Moc zdravím. Hledám parťáka, parťačku do Nepálu a to konkrétně do Káthmándú a pak na trek do Základního tábora Everestu. Nejsem cestovka a nechci s cestovkou z ČR. Je mi jedno jakého jste věku a kde bydlíte. Důležitá je pro mě dobrá nálada, nadšení pro daná místa a chuť vyrazit. Mám několika leté zkušenosti s cestováním mimo Evropu a lidmi z internetu. Co bychom navštívili: Káthmándú (několik památek přímo v Káthándú + nákup surovin + potřebných věcí na trek), Lukla (let letadlem do Lukli), Namche Bazar, Tengboche (+nejvýz.budh.klášter), Dingboche, Chhukung Ri, Lobuche, Kongma La, Gorak Shep, Kala Patthar, Dzongla, Gokyo, Gokyo jezera, Renjo La, Marlung. Bylo by fajn i lepší, pokud byste měli již nějakou zkušenost s vyšší nadmořskou výškou, ale není nutnost (já několik). Nebude to procházka růžovým sadem - pěkně si mákneme, ale podle mě to stojí za to – nádherná až neuvěřitelná místa vidět na vlastní oči. Je tedy třeba nejen mít sebou kapesné, ale připravit se fyzicky i psychicky (stanou se z nás kolikrát kamzíci a zároveň zpomalíme tempo jako nikdy dřív – je to třeba zažít😊). Termín v období konec října + začátek listopadu nebo a to raději v listopadu (dle vzájemné potřeby, domluvy). Délka této dovolené otevřená: 21-30.dnů (jednosměrné letenky. Nedoporučují / Nechci moc kupovat zpáteční letenky, protože jsou zde výkyvy počasí a někdy se stane, že i 3.dny z Lukli nelítá letadlo zpět do Káthmándú až ujdeme trek. Záleží tedy jak stihneme, podle toho počet dnů. Nejméně 21.dnů. Let domů z Káthmándú). Budeme se pohybovat v nadmořské výšce od 1.400 m.n.m do 5.360 m.n.m. Časté stoupání, klesání. 1-2.aklimatizační dny v určitých oblastech, kde pak následující den bude vyšší nadmořská výška. Ujdeme zhruba dohromady v rámci treku: 250 km. Všechny potřebné informace mám zpracované v itineráři pro vážné zájemce, kteří se ke mně přidají. Prosím, aby mi psali pouze vážný zájemci na můj e-mail: L.K.B.K@seznam.cz Letenky bych chtěla kupovat do Káthmándú v lednu, nejpozději do konce února. Je třeba si plnit sny a zažít nezapomenutelné 😊 Předem děkuji za fajn lidi a přeji Všem Krásný den. .

. Hledám parťáka, parťačku do Základního tábora Everestu.

Založil(a) ve fóru Hledám spolucestujícího

19 reakcí

Moc zdravím. Hledám parťáka, parťačku do Nepálu a to konkrétně do Káthmándú a pak na trek do Základního tábora Everestu. Nejsem cestovka a nechci s cestovkou z ČR. Je mi jedno jakého jste věku a kde bydlíte. Důležitá je pro mě dobrá nálada, nadšení pro daná místa a chuť vyrazit. Mám několika leté zkušenosti s cestováním mimo Evropu a lidmi z internetu. Co bychom navštívili: Káthmándú (několik památek přímo v Káthándú + nákup surovin + potřebných věcí na trek), Lukla (let letadlem do Lukli), Namche Bazar, Tengboche (+nejvýz.budh.klášter), Dingboche, Chhukung Ri, Lobuche, Kongma La, Gorak Shep, Kala Patthar, Dzongla, Gokyo, Gokyo jezera, Renjo La, Marlung. Bylo by fajn i lepší, pokud byste měli již nějakou zkušenost s vyšší nadmořskou výškou, ale není nutnost (já několik). Nebude to procházka růžovým sadem - pěkně si mákneme, ale podle mě to stojí za to – nádherná až neuvěřitelná místa vidět na vlastní oči. Je tedy třeba nejen mít sebou kapesné, ale připravit se fyzicky i psychicky (stanou se z nás kolikrát kamzíci a zároveň zpomalíme tempo jako nikdy dřív – je to třeba zažít😊). Termín v období konec října + začátek listopadu nebo a to raději v listopadu (dle vzájemné potřeby, domluvy). Délka této dovolené otevřená: 21-30.dnů (jednosměrné letenky. Nedoporučují / Nechci moc kupovat zpáteční letenky, protože jsou zde výkyvy počasí a někdy se stane, že i 3.dny z Lukli nelítá letadlo zpět do Káthmándú až ujdeme trek. Záleží tedy jak stihneme, podle toho počet dnů. Nejméně 21.dnů. Let domů z Káthmándú). Budeme se pohybovat v nadmořské výšce od 1.400 m.n.m do 5.360 m.n.m. Časté stoupání, klesání. 1-2.aklimatizační dny v určitých oblastech, kde pak následující den bude vyšší nadmořská výška. Ujdeme zhruba dohromady v rámci treku: 250 km. Všechny potřebné informace mám zpracované v itineráři pro vážné zájemce, kteří se ke mně přidají. Prosím, aby mi psali pouze vážný zájemci na můj e-mail: L.K.B.K@seznam.cz Letenky bych chtěla kupovat do Káthmándú v lednu, nejpozději do konce února. Je třeba si plnit sny a zažít nezapomenutelné 😊 Předem děkuji za fajn lidi a přeji Všem Krásný den.

