Saudi Arabia - Vision 2030

Cestopis z roku 2023 napsal voughne

Zážitky pro tebe sepsal voughne
Cestopis byl naposledy aktualizován 2023-02-15T13:08:30+01:00

voughne procestoval 39 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 9 lety a napsal pro tebe 2 úžasné cestopisy.

12 komentářů

Avatar uživatele fop360
fop360
před měs

Jen drobnost k té Medíně. Rozhodně není pro nemuslimy haram. Tou zůstává už jen Mekka, kde nemuslimové nesmí ani na vnější dálniční okruh.

Do Medíny jsme letěli z Rijádu a půjčili si auto na cestu do Al Ula. Cestou jsme se zastavili na Pahorku lučištníků pod horou Uhud, kde roku 625 došlo k bitvě mezi muslimským vojskem a Kurajšovci. Byly tu davy lidí a nikdo z nich s námi problém neměl.

Cestou zpět z Al Ula jsme se pak zastavili přímo v centru Medíny a šli se podívat na nádvoří Prorokovy mešity na dohled od Zeleného dómu s Mohammedovou hrobkou. Pro muslimy je to druhé nejposvátnější místo, proto jsme se snažili být co nejvíc nenápadní a nebudit pozornost.

Obecně, místní jsou v pohodě, riziko nějakého konfliktu hrozí spíš od některých hadždž poutníků z jiných, chudších, "zaostalejších" muslimských zemí, kteří jsou ohledně víry a přístupu k "ďaurům" víc rigidní.

Na cestách se člověk má chovat jako na návštěvě. Když respektuje kulturu, víru a zvyky místních, je vítaným hostem...

cizy
před 4 měs

velmi pekne, precital som to na jeden zatah a zacinam lutovat, ze som KSA skrecoval :D

před 4 měs

Ja zase lutujem, ze som tie 10 eurovky nekupil aj na November. Vela Arabov mi odporucalo pohoria dole pri Jemene. Snad sa teda este nieco objavi :)

Jiri Sindelar
před 4 měs

Za mě ty pohoří nebyly nic extra..dal jsem je v prosinci..za 14 dní jedu naopak to co ty:)

Jaroslav Flídr
před 4 měs

Tie južné oblasti okolo Najranu aj mňa zaujímajú. Čo ťa sklamalo?

před 4 měs

Bol si az pri Jazane? Flydeal ma aktualne akciu na niektore lety po KSA za 55 SAR, da sa tam doletiet z Dammanu, kde ma zase lety za 10 eur Wizz. Dalo by sa to pekne pospajat, otazne je, ci pri tej obsadenosti letov linky z BUD\VIE preziju. A este mam kupene Oman a Jordansko, tak si to musim nejako v hlave usporiadat :)

Jiri Sindelar
před 4 měs

Jj byl jsem i v Jizanu, mrkni na https://jorgus.rajce.idnes.cz/ tam mám celý itinerář.

Okolí Najranu..ty petroglyfy jsou takové že mohli klidně vzniknou před pár lety a je jich málo.. samotný Najran je roztrhání a ten hrad je 80 let starý.. ta hromada sutru jak je to nelaziste je prostě hromada sutru..hory mezi v torjuhelniku Abha, Jizan a Najran jsou hezké.. ale nejsou tam žádné stezky.. tak jen projíždís autem mezi vesnicemi.. wadi Ladah je celkem fajn ale na Omanska vadí nemá..celkově ten úplný jih není špatný ale určitě se tam nevratim:)

Jaroslav Flídr
před 4 měs

Prvý cestopis autora a hneď hodný zaradenia do zlatého fondu.

Avatar uživatele jan.kulis
jan.kulis
před 4 měs

No tak děkuju, zrovna jsem měl asi 2 dny pocit že chvíli nikam nemusím cestovat.... :-D

Avatar uživatele Azul
Azul
před 4 měs

Výborné počtení k odpolední qahwě, díky, že sis dal s napsáním práci. Mám podobné zážitky s muslimskou pohostinností (i s debatou o náboženství, či spíš výslechem , v Iránu). KSAR mě láká dlouho, ale je to jedna ze zemí, kam se sólo úplně necítím, plus doma by nebyli nijak nadšení...

před 4 měs

Vdaka :) Necakal som, ze to da tolko namahy napisat paru viet. Ja som cakal, ze Saudi budu ako afgansky Taliban, ale nakoniec zo vsetkych moslimskych krajin, ktore som mal moznost navstivit mi prisli prave oni ako najviac v pohode + som sa tam citil fakt bezpecne. Ale ktohovie, ako by vnimali solo cestovatelku. Napr. v takom UAE brali kamosku ako vzduch, a ked sla niekam sama, tak ju mali za asi prostitutku :) Ta debata o nabozenstve\vysluch, vies k tomu napisat nieco viac? Mali sme pocit, ze to nase posledne pohostenie nebolo uplne obycajne pozvanie na kavu ... a este sme mali dalsie 2 diskutabilne momenty, musim ich este prebrat s clovekom, ktory v KSA pracoval ... sam som zvedavy, co mi k tomu povie.

Avatar uživatele Azul
Azul
před 4 měs

Ignorování jsem zažila v malé hinduistické vesnici v horách v Indii, tam jsem si sama nekoupila nic, ani jídlo, ani jízdenku na bus, koukali skrz mě, jako bych byla vzduch, a nebýt tam se mnou tenkrát můj tehdejší přítel, tak zajdu hlady.

Někde na cestách jsem jednou potkala nějakého Jemence a ptala se ho, jestli můžu sólo do Jemenu, řekl, že můžu, ale otázka je, jestli bych si to užila ... takže asi tak.