Zdravím, v Říjnu se s přítelkyní chystáme do Vietnamu na nějakých 17 dní. Přílet i odlet máme z Hanoje, bohužel. Chtěli bychom se nicméně podívat na co nejzajímavější místa od severu po jih. Chtěl jsem se zeptat na rady jak postupovat. Zda v Hanoji po příletu strávit jen dva dny a jet dále, když se stejně do něj budeme vracet. Nebo mít Hanoj jako střebodob, kde se vždy vracet? Kde by měla vést naše první cesta? Počítám trochu s tím, že ze Ho či mina, bychom přelétli zpět do Hanoje. Díky moc za rady! .

Vietnam na 14 dní

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

20 reakcí

Zdravím, v Říjnu se s přítelkyní chystáme do Vietnamu na nějakých 17 dní. Přílet i odlet máme z Hanoje, bohužel. Chtěli bychom se nicméně podívat na co nejzajímavější místa od severu po jih. Chtěl jsem se zeptat na rady jak postupovat. Zda v Hanoji po příletu strávit jen dva dny a jet dále, když se stejně do něj budeme vracet. Nebo mít Hanoj jako střebodob, kde se vždy vracet? Kde by měla vést naše první cesta? Počítám trochu s tím, že ze Ho či mina, bychom přelétli zpět do Hanoje. Díky moc za rady!

0

Číst umíš? https://www.cestujlevne.com/pruv...nam#pocasi

Říjen je pravděpodobně nejhorší možný termín na střední Vietnam (což cesta z Hanoje do Saigonu v podstatě je), nehledě na to, že cesta Hanoi-Saigon je podle mnohých názorů ta nejhorší varianta, jak "procestovat Vietnam". Takže zůstaňte na severu a vydejte se do hor, kolem Hanoje je toho  kviděné taky dost. Pokud by jste trvali i na tom jihu, tak si prostě letecky odskočte do Saigonu.

Vlakem je to mezi Hanojí a Saigonem řádově 35 hodin cesty.

0 Citovat

V kvetnu jsme byli na podobnym vylete, jen cca 10 dni. Zase jsme pocitali s tim, ze jih urcite nestihneme, takze casovy pres byl asi podobny.

Moje rada c.1: pujcte si auto. Usetri Vam to hromadu casu oproti hromadne doprave nebo i pronajatym autum s ridicem. Pokud jste alespon trochu slusny ridici, nebojte se vietnamskeho provozu. I kdyz Vam Tripadvisor a dalsi chytre diskuze budou trvdit opak, neni to tak hrozne. Ve mestech je hodne husty provoz, ale vetsina jsou motorky a jezdi pomalu a opatrne. A pred autem maji vcelku respekt a vy jste porad chraneni hromadou plechu. Mimo mesto jsou silnice slusne, sem tam necekany vymol. Obecne treba cestou nahoru do Sapy se da jet tak 120km/h v pohode. Lepsi jezdit pres den, kdy nejezdi tolik kamionu.

Da se samzorjeme jezdit vlakem nebo busem, ale je to pomalejsi a kdyz jde o cas.. Auto s ridicem na dane trasy ma zase nevyhodu v nedochvilnosti Vietnamcu..pocitejte s tim ze budete pokazde nejakou hodinku navic cekat. Na vlastni auto si pockate jen jednou a pak uz jezdite kdy chcete a kam chcete.

Sever Vietnamu je "postaveny" tak, ze stredobod bude Hanoj. Ze zajimavych cilu Sapa je na sever, Ninh Binh na jih a Ha Long na vychod. S vlastnim autem objedete pri prejezdech mezi temito misty kolem Hanoje a ustrite dost casu. Hromadnou dopravou budete muset nejspise pres Hanoj vetsinou.

Stejne jako vetsinou, i ve Vietnamu jsme nechali Hanoi jakozto msito prieltu a odletu na konec. Vytvorite si tim rezervu a pokud se neco nekde nepovede, maximalne si neprohlednete Hanoj, ale neuleti Vam zpatecni spoj.

