Týden plný zábavy v Orlando část 1. = Kennedy Space Center a SeaWorld
Primárně jsme letěli navštívit Universal studia, ale stihli jsme toho mnohem více.
Cestopis z roku 2025 napsala Romana Huskice
Letenky
V předstihu cca 5 měsíců se mi podařilo koupit zpáteční letenky s Norse z Londýna Gatwick do Orlanda s příletem navečer, takže ideálně k překonání pásmové nemoci. Do Londýna jsme pak letěli z Vídně s Wizzem, který nicméně tyto lety ruší a z Vídně odchází :-( Zpáteční cesta (letenky) sobota-sobota vyšla na cca 10.000,-
Auto
Opět v dostatečném předstihu jsem zarezervovala v aplikaci TURO auto, které jsme si chtěli půjčit jen na první dva dny, tedy na cestu z letiště a pak na výlet na Cape Canaveral, ke studiím už nebylo potřeba, neboť jsme měli hotel nedaleko a za každé parkování se platí myslím 15 USD/den. Po příletu do Orlanda jsme dle instrukcí auto vyzvedli na dlouhodobém parkovišti u letiště a za dva dny odevzdali u hotelu (na okně byl připevněn zámeček :-) ) pána pronajímatele jsme vůbec nepotkali osobně, ale vše bylo skvěle zařízené, s Turo mám zatím jen velmi dobré zkušenosti, tak nezbývá než doporučit (2x USA a 1X Skotsko).
Ubytování
První dvě noci jsme bydleli v hotelu kousek od letiště, nic extra, ale bylo to levné a dostačující (cca 300,-Kč/osoba/noc) a pak jsme se přesunuli do hotelu La Quinta Inn by Wyndham Int.drive North, což bylo i se snídaní a cca 1,7 km pěšky ke studiím (jezdí i hotelový shuttle ke studiím, ale později), kde noc byla také za velmi dobrou cenu cca 400,-Kč/osoba.
Itinerář
Přiletěli jsme v sobotu navečír, vyzvedli jsme auto, zajeli nakoupit do Wallmartu ;-) a druhý den, tedy v neděli jsme jeli na Cape Canaveral do Kennedyho vesmírného centra.
Kennedyho vesmírné centrum
Zvažovala jsem nákup vstupenek předem, ale v hotelu jsme objevili časopis "Objev Orlando" kde byl kupónek na slevu 5 USD/vstupenka, který jsme nakonec uplatnili bez potíží na pokladně a přestože byla neděle, nebylo tam přelidněno. Přijeli jsme hned ráno, nasedli na autobusek a tím se nechali povozit po celém areálu. Vždy nás to někde "vyplivlo" a my měli možnost vše na kažém stanovišti dopodrobna prozkoumat. Byli jsme všichni! nadšení všemožnými interaktivními prvky a exponáty. Návštěva nám zabrala celý den a můžu doporučit i pro nepříliš jazykově vybavené (manžel), stejně jako ty, jež se o kosmonautiku příliš nezajímají (můj případ ;-) ).
Pak jsme jeli kouknout ještě na Cocoa beach, kde je peklo zaparkovat zdarma, všude jsou placená parkoviště a navíc musíte mít aplikaci a pomocí ní parkovné zaplatit, tak jsme zajeli k největšímu Jon Surf shopu, kde byla možnost parkovat 90 minut zdarma. Krátce jsme si prohlédli i tento největší surfařský obchod a hned vedle je pak vyhlášený Key Lime Pie, který jsem chtěla zkusit. Koláč výborný, děti si daly zmrzlinu a před obchodem navíc seděl pán se svou ochočenou aligátořicí, o které jsem nechtěla věřit, že je živá a ne jen gumová atrapa :-) Měla růžově nalakované drápky a pán říkal, že s ní chodí do škol a už nesla i prstýnky k oltáři, no zážitek!
Cocoa beach je moc pěkná, historické molo také, je z něj výhled na Cape Canaveral. Oceán byl teplý a i navečer plný plavců. V neděli večer po 18:00 už u mola nevybírali parkovné, tak jsme tam přeparkovali a užívali si krásný večer. Na zpáteční cestě nás pak provázela bouřka a blesky, což už nám ani nevadilo.
SeaWorld Orlando
Na rozdíl od raket jsem spíše toužila vidět kosatky a tak jsme se rozhodli jet další den, tedy v pondělí do Seaworld, ještě půjčeným autem, které jsme měli vracet až večer. Vstupenky jsem kupovala online den předem s tím, že na pokladně jsou jednak dražší a třeba by tam byla fronta, ale navíc byla online "akce", že ke vstupence jsme dostali každý poukaz na 20 USD na útatu v parku. Z této slevy dost ukrojil poplatek za parkoviště, který činil 37USD!! Masakr!
