Zdravím všechny nadšence! Byla bych moc ráda, kdyby mi někdo pomohl - chtěli bychom se tak na půl roku přestěhovat k moři kvůli zdraví.  Máme několik podmínek, nevím jestli splnitelných.Pod pojmem - ráj, si představuju samozřejmě teplé moře, tropický ostrov atd. :-) ..., ale vpodstatě stačí teplejší moře, bezpečí, zdravotně bezpečné prostředí (třeba jako kanárské ostrovy), dostupnost nákupu čerstvých potravin. Ceny letenek nehrají roli .... 1) Na živobytí včetně nájmu máme tak 25 tis. na měsíc (vím, je to strašně málo :-()2) Musíme být v dosahu alespoň základní zdravotní péče, cestujeme s dítětem3) Chtěli bychom bydlet téměř u moře, stačí skromě, ale se základním EU vybavením, anglicky se domluvíme.Myslíte že má smysl uvažovat nad Asií, nebo si máme rezervovat apartmán v Podhájské na slovensku a nikam raději nejezdit? :-) ... díky moc za tip!!!!!Ocením nápad do které země se vydat a i případný odkaz na konkrétní ubytko.Jedeme 2 dospělí, 1 dítě 3 roky .... máme právě zdravotní problémy s autoimunitou, nedoporučeno žádné očkování ... Moc všem děkuji za tipy: Nároční jinak moc nejsme, třeba bychom si tam pořídili nějaký skůtr, pojištění máme zvlášť, jinak opravdu jenom internet, aby se dalo dělat něco na dálku, jinak opravdu jenom jako půlroční lázně - dovolená, bez práce a klid. .

Chceme se přestěhovat na půl roku k moři – kam?

Založil(a) ve fóru Tipy na ubytování

Zdravím všechny nadšence! Byla bych moc ráda, kdyby mi někdo pomohl - chtěli bychom se tak na půl roku přestěhovat k moři kvůli zdraví.  Máme několik podmínek, nevím jestli splnitelných.

Pod pojmem - ráj, si představuju samozřejmě teplé moře, tropický ostrov atd. :-) ..., ale vpodstatě stačí teplejší moře, bezpečí, zdravotně bezpečné prostředí (třeba jako kanárské ostrovy), dostupnost nákupu čerstvých potravin. Ceny letenek nehrají roli ....

1) Na živobytí včetně nájmu máme tak 25 tis. na měsíc (vím, je to strašně málo :-()

2) Musíme být v dosahu alespoň základní zdravotní péče, cestujeme s dítětem

3) Chtěli bychom bydlet téměř u moře, stačí skromě, ale se základním EU vybavením, anglicky se domluvíme.

Myslíte že má smysl uvažovat nad Asií, nebo si máme rezervovat apartmán v Podhájské na slovensku a nikam raději nejezdit? :-) ... díky moc za tip!!!!!

Ocením nápad do které země se vydat a i případný odkaz na konkrétní ubytko.

Jedeme 2 dospělí, 1 dítě 3 roky .... máme právě zdravotní problémy s autoimunitou, nedoporučeno žádné očkování ...

Moc všem děkuji za tipy: Nároční jinak moc nejsme, třeba bychom si tam pořídili nějaký skůtr, pojištění máme zvlášť, jinak opravdu jenom internet, aby se dalo dělat něco na dálku, jinak opravdu jenom jako půlroční lázně - dovolená, bez práce a klid.



0

Nevím, jak jste nároční na okolní občanskou vybavenost (kultura, sport apod.), ale velmi příjemným místem k životu je Malajsie, minimálně po finanční stránce. Požadavek na konkrétní ubytování byl zcela jistě jen vtip, začněte na Bookingu.

0 Citovat

Asi by bylo dobré doplnit i počet osob a věk a očkování dítěte nebo dětí. 

muf2muf: S Malajsií souhlasím. 

0 Citovat

Zdravím, pojištění máte zajištěné jinak než z těch 25 tisíc? Záleží jaké máte nároky.. Myslím si, že s 25 tisíci přežijete téměř všude v jižní Evropě ale musíte si odpovědět na víc otázek. Budete potřebovat auto? Stačí být celý půl rok u pláže, nikam necestovat? Kolik vás je? Může někdo pracovat, byť na pár hodin týdně? atd. atd. Myslím, že třeba Španělsko ideál, pokud bych chtěl žít na nějaké EU úrovni, trošku cestovat a přivydělávat si.. Konkrétně ve Španělsku jsou náklady na jídlo stejné nebo levnější než v ČR, takže pokud si budete vařit tak pohoda. Nájem ve sdíleném domě nebo bytě od 300 do 600 E (za 600 se dá sehnat dlouhodobý podnájem i celého bytu ale je to o štěstí, případně známostech, bytová situace prakticky v celé EU je děsná...) Pokud je někdo z Vás práceschopný v sezóně v turistických destinací si seženete práci na nějaký přivýdělek... Levnější destinace Řecko, Albánie (Balkán)...

