Jelikož tu zatím není průvodce, ani obsáhlejší téma, dovolím si založit vlastní.Od loňska lze cestovat do Kazachstánu na 30 dní bez víza. UIA navíc nabízí velkou slevu na letenky zakoupené s předstihem, takže se rozhodujeme, jestli na jaře příštího roku nezaletět do Almaty.Jsme orientovaní spíš na přírodu, než na město, a chtěli bychom navštívit a trochu prochodit okolní hory, parky a jezera.Jak je to tam s infrastrukturou? Je to podobné, jako třeba na Ukrajině?Je třeba se něčeho obávat?Předem děkuji za případné rady.Jiné diskuze o KZ:Astana a Kazachstán https://www.cestujlevne.com/disk...kazachstanKazachstán Kyrgyzstán s UIA https://www.cestujlevne.com/disk...stan-s-uia .

Kazachstán

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Jelikož tu zatím není průvodce, ani obsáhlejší téma, dovolím si založit vlastní.

Od loňska lze cestovat do Kazachstánu na 30 dní bez víza. UIA navíc nabízí velkou slevu na letenky zakoupené s předstihem, takže se rozhodujeme, jestli na jaře příštího roku nezaletět do Almaty.

Jsme orientovaní spíš na přírodu, než na město, a chtěli bychom navštívit a trochu prochodit okolní hory, parky a jezera.

Jak je to tam s infrastrukturou? Je to podobné, jako třeba na Ukrajině?

Je třeba se něčeho obávat?

Předem děkuji za případné rady.


Jiné diskuze o KZ:

0

Je ešte viac krajín kde by to chcelo "průvodce", napr.  Maroko, Rusko. Inak mimo témy z BUD boli nedávno spiatočné letenky za 50€. UIA ak dobre pozerám vidím z Kieva za 110.

0 Citovat

My jsme byli loni v půlce dubna v Almaty a Astaně. Na horách bylo dost sněhu, takže jestli chceš na nějaký treky jel bych později.

Tady jsou naše tipy pro Almaty - https://etabroad.com/cs/kazachst...to-almaty/

0 Citovat

Jak je to tam s policii a uplatky? Chceme pujcit auto a neco projet, ale nevim, abysme neprijeli nakonec chudsi nez ze zapadu. Mate s tim nekdo zkusenosti? 

0 Citovat

My sme v Almaty boli minulý rok v júly a bolo tam už dosť pekelné počasie, nebo bez mraku a teploty 35 - 40°C. A to bolo bežné počasie na toto obdobie. Takže je rozumnejšie asi ísť pred letom. Aj na horách to bolo docela nepríjemné pretože tam tie hory sú dosť bez vegetácie takže na nás celý deň pražilo slnko.

Inak konkrétne v Almaty sme boli 4 dni a dali sme:

Big Almaty Lake - výlet na pol dňa, od prezidentského parku jazdí bus a stoja tam taxíky. Taxikári budú tvrdiť, že bus ten deň nejazdí a možu mať pravdu, u nás fakt ten deň nejazdil a tak sme išli taxíkom, ktorý nebol úplne lacný. Šofér nás vyviezol hore a 2 hodiny tam na nás počkal. Určite sa dá dohodnúť aj inak a rozhodne o cene zmlúvať. Každopádne aj keď bus bude jazdiť tak vás nezavezie až k jazeru, ale aspoň bude potom už lacnejší taxi.

Medeo Skating Rink a okolie - jazdí sem priamo z mesta mestský autobus takže doprava je lacná. V okolí Skating ringu sa dajú robiť nejaké ľahké túry, ale určite sa oplatí zobrať lanovku a ísť vyššie. Lanovka nebola drahá a je rozdelená 3 časti. Posledná časť alebo cesta dole sa neplatí, to už si ale presne nepametám jak to bolo.

Na konci prvej lanovky je spodná časť lyžiarske strediska, z ktorého sa dá robiť túry po okolí a tie už stoja za to. My sme si dali tento jednodňový výlet https://caravanistan.com/kazakhs...ova-lake/. Bol fakt super, ale jak som už písal vyššie tak pre veľké teplo a priame slnko po celú dobu bol docela náročný. Taktiež sa dajú robiť túry na viac dní, je toho na nete dosť.

Druhá lanovka končí u s.N.e.G. Hotel, tam sme bývali. Je to nádherná drevenica a neuveriteľným výhľadom na Almaty a okolie. Rozhodne odporúčam a cena za noc s raňajkami na osobu je určite pod 1000 Kč. Len je tam málo miest tak treba urobiť rezerváciu včas. Inak na stránke https://chocolife.me/ bývajú na tento hotel zľavy 30% (na tejto stránke sú zľavy aj na hotel na konci prvej lanovky).  

Tretia, posledná lanovka končí v sedle u vrchu Shymbulak (tak sa volá aj celé to lyžiarske stredisko) kde je bar 3200 (m.n.m.). Na vrchol vo výške cca 3600 m.n.m. sa dá z toho sedla vyjsť pomerne ľahko za cca 1-2 hodiny. Boli tam skupiny čo po hrebeni z neho pokračovali ďalej na viacdňové túry a vačšinou bez sprievodcu.

Viac sme toho po horách nestihli, každopádne tie hory sú tam fakt krásne a je na nete aj veľké množstvo trás kam sa dá ísť. 

