Ahoj, letos mi žádná větší dovolená neklapla, tak jsem se rozhodl, že se pojedu podívat do Maroka... hodně mě lákal Irán, ale tam už byly letenky o trošku dražší. Do Marrákéše jsem sehnal za 3900,-. Rád bych se poptal, těch, kteří již maroko navšítvili kam se podívat ? čemu se naopak vyhnout. cca 5/6 nocí. Cestování nejspíš bus/vlak, mám v plánu jet sám. Díky !!! .

Maroko kam kouknout ? Co vynechat ?

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

Ahoj,
letos mi žádná větší dovolená neklapla, tak jsem se rozhodl, že se pojedu podívat do Maroka... hodně mě lákal Irán, ale tam už byly letenky o trošku dražší. Do Marrákéše jsem sehnal za 3900,-. Rád bych se poptal, těch, kteří již maroko navšítvili kam se podívat ? čemu se naopak vyhnout. cca 5/6 nocí. Cestování nejspíš bus/vlak, mám v plánu jet sám.

Díky !!!

0

Ahoj, já tam byl loni na 10 dnů, půjčoval jsem auto, určitě za to nestojí ztrácet čas v Casablance, Rabatu a Agadiru, naopak doporučuju Saharu, Quarzazate, Essauira a Meknes... Marrakes je ok, ale spoustu otravných lidí....

0 Citovat

Tyden je na Maroko malo , Atlas je super vylezli jsem na Troubkal 4150 m s jednim prespanim v 3000 m , zpet uz najednou , prislo mi to narocnejsi nez v Bolivii na 5500 na Chacaltaya , jenze tam jsem mel del aklimatizaci a na tech 5350 se vezl minibusem smiley
Primorske stredisko Agadir , docela uslo , sjeli jsme to az k Mauretanii , vse uz ale bylo dost davno , nejsem si jisty jak dnes , docela bych doporucil nechat si narust plnovous smiley Ja ho mam a byl ze me me boss ,ac jsem vedoucim zajezdu nebyl ,, tak vse pak slo preze me ,,, proste ti oholeni byli pro ne nino ( dite ) smiley

0 Citovat

jasne ze tyzden na Maroko malo smiley ale asi najlepsie vybrat si nejaku oblast a tam to preskumat. Maroko nie je tak daleko, aby sa nedalo este niekedy vratit

0 Citovat

Ahoj, jak se co nejlíp dostat v Maroku z Marrakéše k vodopádům Ouzoud? Zatím jsem našel tuto nabídku - relativně mě odrazují některé komentáře. V Marrakéši mám čas na výlet tam jen v jednom konkrétním dni, tak to nemůžu řešit až na místě.
Byl tam někdo s někým jiným, nebo se mu poštěstilo najít lepší nabídku (inu, francouzštinou moc nevládnu). Díky

0 Citovat

Ahoj, na konci února jsem se vrátil z Maroka. Bylo to super. Doporučuji toto období. Maroko je celé zelené a kvete.

Začátek cestopisu z Maroka už je na blogu: http://michal-na-cestach.blogspot.com/2 ... -fezu.html
Další články jsou už napsané, ale čekají na to, až do nich nahraji pěkné fotky, k jejichž projití jsem se ještě nedostal.

0 Citovat

My to tiez mame naplanovane a vymysleli sme to ze pristaneme vo Fes a odlietame z Marrakech
Vo Fes aj Marrakech po 3 dni a presun 3 dnovy cez Atlas a Saharu: http://enjoy-trip-morocco.com/

0 Citovat

Ahoj,

vezmu to velmi ve zkratce, kdybys měl nějaké konkrétní dotazy, tak se určitě zeptej.

Byl jsem tam 6 dnů a myslím si, že by bylo fajn ještě pár dnů přidat. Na druhou stranu pořád lepší než nula. smiley

Jel jsem cestu Fés (město, kde se ztratíš rad dva), Meknés (trochu menší Fés), Volubilis a Moulay Idriss (výborná kombinace dvou míst, které je dobré vidět, dají se zvládnout za jeden den, nejsou od sebe moc daleko a hlavně si tam člověk odpočine od té spousty lidí, která je ve městech) a pak Rabat, Casablanca (jestli máš fofry, tak se jim klidně vyhni) a na konci Marrákeš (plné turistů, plné bazarů, plné vůní) a Imlil (hory, kde jsou tracky pro zdatné i nezdatné lezce).

