Zpožděný let

Zpoždění letu aneb Na co mám nárok a jak získat kompenzace

996 komentářů
2024-01-22T09:54:32+01:00

Při cestování letadlem mohou nastat chvíle, kdy váš let bude mít výrazné zpoždění v řádu hodin. V takovém případě je dobré znát, na co máte nárok a o jaké kompenzace můžete leteckou společnost žádat.

Kompenzace v letecké dopravě stanovuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 261/2004, jehož originální znění si můžete přečíst na stránce eur-lex.europa.eu.

Potřebujete pouze získat peníze za zpožděný let? Zažádejte o kompenzace až 2 roky zpětně.

Kdy vzniká nárok na kompenzace při zpoždění letu

Ne všechny zpožděné lety automaticky spadají pod výše uvedené nařízení a lze tak nárokovat kompenzace. Abychom se o kompenzacích vůbec mohli začít bavit, pak váš let musí:

  • začínat na letišti na území členských zemí
  • končit na letišti na území členských zemí a zároveň být operován evropskou aerolinkou

Členským státem se rozumí všech 27 zemí Evropské unie včetně Guadeloupe, Francouzské Guyany, Martiniku, Réunionu, Mayotte, Svatého Martina a Azor, Madeiry či Kanárských ostrovů. Do členských zemí patří také Norsko, Švýcarsko a Island.

Další podmínkou je pak samotná doba zpoždění, která je závislá na délce letu. Nárok na kompenzace vznikne při zpoždění v délce:

  • 2 hodin u letů ve vzdálenosti do 1 500 km
  • 3 hodin u letů ve vzdálenosti od 1 500 km do 3 500 km
  • 4 hodin u letů ve vzdálenosti nad 3 500 km

U finančních kompenzací platí pravidlo zpoždění 3 hodin na cílovém letišti.

Na co mám nárok při zpoždění letu

Každý cestující v případě zpožděného letu má zdarma nárok na následující kompenzace:

  • občerstvení úměrné době zpoždění
  • 2 telefonické hovory a e-maily
  • ubytování v hotelu, je-li zpoždění přes noc
  • finanční odškodnění až do výše 600 EUR

Nutno dodat, že nárok nebývá automaticky nabízen a u většiny aerolinek se budete muset sami ozvat. Týká se to zejména nároku na ubytování a téměř vždy u finančního odškodnění.

Nárok na občerstvení

Každá letecká společnost má povinnost se postarat o cestující v případě, kdy očekává zpoždění v délce alespoň 2 hodin, respektive 3 hodin u středně dlouhých a 4 hodin u dálkových letů, nezávisle na příčině zpožděného letu.

Obvykle jsou cestujícím rozdávány vouchery na bagetu s vodou, případně vouchery v nominální hodnotě cca 15 EUR nebo je přímo nabídnuto konkrétní občerstvení u odletové brány.

Nárok na ubytování

V případě, kdy je let značně opožděn a vám hrozí noc na letišti, nebojte se ozvat o nárok na bezplatné ubytování. Aerolinka je povinna cestujícím zajistit a uhradit ubytování včetně transferu na hotel a samozřejmě i stravu.

Pokud vás letecká společnost odmítne a váš let bude mít zpoždění alespoň 8 hodin během noci, můžete se ubytovat na vlastní náklady a později žádat o proplacení výdajů – ponechte si doklad o zaplacení.

Žádat zdarma o finanční odškodnění za zpožděný let

Nárok na finanční odškodnění

Největším lákadlem při zpožděném letu v délce 3 hodin a více nebo zrušeném letu je nárok na finanční odškodnění ve výši až 600 EUR za cestujícího. S touto kompenzací se pojí několik výjimek.

Tou první je, že doba zpoždění se počítá na cílovém letišti. Tedy rozdíl oproti plánovanému příletu a skutečnému příletu. Za přílet se považuje zaparkování letadla na letištní ploše a otevření dveří pro výstup cestujících.

Finanční kompenzace se nevyplácí v případě, kdy letecká společnost nemohla zpoždění ovlivnit, např.:

  • špatné počasí
  • střet s ptákem
  • stávka zaměstnanců letiště nebo řízení letového provozu
  • válečné a politické nepokoje

Mezi mimořádné události se ale neřadí porucha letadla či stávka zaměstnanců letecké společnosti.

Výše finanční kompenzace, kterou má získat každý cestující na zpožděném letu, je určena vzdáleností letu, a to následovně:

  • 250 EUR / 6 000 Kč u letů ve vzdálenosti do 1 500 km
  • 400 EUR / 9 500 Kč u letů ve vzdálenosti od 1 500 km do 3 500 km
  • 600 EUR / 14 500 Kč u letů ve vzdálenosti nad 3 500 km

U letů nad 3 500 kilometrů platí, že pokud je zpoždění v délce 3-4 hodin, letecká společnost má právo kompenzaci snížit o 50 %, tedy o 300 EUR.

Žádat zdarma o finanční odškodnění za zpožděný let

Jak zažádat o finanční kompenzaci při zpoždění letu

U finančního odškodnění za zpožděný let platí více než kde jinde, že teorie se zcela rozchází s realitou. Při žádosti se obrňte trpělivostí a asertivitou. Letecké společnosti se velmi rády na cokoliv vymlouvají ba co víc, jsou schopny vás zcela ignorovat.

K žádosti budete potřebovat:

  • elektronickou letenku (potvrzení o koupi letenky nebo zájezdu v e-mailu)
  • palubní vstupenku
  • potvrzení o zpožděném letu

Formulář o zpožděném letu vydává dopravce na letišti, případně postačí fotografie příletové tabule s vaším zpožděným letem nebo si udělejte printscreen z webu Flightradar24.

Následně vyplňte žádost o proplacení odškodnění nebo ji zašlete na zákaznický e-mail dané aerolinky a čekejte. Do e-mailu rovnou uveďte, že žádáte o odškodnění ve výši XX EUR z důvodu zpoždění v délce větší jak 3 hodiny dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 261/2004. Nezapomeňte uvést detaily k bankovnímu účtu včetně IBAN a SWIFT formátů.

Kde žádat o kompenzace u vybraných aerolinií:

Rovnou říkáme, že vymožení kompenzací od aerolinií jako Smartwings (Travel Service), Ryanair, Wizz Air, easyJet a dalších je pro jedince nereálné.

Žádost skrze agenturu

Pokud si chcete ušetřit čas a starosti nebo je na vás proces příliš složitý, jednoduše zažádejte o vyřízení kompenzace specializované agentury.

Žádat zdarma o finanční odškodnění za zpožděný let

Po ověření nároku na kompenzace vás čeká jeden podpis plné moci pro advokáta a poté již čekáte pouze na vyplacení odškodnění. Agentura si za službu účtuje pouze provizi z vymožené částky ve výši jedné pětiny. Předem neplatíte nic a to ani v případě, kdy váš případ bude nakonec zamítnut.

Žádost můžete podat až 3 roky zpětně, ideální je však řešit věci ihned z důvodu dokazování zpoždění.

Závěr

Zpožděnému letu se dříve či později nevyhne žádný cestovatel. Pokud vás uý čeká zdlouhavé zpoždění v řádu hodin, víte, na co máte nárok a jak dané kompenzace od letecké společnosti získat.

Avatar uživatele
naposledy aktualizováno 22. 01. 2024

996 komentářů

Žádná otázka není hloupá ani špatná. Pokud známe odpověď, rádi se o ni podělíme.

Načíst všechny komentáře