Pro inspiraci z podobne kratke cesty muzete procist clanek o severnim Vietnamu https://www.zajedeme.cz/severni-vietnam/

0 Citovat

Ahoj, já jsem na jih Vietnamu ani nejel, i když jsem měl na Vietnam měsíc, protože mě na jihu nezaujalo nic, co bych chtěl vidět (velkoměstům typu Ho Chi Min a Hanoj se raději vyhýbám). Každý znalec Vietnamu nedoporučuje procestovávat sever i jih zároveň, i kdybys měl měsíc, ale lidi to k vlastní škodě běžně dělají.

Nejlepší je ve Vietnamu sever a střed. Sever má v říjnu ideální počasí (byl jsem tam loni v říjnu téměř 3 týdny), jen rýžové terasy už jsou téměř všechny po sklizni. Střed má období dešťů a statistiky vypadají hrozivě:

https://en.wikipedia.org/wiki/Da_Nang#Climate

Já jsem byl ve středním Vietnamu loni koncem října deset dní a nezapršelo a byla téměř stále modrá obloha včetně výletu do hor. Pokud to chceš risknout, sleduj předpověď počasí a můžeš jet i vlakem. Na noční vlak je třeba kupovat lístky s předstihem, na denní (kterým jsem jel já, ale ty asi nebudeš chtít ztrácet čas) stačí den předem nebo i ten den. Asi není problém sehnat lístek na noční bus.

Na severu doporučuju ostrov Cat Ba včetně 1-denního výletu po Halong Bay a výletu do NP (a koupání na místních plážích). Dále lokalitu Ninh Binh s ubytováním v Tam Coc a plavbou údolím a jeskyněmi z Trang An (dojet lze na skútru či na kole). Na rýžové terasy jezdí většina lidí do města Sapa a okolních vesnic, ale mně se tam nelíbilo až na samostatný výlet ze dna údolí do kopce, kde na nejvyšších terasách končila začátkem října sklizeň rýže (měl jsem to cestou z Číny, jinak bych tam nejel, protože varování jsem četl dost). Jsou i jiná místa s rýžovými terasami, ale ne tak snadno dostupné a s tolika ubytováními jako Sapa a okolí.

K nejhezčím oblastem severního Vietnamu patří Ha Giang, ale není úplně pro začátečníky. Většina lidí si půjčuje motorku (skútr je do hor slabý a veze se i batoh) a jede po špatné horské silnici několik dní, což je bezpečné jen pro zkušené (a v říjnu už tam bývá někdy pod 15°C). Varianta, kterou jsem kvůli horší předpovědi počasí provedl já (byl jsem v busu jediný cizinec), je jet busem do Dong Van, kde jsem si půjčil skútr (tam už stačí) na 1 den na nejhezčí místa okruhu, který jezdí cizinci na motorce. Pokud se necítíte na skútr na horách, můžete si ho půjčit i s řidičem (na 1 den i celý okruh). Dá se jet asi i minivanem s asijskými turisty.

Hanoj si nech na závěr a mezi oblastmi severního Vietnamu se tam ani nevracej, protože bys ztrácel čas. Já tam vůbec nezajel. Snadno se seženou spoje, které Hanoj objíždí.

0 Citovat

Radami superweba bych teda nedoporučoval se řídit komukoliv, kdo není moc zkušený s provozem v JV Asii. Nejde o to, že motorka většinou nezabije posádku auta, ale zabít při řízení místního na motorce je pravděpodobnější než jinde (kromě Thajska) a jistě problém pro kohokoliv a cizince obzvlášť.

https://e.vnexpress.net/news/new...93204.html

120 km/h "nahoru" do Sapy myslíš jako na sever (ono je to teda na severozápad, ale to je jedno)? Tam je asi silnice dobrá, ale vzhledem k tomu, že je nejspíš okolo spousty obydlí a bočních cest a z nich může třeba vyjet dítě na motorce bez rozhlížení i na hlavní, tak to není moc rozumné. Jestli myslíš nahoru do Sapy jako do kopce z Lao Cai posledních 30 km, tak jsi tam snad ani nejel. To jsou samé ostré zatáčky nad srázem.

