Roadtrip na jih. Bez auta.

Kdyby ti tvoje dvacetiletá dcera řekla, že stopovala z Mikulova do Brna, ale vzala to oklikou 1400 km... dostala by zaracha, nebo pochvalu?

Cestopis z roku 2019 napsala Anet_ka

Zážitky pro tebe sepsala Anet_ka
Cestopis byl naposledy aktualizován 2019-09-25T17:03:32+02:00

Anet_ka procestovala 21 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 4 lety a napsala pro tebe 3 úžasné cestopisy.

6 komentářů

Avatar uživatele Libor_S
Libor_S
před 4 lety

Moc pěkně sepsané. Ještě by to chtělo nějaké zajímavější prostředí než výpadovky a kruháče v Rakousku a Slovinsku a byl by to výborný cestopis. Je fakt, že v tomto případě platilo, že cesta je cíl. A nakonec i ten cíl se tam mihnul (akorát jsi nenapsala, jak jsi vyřešila absenci plavek při koupání). A nepochopil jsem, proč píšeš, že se cestou zpátky stala nějaká velká chyba. Tak jste byli zkrátka brzo zpět u auta a počkali.

Je vidět, že jsi holka do nepohody, tak doporučuju místo plánovaných cest po Bali, Srí Lance a podobných plážových destinacích s komfortem cestovat někde po horách nebo zemích jako Norsko, kde se dá bez komfortu cestovat velmi levně. Až budeš starší, budeš si chtít odpočinout od práce nebo s dětmi a víc oceníš kvalitní ubytování, dobré jídlo, ovocné šejky, masáže atd., vše za nízké ceny, pak jeď do těch plážových destinací. Mě by to tam dřív ani nelákalo a na Bali jsem se nestavil, ani když jsem tam mohl mít stopover cestou z Nového Zélandu (raději jsem měl stopover v Austrálii).

V situaci, kdy se stop nedaří a chceš někam dojet rychleji, není třeba se dívat jen na autobus. Doporučuju blablacar, se kterým jsem jezdil letos na jaře po Španělsku. Obvykle je tam levnější než bus, poznáš místní jako při stopu a ani to není o tolik dražší, když vezmeš v úvahu jízdné na okraj města, abys mohla začít stopovat (to už je někdy lepší dojet busem rovnou do malého města ještě dál).

Srpen na autostop v této části Evropy asi není úplně vhodný, jak se píše v komentářích. Já jsem tady nestopoval a ani by mě to nelákalo, ale mám dobré zkušenosti se stopem z různých zemí hlavně v situacích, kdy nebyla jiná možnost. I v zemích, kde je stop obtížnější a málo obvyklý, jako Norsko, Havaj, Japonsko a Španělsko. Velmi dobré zkušenosti mám hlavně z Nového Zélandu, kde se stopuje výborně a který jsem projel stopem několikrát křížem krážem se spoustou treků, a to i v závěru poslední cesty před 3 lety, když už můj věk byl na stopování trochu vyšší (teda jsem si myslel, ale nijak se to nepotvrdilo). Na NZ je poměrně bezpečné stopovat i pro samotnou holku, ale na 100% není nikdy nic. Dlouhodobější stopování a cestování bez spolucestujících z ČR mi dost pomohlo i na zlepšení angličiny. Při 1. cestě jsem projel stopem v pohodě i východ Austrálie.

Letos jsem 3 týdny jezdil stopem po Lofotech a přes ostrov Senja do Tromso. Norsko se na stopa moc nedoporučuje, protože místní ho moc neznají, ale mimo páteřní trasu E6 je to asi jiné. Alespoň jsem to četl od jiných z cesty po Lofotech a můžu potvrdit. Někdy zastavilo hned 1. auto, někdy bylo čekání kolem půl hodiny a 2x jsem čekal i přes 1,5 h. (ale pak mě svezli sympatičtí místní lidi, se kterými jsem si dobře popovídal, a ještě ušetřil třeba 1000 Kč za bus, který je v Norsku dost drahý). Na rozdíl od tvých rakouských výpadovek jsem byl v krásné krajině (to platí o většině mých stopů) s nepříliš velkým provozem, takže mi čekání moc nevadilo (za deště jsem nestopoval). Letní prázdniny jsou v severním Norsku na stopování na rozdíl od Rakouska výhodou, protože tam je i mnoho cizinců, kteří stopa znají víc. Vzali mě 8x cizinci a 10x místní (to bylo někdy jen na 5-10 km a na úseky do 5 km jsem ani nestopoval). Prostoru jsem měl vždy dost, obvykle zadní sedačku pro sebe, jednou mě vzal Nor sám v Tesle model S.

Avatar uživatele Ahmad Masúd
Ahmad Masúd
před 4 lety

mmkšvestky: Jo, to byly časy. Říkával jsem si - až budu mít auto, tak vás budu taky vozit... A mezitím autostop téměř vymizel. Rád bych zastavil a svezl, ale ty typy co občas postávají u silnic... zatím jsem nenašel odvahu.

Andrea_Pernik
před 4 lety

Isla som stopom rovnaku trasu pred asi piatimi rokmi. Akurat sme zacinali na SVK a koncili v Triglave. Na prazdniny to asi nie je najlepsia trasa. Aut sice kopec, ale vsetci narvani na dovolenky v Chorvatsku :) Mali sme teda viac stastia ako vy co sa tyka cakacej doby, ale na ceste naspat sme pred Mariborom stali 4 hodiny. Nakoniec nas zobrala jedna slecna az do Viedne, takze sa to vykompenzovalo :) Prajem vela stastia na dalsich cestach, ci uz stopovacich alebo nie :)

Anet_ka
před 4 lety

Rozhodně to není nejlepší trasa, ale v létě to stejně bude vypadat všude stejně. My jsme si asi vybírali blbé doby, třeba zpátky z Grazu jsme se snažili dostat kolem poledne, takže jsme věčnosti tam šli trošku naproti. :)

Díky, přeju spoustu (nejen) nastopovaných kilometrů. ☺

Avatar uživatele mmksvestky
mmksvestky
před 4 lety

Dík, pěkně se to čte a zavzpomínal jsem na to, kolik jsme toho sám nastopoval, i když spíš z nutnosti a jen po ČR. Ale i tak mě to toho spoustu připomnělo - jak fungovala pravidla (poslední jde nakonec, první jedou vojáci, pak páry, holky samotné a zbytek), jak se běžně stávalo na D1 a v pátek byl Chodov obsazený a běžně tam stálo 15 lidí (dnes by to bylo v zprávách).

Člověk potká x zajímavých lidí a občas dobře pokecá (nebo taky ne, když chytl Liazku, kde mezi řidičem a spolujezdcem je motor jak kráva a řidič se válí po volantu s tím, že jede z Německa, je strašně utahaný a chce spát, taky zážitek). Úplně mi to připomnělo i tu beznaděj, když kolem projede tisíce aut a místo myšlenky, že nás někdo vezme začne fungovat myšlenka, nikdo dosud nevzal, tak proč by teď někdo měl.

Anet_ka
před 4 lety

Já se tomu napoprvé právě chtěla vyhnout, aby to bylo z nutnosti, a hlavně mimo ČR, protože by mě táhly studentský slevy na vlaky. :)

A ta beznaděj je na všem nejhorší. Navíc na cestě zpátky, když jsme se už prostě museli dostat domů...