Vánoce na Floridě s kachničkou Jarynem 🐥💛
Dvoutýdenní nadupaná jízda přes Miami, Tampu a Orlando (budget 42 000 CZK)
Cestopis z roku 2025 napsal Jaryn
Hey, what's up? 🌞
Když jste všichni tak pitomí, je mi jedno, jestli ta dovolená vyjde, nebo ne. Kdo by taky chtěl trávit Vánoce někde v tropech?!.. tahle Kevinova hláška ze Sám doma se mi vždycky vybaví při plánování vánoční dovolené 🎄🌴 Jáá!! Já chci! Po loňské vychlazené Sicílii si trochu přihrát křidýlka. Navíc tentokrát to zapadá náramně.. naši jsou na Floridě a já jsem v New Yorku.. Kevina necháváme Kevinem a míříme na Floridu! ✈️
Jakmile se v červnu objevila akce portugalských TAP na vánoční termíny Praha – Miami (přestup v Lisabonu) za 9 000 CZK, byly letenky okamžitě naše! Tady nemá smysl cokoliv vymýšlet.. termín – dobrý.. lokace – dobrý.. moře – dobrý.. teplíčko – super! Všechno, co jsem si kdy pod stromeček přál.. vlastně pod palmičku! 🎁🌴
Harmonogram 🔦
Naše těšení začalo už pár dní po nákupu letenek, kdy jsme začali přemýšlet nad tím, co všechno zajímavého se dá na Floridě dělat.. je tu teplo, aligátoři a důchodci 🐊👴 Vlastně ještě na jaře pařící studenti, co mají voraz z vejšky, a v létě období hurikánů, ale ani jedno se nás v prosinci netýká. My si budeme dávat bacha jen na ty důchodce a krokouše 😄
Celý poloostrov je zhruba dvakrát tak velký jako naše republika a za 14 dní není problém udělat větší či menší roadtrip po východním i západním pobřeží včetně Tampy a Orlanda. Obzvlášť když už máme od minula projeto 2,5 tis. km celou Aljaškou a 3,5 tis. km po jihozápadních parcích USA. Objet tenhle lulínek bude na pohodu!
Abychom to zas úplně nehnali a více si užívali teplo a sluníčko na plážích, rovnou jsme se rozhodli vyškrtnout severní část v okolí Jacksonville a zůstat jen na trase Miami – Naples – Tampa – Orlando – Daytona Beach – Miami 🗺️ Co jsme vynechat nesměli, byly jižní ostrůvky Florida Keys pospojované desítkami větších či menších mostů, z nichž sedmimílový Seven Mile Bridge jsme nutně potřebovali vidět, i kdybychom měli dojet jen k němu a zpět.
Přípravy, plány a rozpočet 💰
Jakmile jsme se do plánování ponořili, zjistili jsme, že na Floridě je toho mraky k vidění a náš seznam „must see“ nabobtnal asi na 300 položek, což bychom nedokázali objet ani za měsíc! Po jemné redukci jsme si na mapě odsouhlasili asi stovku finálních špendlíků (včetně různých tipů na občerstvení, parking a levný benzín). Stačilo tedy v jejich okolí zabookovat bydlení, vypůjčit auto a vyrazit! 🚗
Protože naše posádka tentokrát čítala 5 velkých borců a jednu malou kachničku 🐥, bylo třeba dát si záležet na dostatku místa jak v autě tak na ubytování. Ono dva týdny se lámat někde se zkroucenými krky či spát v postelích po třech není moc úžo 😅 Z toho důvodu jsme volili sedmimístný „family van“ Chrysler Pacifica, kam se naskládali všichni i s batožinou a dlouhýma nohama. Za 22 000 CZK včetně pojištění, plné nádrže a druhého řidiče. Špica!
Některé silnice a mosty jsou na Floridě zpoplatněné a mýtné se platí elektronicky skrze systém SunPass nebo TollPass přes tzv. režim Toll-by-Plate (načtením SPZ), ale dá se jim jednoduše vyhnout, když si v navigaci nastavíte jízdu mimo zpoplatněné úseky.. my takhle projeli celý okruh úplně zadara. A i kdybychom zpoplatněné úseky využili, autopůjčovna by nám pak jen zpětně strhla z depositu naúčtované mýtné, plus menší poplatek za zpracování platby 💳
Po dvou týdnech ježdění nám tachometr ukázal 1 777 mil, tedy asi 2 900 km 🚗👍 Musím přiznat, že jsme se ale dost šetřili, protože přejezdy mezi jednotlivými stanovišti byly vskutku pohodové – ten nejdelší asi 3,5 hod, jinak jsme se většinou vešli do 2 hod, což se dvěma zkušenými řidiči a jedním zdatným kachním navigátorem bylo s prstem v nose 😎
Benzín na Floridě vychází na 2,55 - 2,69 USD / galon, což je přepočtem přibližně 26 kaček za litr ⛽ My jsme celkem projeli asi 3 000 Kč, plus nějaké parkovné. Nic závratného.
Dopředu jsme si ještě ošéfovali cestovní pojištění, autorizaci ESTA, vyměnili pár dolárků a pořídili e-sim kartu Airalo do USA 📱💳 Zvládli bychom to určitě i bez internetu v mobilu, ale za pár korun se hodí být tu a tam online.. hlavně kvůli komunikaci s ubytováním, aktuálnímu provozu na silnicích a platbě za parkování pomocí appky nebo QR kódu.
Ubytko klasicky přes Booking.com s možností zrušení rezervace 24 hod před termínem, abychom mohli naše okružní plány příp. lehce modifikovat. V průměru nás hotelový pokojíček pro 5 či menší rodinný apartmán v motelu vyšel na 620 CZK za osobu na noc 🏨💰 Ten nejdražší skoro za 900 CZK byl na ostrově vedle Key West, kde byly ceny za noc vcelku přemrštěné.