Jak jsem už psal výše, Hanoj nemusí být středobod a dá se jí snadno vyhnout kromě úvodu a závěru. Vlak nebo bus má výhodu, že se dá jet v noci a ušetří se čas. Standardem jsou na nočních trasách lehátkové busy v uspořádání lehátek 1 + 1 + 1 ve dvou patrech.  Auto by byl problém i na cestu na ostrov Cat Ba (trajekty na převoz aut tam jsou, ale ne moc časté). Silnice v okolí Sapy nebo za Ha Giang jsou v některých úsecích sjízdné spíše jen pro terénní auto zvlášť po období dešťů, i když za sucha to s možným drhnutím podvozkem projede i běžné auto. V méně turistických oblastech to bude asi ještě horší. Při dobrém počasí, které tam v říjnu většinou panuje, je motorka na užití si Vietnamu ideální, ale raději jen na ježdění po okolí s delšími přesuny busem či vlakem. Zavřít se do auta s klimatizací ubírá k vlastní škodě část zážitku z návštěvy země v tropech.

0 Citovat

Mockrát všem díky za rady. Musíme to pořádně promyslet jakou strategii zvolíme. Zustat na severu, severovýchodě zní poměrně rozumě. Saigon mě láká hlavně z důvodu jídla, vietnamská kuchyně je pro mě minimálně stejně postavená jako její příroda a Saigon je co jsem vyčetl hlavní město Vietnamské kuchyně. Takže budu o víkendu plánovat a plánovat.

0 Citovat

No, zrovna u vietnamské kuchyně můžu s klidem říct, že to co dostaneš tady v Česku je to co se týče kvality srovnatelné, někdy i lepší, než přímo ve Vietnamu... 

0 Citovat

V Ho Chi Minh mi jídlo nepřišlo ani lepší ani horší než jinde ve Vietnamu, takže pokud tam chceš jet kvůli jídlu, vykašli se na to. V samotném městě toho moc není. Pouze taková ta atmosféra gigantického města. 

0 Citovat

Rozdíly v jídle mezi severem a jihem určitě jsou viz např.:

https://theculturetrip.com/asia/...-southern/

Otázka je, jestli má smysl letět tam a zpět na pár dní kvůli tomu, aby si to člověk mohl vyzkoušet na místě, když jistě půjde najít v Hanoji (a možná i v ČR) dobré restaurace s jídlem nebo způsobem jeho ochucení typickým pro jih.
0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Radami superweba bych teda nedoporučoval se řídit komukoliv, kdo není moc zkušený s provozem v JV Asii. Nejde o to, že motorka většinou nezabije posádku auta, ale zabít při řízení místního na motorce je pravděpodobnější než jinde (kromě Thajska) a jistě problém pro kohokoliv a cizince obzvlášť.

https://e.vnexpress.net/news/new...93204.html

120 km/h "nahoru" do Sapy myslíš jako na sever (ono je to teda na severozápad, ale to je jedno)? Tam je asi silnice dobrá, ale vzhledem k tomu, že je nejspíš okolo spousty obydlí a bočních cest a z nich může třeba vyjet dítě na motorce bez rozhlížení i na hlavní, tak to není moc rozumné. Jestli myslíš nahoru do Sapy jako do kopce z Lao Cai posledních 30 km, tak jsi tam snad ani nejel. To jsou samé ostré zatáčky nad srázem.

Jak jsem už psal výše, Hanoj nemusí být středobod a dá se jí snadno vyhnout kromě úvodu a závěru. Vlak nebo bus má výhodu, že se dá jet v noci a ušetří se čas. Standardem jsou na nočních trasách lehátkové busy v uspořádání lehátek 1 + 1 + 1 ve dvou patrech.  Auto by byl problém i na cestu na ostrov Cat Ba (trajekty na převoz aut tam jsou, ale ne moc časté). Silnice v okolí Sapy nebo za Ha Giang jsou v některých úsecích sjízdné spíše jen pro terénní auto zvlášť po období dešťů, i když za sucha to s možným drhnutím podvozkem projede i běžné auto. V méně turistických oblastech to bude asi ještě horší. Při dobrém počasí, které tam v říjnu většinou panuje, je motorka na užití si Vietnamu ideální, ale raději jen na ježdění po okolí s delšími přesuny busem či vlakem. Zavřít se do auta s klimatizací ubírá k vlastní škodě část zážitku z návštěvy země v tropech.


