Vlakem na Rujánu a pak přes historická města plná cihel do Hamburku
Cestopis z roku 2022 napsal Jezevec
Při putování vlakem po oblastech severního Německa můžete navštívit třeba působivé křídové útesy na Rujáně, historická města plná gotických staveb z neomítaných cihel nebo rychle se měnící Hamburk v oblasti starého přístavu.
Cestu až na největší německý ostrov, jehož jméno je odvozeno od slovanského kmene Ránů, kteří ho v dávné minulosti obývali, je možné zvládnout veřejnou dopravou za jeden den a to i z východní části České republiky. Nabízím zde pár tipů, kam se při takové cestě podívat.
Bílé útesy, lesy a moře
Pobřeží Baltského moře není místem, kam jezdí davy turistů bažících po koupání, ale spíše klidnější odpočinkovou zónou, která nakonec okouzlí nejednoho návštěvníka. Nejprve třeba hned po příjezdu na Rujánu do městečka Sassnitz při večerní procházce kolem potemnělé zklidněné hladiny moře, ze kterého sem tam vystupují balvany, na nichž si hoví racci, a pak druhý den při putování po křídových útesech, které už před přibližně dvěma sty lety zvěčnil věhlasný romantický malíř Caspar David Friedrich. Turistika po Nationalpark Jasmund, jak se území německy jmenuje, je nenáročná a kromě pěkných bukových lesů nabízí úžasné výhledy na moře a působivé křídové skály lemující kus pobřeží. Procházet se můžete po stezkách přímo nad útesy, ale i kolem moře po kamenitých divokých plážích. Oboje má své kouzlo a během túry, třeba od nejznámějšího více než 100 metrů vysokého útesu Königsstuhl, můžete tyto možnosti střídat. Oblast je navíc velmi dobře dopravně obsluhována místními autobusy, takže dostat se sem třeba ze Sassnitzu je velmi jednoduché.
Červené cihly plné historie
My jsme během výletu stihli k moři sestoupit také a svlažit si v něm nohy. Ale zároveň jsme trochu spěchali, jelikož na večer jsme měli objednané ubytování už mimo ostrov - v historickém městě Stralsundu. To hned na první pohled upoutá množstvím gotických cihlových staveb, třeba kostelů, které lákají k návštěvě. Stralsund totiž patřil v období vrcholného středověku mezi nejvýznamnější hanzovní města. A v době Třicetileté války se dokázal ubránit třeba i vojsku Katolické ligy, jež byla vedena nám dobře známým Albrechtem z Valdštejna.
Celý článek najdete na mém blogu: https://medium.seznam.cz/clanek/...rku-157830
Jezevec procestoval 30 zemí světa světa, nejvíce Evropu. Na Cestujlevne.com se přidal před 3 měsíci a napsal pro tebe 9 úžasných cestopisů.