A protože bychom nebyli v Americe, mělo každé ubytko svůj vlastní bazén, fitko, snídaně, kávovar a lednici. Nezbytná výbava pro low-cost cestování na Floridě 😊
Nejdráž totiž suverénně vyjde jídlo.. zároveň je to ale nejvariabilnější položka, na které se dá ušetřit až tisíce korun (a přitom nedržet hladovku). Základem je mít bydlení se snídaní.. a naše léty osvědčená stravovací praxe? Namazané toastové chleby na celý den, instantní nudlovky z pytlíku k večeři a celodenní zásoba mrkve 🥕 Ta mrkev je opravdu top! Pár korunová položka, co zasytí a chroupat se dá od rána do večera..
Vezu snad plný auto králíků? 🐰 🐰 🐰
Není to žádný labůžo, ale stravovat se denně po fast foodech prostě není náš styl 🤷 Chce to trénink, ale americké ceny za jídlo jsou docela slušnou motivací chroupat si svou mrkvičku.. jasně, pizzu, burger, bagetu, hranolky a zmrzku jsme si dali, nejsme žádní asketi, ale přeci jen jsme díky tomu stáhli denní rozpočet za jídlo na 150 CZK / os. a ušetřené penízky si hezky utratili jinde 😉
Na čem jsme totiž rozhodně nešetřili byly zážitky.. americký fotbal 🏈, Nascar v Daytoně 🏁, Kennedyho vesmírné centrum 🚀, mořský svět v Orlandu 🐬, to všechno jsme potřebovali vidět! Vstupenky stály majlant a nákup jsme řešili hodně předem.. ale patřilo to k top zážitkům!
Za všechnu tu zábavu a vstupenky jsme za osobu dali asi 15 000 CZK 🎢🎟️ a předem doufali, že se nám celkový dovolenkový budget nepřehoupne přes 50 000 CZK 💰 Přeci jen se stále považujeme za low-cost baťůžkáře, co se z každé dovolené snaží vyždímat co nejvíc, za co nejpříhodnější cenu.
Závěrečné vyúčtování: letenky 9 000 CZK, auto 4 400 CZK, ubytko 8 500 CZK, vstupenky a zábava 15 000 CZK, benzín a parkování 1 000 CZK, jídlo 2 100 CZK.. plus nějaké ty suvenýry. Celkem 42 000 CZK! 🧮 Mooc hezká sumička za 14 nadupaných dní na Floridě! ✨ Nutno říct, že bez toastů a mrkvičky by ten budget byl v úplně jiných výšinách! 🥕😄
Florida Key & Key West (1. den) 🌴🌴
Se sbalenými plavkami, pár tričky a kraťásky v batůžku, pasem a kreditní kartou jsme naskočili do letadla.. 3,5 hod do Lisabonu,10 hod do Miami, 2 hodiny fronta na imigrační kontrole na letišti v USA a 40 min autem na ubytko v Homesteadu.. výživný spánek a vzhůru za dobrodružstvím!
Naše první kroky mířily na jih – projížďka až na Key West, zastávka na Seven Mile Bridge, procházka po městě. Sice jsme díky placenému parkování v Old Town Garage (6 USD / hod) získali jízdenku na místní MHD zdarma pro celou posádku (stačí na automatu vytisknout potvrzení o platbě), ale vlastně to vůbec nebylo potřeba, protože skoro celé městečko dá za odpoledne obejít po svých 🚶♂️
Key West je nejjižnější město pevniny USA, jen 90 mil od Kuby 📍 To je skoro na dohled. Karibská atmosféra, barevné domky, galerie a obchůdky.. Duval Street, Mallory Square, Studios of Key West (zdarma vyhlídková terasa na střeše), maják Key West Lighthouse, Trumanův „bílý dům“ a Hemingwayův dům, barevná bójka Southernmost Point Buoy a spousta dalších.. stojí to za procházku a obdivování alespoň zvenku, nakouknout dovnitř stojí 15 – 25 USD / os.
Počkali jsme si i na všemi doporučovaný západ slunce na Mallory Square a večerní slavnost Sunset Celebration.. pouliční umělci, kouzelníci, artisté, hudebníci, kartářky. V našem případě vcelku chabé a osekané, protože přes Vánoce není sezóna a turistů je pomálu.. což není tak úplně na škodu 🤩
NP Everglades (2. den) 🐊🌿
Sice jsme na Florida Key chtěli strávit o trochu více času a omrknout akvárium, záchrannou stanici pro želvičky nebo si jít zaplavat v azurovém moři, kvůli vyšponovaným cenám ale hned druhý den ráno mizíme pryč.
Příště bychom asi zvážili, zda si na Key Largo nezajít šnorchlovat, protože jinde už příležitost nebyla, příp. se nám nezdálo platit za šnorchlování někde pod silničním mostě v zakalené vodě.. ale neva 🏊♂️
Projížďka po silnici vinoucí se přes jednotlivé ostrovy je na úvod našeho roadtripu perfektní – stále rovně, nic moc provoz a celá cesta za okýnkem byla přehlídkou, kdo uvidí co bizardnějšího.. poštovní schránky ve tvaru kapustňáka, obrovská (ale opravdu obrovská) maketa langusty 🦞, kýčovitá (ale fakt mega kýčovitá) vánoční výzdoba na předzahrádkách.. a do toho na kamenech se slunící velikánský žlutý leguáni 🦎 Pitoreskní výhledy opravdu 😄
Naším cílem tento den byl národní park Everglades, konkrétně indiánská vesnička Miccosukee, vybraná v důkladném výběrovém řízení z mnoha místních firmiček nabízejících projížďky na vrtulových rychločlunech (Airboat Tour) – rozhodující byla cena za projížďku lodí, její trvání, alespoň trochu naučný obsah, příp. nabídka doplňkových aktivit 🚤 Opravdu jsme nepotřebovali vidět aligátoří wrestling ani podobnou zábavnou show. V Miccosukee se dá pořídit svezení (boat ride) za 30 USD / os. a kdo touží pochovat si malého aligátora, tak je možné přikoupit si ještě návštěvu vesničky a jiné srandy 🐊🤷
Myslím, že výsledek výběrového řízení jsme si všichni pochvalovali.. nešlo jen o „zábavnou“ projížďku, kde vás zráchají vodou od hlavy k patě 💦 a řvoucím člunem dělají psí kusy. Náš průvodce byl super znalý aligátoří expert, který nás povozil po okolí a téměř bez zastavení povídal o parku, jeho vzniku a zvířecích obyvatelích. S velkým důrazem nám vysvětloval rozdíl mezi aligátorem a krokodýlem, jelikož se celosvětově tyto dva mazlíci hojně zaměňují. 90 % toho, co člověk potká na Floridě, jsou právě aligátoři.. krokodýli tu žijí také, ale jsou vzácnější. A rozdíl? Podle tvaru čelisti, množství zubů, které koukají ze zavřené tlamy, hmotnosti, barvy a táák.. nic, co byste chtěli zkoumat, když jednomu z nich hledíte do očí 😳
Jako studijní exempláře jsme zahlédli Gator Mama a Big Tonyho, místní krasavce vyhřívající se na sluníčku ☀️🐊
Naples & Fort Myers (3. den) 🏖️
Celá cesta podél parku po silnici US 41 (nezpoplatněná) směrem na Naples je obklopená přírodou a přímo z auta jsou vidět slunící se aligátoři, fakt obrovský kusance, volavky, ibisi a jiní ptáci.. jako na safari 🦩 Hned u silnice jsou odpočívadla a zastávky s vyhlídkami, takže se dá vystoupit a pokochat se pohledem nejen z jedoucího vozu.
