem hledáčku na dovolenou pro příští rok, ale po přečtení asi změníme plány. Vypadá to fyzicky náročnější a v naší skupině jsou i starší :-)

před 4 lety

Já bych řekl, že se nemusíte až tak bát.😊Průvodci tempo upraví podle toho jak moc zdatní jste, nebo nejste. Jak na laguně tak i na Rainbow Mountain jsme potkali mnoho lidi v důchodovém věku, sice šli o dost pomaleji, ale šli a nikdo se ně nezlobil. V naší skupině byl pár z Mexika, a čekali jsme na ně asi těch 40min. jak jsem již psal výše. Takže bych se toho nebál 😊

před 4 lety

Peru se dá procestovat samozřejmě i fyzicky nenáročně s vyjímkou občasných nočních přejezdů busem. Na Rainbow Mountains není třeba chodit. Ostatně před rokem 2015 nebyly pro turisty ani známé a místo toho se spíš jezdilo po památkách v okolí Cuzca, které tato cesta s vyjímkou MP úplně vynechala. Pokud není slunečno, ty barvy nejsou zas tak výrazné (i fotka v tomto cestopisu je má asi trochu zvýrazněné):

Chodí se tam do výšky necelých 5000 m n.m. (dle mapy.cz, jinak se píše na netu 5200, uváděných 5500 je asi pro horu v okolí), což je pro neaklimatizovaného náročné. Jít na Lagunu hned druhý den po příletu do Cuzca je taky zbytečně náročné a pro někoho to nemusí dopadnout dobře (většina to ale zvládne jen s dočasnými obtížemi).

Na MP je lepší jet v jednom směru vlakem, což je dražší, ale ta dlouhá cesta plná zatáček a v závěru štěrková stačí jednou. Většina lidí jede vlakem obě cesty.

Nemusíte jet ani po dunách na buginách.