Zimní Mallorca? Totálně podceňovaná!
Já a můj přítel jsme v únoru zoufale hledali nějakou levnou destinaci, kam bychom utekli z Prahy – a nakonec padla volba na Mallorcu.
Cestopis z roku 2025 napsala Juliana Leshchenko
A víte co? Nebyl to vůbec špatný nápad! I když si člověk Mallorcu představí spíš jako letní dovolenkovou klasiku plnou turistů, v zimě je to úplně jiný svět. Klid, krásná příroda, prázdné pláže a ceny, které nezabolí. V tomhle videu vám ukážu, kde jsme bydleli, co jsme jedli, a co všechno jsme stihli procestovat – a to všechno bez zbytečnýho stresu a s minimálním rozpočtem. Zimní Mallorca? Totálně podceňovaná!
Den 1: Let Ryanairem, první dojmy a noční pernoctar
Naše dobrodružství začalo na Letišti Václava Havla v Praze – rušnějším, než jsem ho kdy zažila. Fronta na bezpečnostní kontrolu byla nekonečná a my už měli čas nástupu na palubu. Nervozita stoupala – stihneme to vůbec? Tentokrát jsme vsadili na osvědčený Ryanair. Lístky jsme koupili dva měsíce dopředu a dokonce pořídili i samostatný kufr na spacáky a turistické vybavení. Celkem nás let vyšel asi na 205 €. Nad Alpami se nám naskytl dechberoucí výhled a brzy jsme z výšky zahlédli hornatou oblast kolem Palmy de Mallorca – a nadšení bylo na maximu!
Auto jsme rezervovali přes offUGo, web doporučený Čechem žijícím na ostrově. Doufali jsme ve větší Hyundai Tucson, ale nakonec jsme dostali Ford Kuga – a byli jsme nadšení! Cena byla 208 € + vratná záloha 160 €. Všechno šlo pohodlně vyřídit online – doklady i řidičák.
Se západem slunce jsme zamířili na první španělskou večeři… která se nakonec konala v KFC. Ne moc tradiční, ale pistáciová zmrzlina byla božská. Pak jsme se zásobili potravinami – croissanty za 0,50 € byly naprosto neodolatelné.
Na noc jsme našli malé parkoviště pod kopcem přes aplikaci Park4night. Přestavba auta na spaní zabrala víc času, než jsme čekali, a tím jsme objevili nový pojem – pernoctar, neboli spaní v autě. Vítej, vanlife na Mallorce!
Den 2: Malebná městečka a setkání s kozami
Ráno nás přivítal chlad a těžké mraky. Kvůli proměnlivému počasí jsme se rozhodli zůstat blízko civilizace – pro jistotu. Plán? Prozkoumat tři pohádková městečka: Valldemossa, Deià a Sóller.
Samotná cesta byla zážitek – klikaté horské silnice s dechberoucími výhledy. První zastávka – Valldemossa – si nás okamžitě získala. Městečko hrálo barvami, ulice plné květináčů a zeleně působily jako z léta – a to byl únor! A co jsme si ještě všimli? Místní milují kočky! Byly všude, vyhřívaly se na sluníčku.
Pokračovali jsme do Deià – cestou jsme potkali první překvapení: rodinku divokých koz! Pozor na ně – často se pohybují přímo na cestách nebo skáčou ze skal.
Na oběd jsme dorazili do Sólleru. K našemu překvapení bylo i v sobotu málo podniků otevřených – sezóna zjevně ještě nezačala. Nakonec jsme se najedli v přístavu Port de Sóller s výhledem na moře. Krevety a kalamáry na těstovinách zněly skvěle – jen nás překvapilo, že ve Španělsku se špagety často lámají před vařením! V obchodech je dokonce koupíte už nalámané.