My si auto pujcujeme prakticky na kazde ceste. Vetsinou podnikame pomerne kratke vylety a ono to usetri dost casu. Pravda je, ze clovek prijde o tu cast zazitku cestovani mistni dopravou s mistnimi, ale zase mas naprostou svobodu pohybu. Navic vic verim ridicskym schopnostem svym a  lidi, ktere znam, nez neznameho Vietnamce s minibusem..a kdyz jsem videl jejich styl rizeni, jen me to v tom utvrdilo.

Ten clovek z pujcovny rikal, ze uz si to auto bez ridice pred nama 2 lidi pujcovali a vzdycky vsechno ok :)

Pravda, ze doprava ve Vietnamu je klidnejsi nez v Thajsku, ale i v Thajsku je celkem v pohode. Clovek musi byt jen opatrny, nejezdit moc rychle a koukat vsude kolem sebe a hodne troubit, kdyz nejaky mistni dela nejakou kravinu.

Cestu do Sapy myslim od Hanoje az do Sapy. az do Lao Cai je to v podstate dalnice - 2 pruhy v kazdem smeru, sem tam vetsi vymol (proto si myslim ze se v tom spacim autobusu moc nevyspis). Chce se to drzet pokud mozno v levym, skutry jezdi po krajnici a tim se minimalizuje riziko srazky. Trochu problem je ze to delaji i kamiony a ty je tedy treba opatrne podjet zprava..ale oni to znaji a pocitaji s tim.

Trajekty pro auta na Cat Ba jezdi asi kazdou hodinu z Cat Hai (pozor na internetu jsou vsude zastarale informace, ze je treba jet dvema trajekty, nejdriv na Cat Hai a pak na Cat Ba..uz to tak neni, autem dojedes az na trajekt na Cat Hai). Jsou to stejne trajkety, ktere tam vozi autobusy s turisty z Hanoje. Druha moznost je ze sevru z Dao Tuan Chau. Tam jich jezdi nekolik denne a jsou o dost drazsi(=myslim asi 120CZK na osobu pri ctyrech lidech v aute), na druhou stranu projizdi mezi spoustou malych ostruvku a cesta je tak zajimavejsi. Btw. dalnice Hanoi-Hai Phong je moderni, oplocena bez skutru a jeji stav bychom mohli Vitenamcum zavidet.

Samozrejme jsme meli nejake SUV pro pripadne jezdeni po hrosich cestach, ale nakonec to nebylo ani moc potreba.

Ja bych se do toho provozu bal spis na motorce.

Kazdopadne si vyridte mezinarodni ridicak, i pro pripad jizdy na motorce. Uz jen kvuli pripadnemu zraneni a reseni z cestovniho pojisteni.

0 Citovat

Já jsem jel spacím busem jen na trase Ha Giang - Hai Phong a v pohodě jsem se vyspal (ještě nás pak nechali v závěru noci dospat v busu na autobusáku).

Pro zkušené s provozem v JV Asii je řízení auta tam bezpečnější, ale to většina lidí není. Blíže k Evropě má z JV Asie Malajsie. Jezdit na motorce po hlavních silnicích ve Vietnamu moc bezpečné není, ale většina jezdí jen na méně frekventovaných po okolí ubytování. Projezdil jsem na skútru okolí Danangu (1 mil. obyvatel) včetně hlavních silnic a jízdy podvečerní dopravní špičkou za tmy přes celé město a v pohodě, ale autem bych se v té špičce spíš bál, že nějakou motorku sejmu. Na motorce jde vnímat své okolí lépe.

