Slasti a strasti Kolumbie

Zápisky z okružní cesty Kolumbií v roce 2022, kde jsme navšívili vše od hor, přes poušť, deštný prales až k moři.

Cestopis z roku 2021 napsal Zagloba

Zážitky pro tebe sepsal Zagloba
Cestopis byl naposledy aktualizován 2022-04-04T12:25:40+02:00

Zagloba procestoval 92 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 2 lety a napsal pro tebe 2 úžasné cestopisy.

3 komentáře

Avatar uživatele Libor_S
Libor_S
před rokem

Pěkný cestopis. Myslím, že zájemcům o okružní cestu po Kolumbii na 3 týdny ukáže, co by mohli vidět a případně ubrat při kratší cestě. Viděli jste různorodé oblasti, akorát z přírodních míst, která by milovníci přírody neměli v Kolumbii vynechat, ne páramo s klejovkami (frailejón, nad hranicí lesa). Nejde srovnávat prales na západním pobřeží, kde se nachází jedny z nejdeštivějších oblastí na světě, s džunglí v NP Tayrona, který leží poblíž pouště Guajira a ještě to bylo na konci období sucha. U pěkných pláží bude samozřejmě hodně lidí a kdo chce navštívit v Kolumbii pláže, neměl by se nechat odradit špatným hodnocením, protože jinde (min. na snadněji dostupných místech) by to asi bylo ještě horší z hlediska přírodních krás a množství lidí. Já tam nebyl, protože jsem neměl čas a čekalo mě pak pobřeží Venezuely.

Když jste jeli ze San Agustínu do Popayánu a bus byl plný, tak jste to místo na severozápad vzali na východ do Pitalita a bus teda jel, pokud jste se nevraceli přes San Agustín, což by byla nejkratší cesta, nejdřív na sever po silnici značené jako nejhorší z možných přes La Argentina? To není 130 km, ale téměř 200 km (zpět přes San Agustín 155 km). Přímá silnice není asi stále vyasfaltovaná po několik desítek km ve výškách kolem 3000 m n.m., ale kromě úseku přes poslední vesnici před NP Puracé se jelo kolem 50 km/h a kamenitá nebyla (stav v prosinci 2012). Já se tam prošel na stezce k Laguna del Buey a po silnici přes park (provoz byl malý), než jel další bus (musel jsem platit o dost víc za 2 lístky, než co stál přímý spoj, pak už na stojáka u dveří). U horní hranice lesa kolem 3200 m n.m. tam byla nejhezčí vegetace, co jsem viděl v horách Jižní Ameriky. Škoda, že jste neměli čas na Popayán (aspoň hodinu se projít v centru). To bylo pro mě spolu se Sucre nejhezčí město Jižní Ameriky (mám rád bílou koloniální architekturu).

Zagloba
před rokem

On ten špatný dojem z Tayrony byl i díky tomu šílenému vstupnému a cenám v parku. Prostě za ty prachy, co jsem tam nechal to nestálo. Na pláži jsme byli ještě v Taganze a nepřipadala mi o moc horší než ta v parku. Ale vše je subjektivní, každý na to má jiný pohled.

K té cestě ze San Agustina - přímo ze San Agustina toho teď moc nejezdí. Busy jezdí z Pitalita a do San Agustina nezajíždí a jedou rovnou na Isnos. Ano, dalo se jet jen na odbočku do Isnosu a tam počkat na bus z Pitalita, ale poté, co den předtím bus nejel, ráno byl plný, zvolili jsme jistotu - jet zpět až do Pitalita na autobusák. Navíc pršelo, tak se nám nechtělo zůstávat někde na odbočce. A ta cesta je 160 km (podle mapy.cz), takže ani těch mých odhadovaných 130 a ani těch 200.

Toho Popayánu je mi taky líto.

Avatar uživatele Libor_S
Libor_S
před rokem

Vstupné do NP bylo už tehdy vysoké všude v Kolumbii (pokud ho v daném místě vybírali, v mém itineráři vybírali jen na 1 ze 3 v El Cocuy a na 6 dní to nevadilo). Raději nejezdi do Číny, protože tam je ve většině NP ještě vyšší.

Takže ty busy jezdí po stejné nejkratší trase (psal jsem o této 155 km), ale asi, že je málo turistů, nezajíždí do San Agustínu a stav silnice se evidentně zhoršil.