0 Citovat

Za cca 1000 euro mesačne kľudne Bulharsko, Albánsko, Čierna Hora z tých bližších destinácii od jari na jeseň a v zimnom období to urobiť na nemeckého dôchodcu a presťahovať sa na juh Turecka, kde tie hotely mimo sezóny majú nízke ceny.

0 Citovat

El Zorro: O práci nebyla řeč. Pochopil jsem, že chtějí žít z úspor, že to má být dlouhodobá rekreace bez práce.

Taky je otázka kolik peněz mají na dopravu na ono vysněné místo. Albánie je pochopitelně blíž a tedy i dostupnější. Jen si nejsem jistý, jestli se dá Balkán považovat za ráj na zemi podle většinového chápání (tedy prales, palmy, písečné pláže, exotické ptactvo, usměvaví domorodci apod.)

0 Citovat

Pre mňa je balkán raj :)  taký juh Albánska sa plážami kľudne vyrovná vzdialenejsim exotikam. skôr v tej JV Ázii si dať pozor na maximálnu dĺžku pobytu, aby to potom neskomplikovali visa runy, alebo opletačky s úradmi

0 Citovat

muf2muf: No chtějí se přestěhovat k moři kvůli zdraví. Uvažuji teda, že někdo z rodiny je nemocný tak se tam chtějí přesunout všichni. Každopádně máme málo informací a rodina si to stejně musí rozhodnout sama. Balkán je jasný, vyjde nejlevněji, jen válení u moře. Ale nejsem si jistý zdravotní péčí a jinými zážitky... Já tedy uvažoval, tak že by jeden člen (zdravý) mohl 4 hod někde makat, což by rozpočtu určitě prospělo.. Za sebe doporučím Airbnb (s tím, že je dost možné se s pronájemcem domluvit na celý půl rok, zvláště mimo sezónu po tom řada lidí sáhne, delší čas domluvit mimo server Airbnb - lepší cena..) dále skupiny na bydlení na FB v dané oblasti (nutné zadávat v jazyce dané země)

0 Citovat

Co Kanáry? Ty řeší relativně levnou dopravu a není problém si kdykoliv odskočit domů. Otázkou pro mě je, jaký problém vzniká s autoimunitou? Takže si nejsem jist s tou Asií.

0 Citovat

Pak může být zajímavé Maroko. Krásná země, zejména ve vnitrozemí ultra nízké náklady, chutná jídla, zajímavá místa a milí lidé. Hlavně na zimu ideální klima. Létá tam Ryanair nebo je možné trajektem zpět do Španělska. Jenže se tam dá zůstat jen 90 dnů. To bude případ skoro celé jihovýchodní Asie i rady zemí latinské Ameriky.

Vzhledem k tomu, že tam jedete s celou rodinou a ještě s nějakým zdravotním problémem, určitě bude potřeba hodně dobré cestovní pojištění. Třeba v Bangkoku jsou i nemocnice na světové úrovni, ale stojí fakt balík. Pak o 100 kilometrů dál může sloužit jako nemocnice bambusová chajda. Takže třeba to Španělsko kvůli tomu možná vyjde nejlíp. 

0 Citovat

Hele pokud si nechcete ani přivydělávat, tak možná ještě lepší než Španělsko bude Řecko (některý z ostrovů s teplými prameny). Vyjde podle mě o něco levněji a i přesto, že Španělsko je srdcovka, tak na Řecko v tomto směru nemá (ty termální prameny). Většina je zdarma volně přístupná z moře. Kos je jasný ten je provařený ale někde jsem četl o menším Řeckém ostrově, kde se dožívají průměrně nejvíce roků a mají tam také termální pramen obohacen o "radioaktivitu" , rovněž zdarma. Dobré je, že se nemusíte omezovat na léto, kdy je teplo ale v těch pramenech můžete být i v zimě, kdy jsou ve všem příznivější ceny..

0 Citovat

To je jedna z těch otázek typu dala bych si něco k obědu, sama nevím na co mám chuť, ale nesmí to být nic drahého protože jsem na suchu, nesmí to být moc daleko, protože jsem líná na krok a ani nic tučného, protože už teď mám přes 150 kg a nerada bych si zkazila figuru.... 

0 Citovat

inak fakt by som to radsej obmedzil s tym budgetom a narokom na zdravotnictvo (urcite lepsia je "najblizsia" nemocnica v Bulharsku ako na Bali) na juh Europy. Tam sa lahko dostanete aj autom, takze vas nemusia trapit ziadne letenky a obmedzovat sa v bagazi. A tie teple pramene su super napad. Ak niekam na polroka, tak mi povedzme od aprila do oktobra pride "blbost" sa trepat do upotenej exotiky, kde to mozno ani zdraviu neprospeje.

0 Citovat

S kamarády jsme se již před lety shodli, že ideální místo na život je Valencie a její okolí. A mít podobný "problém" jaky ty, hned tam kupuji letenku. 

0 Citovat

Albánie s tříletým dítětem je skvělý nápad... :facepalm

0 Citovat

tam sa rodia rovno vsetci uz dospeli :P Zas z toho Albanska netreba robit predmestie Accry :)

0 Citovat

Tak tam by to byl myslím prubířský kámen na imunitu všem...