Dalším bodem našeho zájmu bylo město Naples.. ne však jeho centrum, které jsme minuli a zamířili do Delnor-Wiggins Pass State Park na pláž. Naples je přímořské letovisko plné pláží, luxusních vilek a golfových hřišť.. taková luxusní vesnička pro movité důchodce, kteří sem jezdí trávit zimu ⛳ Už cestou na pláž jsme potkávali „typické“ postarší párečky ve značkových teplákovkách, jak se procházejí mezi vilkami.. úplně jak z amerického seriálu 📺
Dlouhá pláž s běloučkým pískem plným mušliček je lemovaná pěti vcelku prostornými parkovišti – platí se za vjezd do parku 6 USD / auto, parkování a koupání je v ceně 🏖️ U vjezdu do parku nestojí klasická budka, kde by správce vybíral vstupné do kasičky.. na každém parkovišti je velký boxík, kam se vhazují peníze v obálce. Je tedy potřeba mít přesnou hotovost, nebo platit QR kódem. Sice tu nejsou ani sprchy, ani splachovací záchody, ale pláž je doslova pár kroků od parkoviště a vyblbnout se tu dá na celé dopoledne.
Pár kilometrů severněji je park Six Mile Cypress Slough Preserve – rozsáhlé mokřady přístupné skrze 1,2 míle dlouhou dřevěnou lávku. Platí se pouze parkování 1 USD / hod a je to šikovné místo pro pozorování floridské fauny: aligátoři, želvy, vydry, volavky a jiné i vzácnější druhy. Dominantou jsou vysokánské cypřišové stromy porostlé vzdušnými rostlinami (tzv. španělský mech) 🌳
Manatee park u Fort Myers jsme stihli těsně před západem slunce 🌅 Je pojmenován podle častého výskytu kapustňáků a celý dokola lemován vyhlídkovými plošinami. Že zrovna tady uvidíme kapustňáka jsme moc nepočítali.. park má na svých webovkách informační zpravodajství a webkameru a podle posledních zpráv tu bylo kvůli rekordnímu teplu v posledních dnech i na kapustňáky příliš teplo.. kapustňáci se totiž na zimu stahují k teplým pramenům 🌡️🌊 Parkem jsme prošli spíše sporadicky, fotili si zapadající sluníčko.. dokud se na hladině neobjevila kláda, co pravidelně zajížděla pod hladinu a zase nad ni.. ha! Kapustňák! A hned vedle druhý! Velikánský kus asi 10 metrů před námi.. pravidelně zastrkoval hlavičku a hřbet pod vodu a znovu se vynořoval k nadechnutí. Nadšením jsme ani nedutali.. asi pro to nám ještě na dobrou noc ležérně zamával ploutvičkou a vydal se na kutě. Za to nás ještě čekal večerní program ve Fort Myers 👋
Auto jsme zaparkovali v centru v garáži City of Palms Parking a procházkou došli k zimnímu sídlu Edisona a Forda (Edison and Ford Winter Estates). Vstupenky jsme koupené neměli, navíc už bylo po sedmé večer a tma. Přes Vánoce mají ale prodlouženou otevírací dobu kvůli slavnosti světel – vánoční akci, kdy se celý areál rozsvítí světýlkama ✨🎄 Protáhli jsme se alespoň do neplacené části expozice skrze oobr frontu, omrkli obchod se suvenýry a nejstarší fíkovník banyán v USA zasazený samotným Edisonem. Víc nás až tak moc nelákalo a otočili to směr centrum na zmrzlinu.. údajně nejlepší ve městě 🍦
Sarasota & Myakka (4. den) 🦩🌿
Další den jsme pokračovali v objevování floridské divočiny.. čekal nás Myakka River State Park 🌳 Za vjezd se platí 6 USD / auto a obhlídku jsme začali v návštěvnickém centru, kde stoletá správkyně parku (co pamatuje dinosaury 🦕) na mapičce zakreslila, jak máme celým parkem nejlépe projet a co nevynechat. Uctivě jsme poděkovali, naskočili do auta a popovezli se k dalšímu parkovišti.. už jsme si zvykli.. v Americe je to putování od parkoviště k parkovišti, a když se něco jmenuje „trail“, má to většinou tak 1 až 2 kiláčky, více by bylo na místňáky moc 😄
Hned na první zastávce se před námi otevřel výhled z jak časopisu.. lesknoucí se jezírko, brodící se ptáci, polehávající aligátoři, zelená tráva, tyrkysová obloha, a v tom? Krvavá řežba málem v přímém přenosu! Kam se hrabe Discovery Channel, když aligátor číhá na svou kořist.. až tuhla krev! 😱
Cestou jsou i dvě krátké stezky, včetně visutého mostu a vyhlídkové věže s 360° výhledem na celý park, co vypadá jak ze Spielbergova jurského parku, nádhera! Ibisy, volavky, aligátoři, ptákohad anhinga, vše jako na dlani. Asi dvoumetrový aligátor si polehával na druhém břehu říčky a líně nás pozoroval.. neskutečná podívaná 🤩 V parku jsme strávili 4 hodiny i s obědem a piknikovým posezením. Parkoviště se odpoledne postupně plnila, ale stále bylo možné na pohodu zaparkovat.