Co nevynechat? - pití čaje, jízdu v marockém taxíku a návštěvu pouště poblíž Merzougy (tam jsem bohužel nejel a do teď mi to je líto).

Co vynechat? - Casablanca (město s nádherným názvem, kde krom třetí největší mešity světa nic moc není), Rabat (hlavní město Maroka je fajn, ale když je člověk pod časovým presem, tak je lepší vyrazit jinam).

Cestovali jsme dvakrát vlakem (trochu narvanější než české dráhy) a taxíkama. V taxíku je s řidičem dalších šest lidí, takže je tam poměrně těsno. Když se vydaří smlouvání, tak je i celkem dobrá cena. Mě jízdy vždycky bavili, nikdy člověk nevěděl, jak to dopadne.

Sice jsem tam nebyl sám, ale mám pocit, že Maroko je v pohodě země na tento styl cestování. Na cestách jsem potkával spoustu backpackerů, takže není moc problém se k nim připojit.

V Maroku je toho k vidění určitě víc, zkus se schválně mrknout na https://www.cestolet.cz/maroko/ jsou tam vytipované další místa jako třeba vhodné pláže k surfování nebo nějaké ty hory. Poušť je úplně napravo u Alžírských hranic.

Jestli máš jakýkoliv dotaz, tak se klidně zeptej. Rád ti odpovím.

Užij si cestu! Bude tě to tam bavit. smiley

0 Citovat

otesanek: Hele, tak to máme stejný letecký routing. Já letěl Praha - Londýn - Fez a odlétal Marrákeš - Londýn - Praha.

V Maroku jsem ale jel Fez - Meknes - Rabat - Casablanca - Marrákeš (+ výlet do Atlasu). V Maroku jsem strávil celkem 5 dní + pozdní večerní přílet a brzký ranní odlet. Víc o mé trase na blogu. P.S. Jinak na blogu najdeš i nějaké tipy jak na taxikáře a jak nakupovat. Ze začátku tě chtějí "osalovat" jako každého zápaďáka. V Maroku se stále smlouvá a řekl bych víc než v Thajsku.

0 Citovat

No my routing: BTS - CRL - FEZ, RAK - BGY - BTS = 105,- €
Inak presne xcem vynechat Rabat a Casablancu a nezabit den cestovanim vlakom, tak sme rozposlali cca 30 mailov na ponuku na tour a vyliezla z toho prijemna suma: https://www.ckknirsch.sk/maroko-plan-dovolenky/

0 Citovat

ahoj,

pro nekoho mozna zajimave:

navrh itinerare z Rabatu:
http://jorgus.webnode.cz/fotogalerie/maroko-2015/
a z Marrakese:
http://jorgus.webnode.cz/maroko-2009/

Jirka:)

0 Citovat

no mna caka v maji tyzden v maroku (sobota-sobota) a naplanoval som to nejak takto (berieme auto hned po prilete):

1. den: LET VIE-RAK (9:05-13:05) + marrakech-telouet kasbah-ait ben haddou
2. den: ait ben haddou-ouarzazte-talioune-tafroute
3. den: tafraoute-ait mansour-ukas-sidi ifni
4. den: sidi-ifni-agadir
5. den: agadir-essaouira
6. den: cely den essaoiura, vecer presun do marrakechu
7. den: cely den marrakech
8. den: LET RAK-VIE (13:55-19:05)


https://goo.gl/maps/GAW5UVPZngH2

pust vynechavame, pride mi to ako prilis velka zachadzka, navyse pust som videl pred 2 rokmi v Omane a teraz na jesen vo Wadi Rum