0 Citovat

Nezlobte se na mě, ale doporučovat jako vhodnou destinaci, když cestují s dítětem a požadavek je alespoň na základní zdravotní péči (předpokládám dle středoevropského standardu) Albánii nebo Maroko je kravina, to samý JV Asie, s tím, že mají pouze omezený rozpočet a asi nejsou schopni vysázet tisíce dolarů cash v nějakém kvalitním špitále.

0 Citovat

Co třeba ostrov Jeju v Jižní Koreji? Lekářská péče na vyšší úrovni než v ČR, ostrov je krásný,  podnebí sice není tropické, ale srovnatelné například s Chorvatskem, moře krásné čisté, teplota vody na koupání cca od června do října. Nájmy bytů jsou menší než třeba v Praze nebo Brně. A ani nájem menšího domu na venkově rozpočet nezrujnuje.


Ještě lepší variantou ale také dražší je ostrov Okinawa v Japonsku. Podnebí téměr tropické, moře teplé celoročně, infrastruktura, lékářská péče i bezpečnost na nejlepší úrovni.
0 Citovat

Pokud má dítě problémy s autoimunitou a je doporučeno neočkovat, tak podle mě padají v podstatě všechny možnosti s výjimkou jižní Evropy.

0 Citovat

David Eiselt napsal(a):

Co Kanáry? Ty řeší relativně levnou dopravu a není problém si kdykoliv odskočit domů. Otázkou pro mě je, jaký problém vzniká s autoimunitou? Takže si nejsem jist s tou Asií.

Presne. Však ubytovanie nemusí byť priamo na pláži. A nastavaného je tam toho habadej, takže prenájom bytu na 6 mesiacov by nemal byť extra problém.


Tiež juh Španielska, tam je tiež voľných bytov habadej.

0 Citovat

@eremi: To by právě museli pokrýt kvalitním cestovním pojištěním. Otázka je, na kolik vyjde. To tu bude vědět jen málokdo. 

Destinace typu Albánie, Maroko nebo Malajsie možné jsou s tím cestovním pojištěním a v oblasti s dobrým zázemím (zejména zdravotním). Bývají tam ale obrovské lokální rozdíly.

Z praktického hlediska bude určitě jednodušší být někde v Evropě. Skvělá varianta je Španělsko nebo Řecko, pokud se vejde do rozpočtu. Nebo Bulharsko a Chorvatsko. Pak tu jsou ostrovy v EU jako Kanáry nebo Azory. Zdravotní péče OK, lety z Německa nebo Rakouska taky. Těžko si tam ale přestěhují svou domácnost.

U exotik v JV Asii, Africe, Latinské Americe, i když všechno ostatní vyřeší, zbývají problémy s vízy - bývají na 30 nebo 90 dní a někdy ani nejdou za úplatu prodloužit. Z nich bych šahal jen po lokalitách s dobrou dostupností levných letenek, kdyby se něco pokazilo a museli pryč.

Potom je tu ještě možnost vycestovat do zámořských území Francie nebo Nizozemí. Měla by v nich fungovat EU zdravotní kartička a mimoto by tam mělo být zdravotnictví na dobré úrovni. Avšak ne každé zámořské území je také pod plnými předpisy EU.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sp...pean_Union

0 Citovat

jaaaj, to som si nevsimol ten problem s autoimunitou (bola tato info podana neskor pri editacii?) .. tak to meni situaciu.. ja som myslel, ze nejake astmy/alergie... tieto Balkany som odporucal hlavne kvoli rozpoctu pre celu rodinu a relativne dobru dostupnost autom. 


0 Citovat

Mně se strašně líbí, jak tu radí lidi, co sami děti nemají... Tak to napíšu natvrdo, trochu z toho čiší takový ten prvorodičovský naivismus (to nemyslím zle, byli jsme stejní). Tedy předpokládám, že pediatr se vyjádřil, že by bylo dobře někde v čistém přímořském prostředí posílit autoimunitu. Jako sorry, ale radit Albánii, Maroko, ty exotické destinace atd. Tohle je poměrně vážný zásah do rodinného života, proto bych to konzultoval nezávisle s více odborníky a teprve pak to řešil. A narovinu, naše děti jsme brali od 2 let sebou, byly několikrát ročně u moře během roku, včetně exotiky a to rok co rok. Nyní po více jak 13 letech mohu zodpovědně říct, že to na jejich zdraví nemělo nějaký hmatatelný vliv ve smyslu zlepšení zdraví, imunity atd. Trpěly úplně stejně všemi obvyklými i méně obvyklými chorobami, mají alergie, úplně stejně jako děti, které nikde nebyly.

0 Citovat

jasne, deti nemam, skor to hodnotim z pohladu budgetu trojclennej rodiny, dostupnosti a gycovitych fotiek s palmami na plazi. Na jednej strane je extrem ze niekto by na pomyslenie zivota na juh od Rakuska zastrelil uz preventivne vopred a na druhej strane divocina typu  Sasa Jede : https://www.facebook.com/sasajede.cz/

0