Po obědě jsme vyrazili chytit západ slunce. Po setmění už nebylo venku moc co dělat, tak jsme prošli supermarket Eroski – a stal se jednou z největších položek v našem rozpočtu. Na noc jsme zaparkovali u majáku, kde nás uspávaly vlny… a lehký zápach moči ve vzduchu. :)
Den 3: Túra s výhledy a teplá kuchyně
Ráno jsme věděli, že to stálo za to – čerstvý vzduch, ticho, nádherné prostředí. Slunce konečně svítilo a plán byl jasný: túra po slavné Suché kamenné stezce (GR221). Vybrali jsme si jeden úsek a výhledy byly úchvatné – jezera Cúber a Gorg Blau, a v dálce Puig Major, nejvyšší hora Mallorky. Dramatická krajina z vápence byla jako vystřižená z filmu.
Na večer jsme zamířili do Alcúdie a hledali ubytování s kuchyní. Popis mluvil o studiu, ale dostali jsme obrovský apartmán! A přesto jsme nejvíc času trávili v kuchyni – bylo tam totiž nejtepleji. Zimní ubytování na Mallorce bývá chladné, vezměte si přezůvky – my je samozřejmě zapomněli.
Parkování? Popis tvrdil, že je „k dispozici“. Realita? Přeplněná veřejná zóna před domem. Po dlouhém kroužení jsme zaparkovali mnohem dál, což po túře nebylo zrovna ideální – ale i to je součást dobrodružství.
Den 4: Mys Formentor a objev Cala Bóquer
Inspirováni fotkami jsme zamířili na severozápad ostrova – na Cap de Formentor, známý jako „Setkání větrů“. Samotná cesta tam byla neskutečná – horské serpentiny s panoramatickými výhledy na Středozemní moře.
Zastávka u Mirador Es Colomer byla povinná – dramatické útesy a tyrkysové moře tvořily dechberoucí kontrast. Jedna z nejkrásnějších jízd, co jsme kdy zažili.
Z dronu jsme zahlédli skrytou zátoku – Cala Bóquer. Našli jsme malý nenápadný vjezd a odtud pěšky k pláži. Google Mapy cestu neukazují, ale Mapy.cz nás dovedly spolehlivě. Čekaly nás křišťálově čisté vody a divoká příroda – včetně jeskyně ve skalním masivu. Ideální místo na pauzu a oběd.
Večer jsme se opět vydali na nákup do Eroski a koupili si čerstvé kalamáry – prodavač nám je dokonce vyčistil. Ubytovali jsme se ve vile s kuchyní, tentokrát klasické prázdninové. Byla mimo sezónu, takže bazén a terasy zely prázdnotou.
Tip: parkování ve vilách je často placené, ale my jsme našli místo zdarma na ulici. Jen pozor – příjezdová cesta byla prudká, a pokud nemáte jistotu v jízdě s manuálem, může to být výzva! Večeře? Moje premiéra – kalamáry na smetaně s cibulkou. Překvapivě výborné!
Děkujeme, že jste si to přečetli. Natočili jsme prohlídku našeho ubytování a v našem video vlogu na YouTube najdete také všechny jednotlivé platby, které jsme na Mallorce uskutečnili. Vlog je sice v angličtině, ale myslím, že vám jako cestovatelům to vadit nebude. Rádi vás tedy povzbudíme, abyste se na to podívali. Ukazujeme tam ceny i konkrétní věci, které jsme koupili, včetně přesných nákladů.
Juliana Leshchenko procestovala 40 zemí světa světa, nejvíce Evropu a Asii. Na Cestujlevne.com se přidala před 6 měsíci a napsala pro tebe 2 úžasné cestopisy.
Zobrazit profil1 komentář
U nás rozhodně totálně podceňovaná (nejen Mallorca) v zimě není. Byli jsme jednou v listopadu a podruhé v únoru. Občas zapršelo a občas bylo chladněji, ale to vůbec nevadilo, na poznávačku super. V letní sezóně jsme tam nebyli a pravděpodobně tam ani nezavítáme...