Ještě před návštěvou SeaWorld jsme se jeli podívat na Disney Springs, protože jsem si myslela, že to bude jako v Paříži, kde tato obchodní vesnice přiléhá ke vstupu do Disneylandu, tady tomu tak není a jedná se opravdu jen o obchody a restaurace. Parkovné zdarma a již pěkně halloweensky nazdobeno, tak jen malá (zbytečná) odbočka.
Pak už jsme pokračovali do SeaWorld Orlando, zaplatili jsme oněch nekřesťanských skoro 40 dolarů za parkovné a před vstupem jsme museli u kiosku vyměnit elektronický voucher na slevu za poukaz na 20 USD, ale bez problému a prošli jsme po kontrole zavazadel do parku. Jako první nákup jsme pořídili "bezedný kelímek" za 22 USD, do kterého se dalo v celém parku libovolně čepovat z Coca-cola freestyle automatů pití, ale také ledovou tříšť (což třeba potom v Universal nebylo a platilo se zvlášť.).
Už při příjezdu mě dost zarazilo, že nad park "trčí" velká horská dráha a byli jsme pak tedy všichni překvapení, že to není jen o akváriích a cvičených delfínech, ale také se spoustou horských drah a "kolotočů".
Manžel šel s dcerou na první divočinu MANTA, kde byla sice už ráno po otevření fronta na 40 minut, ale prý ji dost předběhli, když se nezastavovali u akvárií, která jsou součástí této atrakce. Já s druhou dcerou prošla bazének, kde je možné pohladit si a nakrmit (koupit krmení) manty a také bazén kam se chodí na "setkání s delfíny", kteří vykukovali a čekali na první zákazníky :-). Všichni jsme se sešli na první show - delfíny, což bylo moc pěkné, ale podobných jsme viděli už více a tak jsme pak pokračovali dál parkem, zašli do tunelu ke žralokům a přiblížil se čas první show kosatek, to bylo úžasné, zábavné a pro některé i dost mokré ;-)
Po skončení nás to vyplivlo u Expedition Odyssey (nová atrakce od roku 2025), ale nevěděli jsme o co se jedná, tak to šel nejdříve zkusit manžel a odvážnější dcera, vyšli nadšení, že musíme také jít! Je to v podstatě také 3D jízda nad Antarktidou, ale opravdu úžasná i pro menší děti a vychází se do akvária k mrožům, což bylo také boží, moc doporučuju!
Jako další byla na programu lachtaní a vydří show, kterou jsme si také nenechali ujít. Nejlepší byl velký albín mrož a pak cvičená! vydra.
Hned vedle je pak i "výběh" lachtanů, kde je opět možné koupit pro ně žrádlo a nakrmit je, kradou jim to ovšem všudypřítomní ptáci ;-), obého bylo ve výběhu spoustu, začalo drobně pršet... Šli jsme se schovat do Penguin trek, soft horská dráha, která vás vyplivne do "výběhu" tučňáků, kteří jsou opravdu blízko, další úžasná zkušenost.
Pak jsme se procházeli parkem, který už byl také tématicky nazdobený na Halloween (a probíhá tam také "Hororová noc") a došli jsme k Journey to Atlantis, nikdo tam nebyl, tak jsme šli... Mno, mažel to schytal nejvíc a jako by vyšel ze sprchy :-D Říkal, že ve frontě na další horskou dráhu odkapával :-D
Prošli jsme ještě záchrannou stanici kapustňáků, želvičky, delfíny, zběžně nakoukli do Sesame Street, která je cílena na mrňata, takže už pro nás nic. Nevadí, manžel a dcera sjeli ještě Krakena, který byl u východu. Jednu horskou dráhu jsme nestihli kvůli dešti a tím, že opravdu bylo kde koukat za zvířátka.
Jako zlatý hřeb jsme si nechali opáčko show kosatek a opět to bylo zábavné, poučné a pro některé opět veeeelmi mokré :-)
Závěrem si dovolím zhodnotit, že návštěva tototo parku se hodí opravdu pro všechny věkové kategorie a každý si najde to své, navíc zvířátka má snad rád každý a na každé show jsme byli ubezpečováni, že koupí vstupenky přispíváme k jejich ochraně, výzkumu a péči, nezbývá tedy, než doufat, že tomu opravdu tak je!
Romana Huskice procestovala 36 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 7 lety a napsala pro tebe 2 úžasné cestopisy.