Inak ešte k Almaty a preprave, funguje tam veľmi lacná a pomerne častá mestská doprava autobusmi. Rospisy kedy čo jazdí neexistujú a ani na busoch nie je písané kam to jazdí. Domáci nám poradili aplikáciu 2GIS kde vám podľa GPS presne ukáže na akú zastávku ísť a aký bus ide do vášho cieľa (funguje jak google maps). Podľa toho sme tam jazdili celú dobu a uplne bez problémov. 

Trošku dlhší komentár, ale tak snáď aspoň pomože :)

0 Citovat

diky moc, zide sa v septembri :)

0 Citovat

já bych  to chtěl dát na týden (So - So) Má cenu vzít open jaw do Almaty a z5 z Astany, nebo zůstat spíš jenom dole v Almaty?

0 Citovat

My jsme byli 4 dny Almaty a 1 den Astana a osobně se mi Astana fakt nelíbila. Celý město mi přijde jako pozlátko. Myslím, že je lepší zůstat v Almaty a dělat výlety po okolí.

0 Citovat

Nemôžem zatiaľ porovnávať,ale myslím že ak rozmýšľaš s openjaw návratom z Astanu do Bud s Wizzair, ktorý má odlet v noci, tak kľudne by som daj ranný let z Almaty do Astany a posledný deň sa tam trošku pomotal. Zase ten bizar má svoje čaro.

0 Citovat

Jeste jsem premyslel o Bisheku, ale ta Air Astana ceny jic moc, okolo 100 ecek :(

0 Citovat

Aj my sme v tak urobili, večer prileteli do Astany z Budapešti, na ďalší deň dali expo a hneď večer nočným express vlakom do Almaty, ktorý je inak dosť v pohode s výborným jedálnym vozňom :) čím skôr kúpite lístky, tým sú lacnejšie a vlak je nový a čistý.

Naspäť sme ráno prišli zase vlakom do Astany, popozerali mesto a zašli do nového Múzea Kazachstanu alebo tak nejak sa volá. Všade tam sú  fotky, obrazy a sochy ich  prezidenta😀 ale muzem je inak pekné a oplatí sa tam zájsť.

Centrum mesta potom od prezidentského paláca sa dá prejsť za hodinu. Inak na konci je potom obchodné centrum v tvare jurty kde majú na poslednom poschodí aquapark takže ak niekomu zvýši čas do odletu tak si tam môže skočiť oddýchnuť, vyzeralo to fajn.

0 Citovat

norbic napsal(a):

Jeste jsem premyslel o Bisheku, ale ta Air Astana ceny jic moc, okolo 100 ecek :(

nie je to uz lepsie po zemi? kolko usetri realne lietadlo, 3-4 hodiny?

0 Citovat

Z Almaty do Biškeku maršrutkou za 400,- KGS

0 Citovat

kolko to realne trva? lebo cital som vseljake casove udaje..5-6 hodin je realne?

0 Citovat

Určitě je. Co si matně pamatuju, já to jel slabě nad 5 hodin. Hlavně to jezdí fakt každou chvilku.

0 Citovat

tak to pohodicka

0 Citovat

tonic napsal(a):

tak to pohodicka


Nebo pokud budeš mít jen příruční zavazadlo, mohl bys to zkusit z Almaty na kole nebo krosce  přes průsmyk Kok Ayryk a vyjel by jsi přímo u petroglyfů v Cholpon Ata:-))

Je to reálné, potkal jsem tam Kazachy, kteří to jeli.



dsc-0099.jpg

0 Citovat

 Mám na to i s Kyrgyzstánem týden v květnu (přilétám do Almaty, odlétám z Astany). Mezi těmito městy mi byl doporučen noční vlak - má smysl se někde zastavovat?

0 Citovat

Nám vo vlaku vraveli, že nie. Maximálne na rybolov u toho veľkému jazera, ale to podľa mňa nemá žiadny význam pri takto krátkom pobyte.

0 Citovat

tonic napsal(a):

nie je to uz lepsie po zemi? kolko usetri realne lietadlo, 3-4 hodiny?


to jsem myslel Bishkek - Astana - letadlo 1,5 hodiny, vlak asi 28 hodin :D


jj ten noční vlak Almaty - Astana bude asi nejlepší volba
0 Citovat

28 hodin, to asi nebude jen jedna noc.

 Jednosměrné letenky jsem viděl kolem 1200 CZK, tak asi vlak nemá význam, obzvlášť pokud není nic zajímavého po cestě.
0 Citovat

padrino11 napsal(a):

28 hodin, to asi nebude jen jedna noc.

 Jednosměrné letenky jsem viděl kolem 1200 CZK, tak asi vlak nemá význam, obzvlášť pokud není nic zajímavého po cestě.

Almaty - Astana je asi 13 hodin přes noc - to je cajk, ale z Bishkeku to je masakr

0 Citovat

Tam treba to Talgo vyskúšať na nočnom spoji - ľutujem, že som "ušetril" na letenke :)

0 Citovat

Já vlaky moc nemusím od té doby co jsem dal Indii kolem dokola. 

0 Citovat

Talgo grand class som vyskusal dva tyzdne dozadu a zatial najlepsi vlak, vlastna sprcha v kupe, prvy krat v zivote som sa sprchoval vo vlaku :D

0