Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

Ahoj,


zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)

0

Tak já byl dneska v Praze na skok 😄 úplná pohoda, centrum prázdný.

Díky za téma, tohle bude zajímavý.

0 Citovat

Byli jsme autem Rumunsko, Bulharsko a super! Žádné kontroly a hlavně nikde nikdo, jen místní využili situace k poznávání země. Jediné co, tak do obchodů se musí s rouškou a vnitřní prostory restaurací jsou zavřené, jinak život jako obvykle :)

0 Citovat

Já v Praze asi před měsícem,  ač byl víkend Starý město bylo poloprázdný, ceny příznivý, pivo na Staromáku levnější než třeba v centru Brna.  Sehnali jsme  hotel přímo po zámeckýma schodama na Nerudovce se snídaní za 1100,-, krásnej pokoj a výhled. Nejvíc lidí bylo asi na Petříně, ale spíš bych řekla, že to byli místní a proto, že bylo hezky a pak na Karlově mostě. Jinak na hradě skoro nikdo, Staromák též bez lidí, poloviční vstupný na Staroměstskou radnici, tak jsme toho využili, protože za plný bych tam asi nikdy nešla.


Na prodlouženej víkend jsme dali K. Vary, jelikož se nekonal filmovej festival, tak jsme sehnali krásný ubytko téměř v centru s výhledem, pro 3 dospělý za 5tis. se snídaní. Přes víkend bylo trošku víc lidí, kolem 70%  to byli Němci, v pondělí pak byly už Vary skoro prázdný. Pocitově se mi zdálo dost lidí na kolech na Klínovci, ale nemám srovnání, jak to tam vypadalo před "chřipečkou" , ale taky to byli hodně Němci.
0 Citovat

My jsme byli o víkendu v Českosaském Švýcarsku, lidí jak opic, sehnat chatku v kempu absolutně nemožné, se stanem se místo našlo. Na stezkách přeplněno, fronty na vstupné, parkoviště narvaná (a drahá). Ceny piva i jídla vyšší než v Brně. Ale bylo tam krásně...

0 Citovat

Český Krumlov - liduprazdno oproti normálnímu stavu, pivo 0,5l na zámku za 35kc 12°, to jsem taky ještě nikdy nezažil. Pouze trdelniky si drží standard cenu 🙊 Normalne je tam napraskano hlavne turisty z Asie a neda se ani zaparkovat, ted bez problemu, ceny lidove. Chystáme se do Prahy, viz dnešní akce 😂

0 Citovat

Po cyklopřejezdu Jižních Čech a Vysočiny, pak i autovýletu do Retzu, Hollabrunnu a Laa v červnu, následoval konečně let do Athén v červenci. Několikadenní průzkum města i východního Peloponésu (Nafplio, Mykény, Korintský průplav. Lidí méně, rouška tu a tam, hlavně v MHD. Moře příjemné, řecká kuchyně báječná. Vše šlo dle plánu a doba je to poklidná, to se cení ...

0 Citovat

Zajímavé téma, já se dnes vrátil z pobaltských republik. Byl jsem tam poprvé, takže nemám možnost srovnání, ale téma COVID tam téměř neni znát. Roušky nikde nikdo nenosí, dokonce ani v MHD. Letěl jsem před týdnem do Tallinnu a se štěstím využil jednak akci Ryanairu za 9€ letenky, ale hlavně asi jediný týden od začátku prázdnin, kdy nás Čechy tam ještě Estonci pustili bez povinné 14denní karantény. 5 dnů jsme měli auto a postupně objeli Rigu, Klaipedu, Vilnius, Tartu a Pärnu. Všude poměrně klid, paradoxně s výjimkou posledních dvou, ale jednalo se o pátek a sobotu a jsou to oblíbené výletní a rekreační destinace Estonců. Pozemní hraniční přechody absolutně bez kontrol. Poslední dva dny v Tallinnu už bez auta, hodinová jízdenka v MHD za 1,50€, ale pak už jsme využívali Uber a např. cena za cestu z centra na letiště dnes v 8 ráno za 5,40€. Včera jsem plánoval trajekt do Helsinek, ale neriskoval jsem nakonec namátkovou kontrolu v přístavu (byť jsem tam žádné neviděl), aby mě Finové nepustili tam a Estonci zpátky 😁, a cestu si odpustil. Lety z/do Vídně, obsazenost cca 70%, žádné mimořádnosti, opět ani nechtěli při návratu potvrzení o bezodkladném tranzitu. Jinak ze zemí mě nejvíc zaujala Litva a z měst Tallinn. Všechny ale měly něco do sebe a plánuju se vrátit.

