Roadtrip Florida 2. část
Z vesmíru raketou rovnou do Orlanda. Města zábavy.
Cestopis z roku 2026 napsal Kateřina Šupová
Po první části naší cesty jsme se přesunuli do Orlanda, které je doslova hlavním městem zábavy. Největším zážitkem byla návštěva Universal Studios Florida. Strávili jsme tam celý den a bylo to naprosto skvělé. Svět Harryho Pottera nás úplně vtáhl — projít se po Příčné ulici a projet se na atrakcích bylo jako ocitnout se ve filmu. Stejně tak jízda na Mumii byla pořádná dávka adrenalinu a Transformers nabídli perfektní kombinaci 3D efektů a rychlé akce. Atmosféra parku byla neuvěřitelná, všude hudba, detaily a pocit, že člověk na chvíli zapomene na realitu. Vstupenky jsem kupovala snad 1,5 měsíce dopředu a na osobu stály 175 USD včetně daně. Říkala jsem si, že je to docela dost, ale potom, co jsem každou atrakci obešla 3x a nechtěla jít ani domů, to byla cena přijatelná. Jídlo bylo taky cenově v pořádku, čekala jsem tzv. větší přepal. Parkování jako takové vyjde na 35 USD na celý den, avšak část peněz jsem si nechala proplatit koupi lístků do kina. Zrovna bylo levné úterý, dva lístky tudíž vyšly na 12 dolarů - tedy i parkování.
Tady se vyřadí i dospělý člověk.
Následovala centrum Orlanda. Přišlo mi to jako město duchů, kromě prazvláštních týpků, jsme zde chodili skoro sami. Všechno to centrum je zřejmě v Disney a ostatních zábavních parcích.
Po většinu času cesty jsme se samozřejmě stravovali ve Walmart. Ať už to bylo grilované kuře, zkusili jsme i nějaké americké šmakulády. Stejně tak jsme zašli i do různých dinerů a restaurací. Bez toho by nebyl zážitek úplný. Walmart je kapitola sama o sobě, jediné mé štěstí je, že lítám pouze s batohem. Ale nové džíny Levi ´s se vešly :). Malý tip - v dalším obchodě, Publix, bývá chutné suši za 5 dolarů!
Z Orlanda jsme se vydali do nedaleké komunity Celebration, která působí skoro až filmově. Upravené ulice, pastelové domy, klid a pohoda — úplný kontrast k rušnému zábavnímu parku. Bylo příjemné se tam jen tak projít a nasát poklidnou atmosféru. Snad tu platí přísná pravidla, jak mají domy a okolí vypadat. The Stepford Wives hadr.
Během přesunu jsme se zastavili také v Hillsborough River State Park, který byl příjemnou změnou po rušných městech a plážích. Park nás překvapil svou divokou přírodou — klidná řeka, cypřiše porostlé mechem a stezky vedoucí lesem vytvořily úplně jinou atmosféru Floridy, než jakou člověk zná z pobřeží. Procházka byla velmi poklidná a na chvíli jsme měli pocit, že jsme se ocitli daleko od civilizace. Byl to ideální krátký odpočinek v přírodě, než jsme pokračovali dál na cestě.
Další zastávkou byla Tampa. Prošli jsme se jejím centrem, které působí moderně a živě. Dlouhá procházka po riverwalk byla příjemná. Také oblast Clearwater nás nadchla svými plážemi — jemný bílý písek a klidné moře patří k tomu nejhezčímu, co jsme na Floridě viděli.
Cesta pokračovala přes Sarasotu směrem na Fort Myers. Tady jsme si udělali zastávku na pláži Bunche Beach, nedaleko Sanibel Island. Bylo to klidné místo, skoro bez lidí, ideální na odpočinek a pozorování západu slunce. V Tampě jsme narazili na Steakhouse, kde jsem původně chtěla pořádné maso a dostala burger jako moji hlavu s krásnými 1500 kaloriemi. Najedená jsem byla až do snídaně. Samozřejmě kecám, zašli jsme si do dineru na snídani. Wafle….
Pláže
Pak nás čekal delší přejezd na Key Largo. Už samotná cesta byla zážitkem — nekonečné mosty, voda všude kolem a typická atmosféra Florida Keys. Odtud jsme pokračovali do Miami, kde jsme strávili několik dní.
Navštívili jsme Zoo Miami, která je obrovská a velmi příjemná na procházku, objevovali jsme centrum města s jeho moderními mrakodrapy a latinskoamerickou atmosférou. Nechybělo ani koupání na Miami Beach — tyrkysová voda, široká pláž a typická dovolenková pohoda byly krásnou tečkou za naší floridskou roadtripovou částí.
Celá tahle etapa byla neuvěřitelně pestrá — od zábavních parků přes klidné komunity až po tropické pláže a velkoměsto. Florida nám ukázala mnoho tváří a každá z nich stála za to. Letenky jsem koupila za akční cenu v létě 2025. Auto jsme zařídili přes Burger, což na cca 2 týdny vyšlo na 400 USD. Misto Toyoty jsme dostali Kiu, ale svoji službu splnila. Dovezla nás z bodu A do bodu B, a to je hlavní. Největší zážitek je samozřejmě bydlení přímo u Američanů, k čemuž jsem využila Airbnb. Bydleli jsme v nádherných soukromých rezidencích, kde před každým vjezdem čeká security. Domy jsou všechny stejného typu. Vysoká postel, velká kuchyň, bazén. A samozřejmě koberec, kde se normálně chodí v botech. Já jsem si párkrát sundala boty, než jsem vedla dovnitř. Avšak když se podíváte na stav toho krémového koberce, je lepší si boty ponechat.
Po cestě na Florida Keys. Parkování jsme řešili v postranní ulici, jinak drahé jako čert.
V zoo bylo opravdu horko, takže většina zvířátek byla schovaná.
V Miami jsme bydleli v Little Havana a ochutnala zde jeden z top burgerů. Bistro je tady snad přes 30 let. Mají domácí omáčky, tak výborné, že byste je snědli i samotné, jako med. A kubánská kola Ironbeer, tu jsme si pak šla koupit do vedlejšího marketu znovu, opravdu je výborná!
Miami beach je rozlehlá. Samozřejmě máme raději menší a soukromější pláže. Tady je doslova hlava na hlavě. Ale byla povinnost se sem vydat. Pro nás bylo obrovským zážitkem si zacvičit na venkovní posilovně. Tohle byla pecka. Už teď se nemůžeme dočkat další cesty do USA. Co stát, to naprosto jiný zážitek.
Kateřina Šupová procestoval(a) 21 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal(a) před 3 měsíci a napsal(a) pro tebe 8 úžasných cestopisů.