Podzimní Andalusie
Autobusem a na pohodu
Cestopis z roku 2023 napsal Petr Soukup
Cestopisů z Andalusie je tady určitě hodně, ale většinou s autem. My zvolili cestu projezdit tento region autobusem. Spoje mezi městy jsou časté, autobusy jsou pohodlné, člověk si může dát pivko nebo sklenku vína, odpadají starosti s parkováním v centrech měst a člověk nemá starost o půjčené auto.
Letenky akční nebyly, kupoval jsem je jako dárek k narozeninám a bral jsem, co bylo. Letěli jsme z Vídně přímým letem s Ryanair do Málagy. S velkým příručákem a vybranými sedadly asi za 8 500 CZK pro dva. Do Vídně nás dopravuje z Ostravy noční Flixbus. Tohoto dopravce jsme využili poprvé, a přes dost negativních recenzí musím konstatovat, že jsme byli spokojeni. Jízda na čas, čisté autobusy a příjemní řidiči.
Do Málagy přijíždíme v úterý 17.října před polednem a z letiště nikam nejedeme. Čekáme totiž na autobus do Granady. Dáváme si malé občerstvení a o půl druhé odpoledne na čas odjíždíme. Cesta trvá asi dvě hodiny a stojí 15E/osoba.
Ve všech městech, kde jsme pobývali, mají Estacion de autobuses, kde autobusy stojí. Zajímavostí je, že většinou jsou autobusová nádraží uzavřena bránou. Řidič přijede, identifikuje se, na displeji se ukáže nástupiště, kam má zajet a brána se otevře a po průjezdu zase zavře. Odjezdy autobusů jsou signalizovány na světelných panelech, jako na letištích, na všech Estacion jsou toalety a kafeterie. Vše nám přišlo přehledné a na pohodu. Je ale fakt, že jsme všechny jízdenky měli zakoupeny předem online na stránkách dopravců. Nemám zkušenost s nákupem lístků přímo v autobuse nebo na stanici. Ale tuto možnost nedoporučuji, dost často byl autobus plně obsazen. Cestovali jsme vždy se společností ALSA, jednou pak s firmou DAMAS a AVANZA.
Před každým Estacion je zastávka místní MHD. Autobusy, ať jedete jakoukoli vzdálenost, stojí 1,30, někde 1,40E. V Granadě sedáme na linku mířící do centra, po osmi zastávkách vystupujeme přímo u katedrály. Bydlíme dvě minuty chůze odtud. Hostal Rodri v jedné z bočních uliček. Krásný stylový hotýlek, kde vše voní novotou a i přes umístění v centru je tam v noci klid. Od recepčního fasujeme mapku, kde nám zaznamenává památky, dobré bary atd. Mocně doporučuji. Zvládáme procházku městem na Plaza de San Nikolás, odkud je ikonický pohled na Alhambru. Dáváme si víno a čekáme na západ slunce. Stojí to za to. Druhý den jsme si vyhradili na palácový komplex Alhambra . Nutností je koupit vstupenky online s předstihem, bývá vyprodáno dlouho dopředu. Také doporučuji koupit full ticket, bez Palacios Nazaríes by to nebylo ono. Cena pro dvě osoby je 82 E. Pohodová prohlídka trvá tři hodiny, ale můžete tam strávit i mnohem víc času. Každopádně je nutné dodržet čas vstupu, především u Palacios Nazaríes. Prohlídka je opravdu krásná a stojí za ty peníze. Ve zbývajícím odpoledním čase si projdeme město, nějaký čas strávíme v krámu s vinyly, které sbírám a večer zakončíme v baru Bodegas Castaňeta. Doporučuji, výborné víno a ke každé skleničce jiné tapas.
Ve čtvrtek v 8.30 opět do autobusu směr Cordoba. Cestá trvá cca dvě a půl hodiny (více zastávek) a stojí 6 E/osobu. Guglíme místní MHD a po deseti minutách vystupujeme padesát metrů od Pensionu el Portillo. Pěkné bydlení kousek od Římského mostu za 37 E. Ihned se vydáváme do historického centra, které je malé a je v něm většina památek. Největším tahákem je Mezquita-Catedral. Vstupenky jdou koupit v pohodě na místě za 13 E/osoba. Trávíme tam asi hodinu, je to krása. Procházka městem je moc příjemná a je fajn, že se nekonají davy turistů.
V pátek v devět odjíždíme do Sevilly. Jízda trvá dvě hodiny a stojí 6 E/osoba. V jedenáct jsme na místě a ubytování máme jen 3 min od Estación. Hostal Roma nestojí ani tisícovku, ale trochu zapáchají odpady. Přístě bych zvolil něco jiného. Ale cena a poloha výborná. Po odhození báglů hned míříme do města, které je krásné, ale turistů fakt hafo. Památek spousta, ale do Katedrály a do Alcázaru na místě vstupenky nekoupíte. Pouze s předstihem. Je třeba na to myslet. Město je krásné a narvané památkami. Do večera je co dělat . Našlapáno 14 km.