Abychom si doplnili zážitky o nějakou tu kultůru, vyrazili jsme z parku do Sarasoty – zdejší umělecký komplex The John and Mable Ringling Museum of Art nabízí procházky historickými pavilony, světovými sbírkami a tropickými zahradami (celý areál 25 USD / os., samotné zahrady Bayfront Gardens 5 USD / os.). Součástí je obrovské stinné parkoviště přímo před areálem, zdarma. A uvnitř? Všude dědečkové a babičky jako nadšení průvodci ☺️
A závěr dne? Koupačka na Siesta Beach.. heboučký píseček, bílý jako sníh! U pláže je zdarma obrovské parkoviště, které se během dopoledne rychle zaplní, ale v době našeho předvečerního příjezdu už začaly davy opadávat ☀️ Přestože stále bylo kolem 26 °C, studený vítr zahnal některé místňáky do zimních péřovek. Zato uprostřed širokého písčitého pobřeží to vřelo.. s večerem se tu rozjížděla bubenická session – kdo měl buben bubnoval, kdo neměl tak tancoval. Průměrný věk 60+ 🤣 Ty snad pařili ještě ve Woodstocku!
Tampa & Crystal River (5. den) 🌊🐋
Dnes jsme vyrazili na sever asi 1,5 h od Tampy na Crystal River, kde jsme měli vyhlídlou maličkou rodinnou firmu Manatee Paddle pronajímající kajaky (mimo sezónu i bez nutné online rezervace) 🛶 Cílem? Pozorování kapustňáků v krystalicky průzračné vodě.. tady je totiž suverénně největší pravděpodobnost, že nějakého uvidíte. Nejprve jsme se pro ověření této skutečnosti zastavili v informačním centru Three Sisters Springs, kde dnešní cedule hlásila 230 kapustňáků, voda 72 °F. Super, jdeme do toho! 🐋
V půjčovně jsme zaplatili pronájem na 2 hodiny (single kayak 40 USD, double kayak 50 USD), vyplnili potřebné formuláře a prošli školení jak „neharašit s kapustňáky“.. tedy, že je vlastně zakázáno úplně cokoliv, včetně sahání na ně. Když uvidíš kapustňáka, vytáhni pádlo a jen pozoruj.. jednoduché. Rovnou jsme dostali i mapičku s doporučenou trasou na 2 hoďky s vyznačením míst, kde kapustňáky určitě uvidíme. Pádla do ruky a vzhůru na vodu! 👍
Spuštěni na vodu jsme pádlovali od doků směrem k teplým pramenům, kde se kapustňáci koncentrují. Už po asi 15 minutách se vedle nás začaly dělat na hladině podezřelé kruhy a čím byla voda více průzračná, tím lépe jsme pod hladinou viděli obrovské tmavé fleky, které pomalu proplouvaly kolem nás. Podle instrukcí jsme vždy přibrzdili, vytáhli pádla z vody a jen čekali, kde se vynoří rypáček k nadechnutí. Za dvě hodiny jsme napádlovali asi 6 km, projeli tři prameny a viděli několik desítek kapustňáků.. nejúžasnější byly plovoucí rodinky, kdy na velkou mámu bylo nalepené ještě kapustňáčí miminko..
Tampa & parky kolem Orlanda (6. den) 🌿🐊
Po dvou nocích v Tampě jsme se začali posouvat směr Orlando, kde bylo v plánu strávit Vánoce 🎄 (tj. Christmas Day 25. 12., kdy je skoro všechno zavřené, kromě zábavních parků). Než jsme Tampu úplně opustili, udělali jsme si ještě malou projížďku a zastavili se na vyhlídce u Bayshore Blvd a Tampa Riverwalk, u námořního muzea American Victory Ship a na stadionu Raymond James Stadium.. ať vidíme i něco z města, když už jsme tu.
Dalším bodem zájmu byl park Circle B Bar Reserve (zdarma) a stezka Aligator Alley – úplná aligátoří dálnice, kde člověk opravdu detailně studuje každou podezřelou větev na zemi, jestli se nezačne hýbat.. tady má i malá kachna pořádně staženej zadek 🐥😯 Ty zubatý potvory tu jsou doslova na kontakt, odpočívající pár metrů od nás či přecházející přes pěšinu.. takže bacha, aligátor má vždy přednost! Nejen ten zprava ☝️
Asi 7 km dlouhou stezku (jsou i kratší okruhy) jsme prošli opatrným našlapováním za asi 2,5 hod, voda kolem byla opravdu vysoko a všude na nás číhaly aligátoří oči.
Kromě aligátorů se tady dá pozorovat i spousta dalších zvířátek.. nás už od návštěvy Myakka River parku fascinovala anhinga.. ptákohad.. co ve vodě vypadá jako had, na souši jako pták, a když si na větvi suší své mokré peří doslova jako Batman! 🦇
Anhinga loví ve vodě ryby tím, že je nabodne na zobák.. a pak na souši se několik minut snaží tu rybu ze zobáku setřepat, nadhodit a celou spolknout (hlavou napřed). Pokaždé, když jsme toto její představení pozorovali, stáli jsme fascinovaní na důmyslností přírody, která každému ze zdejších druhů nadělila něco jedinečného..
A žlutá kachna jen čumí..
Po cestě do Orlanda leží ještě Lake Louisa State Park (vstupné 5 USD / auto) a nás pořád svrběly nohy, že by to chtělo nachodit pořádné kiláčky. Navíc tu je možnost koupání v jezeře.. jedna z mála tady ve vnitrozemí. Tak jsme sem zamířili 📍
U vjezdu do parku jsme dostali mapičku místních stezek – my už předem měli vytipovaný okruh kolem jezera Dixie (Dixie Lake Loop), jenže mapička dost neodpovídala realitě a ani značení v parku nebylo zrovna přehledné.. doporučovaný okruh jsme vůbec nenašli, takže jsme spíše improvizovali a snažili se neztratit 🤣 Co do pěší turistiky byl park ze všech navštívených zatím nejslabší.