0 Citovat

Ahoj my byli Rakousko Stubai , nádhera,  super počasí,  skoro prázdné lanovky a ledovec jste měli skoro sami pro sebe. Rousky pouze v lanovkach pokud jste jeli ješte s někým cizím a v obchodech. Restaurace a chaty v horách bez rousek. Hranice i cesta v pohodě bez front,  prostě paráda. 

0 Citovat

Ja se vcera vratil z CR (zpet do Finska). Trochu me prekvapilo, jak moc je to uz v Cechach rozvolnene, konkretne treba davy lidi uplne vsude v Brne nebo preplnene Prachovske skaly byly hodne velky kontrast vuci i nadale neobvykle prazdnym Helsinkam, ale jinak docela pohoda :)

0 Citovat

Minulý týden jsme byli ve Varech a lidí tam bylo hodně, ale pořád se dalo i na poslední chvíli sehnat ubytování za celkem fajn ceny (nechtěli jsme nic v centru). Na doporučení jsme si pořídili Karlovarskou kartu a docela si to užili. Na Lokti bylo narváno, čekali jsme asi půl hodiny frontu na vstupenky. Nejvíc lidí bylo na Božím Daru, kde se zrovna konala pouť, ale i stezky v okolí byly fakt plné lidí. No a Klínovec na tom byl o něco lépe, ale na to že pršelo, tak tak byl taky docela nával. Řekla bych, že všude byli tak 50 na 50 Češi a Němci. Ceny v restauracích, například ve srovnání s Uherským Hradištěm nebo Zlínem, kde jsme byli týden předtím, jsou většinou nastavené na zahraniční klientelu.

0 Citovat

Byli jsme v Chorvatsku u Trogiru hnedka už 20.6., kde je normálně hlava na hlavě, ale díky kombu korona & předsezona to tam bylo poloprázdné, na pláži rozestupy mezi lidmy (ne kvůli koroně, ale kvůli spoustě volnému místu), ve vodě v každé zátočce max 4 lidi. Otevřené stánky na pláži jen každý druhý, postupně se otvíraly nové. V životě jsem neviděla tak prázdné Lučko, když se za branami sjíždí 8 pruhů do dvou ale nikdo na jich není, je to divný....

Zato v Čechách plno i na ne tak profláklých místech jako je Praha nebo KV. Byli jsme na Čertových hlavách u Mělníka, tam byla hlava na hlavě. Pod Blaníkem plné parkoviště. V Praze pracuju na Václaváku, takže jsem v centru každý den a tam už to skoro vypadá jako před koronou, sice víc Češi, max Němci, ale lidí plno. Ceny piva zatím ale drží :)

0 Citovat

My jsme byli pred cca 3 tydny na Zugspitzi  a Neschwanstainu v Nemeckych Alpach. V Bavorsku maji porad docela prisny rezim, noseni rousek ve vsech vnitrnich prostorach, rozestupy 1,5m i u pisoaru. Na zamek bylo nerealny koupit listek na prohlidku, prvni dostupny byly vecer. Ale nikde ani cinan :) Na Zugspitzi jsme spali na vrcholu v chate, ktera mela cca tretinovou kapacitu. Pri sestupu dolu jsme sli do Eibsee, kde teda bylo lidi namrdano. V autobuse sice vsichni povinne rousky, nicmene namackany hlava na hlave, takze efekt nula.


