Seychelly 2025
Cestopis z roku 2025 napsal Crainer
Úvod
Naše dovolena začala 15.07.2025 z letiště Ruzyně. Letěli jsme společností Qatar Airways na letiště Hamad, v Kataru, kde byl přestup. Na letišti v Dohá jsme byli cca 4 hodiny. Je to krásné letiště se všemi službami a uměle vytvořeným pralesem.
Na letiště v Mahé, což je hlavní ostrov Seychell jsem přiletěli 16.07 ráno. Na tomto ostrově se nachází hlavní město Victoria, přístav, a mezinárodní letiště, odkud operuje i lokální letecký přepravce Air Seychelles. Měl jsem zaplacený přes booking odvoz do hotelu.
Příjezd do hotelu (objednán také přes booking). Savoy Beach Resort v oblasti Beau Vallon cca půl hodiny od letiště. Hotel se nachází u pláže Beau Vallon, což je živé městečko plné obchodů, restaurací, vsazené do krásné zeleně
Pláž se nachází u hotelu. Je veřejná s tím, že hotel má zamluvená lehátka pro klienty hotelu. Pláž je dlouhá, písečná s volným a klidným přístupem k moři a není přelidněná, což kvituji.
Výlety - Treky
Seychelly jsou krásné svou přírodou a zejména přístupem k její ochraně. Velké území ostrova Mahé tvoří národní park Morne. V rámci tohoto parku jsou pro turisty dostupné traily. Já se účastnil tří - Copolia Trail , Anse Major Trail vedoucí k pláží Anse Major a Trois Freres Trail. Všechny tyto traily jsou střední obtížnosti a je to krásný zážitek pro milovníky hikingu. Trasa Anse Major vede pobřežní oblastí a končí na pláží Anse Major odkud každou hodinu pluje taxi boat Mr. Happiness. Ten Vás odveze, kam si řeknete. Cena 250 SCR. Všechny ty traily mají v sobě duši a jsou různé. Copolia vede primárně tropickým lesem, kdežto Anse Major je pobřežní, ale část procházíte lesem. Trois Freres zase prochází lesem a travní vegetací. Na tomto poslední trailu jsem byl sám. Vyplatí se určitě jít dopoledne, kdy je nejméně lidí. Nejpopulárnější je určitě Copolia Trail a Anse Major. Všechny tyto traily jsou placené. Copolia Trail stojí 100 SCR, Anse Major a Trois Freres 150 SCR. Platit můžete jenom kartou, hotovost není akceptována!
Victoria - hlavní město
Hlavní město Seychell je jedno z nejmenších hlavních měst na světě. Je to město malebné, kompaktní a od destinace Beau Vallon je vzdáleno necelých půl hodiny. Máte tři možnosti, jak se tam dostal. Buď si pronajmete auto, pojedete taxíkem (velmi drahá záležitost, ale o tom později) nebo autobus. Autobusová síť je na ostrově Mahé velmi rozvinutá. Platit hotově u řidiče nelze. Je nutné si zakoupit kartu za 30 SCR. Kartu koupíte ve větším supermarketu a rovnou Vám jí nabíjí sumou, kterou si řeknete. Jedna cesta pro jednoho stojí 10 SCR. Jízdní řády na zastávkách nečekejte a upřímně, jestli existují, tak se nedodržují. Vždycky se ptejte místních. Místní Vám vždycky rádi pomohou. Do Victorie z Beau Vallon jede linka autobusu 22. Autobusy jsou staré herky. Green deal jak vyšitý :D Hlavní město Victorie, jak jsem psal výše je velmi malé a stačí Vám pár hodin, abyste ho prozkoumali. Kromě památek, které jsou známé jsme se vydali do Botanické zahrady. Vstupné pro jednoho - 250 SCR (platit můžete jenom kartou). Najdete tam želvy obrovské, které můžete i krmit.
Marine park St. Anne a ostrov Moyenne
Vypravili jsme se na výlet do mořského parku St Anne a na ostrov Moyenne (koupený prostřednictvím Getyourguide). Výlet byl organizován lokální společností Creole Travel. Výlet zahrnoval šnorchlování, vylodění a procházka po ostrově Moyenne. Tento ostrov je znám díky panu Grimshawovi, který ostrov vlastnil do své smrti (je na něm pohřben). Díky jeho iniciativě se z ostrova stal nejmenší národní park na světe. Na ostrově se nachází unikátní fauna i flora. Je to krásné místo plné života.
Celkové výdaje
Každého nejspíše zajímá kolik to všechno stálo. No, nebudeme si nic nalhávat. Seychelly jsou sice zemí v Africe, ale ceny jsou vzdálené od afrických. Je to velmi drahá destinace. Začnu s ubytováním. Byli jsme ubytování v hotelu Savoy Resort, což je špičkový hotel, který je prakticky u pláže v příjemném středisku Beau Vallon. Za ubytování od 16.07-30.07. Jsme platili za dvě osoby 3 910,20 euro, což při kurzu 24,616 dělá 96 254 korun. Letenty stály 54 tisíc korun. Když přijedete na Seychelly, tak platíte něco jako ekologický poplatek. Jeho výše závisí na počtu dní strávených na ostrovech a také na kvalitě ubytování. V našem případě poplatek činil 2 800 SCR, což po přepočtu bylo 4 173 korun. To je darda, že? Nějaký poplatek v Řecku je vedle toho sranda. Než přijedete na Seychelly, tak si musíte vyřídit autorizaci vstupu. Poplatek pro dvě osoby činí 20,80 euro, což bylo 516 korun. Do systému se můžete přihlásit měsíc před příjezdem, dříve Vás systém nepustí. Taxík z letiště do hotelu, objednán přes booking stál 35,55 euro, což činilo 875 korun. Taxíky jsou extrémně drahé. Zlatá Malajsie. Měli jsme ještě zaplacení letenky na ostrov Praslin, kam jsme chtěli na výlet, ale nevyšlo to, jelikož mamince nebylo moc dobře. Letenky stály kolem 13 tisíc, ale vrátilo se mi 8 tisíc z refundace. Těch 5 tisíc vem čert. Další výdaje byly vstupné na traily, suvenýry, restaurace apod. Řekněme po zaokrouhlení dalších 10 tisíc korun. Nechce se mi to sčítat, ale je to slušná suma. Určitě se dá na Seychelly cestovat i levněji, ale pakliže chcete trochu komfort, tak se cena výrazně navýší. Nicméně každá utrácena koruna za to stálo. Ještě připomenu, že hotel, letenky jsem zařizoval v říjnu 2024. Pokud bych to zařizovat řekněme už v lednu, tak by cena byla mnohem, mnohem výše. Hotel, kde jsem byl ubytován inzeroval ten samý pokoj v dubnu už za 150 tisíc korun :)
Celkové zhodnocení
Seychelly je krásná země s nádhernou přírodou, dobrým jídlem a příjemnými lidmi. Místní jsou směs Afričanů, Indů, Číňanů a i nějaký ten Evropan se objeví. Domluvíte se všude anglicky. Z hlediska turistů, tak za celou dovolenou jsem nepotkal ani jednoho Čecha. Z Evropanů bylo nejvíce turistů z Německa, z Ruska (ano to jsou nejspíše ty sankce) a pak následovali Francouzi s velkým odstupem. Z neevropských turistů hodně Číňanů a zejména Indů. Ohledně těch Rusů, tak v Beau Vallon bylo často k nalezení nápisy v ruštině, němčině a hotel zaměstnával rusky mluvící recepční. Nicméně nebyl s nimi žádný problém. Byli to příjemní lidé. Dokonce jsem s jedním jel na trail Copolia taxíkem, aby to vyšlo trochu levněji, protože ty ceny za taxíky jsou fakt něco. Myslím, že se taxikáři inspirovali taxikáři v Praze :D. Celkově hodnotím dovolenou jako moc krásnou a jsem moc rád, že jsem měl to štěstí, že jsem tuto zemi mohl navštívit. Vřele doporučuji a teď prosím do mě. Je to můj první cestopis, tak buďte mírní s těmi hejty. Děkuji předem.
Crainer procestoval 21 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 2 měsíci a napsal pro tebe 1 úžasný cestopis.