Co ale rozhodně stálo za vidění byla pláž u jezera Louisa (Lake Louisa State Park Beach). Moc hezká koupací pláž s písečkem a pozvolným přístupem do vody.. teda až na to, že cestou do vody míjíte varovnou ceduli na výskyt aligátorů. S očima na stopkách jsme se statečně vrhli do vody.. preventivně jsme se drželi asi 10 cm od kraje a vlastně si smočili tak akorát palce u nohou! Ti odvážnější měli dokonce mokré kotníky – fakt adrenalinová zábava 😝 Dál jsme se rozhodně nepouštěli, na to jsme měli moc velké bobky 😅
Navíc jezero samotné vypadalo jako místo vražedného řádění, protože voda v něm byla temně krvavá – nic podobného jsme v životě neviděli 😮 Pravděpodobně šlo o „taniny“, organické látky z rozpadajících se listů, kořenů a kůry. Celé jezero je totiž obklopené močály a cypřišovými lesy a voda má červenohnědou barvu jako slabý čaj, nicméně je plavání v ní bezpečné. My si stejně netroufli a plavky zůstaly suché 🤭
Rock Springs (7. den) 🏞️
Na další den jsme měli předem rezervovaný program přes půjčovnu King's Landing – další výlet na kajakách, 4 hodiny bez průvodce (single kayak 49 USD, double kayak 69 USD), tentokrát na Rock Springs. Kvůli množství lidí, kteří sem denně zavítají, jsme si bookli první ranní termín a na místo dorazili ještě před otevíračkou. Díky tomu jsme na řece byli mezi prvními a kajakem čeřili klidnou vodu v ranním oparu. Top zážitek! 👍
Chladný ranní vzduch nás vehnal do mikin, ale už po 9 hodině jsme se svlékali do plavek a čachtali se v teplém prameni. Kolem nás džungle a divočina, snídající volavky a slunící se anhingy. K tomu křišťálově průzračná voda – hotový ráj na zemi 🌺 Dokud.. se neobjevili další kajakáři.. Korejci, Indové a jiné národy, kteří evidentně poprvé drželi pádlo v ruce 🛶😅 Všichni vysmátí jak leča v záchranných vestičkách a snažili se proplouvat leknínovým zátiším. Smíchy jsme si málem učůrli, jaké grotesky jsme po cestě shlédli. S koupáním jsme tentokrát neváhali.. i kdyby se objevil aligátor, nebyli bychom první chod 🤭
V rukách jsme měli 7 km, když jsme vraceli kajaky, a protože bylo teprve po poledni, zastavili jsme se ještě na procházku v nedalekém Wekiwa Springs State Park (vstupné 6 USD / auto).
Seaworld v Orlandu (8. den) 🎢🐬
S programem na 25. prosince jsme váhali až do poslední chvíle.. většina menších soukromníků má zavřeno, proto jsme se nechtěli pouštět do žádných větších výletů a spíše jsme uvažovali, jak strávit den objížděním zajímavostí v Orlandu. Nakonec jsme si ale odhlasovali místní klasiku.. návštěvu mořského světa.
Důvod, proč jsme s nákupem váhali, byla cena vstupenky (109 USD / os.) a množství lidí, které do parku denně míří. Ještě ze vzpomínky na loňskou dvouhodinovou frontu v Universal Studios v LA nás bolí nohy 🤦 Kosatky ale vyhrály a ráno v 9:00 jsme stáli u turniketu! Auto jsme nechali stát u hotelu (asi 15 min pěšky od hlavní brány) a ušetřili tak díky tomu dalších 37 USD jen za parkovací stání!
Předem jsme si nastudovali časy představení delfínů, kosatek a tuleňů.. to bylo „must see“. Hned ráno jsme se svezli na 3 atrakcích, dokud ještě nebyly velké fronty (čekání max 15 min) – po obědě už časy neklesly pod 75 min ⌛ Podobně byla velká čekací fronta i na občerstvení a s sebou do parku je zakázáno brát si jakékoliv jídlo.. my to zachránili vydatnou snídaní 🍳
A ty nejvíc dojmy? Kraken.. hrůzostrašně vysoká horská dráha, co trvá asi 3 minuty, ale já celou jízdu křičel vkuse na jeden nádech 🤣 První střemhlavý sešup jsem strachy ani neotevřel oči. Ještě teď se třesu..
Delfíni.. jejich představení byl úplně nejvíc zážitek. S pusou dokořán jsem čuměl na skoky, salta, flipy, back flipy a jiné chujovinky, co v tom bazénu předváděli. A jak si to užívali! Už jste někdy viděli nadšeného delfína? Kosatky měly být hřebem naší návštěvy, ale po delfínech už nám papula nemohla spadnout víc.
Na show jsme vždy přišli tak o 20 – 30 minut dříve, abychom si obsadili místa vpředu v zóně dostřiku (splash zone) 💦 Tam je totiž nejvíc srandy! Člověk by netušil, kolik jedno mokré tričko od šplouchnutí ploutví vyvolá radosti.. a nejenom mezi dětma. K tomu jedno oko nezůstalo suché při doprovodných videích o tom, jak je důležité chránit všechny mořské tvory a navracet je do přírody, pečovat o přírodu a zajistit jim podmínky pro přežiti. Dojemné příběhy navrácených zvířátek vyvolají u citlivých jedinců slzavé údolí – alespoň tak odcházím s pocitem, že ty moje penízky šly z části na dobrou věc 💙
Hladoví jsme se odpoledne vrátili k autu, kde jsme měli prozřetelně napakované velké svačiny. Fronty v parku už byly neúnosné a naše bříška kručela stále více.. proto spokojeni, že jsme viděli všechno, co jsme potřebovali, jsme vypochodovali z parku.