Minuly tyden jsme zase byli v rakouskych Alpach v Zillertalu. Sli jsme berlinskou stezku. Horsky chaty opet snizeny na cca tretinu, takze v horach moc lidi nebylo. Celkove potom dole ve meste prevazne rakusaci, nemci a cesi :)

0 Citovat

My jsme byli na Maltě. Letěli jsme hned tím prvním letadlem, které letělo z ČR 4.7. - bylo narvané. Češi se rozprchli po ostrově a celý pobyt jsme je potkávali, jinak tam bylo pár Němců a místní. Nemám srovnání, protože na Maltě jsem byla poprvé, ale žádné davy turistů (jak psali v průvodcích) se nekonaly. I hotel byl odhadem z poloviny prázdný. Okolo víkendu se vždy trochu víc naplnil, ale hlavně místními - různé oslavy a tak. Co se týká Covid opatření - roušky jsou na Maltě povinné ve veřejné dopravě a v obchodech. Ale třeba v hotelu je měl jen personál,  pro hosty povinné nebyly. V hotelu bylo zavřené vnitřní welness a při obědě a snídani nám vše podával personál, host si nesměl ani zmáčknout tlačítko na automatu na kafe, což i při malé obsazenosti vytvářelo fronty (ale jediné fronty, které jsme tam zažili). Památky byly vesměs otevřené, až na jednu výjimku -  katedrála sv. Jana ve Valletě byla kvůli Covidu zavřená. To mě trochu zklamalo, těšila jsem se, že uvidím obraz od Cavaraggia. Nevím proč -všechny ostatní kostely byly otevřené. Jinak krásné počasí, úžasně čisté moře a parádní koupání, celkově nádherná dovolená, v kterou jsem v této neveselé době ani nedoufala. 

0 Citovat

Rhodos 15.7.22.7 - prázdné pláže a všude lidu prázdno, naprostá nádhera <3 TO člověk jen tak nezažije.

0 Citovat

Také přispěji svou troškou do mlýna...


Poslední víkendy jsme byli v Brně, Olomouci, Ostravě, Mostě a Teplicích.

Brno - dost lidí, docela jsem byl překvapený, snad víc než v centru Prahy, ale fajn.

Ostrava - úplně vylidněno, centrum prázdné, byli jsme na Nové radnici - minimum lidí, skvělá průvodkyně na věži, fakt jsme si to užili.

Olomouc - poloprázdno, skvělá atmosféra pro focení, doporučuji.

Most - přesunutý kostel a hrad Hněvín - minimum lidí, na hradě otevřena jen vyhlídka, restaurace a dílna Kellyho zavřena, ale fajn, vše v pohodě.

Teplice - centrum žilo víc než v Ostravě, příjemné překvapení, jak je to tam na sever Čech pěkné.


V pátek letíme na 2 týdny do Albánie, tak dám pak případně info, jak to vše proběhlo. Náš první trip ven po koroně, takže už absolutní cestovní absťák a nedočkavost, snad to bude v pohodě. :-)

0 Citovat

Praha - tam potěší 4 hv. hotely za zlomek ceny oproti loňsku v tuto dobu o 40 -60 % méně.

Centrum prázdné rozhodně nebylo (pátek podvečer) Staromák a okolní uličky lidí dost a i zahrádky celkem zaplněné ..

Slovensko/Vysoké Tatry - tady celkem plno i když frontu jsem zažil jen na parkoviště ve Štrbském Plese na lanovky (Štrbské Pleso,Tatranská Lomnica) čekání minimální až žádné.

Tatralandia - všední den - lidí celkem dost i když přeplněné to rozhodně nebylo (nemohu srovnávat byl jsem tam prvně) na tobogány větší čekačky (10 - 20 minut) jen na ty největší jinak 0-5 minut.

Roušky jsou na Slovensku ve vnitřních prostorách a veřejné dopravě pořád povinné a větší část to dodržuje já jí nenosil (prostě s hadrem na hubě volno trávit nebudu) a vyjma jednoho městského autobusu to nikdo neřešil.

0 Citovat

Včera jsme se vrátili ze Santorini, a naprostá paráda. Za normální situace bychom tam nikdy nejeli (hlava na hlavě), takže jsme využili příležitosti a vyplatilo se. V Oía jsme okolo 5 hodiny odpoledne chodili úplně sami, na západ slunce se to naplnilo, ale nic hrozného. Pláže Perissa / Kamari poloprázdné, vždy jsme si zabrali slunečník a lehátka v první řadě, zdarma pouze si dáte pití nebo něco k jídlu a nechají Vás celý den (nevím, jak je to tam jindy). Parkování všude v pohodě, provoz žádný. Turistů prostě tak akorát, aby to nebyl ostrov duchů a mohlo být otevřeno 2/3 zařízení na snížený provoz.

