Roadtrip plážami južného Švédska
Plážová dovolenka v nie úplne typickej plážovej destinácii.
Cestopis z roku 2025 napsala Katka _1
Tento rok nás čaká naša prvá dovolenka vo štvorici: ja, manžel Polite, naša škôlkarka Kristínka a najmladší člen posádky, bábätko Nathi. Dlhším dovolenkám vo Švédsku sa väčšinou vyhýbame. Tento rok nás však čaká dvojtýždňová letná dovolenka z povinnosti. A keďže s Nathim zatiaľ nechceme lietať, ostávame doma vo Švédsku.
Miesta z môjho škandinávskeho bucket listu sú príliš ďaleko na cestu s dvoma malými deťmi. Namiesto toho sme si vyhliadli množstvo menších miest, ktoré samy o sebe nestoja za celú dovolenku, ale ako krátke zastávky sú ideálne. Naša cesta tak bude všade a zároveň nikde - bez veľkého cieľa, ale s množstvom malých zastávok, ktoré sa budú striedať rýchlejšie ako Kristínkine nálady po ceste.
Ak ste niekedy cestovali s bábätkom a čerstvou škôlkarkou, viete, že prípravy začínajú už včera. V piatok poobede manžel s precíznosťou švajčiarskeho architekta ukladá veci do kufra našej oktávie. Väčšinu priestoru si prisvojí kočík - dokonalý na lesné chodníky, no menej praktický pre roadtripy. Kristínka mi zatiaľ „pomáha“ s balením jej Pippi kufríka - ja balím, ona vybaľuje. Potom zase ona balí všetko, čo jej príde pod ruku, a ja vybaľujem. Nathi medzitým spokojne bľaboce a usmieva sa na nás zo svojej deky
Deň 1 – Tiveden
Sobota ráno. Nathi sa budí okolo siedmej, Kristínka o hodinu neskôr. Naraňajkujeme sa, dobalíme posledné veci, s napätím sledujeme, či sa kufor auta zavrie, a vyrážame. Nathi zaspí skôr, ako vyjdeme z dvora. Napojíme sa na rýchlostnú cestu E18 smer Oslo, kde nám už na plné pecky hrá Doktor Bajskorv (v preklade Doktor Hovno). Keď pred nami prefrčí modrá Audi s otvorenými dverami, ktoré vodič pri rýchlosti 110 km/h drží len rukou, poviem si, že na cestách som už asi videla všetko.
„Mami, ja chcem Tomten pesničky!“ Koledy? Je júl a my sme na letnej dovolenke. To si asi radšej vypočujem znova tú o prdiacom balóne.
Pred dvanástou vchádzame na parkovisko pri Národnom parku Tiveden. Sú preň typické obrovské balvany, vysoké aj desať metrov, ktoré sem priniesli topiace sa ľadovce. Tieto skalné útvary a hlboké, machom porastené údolia patria k hlavným lákadlám parku Tiveden. Okrem iného sa tu nachádzali aj miesta, kde sa kedysi konali rituálne ľudské obete. Od roku 1983 je Tiveden národným parkom.
Nathi sa prebúdza presne vo chvíli, keď zastavíme motor. Z domu prinesený obed zjeme na piknikovom stole v lese kúsok od parkoviska. Vonku je príjemných 20 °C. Pri stoloch sa s nami dá do reči starší usmievavý nemecký pár s množstvom tipov na miesta v okolí. Nathi si spokojne bľaboce na deke a Kristínka medzitým nadšene zbiera čučoriedky, ktorých je podľa jej vlastných slov „veľa, veľa, veľa“.
Po obede sa presúvame na hlavné parkovisko v národnom parku. Pani z informačného centra parku nám poradí krátky okruh na 1,5-2 hodiny, ale s mierne náročným terénom. Polite sa rozhodne radšej prechádzať s kočíkom po chodníkoch pri parkovisku, takže na túru vyrážame len ja a Kristínka. Cesta vedie pomedzi balvany, po rebríkoch a drevených chodníčkoch, kde Kristínku baví držať rovnováhu. Neviem, kto odhadoval ten čas, ale moja malá zvládne okruh za hodinu aj so zachádzkou na vyhliadku a niekoľkými zastávkami na čučoriedky.
