Říjnová Kréta - nejkrásnější pláže
Jak jsme vyrazili na podzim na Krétu a objevovali nejkrásnější pláže
Cestopis z roku 2024 napsal ladik.blinka
V září 2024 jsme měli v plánu Chorvatsko, ale počasí během podzimu nebylo nic moc a já jsem koncem měsíce narazil na sestřih několika krásných pláží z Kréty. Rychlá kontrola počasí říkala, že je tam pořád mezi 25 a 30°C, letenky už byly v tu dobu za rozumnou cenu, tak jsem kontaktoval pár přátel a nakonec jsme se domluvili se Simčou, že vyrazíme.
Počasí na Krétě v říjnu
Musím říct, že předpověď počasí vypadala úžasně a vše se na místě jen potvrdilo. Ráno a večer sice trochu chladněji, ale nic, co by nám vadilo - naopak jsme si tento chládek po horkých a slunečných dnech užívali. Moře bylo začátkem října ještě vyhřáté - appka mi ukazovala téměř 25°C, což pocitově odpovídalo. Moře bylo osvěžující, ale dalo se v něm plavat a šnorchlovat desítky minut, aniž by člověku byla zimu.
Ubytování a nej pláže
Ubytování jsme zvolili záměrně v západní části ostrova poblíž nejvyhlášenějších pláží (které se aspoň dle mého názoru shodovaly s těmi nejkrásnějšími - ne vždy tomu tak bývá). Konkrétně jsme se ubytovali v městečku Kisamos v krásném apartmán s úžasnou velkou terasou (za který jsme mimochodem platili polovinu ceny oproti ve srovnání s výrazně horším ubytováním na Sardinii cca před rokem). Samotný Kisamos není nijak zázračný, ale má pěkné malé centrum s hezkými restauracemi (kde se dá mimochodem výborně najít už za 10 Euro). Hlavně je to z něj ale kousek především na vyhlášenou pláž a lagunu Balos, relativně kousek na moc pěknou pláž Falasarna a daleko není ani úžasná pláž Elafonissi se svou méně známou a podstatně více poklidnou, avšak neméně krásnou sestřičkou Kedrodasos).
Pláž Balos
Pláž Balos je opravdu úžasná a nádherná - jedná se o lagunu obklopenou horami a písečnými plážemi, která je opravdu hojně navštěvovaná a v hlavní sezónu to tu bude asi naprosté šílenství. Začátkem října už byla situace výrazně poklidnější a to zejména ráno a později odpoledne, když chyběli turisté přijíždějící trajektem (v létě tam ty trajekty prý jezdí každý den 3!). My jsme si půjčili pro tyto účely čtyřkolku a vyrazili na ní - parkoviště nad pláží je přístupné po nezpevněné kamenité cestě, po které se dá jet i běžným autem, nicméně riskujete poškození pneumatik a podvozku. Z parkoviště se pak schází po stezce s dechberoucími výhledy přímo k laguně.
Pláž Elafonissi
Z mého pohledu z hlediska krásy a zajímavosti jen těsně za Balosem. Jednoznačně stojí za to na ni vyrazit a projít se až ke kostelíku na jejím konci. Potkávat budete malé krásné zátoky, ze kterých ta nejhezčí je dle mého názoru až téměř na konci. Přímo z ní se pak zvedá krásná písečná duna, po které můžete vyběhnout nahoru ke zmíněnému kostelíku.
Kréta v říjnu? Má to smysl?
Za mě jednoznačně ano, nicméně neplánoval bych takovou cestu příliš předem - v tuto dobu už může být počasí velmi nevyzpytatelné a po našem odjezdu někdy 10. října už se zlomilo do podzimu, dost se ochladilo a přišly srážky. Nicméně během našeho pobytu bylo úžasně - koupali jsme se každý den, krom jednoho chladnějšího, který jsme využili k návštěvě města Chania, odkud jsme z Kréty také odlétali.
ladik.blinka procestoval(a) 0 zemí světa světa, nejvíce . Na Cestujlevne.com se přidal(a) před 1 měsícem a napsal(a) pro tebe 1 úžasný cestopis.