0 Citovat

Vrátil jsem se z Itálie, Florencie liduprázdná, dále jsem byl v Umbrii  Marky a Apulii. Roušky v uzavřených prostorách, v hospodě u stolu bez. Všude v podstatě jenom místní a to ještě minimum. Gargano cca 30% lidí. Místní dodržují odstup, uvnitř nosí roušky, všechno funguje normálně kromě toho že na Autogrilu dostanete kafe do kelímku.


20200721-204551.jpg
20200717-094509.jpg

0 Citovat

Budapest - synagoga a trznice zavreny. Ostatni pamatky otevreny, ale poloprazdny... cti nikde zadny fronty a cekani. Prijdes, koupis listek a hned jdes. Zadny autobus. zajezdy asiatu, nemcu, rakusaku. Slyset nemcinu nebo potkat asiata vzacnost. Restaurace az na vyjimky uplne prazdny... ty dostavaj hodne na prdel. Byly jsme v thajsky, italsky, domaci, vietnamsky... bud jsme byly v cely restauraci samy nebo obsazen 1-2 stoly. MHD jsme moc nepouzivali, ale pulka lidi rousku nenosila... nikdo to nekontroluje. Nase ubytko (barak s 10 byty) obsazeno tak z 50%. U velkych hotelu tipuju obsazenost tak 30-40% max. Pusto a prazdno.

0 Citovat

Já jsem každý víkend na Slapech a žádná změna oproti minulým létům, roušky nikdo nemá. Držím si na paddleboardu strategickou pozici uprostřed nádrže, aby na mě nikdo ani z jednoho břehu nechrchlal a v ruce mám pádlo, pokud by se někdo příliš přiblížil a pokusil se mě infikovat.

0 Citovat

@padrino11

Diky Padrino. Konečně příspěvek, který mě zaujal. Tak na Slapy raději nepojedu, když to tam máš zabrané ty.

0 Citovat

Před 3 týdny na pár dní v Holandsku, naprostá pohoda, na Schipholu ve veřejné části už roušky nikdo nenosil a za celou dobu jsem v roušce potkal  v celém Severním Holandsku tak 3 lidi. Odstupy 1.5m jsou označeny v každém obchodě a fastfoodu včetně upraveného sezení pro míň osob, ale vše na pohodu, hospody neřeší odstupy vůbec a chlastá se první liga. V Amstru krásně poloprázdno, celkově totální pohoda.

0 Citovat

Vracím se z dvoudenni Budapešti a doporučuju, Metropolitan tam i zpět celé kupé od Brna pro sebe, lázně Széchenyi mají zlevněné vstupné 3500 huf -  cca 270,- už tak levné ubytování nabízí různé akce a širší výběr i na last minuty. Kdo se bojí Covidu může být také v klidu - Maďarsko má momentálně jedny z nejlepších čísel 

0 Citovat

Podle vseho je v zahranici prazdneji nez v CR a mozna i lepsi ceny ubytovani  a ruzne slevove nabidky  ,mohu zatim pridat jen let  z Dublinu do Prahy a zpet  a cestu do Ostravy a zpet  , takze oba lety obsazene tak 60-80 lidmi  ,vlak do Ostravy Regio (otevreny vagon ) docela prazdno  ,z Olomouce  jeste  vic    Zpatky Pendolino, podobna situace,  akorat do Olomouce opruz v podobe rousek vyhlasenych z hohodiny na hodinu,,,za Olomouci si je lide sundavali,  nove pristupujici uz je vetsinou nemeli  

Prahu moc hodnotit nechci ,protoze se tam az tak casto nevyskytuju,.ale podle vseho  mene lidi , nez byva zvykem,  kousek za Prahou fajn,   do OV jsem jel za rodinou ,ve meste jsem ani nebyl ,tak asi totez co o Praze 

V Irsku musi byt porad karantena 14 dnu po priletu ,uz sice zverejnili green list ,ale CR mezi temi zememi neni , je tam ovsem Slovensko a Madarsko ....za zkreslene udaje pokuta az  2500 euro nebo 6 mesicu vezeni ,,,

0