0 Citovat

My na Motorce jezdili všude kromě Saigonu, kde jsme to nepotřebovali - tzn. Dalat, Buon Ma Thuot, Vung Tau, Phan Rang. Mezinárodní řidičák jsem sice měl, ale měl jsem tam zapsaný jen auto, protože na motorku nemám. Nikdo jej sice vidět nechtěl, ale kdyby se něco stalo, tak by to byl průser... 

0 Citovat

Nerozumím jak někdo může doporučovat půjčení auta po celou dobu pobytu. Svobodu pohybu vykoupíš neskutečným stresem z toho co se může stát(zkus dát na youtube hanoi peak traffic), kde zaparkuješ a nemůžeš si dát ani pivo. Zastavovat u vyhlídek, udělat si fotku a zase zpátky do auta, to mi připomíná ty 50 členný čínský skupinky turistů. Levné autobusy, vlaky, po městě grab motorky za 10 korun... To se ti asi vryje do paměti víc, než že si půl dovolené strávil za volantem. 

Rozumná se mi zdá maximálně motorka na venkově a zajet si do přírody - ale ani to není potřeba, vždycky se dá domluvit s místními. 

0 Citovat

Každý hledá něco jiného. Někdo chce navštívit co nejvíce míst, někdo zase nasát atmosféru.

Za největší riziko řízení považuji to, že v těchto zemích je viníkem nehody takřka automaticky cizinec. Daleko méně tam funguje smysl pro objektivní spravedlnost, jak ho známe v naší západní civilizaci. 

0 Citovat

T napsal(a):

Každý hledá něco jiného. Někdo chce navštívit co nejvíce míst, někdo zase nasát atmosféru.

Za největší riziko řízení považuji to, že v těchto zemích je viníkem nehody takřka automaticky cizinec. Daleko méně tam funguje smysl pro objektivní spravedlnost, jak ho známe v naší západní civilizaci. 

Ale zase - kdo chce kam, pomozme mu tam! 

(že je to volovina je víceméně jasný...)


0 Citovat

Áčko napsal(a):

Nerozumím jak někdo může doporučovat půjčení auta po celou dobu pobytu. Svobodu pohybu vykoupíš neskutečným stresem z toho co se může stát(zkus dát na youtube hanoi peak traffic), kde zaparkuješ a nemůžeš si dát ani pivo. Zastavovat u vyhlídek, udělat si fotku a zase zpátky do auta, to mi připomíná ty 50 členný čínský skupinky turistů. Levné autobusy, vlaky, po městě grab motorky za 10 korun... To se ti asi vryje do paměti víc, než že si půl dovolené strávil za volantem. 

Rozumná se mi zdá maximálně motorka na venkově a zajet si do přírody - ale ani to není potřeba, vždycky se dá domluvit s místními. 

Auto na celou dobu je asi nesmysl, vzít si ale auto na cestu Hanoi-Sapa, okolí Sapa... může být dobrá alternativa. ušetří to spoustu času, je to pohodlné a bezpečnější než motorka, zvláště pro někoho kdo nemá řidičák na Ačko. Do města je to samozřejmě blbost a do peak traffic v Hanoji se bude s autem vrhat jen blázen. 

Mám v Asii (Thajsko, Malajsie, Kambodža) najezděno dost kilometrů autem  na motorce a že by to byl neskutečný stres tedy nemůžu říct. Třeba cestu Chiang Mai - Pai jsem si užil určitě lépe (pneumatiky si to moc neužívaly) než lidi v (mini)BUSech kde na tuto trasu je základní výbavou blicí pytlík. 