0 Citovat

Ahoj. Přečetl jsem, respektuji, ale přesto si dovolím poslat pro inspiraci ..
1. den: Marrakéš
2. den: Telouet, Ait-ben-Haddou, Ouarzazate
3. den: Dadés, Todra, Erg Chebbi
4. den: Středním Atlasem do Fés (bez Meski)
5. den: Fés, Volubilis, Meknes
6. den: přes Ouzoud, večer Marrakéš
7. den: Toubkal NP (Oukaimeden, Ourika), večer Marrakéš
8. den: Marrakéš

0 Citovat

jejda super smiley v maji idem na 7 dni do Marrakesu, tvoj itinerar sa mi pozdava, ale rozmyslam ako pochodit tie miesta. Zatial som rozhodnuty pre shared tour, nikdy som na ziadnej nebol lebo zatial nebol problem verejnou dopravou, ale maroko (hlavne tie "bocne" trasy) zrovna nevyzera nejako dobre pospajane a dotahovat sa s arbami na to nemam nervy ... ci da sa busmi? Najviac ma asi zaujima elouet, Ait-ben-Haddou, Ouarzazate a vodopady Ouzoud.

0 Citovat

Ahojte,

chystame sa s priatelkou cez Vianoce na tyzden do Maroka.

Prilet a odlet je s Marrakesu. Planujem si pozicat auto a nieco tam po okoli pojazdit.

Zatial nemam presny itinear a tak by ma zaujimalo ci je lepsie zhanat ubytovanie dopredu,alebo to nie je problem riesit az na mieste? Popripade len zarezervovat prve 2 noci v RAK dopredu a ostatne operativne.

Planujem Ait Ben Haddou,Ouarzazate,Telouet,potom prejazd k Ouzoud a mozno k Atlantiku do Essaouira.

Plan je iba predbezny zatial ide mi hlavne o to info ohladom ubytka.

Diky moc

0 Citovat

Navštiv i méně profláklá místa. Doporučuju městečka Tiznit a Taroudant kousek od Agadiru.)

0 Citovat

Pár aktuálních postřehů.

V Marrakéši na letišti je spousta bankomatů. BMCE bank strhla peníze z Revolut karty a bankomat nic nedal. Po 3 dnech Revolut vrátil peníze. V Maroku jsou bankomaty jen ve větších městech a některý banky mají extra poplatek za výběr 20-23 dh. Vždy se dá najít bankomat vedle bez poplatku. Kartou se dá platit málokde a když jo, tak snad vždy extra poplatek 3%.

Auto přes Locationauto za 3150 Kč na 8 dní. Pozor na 100dh poplatek pokud vrátíte neumytý.

1l benzinu 11,3dh, nafta do 10dh.

V Marrakéši u letiště mi dal plnou za 500,60dh tak mu dávám 500dh a on že ještě 60dh. Dávám teda 100dh, protože míň nemám. Vrací mi 60dh. Po 5minutách dohadování jsem ho poslal do patřičných míst a odjel (samozřejmě i s celou stovkou). Díky této zkušenosti už jsem byl pořád v pozoru.

Dálnice od 10 do 45dh

2gb dat 20dh, 5gb dat 50dh

SIM zdarma už na letišti. Používají hlavně operátora INWI.

1,5l balená voda 5-6 dh, v restauraci do 10 dh.

Káva, freshe do 10 dh za 0,5l

Cola atd má cenu napsanou na etiketě 5,5 dh za 0,5l

Kosmetickej arganovej olej 60ml do 30dh. budou tvrdit, že to je kravina a není to dobrá kvalita a pak vám prodají to stejný za 120-150 dh. Nejlepší je nakupovat v oblasti Essaouira

Tajine 25-35 dh podle oblasti. Cokoliv nad je drahý, viz turistický ceny 70-80 dh.

Brochette cca 20 dh

Harira do 10 dh

Pečený kuře s hranolkama 50 dh

1kg kuřecího masa 30 dh

Servis v restauraci za ugrilování, chleba atd 20dh

Většinou je to vedle sebe a dělají to tak všichni místní. Doporučuju se domluvit na ceně a službách ještě před koupí.

