Roadtrip po západe USA kde a ako ušetriť

Je veľa blogov a cestopisov o tejto téme. Ja som to teda skúsil poňať trošku inak. Spísal som, čo by som teraz spravil inak, načom by som vedel ušetriť.

Cestopis z roku 2022 napsal johny258

Avatar uživatele johny258
Zážitky pro tebe sepsal(a) johny258
Cestopis byl naposledy aktualizován 2022-03-21T21:40:21+01:00

johny258 procestoval(a) 0 zemí světa světa, nejvíce . Na Cestujlevne.com se přidal(a) před 1 rokem a napsal(a) pro tebe 1 úžasný cestopis.

8 komentářů

Avatar uživatele johny258
johny258
před rokem

O terénne auto ani mne nešlo. Išlo hlavne o to, že sme cestovali štyria a teda bolo treba niekde dať 4 velké kufre. Nato bolo nutné auto s velkým kufrom. Skôr ma zaujíma to čo som písal, že či je možné požičať auto úplne bez ich poistiek a dorobiť poistenia na worldwideinsure. Máte s tým niekto skusenosť?

před rokem

Jsou i jiné úspornější typy aut, kam se vejdou 4 kufry.

Úplně bez pojistek ne, protože WWI je pojištění spoluúčasti. Navíc v USA není povinné ručení automaticky spojené s autem jako v Evropě a WWI by to nenahradilo. Turo není klasická půjčovna, takže WWI nelze použít. Na Lyft se zeptej mailem na WWI. Mají auta od Sixt, tak to možná jde, ale jen jako pojištění spoluúčasti tj. nějaké základní havarijní pojištění být musí.

Avatar uživatele floodland
floodland
před rokem

Auta jsou průšvih teď všude. A je otázka, jestli se to vůbec zlepší. S cenou teď nikdo nebude mít potřebu jít dolů a já se bojím chvíle, kdy budou fleety pouze z elektromobilů.

Avatar uživatele floodland
floodland
před rokem

Za mě ubytko bookovat klidně až v daný den. To už vím, kam plus mínus večer dojedu a ceny jsou o hodně lepší. Jinak nouzově se dá v pohodě přespat v autě, ale záleží na počtu osob. Las Vegas už je promořený hotelama s resort fee, pozor některé vyhledávače to do ceny nezahrnují a pak budete překvapeni na recepci.

před rokem

Nemám s tím zkušenost, ale cestou po NP asi většinou moc motelů poblíž NP není a v sezóně mohou být plné a v některých městech může být těžší najít něco levnějšího o víkendu.

MIGUELAS
před rokem

Některé stránky uvádějí i ceny bez daně, to je potom další překvapení.

před rokem

Asi některé poznámky někomu pomůžou, ale hlavně se dá ušetřit nepůjčováním si terénního auta, když na tento itinerář (a drtivou většinu jiných itinerářů) není třeba, i kdyby dali objednaný typ. V Death Valley jste asi nejeli na Racetrack a v Monument Valley se to sice asi hodilo, ale za ty navýšené náklady za celou dobu to oproti nutnosti krátké projížďky s místními indiány (při půjčení běžného auta) nestojí. Terénní auto si půjč v Austrálii, kde se občas opravdu využije (nebo v Africe).

Další možnost úspor je za ubytování pro lidi nevyžadující komfort, kteří rádi tráví co nejvíc času v přírodě (výhodou je pak max. flexibilita). Stačí si vzít na spaní (nebo levně koupit v USA) stan, karimatku, spacák (případně i něco na vaření, což ušetří další peníze, restaurace ani nemusí být k dispozici) nebo spát v autě (třeba v SUV po sklopení zadních sedadel, pokud cestují max. 2, jak jsem to dělal v Austrálii). Spát se dá v kempech v NP nebo zdarma v National Forests, které bývají u NP. Já jsem nespal ani jednou v motelu či hotelu za 2,5 měsíce cestování po USA (bez Aljašky a Havaje, ale ani tam ne), jen ve městech v hostelech, ale to bylo zase bez auta (kromě Las Vegas).

MIGUELAS
před rokem

Tak opravdu vše jde vyřešit spaním v autě, při 1-2 osobách, z NP vždy vyjet ven a sem tam nějaký motel s kupóny po cestě, takto jsem tam fungoval déle než 5 týdnů několikrát po sobě. Ale začínám být skeptický, nezávisle na době půjčení (nezáleží na tom jestli květen nebo září 2022) se auto nižší kategorie na týden v LA nebo Vegas pohybuje kolem 20.000 Kč. Takže poprvé v životě si tam auto nepujcim, byl jsem zvyklý na minimálně Corollu, horší Cruze nebo vyšší za 4000 týdně s plnou pojistkou, po dvou týdnech vyměnit za jiné auto, protože po velkém nájezdu začaly svítit servisní kontrolky... ty časy jsou asi definitivně pryč.