Ahoj, v půlce ledna se poprvé chystáme do Athén, máty tipy, co rozhodně neminout?  .

Athény

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Ahoj,

v půlce ledna se poprvé chystáme do Athén, máty tipy, co rozhodně neminout? smiley

0

Tak asi klasiku centrum od parlamentu(Syntagma) směrem na Monastariki odtud k Akropoli - přímo Akropoli bych za 12 eur skoro vynechal,stejně je to samé lešení. Prošel bych ten spodek Hephaestus,Agora atd. vstup 4 eura(jinak toto je v ceně vstupenky na Akropoli za těch 12).

Určitě Lycabetus bomba výhled (viz foto) můžeš jet lanovkou(já jel nahoru za 5 eur) a dolů pak pěšky.

Za návštěvu stojí Panathenaic Stadium(kousek od Syntagmy vstup 5 eur) a rozsáhlé Olympijské centrum.

V Pireusu nic není a jezero Vouliagmeni je v lednu také o ničem - mimochodem leden na Athény je snad nejhorší měsíc to tam fučí a často chčije ..

Pokud fandíš sportu tak neopomenout nějaký ten fotbal!

0 Citovat

v tych 12€ su ale este aj vstupy do dalsich pamiatok po meste. Je tam takych 5 alebo 6 kuponov ( cize 5/6 pamiatok) a v kazdej ti jeden odtrhnu.

0 Citovat

A musí se na ty památky v balíčku za 12 euro jít v jeden den nebo se to dá rozložit do více dní?

0 Citovat

da sa to rozlozit na viac dni a urcite tych 12 eur za to stoji!!! Ateny su jedno z najuzasnejsich miest v Europe a urcite stoji za to napr Narodne archeologicke muzeum.

Co sa tyka toho kombinovaneho vstupneho - plati okrem Akropoly aj na Olympieion, rimsku agoru, hadrianovu kniznicu, grecku agoru - vsetky stoja za navstevu. Panathinaiko stadion je tiez super.

odporucam este Kerameikos pohrebisko... Lycabettus odporucam takisto, naozaj super vyhlad ako bolo uvedene...

Inak na Akropoli su uz hodne len kopie, takze ak chcete vidiet originaly (napr sochy z Erechteionu) tak odporucam Muzeum Akropoly (hned po akropolou)... vstupne sa tam plati osobitne

0 Citovat

Nechci nijak shazovat tipy ostatnich nebo kazit vylet, ale Atheny jsou pro me asi cislo 1 co se tyce nejvetsiho zklamani z Evropskych destinaci - byl jsem uz 2x, pokazde velke zklamani, urcite stoji za to vylezt na Akropolis, ale jinak spis preskocit na letadlo / trajekt a hura smer ostrovy.. V lednu / unoru bych rozhodne dal prednost Istanbulu..

Nicmene nedavno jsem videl celkem hezky dokument o off the beaten path mistech v okoli Aten a rozhodne bych jim jenom kvuli tomu rad dal jeste nekdy v budoucnu sanci smiley

0 Citovat

A dá se stihnout za 2 dny v březnu tohle všechno? Udělal jsem si takový itinerář (dovniř muzeí se nechystáme):

1.den (přílet ráno okolo 9 hod): Syntagma - parlament - Národní zahrada - Prezidentský palác - Zappeion - chrám Olympeion - Hadriánův oblouk - Panathénajský stadion - Akropole - Římská agora - Řecká agora - Kerameikos - náměstí Monastiraki - Lykavittos - Filopappou

2.den (odlet večer kolem 23 hod): Syntagma - náměstí Omonia - Národní archeologické muzeum - Olympijský stadion - Karaiskaki stadion - přístav Pireus + návštěva nějaké pláže (Glyfada nebo Alimos ne koupání, jen tak se projít po pláži)

Popř. co přidat nebo ubrat. Díky moc.

0 Citovat

Určitě se to dá stihnout bez problému, plán na první den je v podstatě v okruhu nějakých 2,5 km. Byl jsem tam minulý týden a první den jsem prošel to samé co plánuješ ty s výjimkou Fillopoppova pahorka (vypadalo to, že to je od Akropole celkem kus) ale zase jsem k tomu stihnul i vnitřek Muzea Akropole (ten je tak na hodinu). Na Lykavittus jsem pak vyjel lanovkou akorát na západ slunce a to byl můj poslední bod ten den.

2. den je taky časově úplně bez problému, k návratu na letiště je pak možné využít autobus x96, který jezdí z Pirea na letiště podél pobřeží a staví prakticky každých 500 metrů podél celého pobřeží souběžně s tramvajovou tratí, takže je možný nastoupit kdekoliv rovnou z pláže. Jinak v přístavu Pireus prakticky nic není, jenom zakotvený velký trajekty, bezdomovci a špína, ale zase je tam k vidění typický přístavní ruch.

Z pláží doporučuji Kalamaki u stejnojmenný zastávky tramvaje, je čistá a jsou na ní volně k dispozici plážová lehátka. V moři se dalo před týdnem koupat bez problému, vzduch měl nějakých 20 stupňů a voda údajně 15, nicméně mně tak studená nepřišla a 10 minut se dalo plavat v pohodě, v březnu si myslím, že bude ještě tepleji. Jinak na pláži byla spousta Athénských důchodců, kteří se opalovali plno se jich i koupalo v moři, někteří v tý vodě snad byli i přes hodinu v kuse, takže žádná ledová voda smiley Krásný kus pobřeží je u konečný tramvaje Askllipiio Voulas, je tam takový výběžek na kterém jsou skály a mezi nima písečný pláže a nikde nikdo.

