Sicílií bez auta aneb pár osobních poznatků
Cestopis z roku 2025 napsal Jezevec
„Ty různé kulturní složky zalijte oslňujícím sluncem, africkou půdou, spoustou prachu a překrásnou vegetací, a máte Sicílii.“ Také to napsal ve svých Italských listech Karel Čapek.
Od jeho návštěvy před více než sto lety se zde toho určitě hodně změnilo, exotické kouzlo podtrhnuté krásnými památkami se ale naštěstí nevytratilo. O tom všem si můžete přečíst v mnoha průvodcích či cestopisech na internetu. Já zde nabízím pár osobních zkušeností z letošní jarní Sicílie, konkrétně z Trapani a okolí, Palerma, Monreale, Cefalù či Isnella a taky Catanie a Taorminy.
Trapani a okolí
Také sem levně létají nízkonákladové aerolinky, třeba z Bratislavy. Z letiště je možné dojet do centra města linkovým autobusem společnosti AST a přes Booking si najít hotel se snídaní, kterou servírují třeba už od sedmi hodin ráno. Bude se vám to hodit, pokud chcete vyrazit veřejnou dopravou na výlet do okolí. V tomto se osvědčil hotel Historico Loft & Rooms Palazzo Adragna XIX. Po dobré snídani máte dostatek času stihnout kupříkladu autobus v 8:30 jedoucí z Trapani ve směru na San Vito Lo Capo. Autobus (také AST) vyjíždí od přístavu a je lepší jít přímo tam s drobným předstihem, jelikož tento spoj může být plnější (další jede až ve 13 hodin). Jízdenku jsme kupovali u řidiče, mohli jsme platit kartou. Vystoupili jsme v Macari a celé dopoledne se věnovali procházce po pobřeží s nádhernými výhledy na z moře „vyrůstající“ Monte Cofano či okolní kopce přírodní rezervace Zingaro. Zpět do Trapani jsme jeli stejným linkovým autobusem. Vystoupili jsme kousek od lanovky, která nás následně dopravila do starobylého opevněného městečka Erice. To se nachází ve výšce přes sedm set metrů nad mořem, je plné pěkných uliček, starých kostelíků a nabízí také krásné výhledy do okolí – na jaře na zelené kopce i pobřeží či nedaleké Egadské ostrovy. Výhodné je, že zde můžete zůstat až do tmy, lanovka vás pak dopraví zas dolů do Trapani.
Palermo
Z relativně klidného Trapani se do daleko rušnějšího Palerma pohodlně dostanete dopoledním Flixbusem. Připravte se na mraky aut, skútrů či elektrických koloběžek a všudypřítomnou omšelost i různé pachy, které barvitě vylíčil ve svých zápiscích už Čapek. Dnes by nejspíše svůj výčet doplnil taky o výfukové plyny z husté dopravy či pach moče pocházející nejspíše z měchýřů pařících Palermanů, Palermanek a dalších návštěvníků centra města. Kozí bobky nahradilo množství psích hovínek, přibyly sladké vůně z cukráren, ale taky ty „street-foodové“ - smažené, grilované i připálené. Do toho všeho pak samozřejmě nesmí chybět závany parfémů mnohdy naparáděných Italů vyznávajících ideál „bella figura“.
Celý cestopis najdete na mém blogu: https://medium.seznam.cz/clanek/...est-155353
Jezevec procestoval 30 zemí světa světa, nejvíce Evropu. Na Cestujlevne.com se přidal před 3 měsíci a napsal pro tebe 9 úžasných cestopisů.