V ceně jídla v restauraci je: olivy, chleba, mátový čaj, hlavní jídlo, chilli omáčka, někdy i desert nebo pečený kuřecí vnitřnosti jako pochoutka :)

Ubytování pro 2 se snídaní rijád/hotel 250-350dh za noc - bráno vše přes booking. Většinou jsme rezervovali mezi 18-21h večer a ubytovávali se mezi 19-23h.

Parkování 20-30dh za noc. Pokud jen pár hodin, tak se dá usmlouvat míň. [b]Plaťte jen lidem s výstražnou vestou a certifikátem[/b] a nikdy nedávejte klíče od auta.

Noc na Sahaře jsme měli domluvenou za 300dh přes https://www.moroccoberberexpedition.com/ V ceně: jízda na velbloudech, večeře, přespání, snídaně a zpět. Bohužel jsme se z Dadés zapomněli vrátit a pokračovali dál po R704, kde jsme jako jediní neměli SUV, ale jen Renault Clio. Silnice = polňačka a místama dost šílený. Těch 100km jsme jeli 5h. Tím pádem nastala změna plánů.

Pokud vás chce někdo provést nebo dovést někam, tak mu hned řekněte, že mu nedáte ani dirham a pak uvidíte, jestli půjde nebo ne. Poslední den jsem se dozvěděl, že policie přísně trestá takový ty doprovázeče do rijádů.

Drtivá většina řečí "This way is closed my friend" je kravina a vždy jsme ignorovali.

Trasa:

1. den: Marrakéš

2. den: Telouet, Ait-ben-Haddou, Ouarzazate

3. den: Skoura, Kalaat M'Gouna, Dadés, R704, Imilchil, El Ksiba

4. den: Azrou, Fes, Meknes

5. den: Volubilis, Rabat, El Jadida

6. den: Essaouira

7. den: Ouzoud, Marrakéš

8. den: Marrakéš

Marrakéš a Fez lidi v centru nic moc, vidí ve vás peníze. Mimo centrum super jako všude jinde v Maroku. Po přečtení mnoha článků jsem čekal, že budou daleko dotěrnější. Bylo to úplně v klidu, stačilo je ignorovat nebo říct, že nemáte zájem. Když nás poslední den týpek s hadama doslova dovlekl k hadům a udělal fotky, tak se dožadoval 200dh za osobu. Dal jsem mu 20dh (protože fotky jsou fakt dobrý :D ) a to hned spustil kecy a přiběhli i jeho kamoši. Jelikož nejsem typ člověka, kterej by se zalekl a na tyhle podvodníky mi hned vystřeluje adrenalin na max, tak jsem jim hodně rázně vysvětlil, že dostanou buď 20dh nebo nic. Hned byl klid.

Celkově nás nejvíc brali malý města typu Ouarzazate. Lidi naprosto skvělí a minimum turistů.

Doporučuji Azrou a krmení makaků ve volné přírodě. Neskutečný zážitek.

Druhý největší zážitek byly Ouzoud vodopády. Mám kontakt na skvělýho průvodce v případě zájmu. Fajn jsou kozy na arganových stromech.

Zklamání pro nás bylo jen Dadés (soutěska) a Meknes (vše zavřeno nebo rekonstrukce). Celkově bych Maroko hodnotil jako velmi příjemný překvapení a líbilo se mi víc než třeba vychvalovaná Gruzie.

0 Citovat

Líbilo se mi víc než vychvalovaná Gruzie... Tedy pořád jako souložit s žebračkou?:-)

0 Citovat

Rád bych ti odpověděl, ale vůbec nevím, jak to myslíš? :)

0 Citovat

V pohodě:-) Také jsem z Gruzie nebyl až tak úplně hin.