0

Sorry, že se ti do toho pletu, i když nejsem zájemce, ale 1-směrné letenky a ještě kupované pár dní před odletem na cestu zpět by se zbytečně prodražily. V listopadu už nehrozí, že by se z Lukly několik dní nelétalo (možná 1 den ano, kdyby byla velká smůla). Nechte si rezervu několik dní a tu pak využijte buď na památky okolo Káthmándú nebo na krásný NP Chitwan mj. s divokými nosorožci, krokodýly, gaviály a slony (ideálně 3 dny včetně cesty).

Nevím jaké suroviny na trek myslíš, ale pozor na limit hmotnosti v letadle do Lukly. Na treku seženeš vše a kromě dnů přechodů přes sedla můžeš mít i teplý oběd. Po cca 10. říjnu do půlky listopadu (nebo o něco dříve) je úplně nejvyšší sezóna a bez rezervace budete spát nad Namche Bazaar nejspíš v jídelně. Pozor na bloudění při přechodu Kongma La (hlavně v závěru dne) bez průvodce (jinde není třeba). Výška je až 5550 m n.m. v Kala Patthar a délka je podstatně kratší než 250 km (to by bylo snad při cestě do Jiri), cca 170-180 km.
0 Citovat

Já bych se ráda přidala, Nepál je můj sen.

0 Citovat

Libor_S = děkuij za tvojí odpověď, opravdu jsem se nad i zpátečními letenkami zamyslela a máš pravdu. Nechci zas tolik peněz rozhazovat a pomalu vyhazovat. Dáme si tam raději 3-4.dny rezervu na konci v Káthmándú, když by byl problém s počasím (člověk nikdy neví, kdykoliv se může asi pokazit na tolik počasí, že to malé letadlo lítat nemusí). Moc jídla ne, ale nějaké jo. Něco možná i z domova, ale rozhodně ne krosny plný jídla. Jen něco takového na energii a chuť (během dne když zrovna člověk nebude vysedávat někde na ubytování). Je pravda ten limit, úplně jsem zapomněla, že ty přelety mají často nic moc limity. Mám i napsané, že jedna z těch větších leteckých společností do Lukli není moc spolehlivá a je lepší využít služeb menších spol. Můžu se zeptat. Jde nějakým způsobem udělat rezervace ubytování na treku (již z ČR) ?

0 Citovat

zadna velka letecka spolecnost tam neni, jsou asi 3 mistni a spolehlive obdobne - pokud chcete videt skrz kabinu pilota doporucuji z vlastni zkusenosti Tara Air a.k.a. Yeti Air, nikoliv Summit Air - byt ti maji novejsi (a v Cesku vyrobena) letadla. rezervace ubytovani z CR je nesmysl, protoze takto predem nevite kde budete, maximalne muzete zkusit den dva predem po telefonu - v predchozim ubytovani urcite radi poradi / nekoho v dalsim destinaci doporuci. jinak podepisuji se pod upozorneni pred finisem prechodu Kongma La resp. ledovce do Lobuche - zakladni pravidlo zni jit minimalne ve trech. jinak bych do itinerare urcite doplnil Ama Dablam Base Camp.

0 Citovat

A je tam co pít? Já ráda vodku.

0 Citovat

Já jsem koncem září a začátkem října rezervovat nemusel, ale už je to 5 let a turistů přibylo, zatímco nad Namche Bazaar lodge asi tolik nepřibývají. Min. polovina turistů chodí s průvodci nebo nosiči a ti jim to zarezervují. Jinak asi nezbývá nic jiného, než co napsal tyrol_gangster.

Já jsem přes Kongma La ani nešel, protože jsem se necítil ještě dostatečně aklimatizovaný na poměrně dlouhý úsek ve vyšší výšce. Není tam možnost rychlého sestupu jako u ostatních sedel. Mohl jsem se přidat i zdarma ke 2 Skotům s průvodcem, se kterými jsem se tam bavil v Chhukungu (a pak je potkával i dál). Sám bych tam nešel určitě. Do Island Peak Base Camp jsem ale došel bez problému, to je cesta údolím s malým převýšením. O Ama Dablam Base Camp jsem dosud neslyšel a nepodařilo se mi o tom nic moc najít kromě nabídek CK. Když tak Lence napiš, jak dlouho to trvá a odkud.