Po túre si sadneme na vyhliadkovú plošinu. Vytiahneme nakrájané ovocie a kúsok od nás si prisadne starší pán. Rozpráva o tom, kde všade staval elektrárne - Keňa, Tanzánia, Etiópia, dokonca aj Slovensko. Pred odchodom nám ešte odporučí pár zaujímavých miest v regióne.
O piatej je čas presunúť sa na ubytovanie. Pri odchode z domu si manžel zobral kľúče od auta a ja som sa rozhodla vziať náhradné, keby sme náhodou jedny stratili. Auto odomykám svojimi kľúčmi a to je posledný raz, čo ich na istý čas vidíme. Prvá obeť tohtoročnej dovolenky.
Dnes spíme vo Vandrahem - v doslovnom preklade dome pre turistov. Tieto ubytovne sú často pri národných parkoch a prírodných rezerváciách. Rezervovať sa dajú cez Švédsku turistickú asociáciu (a niekedy aj cez Booking). Zvyčajne si treba priniesť vlastný uterák a posteľnú bielizeň a po sebe upratať, inak sa platí extra. Osprchujeme sa, navečeriame, umyjeme si zuby, prečítame rozprávku a je čas spať.
Deň 2 – Jonköping & Lund
Boli mi dopriate dve deti, ktoré radi spia, a tak sa ráno budím po deviatich hodinách takmer nepretržitého spánku. Deti to ešte dve hodinky potiahnu. Keď všetci vstanú, raňajkujeme, pobalíme veci, nakŕmime Nathiho, upraceme a krátko pred ôsmou vyrážame na juh, do mestečka Jönköping. Cesta vedie popri druhom najväčšom švédskom jazere Vättern, veľkom takmer ako Bratislavský kraj. Väčšina cesty vedie pomedzi les a vidíme iba stromy, no raz za čas sa nám otvorí krásny výhľad na jazero.
Mesto Jönköping, kedysi významný obchodný a dopravný uzol, sa rozprestiera na južnom konci jazera Vättern. Mesto má moderné nábrežie, kde sa dá prejsť popri vode či posedieť v kaviarňach s výhľadom na jazero, a historické centrum s úzkymi uličkami. Okolie mesta ponúka peknú prírodu, malebné pláže a niekoľko skvelých detských ihrísk. Za ideálneho dňa by sme tu strávili väčšinu dňa, pohrali sa na ihrisku, zjedli obed na pláži, požičali si kajak a trochu sa previezli s Kristinkou po jazere. No dnes je 18 stupňov a extrémne veterno. Tak zaparkujeme auto pri pláži, prejdeme sa okolo pláže do centra a po cca hodinke to vzdávame a vyberáme sa ďalej na juh, do študentského mestečka Lund.
Tento úsek ide manžel autom a ja s deťmi vlakom. Rovnaká, 2,5 hodiny dlhá trasa stojí buď 900 SEK so štátnym dopravcom SJ, alebo 250 SEK so súkromnou spoločnosťou. Vo vlaku s láskou spomínam na slovenské železnice. Vždy meškajú a občas horí vlak, no aspoň vás pustia dovnútra s kočíkom. Alebo s bicyklom. Alebo s čímkoľvek, čo potrebujete odniesť. Švédske súpravy súdruhovia kúpili niekde na juhu, kde nie je zima. Každoročne prestanú fungovať pri prvom snehu a vo vnútri nie je miesto na nič. S kočíkom sa často ani nedostanete dnu, takže tentoraz mám mladšie dieťa v nosiči a Kristínka cupká vedľa mňa.