0 Citovat

Nejhorsi je, ze nejen na venkove, ale i v Marakesi je vetsina lidi uplne v pohode, ale strasne to kazi par "vychcanku" , ktery ale pak kazi celkovy celkovy dojem z vyletu a clovek se pak vraci spis s negativnimi pocity. Nebo alespon ja to tak mam, ze kdyz si nahodou vzpomenu na Marakes, tak se mi vybavi spis stres, nastvanost, bezradnost apod., nez neco pozitivniho...a treba kdyz nekoho odmitam, tak to delam vzdy slusne, ne arogantne, ale s usmevem, nicmeme jen v Marakesi jsem byli hnusne osoceni z neceho, na co nerad vzpominam a co nam minimalne zkazilo hned prvvni den.....ano, je to dost subjektivni a hodne zalezi, na jakeho blbce clovek narazi a uznavam, ze jsem ovlivnen par negativnima zkusenostma a nemel by clovek pausalizovat, ale minimalne i ty drobnosti cloveka pekne otravi

0 Citovat

Já chtěl po prvním dnu okamžitě odletět zpátky :D připadal jsem si, že nás tam chce ojebat úplně každej. Marakéš je v tom asi nejhorší, ale jak říkáš. I v Marakéši jsme potkali super lidi. A když jdeš mimo centrum, tak je to úplně na pohodu.

0 Citovat

Máte niekto skúsenosti s tými shared-tours z Marakéša do púšte, resp. viete dať tip na nejakú konkrétnu spoločnosť?

0 Citovat

Mám zkušenost z března 2017 s http://www.marrakesh-desert-tour...agora.html - i když bych tento typ výletu už znovu neabsolvoval, co se týče organizační stránky, tuto společnost mohu doporučit. Mají pohodlné a klimatizované vozy a vyzvednou vás v ubytování.

0 Citovat

To Ridder - jj s tím ojebáváním jsme už pak byli taky úplně paranoidní, že jsme radši chodili do jedné restaurace a jednoho supermarketu :D Zvláštní je, že i když má člověk předem všechno nastudováno, jak se má chovat, tak se stejně nechá nachytat, zejména na začátku. Viz hledání ubytování v centru Mediny. Když už jsme se fakt dost motali, tak si nás zastavil jeden místní "průvodce", že nás dovede k rijádu . Když poznal, že se nám s ním nechce moc bavit, sám řekl, ať se nebojíme, že nás tam jen dovede a nic nebude chtít. Po cestě následoval klasický "přátelský" rozhovor a když jsme dorazili do cíle, tak samozřejmě obrat o 180 stupňů a poměrně agresivní dožadování se asi 60-80 dhm. Když jsem mu dal 20 s tím, že víc nemám, že jsme akorát přijeli, tak byl stále dotěrnější a agresivnější, nakonec jsme teda zalezli do ubytování a ještě skrz netěsnící dveře si lamentoval :D . Myslím, že 20 dh za 10 minut práce super. PS: bez něj bychom to sotva v těch slepých a spletitých uličkách našli :) Nakonec, když už byl člověk za těch pár dní otrkanější a viděl občas třeba průvodce táhnoucí kufry a za ním pak ladně kráčející turisty, chrochtajíc si blahem, že se nemusí dřít, tak už jsme se tomu vždy jen zasmáli :D

Dokonce i když jsme si jen tak postávali a oddechovali u přechodu, tak si pro nás jeden došel z protilehlého! chodníku, hezky nás převed přes rušnou silnici, myslím, že bychom to zvládli i sami :) a že nás dovede na náměstí, který bylo mimochodem hned za rohem :D   prostě ty pasti na člověka číhají na každém kroku. Ale jo, pak si na to člověk na to zvykne a je to v pohodě, abych nepřeháněl......Akorát nám pak bylo vlastně líto těch slušných lidí. Jako jednoho starýho pána, kterej nám hned říkal, ať se nebojíme, že není průvodce, ale jen prostě rád mluví anglicky. A teď, kdo se v tom má vyznat, kterej je kterej :)

Nejhorší bylo, když nás jeden nabízeč, po slušném odmítnutí, nařknul doslova, že jsme rasisti. To jsme jenom řekli ty vole a měli zkažený zbytek dne, protože tohle už i na nás bylo moc. Ale špatní lidé jsou všude a joo, asi bych se tam do toho blázince ještě vrátil :) Ježiš, teď koukám, že jsem se nějak rozepsal, holt Marakeš člověka doslova rozpálí :D

0