Pobřeží Costa Blanca v prosinci
Vyrazit v adventním čase do Alicante a okolí se ukázalo jako perfektní nápad
Cestopis z roku 2024 napsal jisa.r
Koncem listopadu jsme probírali s kamarádem nějaké pracovní záležitosti okolo affiliate a mj. jsme se shodli na tom, že nás předvánoční čas v ČR nebaví a stálo by za to někam vyrazit. Krátký pohled do appky Windy, na předpověď počasí a plán byl jasný - pobřezí Costa Blanca okolo Alicante. Začátek prosince sliboval teploty okolo 20°C, podstatně delší dny než u nás v ČR a jasnou až polojasnou oblohu. Navíc letenky z Pardubic za hubičku (asi 2000 Kč zpáteční). Tomu nešlo odolat.
Cesta do Alicante a prozkoumávání města
Cesta a přílet do AlicanteV Pardubicích jsme chytli mlhu, která nám cestu poněkud zkomplikovala a prodloužila, ale nakonec jsme přistáli na slunném letišti na okraji Alicante. Vyzvedáváme auto a vyrážíme za poznáváním města, kde byla hlavním cílem pláž Playa del Postyguet nedaleko centra města. Tato pláž byla pro nás příjemným milým překvapením, protože na některých fotkách bylo vidět hodně řas, které ale na pláži v prosinci nebyly. Pláž byla čistá stejně jako voda a užili jsme si i menší koupání. Následoval přesun do pevnosti Castillo de Santa Bárbara (další příjemné překvapení především z důvodu financí - byli jsme utrmácení z cesty, takže jsme využili k hradu výtah, který stál v přepočtu asi 40 Kč na osobu. Vstupné do pevnosti včetně hradeb a menších muzejních expozicí bylo zdarma). Tuto pevnost rozhodně nesmíte v Alicante minout - je krásná a zajímavá sama o sobě. A navíc ty výhledy! Zpět se do města vracíme přes staré město La casita de las macetas azules, které taky jednoznačně doporučuji vidět - shodli jsme se na tom, že nám některé části hodně připomínali městečka na Santorini. Všude bílá a modrá barva - opravdu nádhera. Zbytek dne jsme prozkoumávali spodní část města, která rovněž stojí za návštěvu - především uličky s barevnými domy a některá menší náměstíčka.
Co vidět v okolí Alicante?Z mého pohledu je samotné Alicante největším lákadlem, ale hezká místa se dají najít i v jeho okolí. Klasikou známou z fotek jsou dřevěné cestičky vinoucí se na pláž, které lze najít na mnoha místech mezi městy Alicante a Torrevieja. Milovníkům velkých písečných pláží můžu doporučit San Juan Playa, na kterou se dá snadno dostat příbřežní tamvají přímo z centra Alicante asi za 20 minut. My jsme si chtěli užít taky trochu přírody a pohybu, takže jsme se rozhodli vyrazit do oblasti na východ od Cartageny, kde lze najít krásné treky s úžasnými výhledy a minimem lidí. My jsme konkrétně parkovali za městečkem Atamaría a naším cílem bylo vyhlídkové místo s obrovským dělem Batería de Cenizas - tento trek můžu jedině doporučit díky krásné prakticky nedotčené přírodě, nádherným výhledům prakticky ze všech míst.
jisa.r procestoval(a) 0 zemí světa světa, nejvíce . Na Cestujlevne.com se přidal(a) před 19 dny a napsal(a) pro tebe 1 úžasný cestopis.