Něco na energii si klidně vem, tam to bude dražší. Když tak to dáš do kapes. Doporučuju vzít si čajové sáčky a případně ešus. Čaj mají dost drahý, když potřebuješ vypít třeba litr (voda je studená). Prodávají výrazně levněji horkou vodu. Aspoň tehdy, ale i loni to tak bylo jinde v Nepálu.
0 Citovat

ADBC je krasny aklimatizacni side-trip z Pangboche, viz mapy.cz, urcite stoji za to vzhledem k tomu ze AD je nejkrasnejsi hora v oblasti a dostanete se opravdu hodne blizko. cestou tam je po leve ruce misty videt Everest. 


my to udelali tak ze jsme predchozi den dosli z Namche az prave do Pangboche a ubytovali se co nejbliz te odbocky - Wind Horse Inn tusim se to jmenovalo - muzu doporucit. je to trochu delsi den, ale v pohode zvladnutelny. btw vyrazet driv nez vetsina turistu a dojit dal nez jsou klasicke zastavky (napr. Phakding nebo Tengboche) je obecne tip jak se vyhnout davum a zaroven si (na jare) uzit poradne vyhledu nez se odpoledne zatahne. v dany den jsme dali vylet base camp tam a zpatky, vzali hlavni bagly a pokracovali do Dingboche. 


pokud mirite na Kongma La jsou nutne 2+1 nebo 1+2 noci v Dingboche a Chukhungu. my dali prvni den Nangartshang a presun do C., druhy den C. Ri, treti den jdete sedlo. mejte dost vody - byl to jediny den kdy jsme prikupovali petky (edit: pro jistotu - mysleno rano, po ceste neni kde), tusim padlo celkem 2.5-3l na osobu!


ohledne jidla muzu jen doporucit energeticke tycinky a susene maso, naopak teda tahat esus / varit si caj by mi na teahousech prislo dost ujety, ale proti gustu...


btw pokud jako my nechcete vynechat zadnou prilezitost k aklimatizaci, tak u Namche kolecka urcite nezapomente z vesnicky Khunde dojit az na Hillary Viewpoint / Memorial Stupas ve 4000m, viz https://www.lonelyplanet.com/tra...79d2762a34

0 Citovat

Vařič samozřejmě ne, měl jsem jen lehký nerezový ešus, abych si nemusel pořád půjčovat nějakou jejich nádobu. Než platit nějakých 80 Kč za malou termosku s čajem, dostal jsem třeba za polovinu ceny litr horké vody do ešusu (rozdíl ceny ale nemusí být všude takový, loni jsem někdy smlouval cenu za horkou vodu, když mě přesvědčovali k přespání u nich a zdála se mi předražená, dával jsem si ale i jejich tibetské nebo masala čaje).

Tengboche mimo nejvyšší sezónu jako zastávku doporučuju. Já byl jen 1 noc (vím, že se doporučují kvůli aklimatizaci dvě) cestou nahoru v Namche Bazaar, kde se mi moc nelíbilo, ale následně 2 noci v Tengboche, kde koncem září moc lidí nebylo. 2x jsem byl v klášteře při meditaci mnichů jen s pár turisty (dostal i čaj) a šel jsem krátkou cestu na východ po bočním hřebínku strmě nahoru na stúpu s krásnými výhledy na Everest, Ama Dablam i na opačnou stranu a nikoho jsem nepotkal. Vědět o ADBC, asi bych se odpoledne přesunul do Pangboche a další den tam vyrazil. Lepší než Phakding je opravdu dojít až do Monjo, což se dá stihnout 1. den, pokud je brzký let.
0 Citovat

Navnadili jste mě. Příští rok to zkusím. Začínám shánět info.

0 Citovat

Máš tu i cestopis: https://www.cestujlevne.com/cest...mp-trek-81

0 Citovat

Jojo, ten mě v době publikování nahlodal ;-)

0 Citovat

Já jsem teda nahlodaný až tak, že se to určitě stane. Bohužel až podzim 2020. A může za to i ten cestopis od Marka. Libore a TG, oba dva jste šli bez guida i bez nosiče?  Jinak oběma díky za cenné tipy!

Zatím taky jenom sbíram info, ale největšího výhodu guida vidím v rezervaci ubytování a v případě průseru v objednávce helikoptéry. Jestli je váhovej limit pro let do Lukla 10+5, tak mi připadá nosič dost zbytečnej.