Ty jo jako při představě, že nechám za dovču skoro 150 tis a jako nic mě na tom cestopisu úplně neuchvátilo. Jako teď to nemyslím, že by byl špatně napsaný to vůůbec, tak to nemyslím, ale jako že někdy čtu cestopisy a říkám si, ježiš to musí být krása, nebo tam bych se chtěla tak podívat a tady vidím pár fotek pralesu a pláže, co je fakt nic moc. Seychely nebyli nikdy moji vysněnou dovolenou, ale aspoň vím, že skrz finance, tam nikdy nepojedu :D
My na Seychelách byli letos a jde o to, že oblast Beau Vallon za mě určitě nejhorší z celých Seychel co jsme viděli, nikdy bych tam nejel a plus dle fotek je to off-season a horší počasí...Pokud Mahe /hlavní ostrov/ tak nejhezčí zákoutí a pláže jsou úplně na opačné strane ostrovy (jižní část), ale to nejlepší ze Seychel je na dalších ostrovech - Praslin a La Digue. Zároveň se to dá udělat i ekonomičtěji - self-catering apod. Za mě je to úžasná exotika, prázdný pláže, minimum lidí, často jste na plno místech úplně sami, žádný lehátka a cirkus okolo. Přes den se dá chodit po parcích, nějaký výšlapy a odpo pak na pláži...Aby člověk získal ten správnej zážitek, člověk musí trochu pocestovat a dál! Nás to nadchlo, můžu to jen doporučit a proto jedeme příští rok zase! (ale pravdou je, že žijeme v Dubaji a odtam je to relativně kousek a zvládnutelný i s mimčem)...