V sobotu v osm míříme do Málagy. Cesta trvá dvě a půl hodiny, jízdné 12,50 E/ osoba. Bydlíme v Plaza de San Francisco, což je krásný a pohodlný byt v historickém centru. Míříme hned do města ke katedrále , kde si dáváme kousek od náměstí Tapas menu pro dva. Vyberete si pět druhů tapas, dostanete k tomu džbánek vynikající Sangrie a to vše za 14,50 E. Pak míříme do pevnosti Alcazaba a na hrad Castillo de Gibralfaro. Pak sejdeme do přístavu, kde se koná nějaké mistrovství v triatlonu, což nás také chvíli bavilo.V parku vedle přístavu volně lítají papoušci a je tam příjemný stín. I procházka nočním městem je fajn, ale nepřeháníme to, protože nás čeká náročný den.
V neděli o půl sedmé sedáme do autobusu společnosti AVANZA a jedeme dvě hodiny do La Línea de la Concepción, což je město na hranicích s Gibraltarem. Pěšky přejdeme přes pasovku a přes známé šraňky na přistávací dráze tamního letiště a míříme do centra města k lanovce. Můžete jet za 2,40 E i autobusem , ale proč utrácet, když nám nohy slouží. Na známý Rock of Gibraltar můžete více způsoby. Buď s nějakou organizovanou skupinou mikrobusem (to nesnášíme), anebo individuálně. Většina lidí volí lanovku na vrchol a pak pěší sestup chráněnou rezervací, což stojí okolo tisícovky. My jsme si řekli, že to dáme pěšky. Šli jsme na severní bránu, vyšli jsme na vrchol a pak se vraceli přes jižní bránu. Cesta je dost divně značená, ale ztratit se nejde. Kromě opic nezapomeňte navštívit i jeskyni Sv. Michaela. Každých sedm minut probíhá vizuálně hudební show. Fakt je to pěkný zážitek. Našlapali jsme 18 km, z toho dost do kopce. Vstup do rezervace stojí 13 liber, vstup do jeskyně pár drobných. Počasí nás trochu potrápilo, celý den pršelo a bylo celkem chladno.
V pondělí půl deváté opět autobusem, ale se společností DAMAS, do Rondy. Cesta trvá dvě hodinky a stojí 12 E. Počasí dobré není, při příjezdu do města začne pršet a tak je to celý den s krátkými přestávkami. Ronda je město s krásným historickým centrem a ikonickým mostem. Abychom si vyfotili most zespoda, musíme obejít celé město, ale ten pohled stojí za to. K obědu si dáváme v super hospůdce parádní paellu a o půl páté odpoledne jedem zpět.
V úterý si dáváme v centru Málagy super snídani a příměstkým vlakem za 2,30 E jedeme na letiště odkud máme v poledne odlet. Na čas přistáváme ve Vídni, čekáme na Flixbus do Ostravy a před půlnocí jsme doma.
Musím říci, že varianta cestování autobusy se mi ve Španělsku moc zamlouvala a pokud se nechcete trápit řízením, tak doporučuji.
Petr Soukup procestoval 25 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 9 lety a napsal pro tebe 6 úžasných cestopisů.
Dost uvažujeme, ze zvolíme veřejnou dopravu pro přesuny nikoliv auto. Máme tohle cestování rádi. Chceme si udělat takové kolečko. Co se týká veřejné vše v pořádku? Funguje vše jak má? 😀😊 děkuji za odpověď.
Co se týče celé Andalusie, nevím, ale například v Malaze žádné problémy nejsou. Maximum, co jsem viděl, bylo 2 minuty zpoždění. Týká se to autobusů i vlaků.
V první polovině března 24 jsme byli týden v Seville, veřejným dálkovým busem jsme jeli na jednodenní výlety do Méridy a Cádizu, příměstským na archeologické naleziště Italica. V Seville jezdí autobusy nejméně ze dvou míst, použili jsme obě. Obávali jsme se, aby na místě byly jízdenky, tak jsme si Méridu a Cádiz koupili přes internet předem, ale naše spoje byly poloprázdné. Do a z Méridy je na jednodenní výlet málo spojů, ale "nejzachovalejší antické město ve Španělsku" jnás okouzlilo a času bylo dost - navíc, bus zpět jel až z Gijónu u Atlantiku a měl skoro hodinu zpoždění... Cádiz má časté spojení busem i vlakem, bus byl pro nás levnější a srozumitelnější. Italicu se Sevillou spojuje příměstský autobus cca každých 30 minut, zastávka je hned u vchodu do areálu.