0 Citovat

Jestli radi ctete, doporucuju na tohle tema knizku “Vzhuru” od Beara Gryllse. Vyborne tam popisuje veskere peripetie a i to, co ceste predchazelo, a co ji provazi. :)

0 Citovat

Ano bez guida i nosiče, podobně jako zhruba polovina lidí. Že nemá cenu táhnout s sebou moc věcí jsme psali už pod cestopisem Marka. Jestli půjdeš od 2. týdne v říjnu do poloviny listopadu, bude to s rezervací nad Namche Bazaar složité. Chtělo by to najít nějaké aktuální cestopisy lidí, co šli v tu dobu. Ideální by bylo, kdyby stačilo požádat v ubytování o rezervaci na následující noc výše. Pokud budeš sám, tak průvodce je jen kvůli rezervacím dost drahý, ale třeba by ses mohl přidat k nějaké skupince. Na přechod Cho La to bude lepší i kvůli bezpečnosti, ale v sezóně nebude problém někoho najít.

Je otázka, jak to bude se záchranou helikoptérou v budoucnu. Před 5 a více lety se říkalo, že pro nezávislého trekaře nepřiletí ani tehdy, pokud ji má člověk zahrnutou v pojištění. Prý se muselo někde složit 4000 USD (nebo víc). Před pár lety vymysleli podvodný systém, kdy se vyplatilo průvodcům a dalším kvůli provizi přesvědčit k evakuaci i člověka, kterého bolí hlava. Pokud se to nepodaří vládě omezit, pojišťovny platit přestanou. Pokud bys helikoptéru opravdu potřeboval, v sezóně bude okolo dost jiných průvodců. Lepší je ale z tohoto důvodu spíš průvodce nemít. A pokud ano, tak jen od renomované agentury (podobně jako Goldcar a spol. chtějí Nepálci podbízivě nízké ceny základního produktu nahnat jinde):

https://www.markhorrell.com/blog...roduction/

https://www.theguardian.com/worl...scue-scams

https://www.nytimes.com/2018/09/...fraud.html

0 Citovat

Sarah napsal(a):

Jestli radi ctete, doporucuju na tohle tema knizku “Vzhuru” od Beara Gryllse. Vyborne tam popisuje veskere peripetie a i to, co ceste predchazelo, a co ji provazi. :)

Ten šel na vrchol Everestu a ne tento trek, který zvládne i mírně trénovaný důchodce.
0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Ten šel na vrchol Everestu a ne tento trek, který zvládne i mírně trénovaný důchodce.


Libore, a cetl jsi tu knizku? Protoze kdybys ji cetl, vedel bys, ze se hodne venuje i treku do zakladniho tabora a problemum, ktere tam cekaji. Do zakladniho tabora si vrtulnikem nedoletel :) Jde o celkovou atmosferu, kterou Ti ta knizka pomuze nasat, uzitecne informace nevyjimaje, tak moc nerozumim, co mas za problem. :)

0 Citovat

Knížku jsem nečetl, ale viděl jsem mnoho jeho dokumentů. Přijde mi teda divné, že se zrovna jeden z nejextrémnějších dobrodruhů na světě věnuje takové snadné procházce (vyjímkou je jen sestup z Cho La, pokud je sníh, ale to se dá obejít). Že neletěl vrtulníkem chápu, ale zajímalo by mě, co tam řešil za problémy. Kromě nadměrného množství lidí v hlavní sezóně a z toho vyplývajícího nedostatku ubytovacích kapacit hrozí jen akutní horská nemoc při příliš rychlém postupu. Knížka ale samozřejmě může být dobrá, jen mi to na něj nesedí.

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Knížku jsem nečetl, ale viděl jsem mnoho jeho dokumentů. Přijde mi teda divné, že se zrovna jeden z nejextrémnějších dobrodruhů na světě věnuje takové snadné procházce (vyjímkou je jen sestup z Cho La, pokud je sníh, ale to se dá obejít). Že neletěl vrtulníkem chápu, ale zajímalo by mě, co tam řešil za problémy. Kromě nadměrného množství lidí v hlavní sezóně a z toho vyplývajícího nedostatku ubytovacích kapacit hrozí jen akutní horská nemoc při příliš rychlém postupu. Knížka ale samozřejmě může být dobrá, jen mi to na něj nesedí.

Knizku psal ve svych 23 letech po odchodu z armady, kdy takovy dobrodruh jeste nebyl. Precti si ji a uvidis. 

0 Citovat

Tak to bude jistě příjemné čtení o tom, jaká tam byla atmosféra před 21 lety. Se současnou situací v sezóně ale už bohužel nemá moc společného, takže čtenář by pak mohl být zklamaný, pokud tam půjde (jako byli ti, co tam šli znovu třeba po deseti letech). Nicméně podobnou atmosféru může člověk najít i dnes v odlehlejších oblastech Himálaje, jen ty scenérie nebudou tak úžasné a neuvidí nejvyšší horu světa.

0
19 reakcí