Cesta rýchlo ubehne a my vystupujeme na stanici v Lunde. Kamaráti nás už čakajú a o chvíľu dorazí aj manžel. Počasie je tu lepšie, takže sa poprechádzame po meste. Lund je jedno z najstarších miest Švédska. Dominantou mesta je monumentálna katedrála a nachádza sa tu aj jedna z najstarších a najprestížnejších univerzít v krajine. Boli sme tu už niekoľkokrát, no radi sa sem vraciame. Po prechádzke mestom sa presunieme ku kamarátom, u ktorých strávime niekoľko dní. Neskôr manžel dostane mierne príznaky nachladnutia, asi z klimatizácie v aute.
Deň 3 – Ystad
V pondelok sa zobudíme do daždivého rána a Polite má miernu nádchu, takže si dávame načas. Pred obedom sa však vyčasí a Ystad hlási 23 stupňov a slnečno. Rýchlo sa naobedujeme a vyrážame na juh. Ystad je významné prístavné mesto s krásnymi plážami, starobylými dláždenými uličkami a trajektovým prístavom s linkami do Poľska, Dánska a Nemecka. Zaparkujeme pri hoteli Ystad Saltsjöbad, kde za „ľudových“ 3 000 SEK môžete stráviť noc. Hneď vedľa je dlhá pláž s bielym pieskom, priezračnou vodou a veľkým detským ihriskom schovaným pod stromami.
Keď dorazíme, je už úplne jasno, bezvetrie a more je pokojné. Vyberáme povinnú výbavu - krhličku, vedierko, lopatku - a ideme na pláž. Nathi leží na deke a sleduje okolie, Kristínka sa hrá v piesku a občas vbehne po kolená do vody. Ja si skúsim zaplávať, ale po pár sekundách vychádzam von. Voda je ľadová a mrznú mi aj časti tela, o ktorých som netušila, že ich mám. Po pár hodinách sa zbalíme a rozdelíme - Polite s Kristínkou ostanú na ihrisku pri pláži a ja beriem Nathiho na prechádzku v kočíku po pobreží až do centra, kam oni prídu autom.
Popri mori vedie pekná cyklotrasa dlhá niekoľko desiatok kilometrov. Keby bol Nathi starší, požičali by sme si bicykle, no dnes sa len prechádzame. Cestička ponúka krásne výhľady na more, menej krásne na nákladný prístav a napokon nás zavedie do centra s úzkymi uličkami a typickou prímorskou atmosférou, kde sa k nám pripojí Polite a Kristínka. Nathi celú cestu prespí. Po krátkej prechádzke po meste si dáme zmrzlinu a vraciame sa domov. Prichádzame okolo siedmej, rýchlo navaríme večeru, navečeriame sa a dáme deti spať.
Deň 4 – Falsterbo
Ráno nás víta modrá obloha, 24 stupňov a jemný vánok - ideálne plážové počasie. Dnes sa vyberieme sa na výlet do mestečka Falsterbo. Falsterbo a Skanör, na úplne juhozápadnom cípe Švédska, sa nazývajú aj švédska riviéra. Sú známe plážami s bielym pieskom a tyrkysovou vodou. Je tu najstaršia švédska prírodná rezervácia s veľkými pieskovými bankami, ktorých veľkosť a tvar sa mení v závislosti od vetra a morských prúdov. Je významným miestom čo sa týka hniezdenia a migrácie vtákov a dajú sa tu pozorovať niektoré zvieratá, napríklad tulene.
Po necelej hodine cesty parkujeme pri golfovom ihrisku. Cieľom je prejsť cez ihrisko až na pláž na úplnom juhu, ktorá je súčasťou prírodnej rezervácie. Vyberáme kočík a vyrážame po štrkovej ceste medzi zakvitnutými kríkmi. Po pol hodine dorazíme na vyhliadku s malou, neoficiálnou plážou, kde voda hrá všetkými odtieňmi modrej. Ďalej však vedie len piesočná cesta, po ktorej sa s kočíkom nedá prejsť, a navyše je tu roj múch a ovadov. Hups, trochu som sa prepočítala. Musíme sa vrátiť späť k autu a ísť na inú, oficiálnu pláž.