Další ubytování nás čekalo v Daytoně, kam jsme dorazili těsně před západem sluníčka a stihli tak za světla ještě předvečerní koupačku.. odkoukáno od delfínů, jsme si střihli i pár tríčků, ale trojité salto s výskokem vzad chce ještě trochu dopilovat 👌
Daytona Beach (9. den) 🏎️🏁
V patek po snídani nastal čas šlehnout si preventivně kinedryl a sešlápnout plyn! Čekal nás chrám rychlosti.. kolébka závodění.. srdce NASCARu.. Daytona International Speedway. V 10:00 jsme stáli v pozoru připraveni na okruhu a každý z nás vyfasoval startovací číslo, helmičku a už jen čekal, až si pro něj přijede jeden z místních šoférů.. ne, žádnej Uber.. NASCAR Racing Experience! 🚦
O co jde? Chevrolet Impala v závodní úpravě.. dovnitř se leze okýnkem nohama napřed, připoutají vás pětibodovým pásem a svezou 3 kola po okruhu rychlostí skoro 300 km/h! Naneštěstí jen doleva, protože jde o klopený ovál a všechny zatáčky jsou levotočivé. A protože jde o zážitkovou jízdu, dávají si fakt záležet.. můj řidič Robert se nejprve poptal odkud jsem, jak se těším a než jsem stačil zamávat svým parťákům, tak mě do sedačky zamáčklo přetížení 3 G.. odlepil jsem se až v cíli.
Mám trochu pocuchaná brka!
"Křičel jsi?" ..zeptal se mě po jízdě mechanik. "Jestli ne, tak to nebyla pořádná jízda!" ..s růžolícími tvářemi jsem statečně odpověděl, že ne.. a už radši zamlčel svůj včerejší řev na Krakenovi, který museli tutově slyšet až tady na okruhu 🙈 Žádný děs v očích, žádný křik, žádné křečovitě zavřené oči.. balada!
Tahle sranda nás stála trochu více peněz (229 USD / os.), ale jako zarytí fanoušci motorismu jsme si tenhle zážitek nemohli odepřít. Krom zrychlené tepovky a sucha v ústech z toho, jak jsem nadšením ani nedýchal, to bylo velmi příjemné svezení a rád bych v jízdě pokračoval a třeba si vyzkoušel i pár předjížděcích manévrů.. kdyby to ovšem nebylo za cenu mojí měsíční výplaty 😬🤣 Takhle jsem se vysoukal ven a odevzdal helmičku.. pustím si to v telce.
Zamávali jsme prázdným tribunám a řvoucí V8 motory nechali za sebou.. zážitek na okruhu ale ještě nekončil! Z jeho druhé strany je návštěvnické centrum s muzeem a obrovským gift shopem.. tady jsme strávili další 2 hodiny. Na komentovanou prohlídku okruhem jsme nešli.. přeci jsme se po něm sami svezli, ale síň slávy 🏆 (Motorsport Hall of Fame) jsme si za 15 USD / os. připlatili.
Naše další cesta vedla na vyhlídku Ponce Inlet a maják Ponce de Leon Inlet Lighthouse. Cestou jsme udělali ještě tématickou zastávku u občerstvení North Turn Cafe – dříve severní zatáčka, která spojovala písečnou a asfaltovou část původního okruhu v Daytona Beach. Rychlá zastávka v Titusville ve Space View Park, ale suvenýry v American Space Museum už jsme nestihli 🚀🌅 Při západu sluníčka jsme dorazili do Melbourne, kde jsme přenocovali – nic levného blíž ke Kennedymu vesmírnému centru se nám zabookovat nepodařilo.. takže ráno opět brzy vstávat, abychom v centru byli před otevíračkou v 9:00.
Ještě jsme si po celodenním sezení naordinovali po večeři zdravotní vycházku a prozkoumali nedaleké nákupní centrum. Ze zvědavosti jsme vlezli do oobr outletu.. a udělali nákupy.. trička Disney, Mickey Mouse, NASA.. nenošené originály za směšné ceny! Včera v oficiálních gift shopech v Orlandu se ceny pohybovaly mezi 29 a 69 USD za kus, tady bylo vše pod 15 doláčů! Nakoupili jsme trika, mikiny, sportovní oblečení.. tohle je konečně naše cenová kategorie! 👍
Kennedy Space Center (10. den) 🚀
Co rozhodně patřilo na náš seznam od samého začátku, bylo Kennedyho vesmírné centrum (KSC). Každý den jsme checkovali, zda náhodou nedojde během našeho pobytu i k odpálení rakety, ale během Vánoc měli prostě všichni veget.
Podle všech doporučení jsme si přivstali, abychom byli na místě už před otevíračkou ⏰ Lístky jsme měli koupené předem přes internet (77 USD / os.) a na místě bylo potřeba ještě zaplatit 15 USD parkovné (pouze kartou).. ale pár minut před devátou už jsme nedočkavě stáli frontu s dalšími ranními návštěvníky. Areál je vcelku velký a krom návštěvnického centra má další dvě stanoviště, kam se musí dojet speciálním autobusem, na který bývá podle recenzí už po 10 h dlouhatánská fronta.. naše kroky tedy zamířily hned ke stanovišti autobusu 🚌 O čem se na internetu nepsalo a trochu nám udělalo čáru přes rozpočet byl nový online rezervační systém na busíky.. nedá se jen přijít a postavit do fronty. Přes QR kód se udělá rezervace pro daný počet lidí a pak se čeká na potvrzující zprávu, že autobus už na nás čeká.. bez potvrzení do fronty nikoho nepustí. Aby to celé mohlo fungovat, tak v celém areálu funguje bezplatná wifi pro návštěvníky. Nám se to povedlo až na druhý pokus, protože celý systém je evidentně nový a ještě nemá úplně vychytané mouchy.. ale NASA to poladí 😎
Při rezervaci busu jsme si rovnou bookli místa i na dvě doprovodné aktivity (Spaceport KSC – projížďka vesmírnou simulací, Hyperdeck VR – akční hra ve virtuální realitě), které byly v ceně základní vstupenky (spousta dalších věcí je pak ještě za extra příplatek).. odpoledne tedy bude o zábavu postaráno.