Seychely jdou rozhodne poridit levneji, i kdyz vyssim cenam napriklad za ferry se vyhnout neda. Prelety mezi ostrovy stavaji jeste o neco vice.
Je tam nadherne, ale je to nelibila se mi tam ta nutnost mit veskere ubytovani zarezerovano a nahlaseno dopredu kvuli schvaleni vstupni Travel-Authorization. To jsem jeste vazne nikde jinde nezazil.
Psal jsem, že se dají udělat Seychelly i levněji, ale nepojedu na dovolenou, aby si sám vařil :D Praslin bohužel nevyšel, ale bude v budoucnu :) A co se týče toho, že Beau Vallon je to "nejhorší" tak to je Váš subjektivní názor. Počasí v červenci je stále dost pěkné. Vítr byl trochu silnější, ale nic co by zkazilo zážitek.

Tohle je prostě katalogová destinace, stejně jako třeba Maledivy, kde je přetlak lidí, co to musí vidět na vlastní oči, protože viděli super fotky.
A místní toho už dokáží náležitě využít a zavádějí poplatky za každou píčovinu.
Před Covidem jsem tam byla, byla to docela díra, kde místní bydleli v barabiznách. Autobus stál v přepočtu asi 8 korun, na Beau Vallon se dalo najíst asi za 100 Kč a v centru u autobusáku stálo v místním Butchers fastfoodu menu asi 150 Kč....
A místní toho už dokáží náležitě využít a zavádějí poplatky za každou píčovinu.

Jolly Roger bar, to mi připomíná tropico 5 :D
Jolly Roger bar, to mi připomíná tropico 5 :D
Jo pěkně místo. Byl tam velmi zdatný zpěvák a měli jsme tam v rámci výletu i kreolský oběd. Ten bar je vlastně taková vstupní brána na ostrov Moyenne.

Byl jsem loni v říjnu a žádný ekologický poplatek jsem neplatil. Kdo ho vybírá?
Byl jsem loni v říjnu a žádný ekologický poplatek jsem neplatil. Kdo ho vybírá?
Seychelles’ Tourism Environmental Sustainability Levy Takes Effect as of 01 AUGUST 2023 - Tourism Seychelles
Platí se to při check-inu v ubytování. Platit jste to musel. Nejspíše to už bylo zahrnuto v ceně ubytování. Nicméně není možné, abyste to neplatil. Jak jsem psal záleží nejenom na počtu osob a počtu nocí, ale také, kde se ubytujete. Náš poplatek byl nejvyšší a činil 100 SCR na jednu osobu a noc.
Na Seychellach jsme byli 4 v roce 2023. Praslin 4 noci se snídaní, la Digue 5 noci polopenze, Mahe 4 noci, vzdy hotel u moře s bazénem. 2 krát jsme si půjčili auto, zaplatili celodenní výlet se snorchlovanim a obědem, a se vsemi ostatními vydaji jsme zaplatili celkem 41550 Kč na hlavu. A to jsem měla pocit, že je to drahé. Jídlo je tam levné a výborné u stánků. Nevím jestli to tak podražilo nebo to chce lepší organizaci.
41550/os. do toho počítáte ubytování, letenky, pojištění, eko poplatek, autorizaci vstupu a výdaje tam? Omlouvám se, ale nepíšete pravdu. Ono jenom letenka z Mahe do Praslinu pro dvě osoby stojí něco kolem 500 dolarů a trajekt má podobnou cenu. Organizace s tím nemá nic společného. Jestli chcete bydlet v pěkném místě, tak musíte platit :)
Všechny ostrovy jsou propojeny trajektem cat cocos a celkem okružní plavba přes tři ostrovy stala asi 3000, ted stoji 156 euro. Neberte si to osobně, každý má jiné priority a pro každého má čas jinou cenu.
To už dávno neplatí. Jinak jsem se díval na ty hotely, které mají podle Vás snídani a bazén a takové ceny fakt nejsou. Jste hodně nízko.
Cena 156 eur je za oba zpáteční trajekty Mahe-Praslin-Digue je prave teď na serveru trajektu cat cocos. Bydleli jsme v le grand bleau villas na Praslin se snidani, mountain vue hotel s polopenzi na Digue a chalets des vacances na Mahe. Se všemi naprosta spokojenost. Na Digue jsme měli osobniho kuchaře. Snad to nekomu pomůže v planovani
Škoda, že jste vynechali Praslin a La Digue, ty pláže na La Digue byly opravdu nezapomenutelné.
Mahé jsem na doporučení z cestopisů vynechal úplně :-)
Jinak potvrzuji, že se to dá udělat levněji, samozřejmě se sníženým komfortem. Letěl jsem Praha - Abu Dhabi (3000 akce s Pegasus) a potom běžná cena Etihad do Mahé 8000. Loď Mahé-La Digue-Praslin-Mahé tuším 3000. Ubytka nebyly v únoru problém kolem 2000/noc za dva (obyčejný apartmánek bez bazénu), pětikilčo kolo na týden, autobusy na Praslinu a v Mahé na letiště v podstatě zadarmo a všude skvělé take away jídla za 100 kč. Za 12 dní se vším kolem 35 000 za osobu. Samozřejmě pokud stačí obyčejný ubytka, žádný luxus.
Mahé jsem na doporučení z cestopisů vynechal úplně :-)