Presúvame sa na hlavnú mestskú pláž - dlhú, s bielym pieskom a priezračnou plytkou vodou, ktorú slnko stihlo trochu zohriať. Pri príchode zisťujeme, že zmizla Kristínkina šiltovka a topánky. Ďalšie obete tohtoročnej dovolenky. Ostávame chvíľu na pláži a hráme sa vo vode. No Polite sa necíti dobre, a tak sa rozhodneme ísť domov pomerne skoro. Na parkovisku nás zaujme turistický vláčik, ktorý zadarmo vozí ľudí po meste. Ja s Kristínkou nastúpime a Polite naloží Nathiho a veci do auta. Stretneme sa o 15 minút na jednej zo zastávok.
Do Falsterba sa určite ešte niekedy vrátime, keď už Nathi bude môcť sedieť v cyklosedačke a budeme môcť celé mestečko aj s prírodnou rezerváciou obehnúť na bicykli.
Po návrate domov má manžel horúčku. Dá si paracetamol a ide spať. Ja beriem deti na ihrisko a na minifarmu, kde môžeme vojsť do výbehu a hladkať kozy a ovce.
Deň 5 – Skrylle
V stredu sa Polite zobudí chorý, a tak ho necháme doma oddychovať. Deti a program mám na starosti ja. Je chladný deň, 18 stupňov a trochu mrholí. Ja s mojimi dvoma deťmi a tretím od hostiteľov vyrážame do neďalekej prírodnej rezervácie Skrylle. Po krátkej prechádzke od parkoviska lesom sa dostaneme na obrovské ihrisko vyrobené z dreva - domčeky, veže, tunely, húpačky, balančné dosky... Dve staršie deti nadšene behajú a lozia, zatiaľ čo Nathi spokojne spí v kočíku.
Po dobrodružstve v Skrylle sa presunieme na neďaleké staré, nepoužívané koľajnice, na ktorých sú namontované bicykle. Trať má 6 km v jednom smere a vedie cez tiché lesy, kvitnúce lúky a napokon otvorené polia. Bicykel má nákladnú časť na sedenie, zmestia sa naň tri až štyri osoby a jeden človek šliape. Prenájom stojí 300 SEK a zábava je zaručená.
Väčšinu cesty šliapem ja, občas ma vystrieda najstaršie dieťa a druhý z nás drží Nathiho. Celý okruh nám trvá dve a pol hodiny aj so zastávkou na fiku. Počas jazdy párkrát vyplašíme srnky, ktoré odpočívajú pri trati.
Večer sa už len pobalíme. Pri balení nájdeme Kristínkinu šiltovku aj topánky, takže sme späť len pri jednej obeti. Mojich kľúčoch od auta. Nathi začína mierne kýchať.
Deň 6 – Karlskrona
Ráno sa manžel cíti lepšie, ale aj tak si doprajeme pomalý štart a vyrážame na cestu pomerne neskoro. Dnešným cieľom je mestečko Karlskrona, vzdialené asi dve hodiny jazdy.
Karlskrona, zapísaná na zozname UNESCO, je jediné barokové mesto vo Švédsku. Rozprestiera sa na viac než tridsiatich ostrovčekoch a už pri príchode nás očarí. Kupujeme si výborné vietnamské jedlo za 109 SEK aj s nápojom a sadáme si s ním priamo na mólo. Slnko svieti, vetrík príjemne pofukuje a my si užívame pokojnú atmosféru mesta. Prejdeme sa úzkymi uličkami aj popri nábreží. Keby sme mali viac času, určite by sme sa nechali zviesť loďkami medzi ostrovčekmi. Ale obloha tmavne, oblaky sú čoraz ťažšie a dážď visí na vlásku. Čas vyraziť.