První zastávka byla Gantry LC-39.. raketová odpalovací rampa přetransformovaná do vyhlídkové věže s multimediálním zábavním centrem. Tuhle část jsme jen tak profrčeli, výhledy fajn, ale více nás zajímala další zastávka – Apollo/Saturn V Center. Kina, rakety, interaktivní expozice.. to by bylo, aby to neměli vymazlený 👍
Naživo jsme viděli i přípravu mise Artemis a monumentální Vehicle Assembly Building – tady se skládají ty největší rakety! 🚀 Budova tak velká, že by se do ní vešla Socha svobody.. čtyřikrát 🗽🏢 A malá kachnička vedle ní vypadá jako.. no.. pidi mini kachnička! 🐥 Projížďka autobusem byla jako výlet do světa sci-fi – míjeli jsme odpalovací rampy, kde stávaly gigantické rakety připravené k letu, a televizní průvodce nám ukazoval místa, odkud startovaly mise Apollo i Muskova SpaceX 🌙
Kolem poledne jsme se otočili zpět do návštěvnického centra, kde na nás čekalo dalších 5 hal, které jsme měli v plánu projít. Stihli jsme to? Ani náhodou! 🤭🤭 Pro nezapálené návštěvníky jeden den stačí, ale pro ultrafajnšmekry jsou lepší dvoudenní vstupenky.. nevadí, vynechali jsme IMAX kino a dvě haly proběhli z rychlíku. Hlavně že jsme stihli raketoplán Atlantis a obchod se suvenýry.. to je must see!
Velkou výhodou KSC oproti jiným zábavním střediskům je, že sem si člověk může donést vlastní jídlo.. my vybaveni batůžkem plným namazaných sendvičů jsme tu díky tomu strávili čas od otevíračky do zavíračky.. včetně večerní dronové show! Celkem 11 hodin zábavy, které utečou doslova světelnou rychlostí.. je to kouzelné místo, kde se sny o hvězdách staly realitou! 🚀🌙
Miami – NFL (11. den) 🏈
Další událost, na kterou jsme se mega těšili a lístky měli koupené už od léta (105 USD / os.), byl zápas National Football League (NFL, Národní fotbalová liga).. místní delfíni proti bukanýrům z Tampy.
Ještě v předvečer zápasu jsme ale řešili jednu menší zapeklitost.. parkování u stadionu. Po zkušenosti s loňským zápasem NBA v Los Angeles, kde chtěli za oficiální parking šílené peníze a my přitom slušně zaparkovali nedaleko od arény, jsme si ani tentokrát parkování ke vstupence nepřipláceli.. 60 USD? Nejsem cvok! 💸🤔 Jenže tady je stadion mimo centrum a krom oficiálního stání, které už teď bylo stejně vyprodané nebo ještě více cenově přemrštěné, se nám nedařilo najít v mapě žádný záchytný bod, kde auto nechat a na stadion dojít.
Už už jsme to chtěli nechat svému osudu stylem "jsme v Americe, to se vyřeší samo", když jsme objevili skvělou vychytávku.. aplikaci Prked, kde místňáci nabízejí volné parkovací místečko u nich před domem za cenu 15 – 40 USD dle doplňkového servisu (voda, led, občerstvení) a dochozí vzdáleností na stadion. To se nám moc líbilo a rovnou jsme si zarezervovali trávníček před červeným domečkem paní Natalie za 20 USD 🏠
Už při příjezdu na místo nám bylo jasné, jakej slušnej vejvar pronájem parkovacího stání při zápasech pro místní obyvatele představuje.. paní Natalie nás už vyhlížela, kromě našeho u ní parkovalo dalších asi 5 aut a podobně to vypadalo u všech sousedů 🚗 🚗 🚗 Ti, co ještě volná místa měli, nebo nepoužívali appku, postávali s cedulema u silnice a předháněli se v tom, kdo uloví další auto. Veselá víkendová zábava!
Zdejší tým Miami Dolphins 🐬 má svou základnu v Hard Rock Stadium, kde jsme se hned u vstupu dali do řeči s postarším uvaděčem. Stačilo říct, že jsme Češi a hned jsme byli jeho oblíbenci. Jak nám vyprávěl, u něj doma v Kostarice totiž Češi často trénují místní fotbalové týmy.. myšleno klasickou evropskou kopanou (tj. soccer), nikoliv americký fotbal.. fotbal tu je jen jeden.. ten s partou urostlých chlapíků v přiléhavých elasťákách, co se strašně komplikovaně snaží dostat šišojdní míč z jedné strany hřiště na druhou 🏈
Sice jsme měli místečka až nahoře na ochozu, ale výhled na hřiště parádní. Ani tak ale nebyl při hře míč pořádně vidět, protože na něm furt někdo ležel a přerušovalo se každých pár vteřin. U amerického fotbalu jde v podstatě o to poponést míč co nejdál, než vás někdo srazí k zemi a zalehne.. no, proč ne 🤷
Zápas skončil vítězstvím delfínů a atmosféra na stadionu gradovala.. dokonce i mě to strhlo a po drobném poločasovém šlofíčku jsem fandil jako o život!
Fort Lauderdale (12. den) 🏖️
Po dnech nabitých akcí a zážitky jsme před sebou měli už jen závěrečné Miami. Protože ubytování v samotné metropoli bylo zbytečně drahé, zamířili jsme složit hlavy do Ft Lauderdale, odkud je to na Miami Beach nějaká půl hodina (když nestojí doprava) 🌴 Ono je celé jihovýchodní pobřeží Floridy vlastně taková velká aglomerace, souvislý pás větších či menších měst, co na sebe navazují, a všude vede pětiproudá dálnice.
Naordinovali jsme si odpočinkový den s koupáním na pláži a vybrali si Fort Lauderdale Beach. Parkování jsme našli v Hugh Taylor Birch State Park (6 USD / auto), odkud je to na pláž jen přes silnici. Koupáním, budováním hradu a chrupkáním na dece jsme tu strávili celé odpoledne. Vyhlášené centrum plné barů a trendy obchůdků jsme si obhlídli jen z auta, večerní procházku odložili a příjemně unaveni se dopravili na hotel 🛣️
Jenže.. když spíte každou noc někde jinde, začnete mít asi po čtvrtém ubytku zmatek v tom, kde vlastně spíte 😝 Patro se dá ještě udržet, ale číslo pokoje už je horší. Když se k tomu přidá celodenní únava, docela snadno se můžete ocitnout na recepci – s kartou a prosbou, že jste zapomněli číslo pokoje.. a to klidně jen ve spodkách! True story!