0 Citovat

Z vlastni zkusenosti si myslim, ze auto je hloupost... Hromadna doprava ve Vietnamu je super, nikdy jsme nemeli problem se nekam dostat (a to jsme vymeli i hodne odlehla mista, kde mistni obyvatele turistu nevideli). Jeli jsme mestskym autobusem, dalkovym autobusem, spacim autobusem, minibusem, vlakem, trajektem, speedboat, riksou, na pujcenem skutru z pujcovny, na pujcenem skutru od mistnich, vyuzili jsme i vnitrostatni aerolinky. Vzdy byla cesta bez problemu.. spaci autobus do Sapy dokonce dorazil o par hodin driv (bylo by to super, kdyby nebylo 3 rano :D ). Vubec jsme nevyuzili svezeni mistnima na motorce a klasicky taxik jsme vyuzili snad jen 2x. Hodne jsme chodili pesky, nebo prave cestovali hromadnou dopravou. Dokonce i z letiste v Hanoji do hotelu jsme jeli autobusem.. cesta z letiste na hotel nas stala asi 14 Kc na osobu a byla to hrozna zabava. :) Po priletu jsme zustali par dni v Hanoji, potrebovala jsem si tu neco zaridit a chteli jsme se aklimatizovat, pak jsme jeli do hor - Sapa, pak jsem se vratili do Hanoje a pokracovali smerem na jih.. nejdal jsme dojeli do Hoi An. Zpet domu jsme leteli opet z Hanoje, kam jsme preleteli letadlem z Da Nangu. Rozhodne doporucuji si projit Hanoj treba po priletu a potom cestovat dal.. myslim, ze mit Hanoj jako stredobod a vracet se tam behem pobytu nedava smysl. 

Vietnam je hrozne flexibilni, lidi jsou ochotni pomoci ve dne, v noci.. a jak jsem jiz zminila doprava je tam skvela, takze da se rict, ze nic neni nemozne a je mozne menit a tvorit plany z minuty na minutu, nikdy se nam nestalo, ze by jsme hodiny nekde cekali.. vzdy jsme prisli a do hodiny odjizdeli (mozna jsme meli jen stesti). Asi bych doporucila si vytycit par mist, ktere chcete opravdu moc videt a zbytek planovat behem cesty.. bavte se s mistnimi, ptejte se mistnich, ptejte se turistu, ktere potkate, kam jit, nejit..  a nebudete litovat. :) 

0 Citovat

S rozsirenym nazorem, ze auto ve meste typu Hanoi je spis na obtiz, mohu souhlasit. My byly v Hanoji den a vcelku mi to stacilo, nejsem moc na mestskou turistiku. Mimo mesto ma auto radu vyhod, ktere alespon u me prevazuji nad nevyhodami (jedinou vidim asi v tom, ze jsme nenasali tu atmosferu mistnich spacich vlaku a autobusu, coz muze mit taky neco do sebe).

Co se provozu a bezpecnosti tyce..mozna to na videu vypada hrozne, ale ten provoz ve mestech je pomaly a tedy pravdepodobnost nejake fatalni nehody pomerne mala. Maximalne nejaky skrabanec na aute od skutru. A mimo mesta je provoz pomerne ridky.
0 Citovat

Bral jste si nekdo v Ha Giang ke skutru i pojisteni nebo si myslite ze je to zbytecny?

0 Citovat

Stejně jako u jakéholiv pojištění si sám musíš rozhodnout, jestli raději zaplatit menší částku předem nebo možná mnohem větší v případě nehody či škody. Jestli se ptáš kvůli tomu, že se rozhodneš podle náročnosti a rizikovosti okruhu, tak je to horská silnice, často úzká, hrbolatá se serpentýnami a srázy. Na úseku do Dong Van je celkem dost aut a náklaďáků (ale ne zas tak moc v porovnání s hustě obydlenými oblastmi).

Já jsem jel busem a půjčoval jsem si skútr jen 1 den na okolí Dong Van. Pojištění mi nenabízeli a při opatrné jízdě by ani nebylo tolik třeba (provoz je tam minimální). Doporučuje se s ohledem na terén motorka s poloautomatem.


0 Citovat

Taky sem už po vlastní zkušenosti jen pro sever a střed Vietnamu. Je to ta nejhezčí část. Na severu se dá vydržet klidně přes měsíc. Jestli hledáš inspiraci na 17, tak se podívej klidně sem na poslední 3 komentáře: https://www.cestujlevne.com/disk...-22-2-2019

0
20 reakcí