V meste nakúpime potraviny a pokračujeme do Kalmaru, ktorý bude naším domovom na nasledujúce dve noci. Nájdeme náš byt a pripravíme rýchlu večeru. My jeme naše jedlo kým Nathi je svoje prsty na nohách. Moje kľúče od autá sa objavujú naspodku kufra. Nikto nevie ako sa tam dostali. Tak sme naspäť na nule obetí. Dnes začínam kašlať aj ja.
Deň 7 – Kalmar & Öland
V piatok ráno vyrážame na pláž na ostrove Öland, jednom z najobľúbenejších švédskych letovísk. Letné sídlo tu má aj kráľovská rodina. S pevninou ho spája most, ktorý bol kedysi najdlhší v Európe. Juh ostrova je zapísaný v zozname UNESCO vďaka unikátnej prírode a piatim tisícom rokov nepretržitého farmárčenia.
Na prvej pláži je pomerne plno. Je pekná, plytká, voda je na švédske pomery teplá a vedľa je veľké detské ihrisko. Ostávame tu. Vonku je 24 stupňov, ale fúka studený vietor. Nathi sa hrá v plážovom stane, Kristínka v piesku. Dáme si obed, trochu sa okúpeme a okolo tretej sa zbalíme. Po ceste nakúpime potraviny a vydáme sa do mesta.
Kalmar patrí medzi najkrajšie historické mestá Švédska. Leží na pobreží Baltského mora a je známy predovšetkým svojím majestátnym hradom Kalmar, ktorý už viac než 800 rokov stráži vstup do mesta. Práve tu bola v roku 1397 podpísaná slávna Kalmarská únia, ktorá spojila Dánsko, Nórsko a Švédsko pod jedného panovníka. Mesto sa prezýva aj „kamenné mesto“, pretože v čase, keď boli väčšinou švédskych miest drevené, Kalmar postavili z kameňa.
Zaparkujeme kúsok od hradu a prejdeme sa po okolí. Hrad je fotogenický a pekne udržiavaný. Potom zájdeme na festival pieskových sôch v blízkosti, kde objavíme aj ďalšiu pláž - tu je bezvetrie a podmienky na kúpanie sú ideálne. Naším plánom bolo prejsť sa ešte mestom, no Nathi začína mať sklenený pohľad. Skúsime mu líce, je horúci. Moje deti zvyčajne nebývajú choré, takže lieky nemáme žiadne. Našťastie, manžel z mne neznámeho popudu pribalil aspoň teplomer. Prechádzku mestom teda rušíme. Ja ostávam s deťmi na ihrisku a Polite uteká kúpiť paracetamol do lekárne pred zatvorením. Potom mierime na ubytovanie. Nathi má takmer 38 °C
Rozmýšľame, čo ďalej. Domov je to šesť hodín cesty. No Kristínku zajtra čaká vysnívaný výlet: Astrid Lindgren’s World a stretnutie s jej obľúbenou Pippi Dlouhou Pančuchou. Máme sa tam stretnúť aj s tromi ďalšími rodinami. Predpoveď hlási 28 stupňov a bezvetrie. Rozhodneme sa pokračovať: zajtra pôjde Polite s Kristínkou za Pippi a ja si s Nathim nájdem pokojné miesto v tieni, kde bude môcť nerušene oddychovať.
Deň 8 – Vimmerby
Dnes prichádza veľký deň našej cesty - návšteva rodného mesta Astrid Lindgren, vo Vimmerby. Tu sa narodila aj vyrastala, a práve ľudia a prostredie tohto mestečka sa stali predlohou pre mnohé jej príbehy. Jej knihy boli preložené do viac ako stovky jazykov, predalo sa ich vyše 165 miliónov kópií a dodnes je spolu s Abbou považovaná za národný poklad Švédska.
Ráno vyrážame. Cesta trvá dve hodiny, no tentoraz je náročnejšia - Nathi sa uprostred cesty budí, treba ho prebaliť a nakŕmiť. Kristínka sa sťažuje, že jej je horúco. Vo Vimmerby vysadím Polita s Kristínkou pred bránou Astrid Lindgren’s World, zatiaľ čo ja s Nathim zamierim na malú pláž pri lese. Vyzerá ako naša dedinská a je plná ľudí, ale pokojná, s tieňom a bezvetrím. Nathi pokojne spí na deke pod stromami a ja si užívam chvíľku ticha s knihou v ruke.