Miami centrum (13. den) 🏙️
Miami, to jsou ve slunci zářící mrakodrapy, palmy, běloskvoucí pláž, azurové nebe a přepychové vily místních boháčů. A přesně takové jsme plánovali Miami zažít – stačilo vyrazit do centra. Auto jsme nechali zaparkované v College Station Parking Garage (15 USD / den) a prošli si celé pobřeží – Bayfront Park, Bayside Marketplace, Miami Riverwalk a okoukli jsme i basketbalovou arénu Kaseya Center.
K tomu jsme si na odpoledne zarezervovali vyhlídkovou plavbu po zátoce Biscayne Bay (Millionaire's Homes) – předem online přes GetYourGuide (13 USD / os.) 🚤 Veselá průvodkyně nám hned po vyplutí z přístavu začala nadšeně vyprávět o tom, co zajímavého míjíme, a jaká celebrita vlastní kterou vilu. Shakira, Stallone, Banderas, Lopez.. asi to nemají psané na zvonku, ale už víme, kde bydlí 😄 Úplně jak z deníčku paparazzi 📸
Předvečerem jsme se posunuli na Miami Beach – auto jsme nechali v obchoďáku Fifth & Alton (2 hod zdarma) a vyrazili do víru velkoměsta. Se západem slunce se začaly rozsvěcet restaurace a bary na Ocean Drive, až nás oči přecházely 🏠✨ Červená, modrá, zelená.. jeden reflektor vedle druhého.
Miami centrum & Key Biscayne (14. den) 🌴🏖️
Byl tu poslední den a nám na seznamu zbývalo k návštěvě už jen pár míst.. začali jsme ve čtvrti Wynwood pěší procházkou po street-artu (Wynwood Walls). Parkování jsme opět vyřešili v nedalekém obchodním domě, kde chtěli 4 USD za 2 hodiny.
Následoval přejezd na Key Biscayne a poslední letošní koupání, zároveň i naše poslední koupání na Floridě 🏊♂️ Sice se drobet ochladilo a teplota klesla ke 20 °C, i tak byl písek krásně vyhřátý a moře lákalo k návštěvě. Silnice na Key Biscayne je jediný zpoplatněný úsek, který nám autopůjčovna zpětně vyúčtovala (6,50 USD), ale záměrně jsme si tuhle pláž vybrali kvůli zázemí se sprchami a sociálkami.. to abychom nebyli slaní ještě večer v letadle ✈️ Nádhernou dominantou ostrova je bílý maják v Bill Baggs Cape Florida State Park (vjezd 8 USD / auto) a procházka po jeho jižním pobřeží také stojí za řeč.
Spíše ze zvědavosti, a protože jsme měli dostatek času, jsme si udělali ještě rychlou zastávku v Little Havana – malé miamské čtvrti, která je centrem zdejší kubánské komunity. Za nás příliš povyku pro nic – mega moc turistů na jednom metru čtverečním. Všude kubánské kavárny, restaurace, obchody s doutníky – spíše ve stylu pasti na turisty než nějaké kulturní reálie 🐓🚬 🌸
Jako poslední zastávku jsme na doporučení zařadili Doplhin Mall nedaleko letiště.. auto jsme vraceli ve 20:00 a odlet byl plánován po jedenácté hodině večer, proto nám zbývalo ještě trocha času na shopping.. v našem případě spíš jen „window-shopping“. Co nás ovšem nadchlo a kam se určitě zase někdy podíváme byla outletová prodejna Ross – Dress for Less 👕 Tady se nakupuje značkové oblečení jedna báseň 🤩
Co dál?
✔️ Vrátit auto v půjčovně,
✔️ Přesunout se na letiště
✔️ Zbaštit svačinu (tousťák nechci dlouho vidět)
✔️ Už jen čekat na nalodění se směr Evropa
Vlastně ještě jedna důležitá věc.. bylo 31. prosince a naše letadlo, ačkoliv se mělo odlepit od země ještě před půlnocí, mělo hodinu zpoždění, a nezbývalo, než přivítat nový rok přímo na letišti.. hezky nohama na zemi! Sehnali jsme tedy ještě nějakou duty-free drobnost k přípitku a na Gate 16 se všemi spolucestujícími odpočítávali.. 5.. 4.. 3.. 2.. 1.. Happy New Year! 🎉🥂
A když už jsme začali celé vyprávění tím Kevinem..
Kvůli zpoždění jsme si na lisabonském letišti střihli sprintík přes celý terminál.. úplně jako vystřižený ze Sám Doma.. čekali jenom na nás! 🤣
See you later, alligator 👋
A jak shrnout Vánoce na Floridě? 🎄🌴 Je to pecka! 💥 Dva týdny nabité zážitky.. tolik nových věcí a zážitků.. všechno jsme nasávali jak houby. Musím přiznat, že zejména díky důkladné přípravě a nemalým investicím do zábavy, patří tenhle výlet mezi ty, na které budeme vzpomínat s dojetím a možná i slzou v oku 🐥💛 Nikde jinde jsme tak blízký kontakt s přírodou a jejími obyvateli neviděli.
Florida nejsou jen pláže v Miami, rakety na Cape Canaveral a zábavní parky v Orlandu.. je to místo, kde léto nikdy nekončí! 🐊☀️🐬
Sledujte i moje další cestovatelská dobrodružství - tady: https://www.instagram.com/jaryn_...ling_duck/
Jaryn procestoval 41 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidal před 4 lety a napsal pro tebe 24 úžasných cestopisů.
Díky za cestopis Jaryne. My jsme odlétali ve stejný den, jen v 17:00 do Londýna. A taky jsme měli zpoždění.
Každopádně zážitky obdobné, jen jsme nestihli ty kajaky, což nás nutí se ještě vrátit.
Rozpočet jsme měli podobný, je tam draho, ale dá se to řešit. Na druhou stranu, zážitky to všechno vynahradí.
Díky za super cestopis (jako vždy od Vás), který mě ještě více utvrdil v plánech se na Floridu podívat :-)