Riga a okolí – 3 a půl dne na objevování krás Lotyšska

Výlety do dvou národních parků Lotyšska, prohlídka Rigy a mnoho dalšího

Cestopis z roku 2021 napsala Kimči

Zážitky pro tebe sepsala Kimči
Cestopis byl naposledy aktualizován 2021-09-12T12:49:39+02:00

Kimči procestovala 26 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 1 rokem a napsala pro tebe 2 úžasné cestopisy.

10 komentářů

Avatar uživatele radek.caesar
radek.caesar
před 8 měs

Krásný cestopis! Na první pohled nezajímavá země mě díky Tvým fotkám velmi zaujala :) Děkuju!

před 8 měs

To mě těší. Děkuji za poděkování. :)

Avatar uživatele LuckyB
LuckyB
před rokem

V Rize jsme byli s kamošem minulý víkend a super. Byli jsme teda jen v muzeu KGB (protože muzea nás moc nezajímají), což bylo fajn. Borec co tam dělá prohlídky v angličtině se upřímně smál když jsme mu řekli, že u nás máme komunisty v parlamentu a dokonce mají přímý vliv na vládu :) Byli jsme i v Siguldě, celkem pěkné městečko, prý tam žijí převážně Lotyši (takže žádná ruská bašta).

Jinak mi ale přišlo, že toho v Rize moc není.... samá muzea, pár kostelů a asi 3 památky. Centrální trh nás dost zklamal - čekali jsme, že tam budou i restaurace atd., ale kromě jedné s pelmeněma a asi 2 stánků typu fast food nic. Každopádně kdybychom chtěli čerstvou zeleninu nebo ovoce, tak to bylo super - dost nás překvapilo, kolik stánkařů tam prodává houby. I jak jsme jeli vlakem do Siguldy, tak v lesích okolo bylo houbařů jak naseto, prý je to podobně jako u nás takový národní sport.

Nicméně atmosféra Rigy moc příjemná, překvapilo nás, že všichni mluví skvěle anglicky, proto jsme i většinu času trávili v barech a kecali s místníma :) Trochu mě teda sralo, že všude chcou vidět covid certifikát, často i s občankou, ale tak co už no.

Doporučuju Beera bar na Gerdrudes iela, mají tam zajímavou nabídku lotyšských craft beers a se štamgastama se dobře povídá. Na snídani byly cajk Martina bejkerija (jsou asi 2 nebo 3 pobočky po Rize), výborný čerstvý pečivo, slané i sladké. Pokud toužíte po zajímavé atmosféře, tak Folkklub ala Pargrabs má zajímavou nabídku piv, celkem dobře tam i vaří, je tam živá hudba, ale prý tam chodí hlavně turisti.

No a pro mladší ročníky doporučuji Tallinas kvartala ezitis migla - topová party čtvrť, zasazená do takovýho industriálního vnitrobloku. Super party s fajnýma místnima micinama :D Přes den tam taky cosi je, nějaký pivo / káva, možná bistro, ale to jsme tam nebyli tak nedokážu říct.

Ubytovaní jsme byli ve Smart inn (přes Booking), bylo to ok.

Roman Trach
před rokem

23. září odletáme do Rigy a tento cestopis je velmi užetičný a velmi včas. Děkuji moc !

před rokem

Tak to jsem moc ráda! A děkuji za poděkování. :)

Avatar uživatele J0x
J0x
před rokem

Bažiny jsou super, skanzen taky a v Jurmale opravdu mají pěknou pláž (začátkem srpna se dalo i koupat 😆). Mimochodem, u pláže je ještě jeden malý skanzen. https://goo.gl/maps/wcymLbXVWTVAK3av5 Do velkého skanzenu se dá jet i rychleji busem "Ekspress Ādaži", který má zastávku před autobusákem. https://goo.gl/maps/GdqaLmt3Yodw1ccE9

V Rize je asi 20 poboček restaurace Lido (viz https://www.lido.lv/en/restauran...nd-shops/), narozdíl třeba od Minsku, kde jsou jen dvě a v Tallinnu tři. Na Google Maps lze najít i Lido Centraltirgus, která ovšem neexistuje a Google to odmítá vzít na vědomí. Kousek od centra je takové malé Lido, které za moc nestojí, protože se do toho krátkého pultu skoro nic nevejde. 😂

Kdo má rád Art Nouveau, tomu se bude líbit muzeum https://goo.gl/maps/Dv7PM7A3Ceo7uwiT7 a vůbec celá přilehlá ulice.

Při obcházení muzejí jsme v některých narazili na covidová omezení počtu návštěvníků - kdo neměl rezervaci, tomu neprodali vstupenku.

Na centrálním trhu se dá nakoupit i v noci - ne v halách, ale mezi blízkými budovami. Asi 15 minut pěšky od něj je i blešák. https://goo.gl/maps/vhrTAurJMzH6r8NUA

Jízdenky na MHD by mělo jít koupit i v trafikách Narvessen, ale stalo se nám na jedné zastávce, že v trafice jízdenky neprodávali a odkázali nás na druhou stranu ulice, kde byl automat, kterého jsme si nevšimli. 😆

Na MHD se hodí i aplikace https://play.google.com/store/ap...ctransport a https://play.google.com/store/ap...l=cs&gl=US . Vlakovou appku jsem neznal, díky! 👍

Všiml si ještě někdo kromě mě, jak je v Rize krásně čisto? Žádné poházené smetí, vajgly, nic... a ještě jsme jednou poránu viděli nějakou paní chodit po mostě a zametat tu trošku listí, která tam byla.

Díky za doplnění. :)

Avatar uživatele J0x
J0x
před rokem

Se mi nechtělo psát vlastní, no. 🙂

divan
před rokem

Díky za zajímavý cestopis. Až/pokud poletím do Lotyšska, určitě se inspiruji.

Děkuji :)