0 Citovat

A pokud bych jel tím busem x96, tak jak je to s provozem ve čtvrtek večer? Není tam v tu dobu dopravní zácpa?

0 Citovat

Išiel som z letiska na Syntagmu busom o 16 h počas generálneho štrajku, keď nejazdilo metro, a trvalo to cca 1:10-1:20. V meste bola hustá premávka, ale zápchy sa moc netvorili.

0 Citovat

Myslím, že na téhle trase zácpy nehrozí. Je to čtyřproudová silnice podobná spíš naší dálnici a nevede do centra Athén, spojuje akorát letiště s pobřežím. Podle jízdního řádu trvá jízda autobusu z Pirea 90 minut, my jsem nastupovali u konečné stanice tramvaje v Glyfádě a odsud to na letiště trvalo cca 30 minut. Jezdí každých 30 minut 24 hodin denně, jízdenka stojí 5 eur (2,5 eura pro studenty a děti) a kupuje se u řidiče. A zastávky jsou na znamení, takže se musí na řidiče mávnout aby zastavil.

0 Citovat

Tak to je dobře. Jen jsem teď koukal na google mapy a podle nich trvá jízda x96 z Glyfády na letiště něco přes hodinu, ale to je jen detail, třeba myslíš jinou zastávku. A ještě by mě zajímalo, pokud budu mít 3 denní turistickou jízdenku za 20 euro, tak ta mi platí i v těchto tramvajích a buses že?

0 Citovat

Zajímavý, přesně z týhle zastávky jsem odjížděl někdy okolo 14:20 a 14:45 jsem vystupoval před halou na letišti, tak nevím, kde vzali tenhle čas. Jinak ta jízdenka za 20 eur na to platí.

0 Citovat

Tak díky moc za rady smiley

0 Citovat

Ahoj, jak je to s označováním těch 3 denních lístků? Po koupi jsem ho označil při první cestě metrem a vytiskl se na lístek čas a datum. Pokud ho označíme znovu, tak se na původní datum přetiskne nové a nebude to čitelné... Díky za radu.

0 Citovat

Vsak a naco oznacovat znovu, oznaceny je a platí 3 dni

Sent from my M351 using Tapatalk

0 Citovat

Měl bych dotaz k pozdním příletu do Athén.Letim ve čt tím pozdním letem z Bratislavy a nenašel jsem,jestli se mi po příletu povede koupit ten 3 day pass na městskou dopravu.Pisou,že se prodává v kiosku na letišti,ale mám obavy,že v Recku nemůžu čekat že po 23 hodině ještě někdo bude prodávat lístky. Je to možný koupit i v nějakém automatu nebo jak jste to řešili,vím,že tady už někdo psal,že tam takhle byl.
Díky moc za odpovědi.

0 Citovat

no ked my sme boli v atenach, tak sme prileteli na letisko a o tom case bola jedina moznost kupit listky prave na prepazke pri vstupe do metra. Lenze sme mali meskanie, tak ci tak sme posledne metro nestihli a sli sme busom a ten kiosk pri zastavke busov bol myslim otvoreny, lebo tam sme kupovali listok na bus.

0 Citovat

Díky za rychlou odpověď, takže rozumím tomu správně, že by měl i po té 23 otevřený i ten kiosek v metru a určitě je otevřený venku u busu?

0 Citovat

no ten v metre bol otvoreny urcite, kedze tam bola dlha rada na listok, kvoli ktorej sme nestihli to posledne metro smiley a ak si matne spominam, tak tam ten kiosk bol otvoreny, lebo teda neviem ci sa u vodica da kupit listok a my sme listok zakupili smiley (a podobny kios je aj na Syntagme, z miesta kde odchadzaju busy MHDcky na letisko)

0 Citovat

Ok,super,chci využít toho,že ten 3 day pass je i zpátečka na letiště takže bych ho chtěl koupit už tam smiley Díky!

0 Citovat

Ahoj,

v březnu jsem byl na 3 dny v Athénách. Letěli jsme Ryanairem z Bratislavy. Tak kdyby někdo potřeboval inspiraci nebo alespoň krátký přehled o tom, co vše se dá stihnout za celkem 3 dny, tak jsem sepsal krátký report: http://janpadera.com/athens/

0 Citovat

Chápu, že jsme na stránkách cestujlevne, ale řešit v Athénách 12EUR za Akropoli? smiley Taky není pravda, že v Pireu nic není - jsou tam dvě bitevní lodě (Averoff a Velos), které můžou být zpestření vedle antických památek. Při sestupu z Lycabettus jsem narazil na muzeum Benaki, měli otevřeno do půlnoci a zdarma (čtvrtek). A při 3 dnech se dá podniknout jednodenní výlet z města, třeba Delfy za to myslím stojí. Byl jsem taky v březnu, mimo sezónu, málo turistů, pohoda.

0 Citovat

my sme Akropolu riesili za 12 euro..siel som s rodicmi a segrou, ziadny nadsenci historie, tak 50 euro usetrenych smiley
Viac ich potesilo to, ze sme boli na prechadzke pri mori smiley))

0 Citovat

No moje nervy. Proc Ryan z Blavy leta v sezone s priletem ve 23 hod a od listopadu s vyhodnejsim priletem v 17? Chtel jsem v zari, rijnu dat tri dny v Athénách, ale ten prilet ve 23 je nesmysl, zbytecna platba za jednu noc na hotelu. Jake jsou atheny zacatkem listopadu?

0