Medzitým sa Polite s Kristínkou stretávaju s ďalšími tromi rodinami. Spolu nás je osem dospelých a osem detí. Taký malý školský výlet. Deti sa ocitajú priamo v rozprávke - sledujú divadlo s Pippi, hrajú sa v jej dome, šmýkajú sa po šmýkačke zo strechy, tancujú, spievajú a nechávajú sa strhnúť davom ďalších detí.
Večer ich vyzdvihnem, najeme sa v čínskej reštaurácii a pokračujeme na ubytovanie. Dnes spíme na farme neďaleko Linköpingu. Deti zaspia už v aute a my ich len prenesieme do postelí. Dospelí sa stretávajú v spoločenskej miestnosti, no ja dostávam horúčku. Podľa všetkého týmto ochorením prešli všetky rodiny, ktoré sú s nami- naši manželia hrali spolu tenis v piatok večer a všetci ochoreli cez víkend. Od nich to postupne dostali aj rodinní príslušníci.
Deň 9 – Linköping
V nedeľu je opäť horúco, 28 stupňov a bezvetrie. Ráno sa naraňajkujeme, pobalíme veci a deti sa ešte chvíľu hrajú a sledujú zvieratká na farme. Nathi je už takmer úplne fit, no ja som úplne KO. Prehliadku Linköpingu musíme odložiť na inokedy, ale chceme sa tam aspoň zastaviť na obed s kamarátom, ktorého sme dlho nevideli.
Linköping patrí medzi najväčšie mestá Švédska. Je známy svojou univerzitou, obrovskou katedrálou a tiež tým, že je domovom automobilky a leteckej značky Saab. Neďaleko mesta sa nachádza aj Göta Canal, jeden z najväčších inžinierskych projektov v histórii krajiny. Kanál meria 190 kilometrov a spája dve najväčšie švédske jazerá, Vättern a Vänern, s Baltským morom. Po celej dĺžke sa nachádza 58 zdvíhacích komôr, vďaka ktorým sa lode môžu spúšťať alebo vyťahovať. Dodnes patrí medzi najväčšie letné atrakcie Švédska.
V Linköpingu sa stretávame s kamarátom, ktorý nás vezme priamo ku kanálu. Ja sedím v tieni, zatiaľ čo Polite s deťmi sledujú, ako sa loďky spúšťajú a vyťahujú cez jednotlivé komory. Potom si dáme spoločný obed a vyrážame domov. Deti aj ja prespíme celú trojhodinovú cestu.
Celkovo dovolenku hodnotíme pozitívne, aj napriek chorobe. Počasie nám vyšlo celkom dobre, hoci najteplejšie sme mali práve v dňoch, keď sme nemali v pláne ísť na pláž. Ak chcete ležať na pláži a čľapkať sa v mori, švédske pobrežie asi nebude úplne pre vás. Ak hľadáte destináciu s najlepším pomerom ceny a výkonu, tiež asi nie. No ak túžite po mieste s príjemným počasím, kde ani v lete nebýva príliš horúco a môžete si tak užiť aj iné aktivity než len opaľovanie, švédske pláže môžu byť práve pre vás.
Katka _1 procestovala 35 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Afriku. Na Cestujlevne.com se přidala před 9 lety a napsala pro tebe 1 úžasný cestopis.
Po dlouhé době konečně něco zajímavého z evropy, díky za to. 👍 S dětmi určitě vyrazíme.
Vdaka :) Ak budete rezervovat dopredu, odporucam pozriet campy. Typicky maju niekolko chatiek a v areali su bazeny, ihriska, detsky program, bicykle na pozicanie, niektore maju tenisove kurty atp. Rezervacie sa otvaraju v novembri. A ceny su celkom prijatelne.
Napr:
Napr: